Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-02-15

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνομιλίες Μπλέαρ-Καρζάι στο Λονδίνο
  • [02] Η Αλ Κάιντα ζητά επιθέσεις κατά πετρελαϊκών εγκαταστάσεων που εφοδιάζουν ΗΠΑ
  • [03] Διαδηλώσεις στο Λίβανο, κατά την δεύτερη επέτειο της δολοφονίας Χαρίρι
  • [04] Επίσκεψη του ισραηλινού πρωθυπουργού στην Τουρκία
  • [05] To νέο σερβικό κοινοβούλιο απέρριψε το σχέδιο Αχτιασάαρι για το Κόσοβο
  • [06] Νέα επιχείρηση ασφάλειας στη Βαγδάτη
  • [07] O πρόεδρος Μπους ζητά από Κογκρέσο να μην περιορίσει δαπάνες για το Ιράκ
  • [08] Μαδρίτη: Αρχίζει η δίκη για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Μαρτίου του 2004

  • [01] Συνομιλίες Μπλέαρ-Καρζάι στο Λονδίνο

    15-02-2007

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνυ Μπλέαρ και ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, ζήτησαν απ' το Πακιστάν να συνεργαστεί με τις προσπάθειες κατά δυνάμεων των Ταλεμπάν. Ο κ. Καρζάι δήλωσε τη Τετάρτη ότι υπάρχουν ενδείξεις διάθεσης συνεργασίας, όπως είπε, από μέρους του Πακιστάν, αλλά επεσήμανε ότι είναι απαραίτητος καλύτερος συντονισμός στο θέμα.

    Οι κ. Καρζάι και Μπλέαρ είχαν συνομιλίες στο Λονδίνο με θέμα την κλιμάκωση των βιαιοτήτων στο Αφγανιστάν. Αφγανοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα κατηγορήσει το Πακιστάν ότι δεν καταβάλλει αρκετές προσπάθειες για τον τερματισμό της διείσδυσης Ταλεμπάν μέσω της μεθορίου του με το Αφγανιστάν.

    [02] Η Αλ Κάιντα ζητά επιθέσεις κατά πετρελαϊκών εγκαταστάσεων που εφοδιάζουν ΗΠΑ

    15-02-2007

    Το παρακλάδι της αλ Κάιντα στην Σαουδική Αραβία, ζήτησε την διενέργεια επιθέσεων κατά πετρελαϊκών εγκαταστάσεων χωρών που εφοδιάζουν τις ΗΠΑ με καύσιμα. Με μήνυμά της στο διαδίκτυο, η αλ Κάιντα στη Σαουδική Αραβία αναφέρει ότι ο Καναδάς, το Μεξικό και η Βενεζουέλα είναι χώρες από τις οποίες οι ΗΠΑ αγοράζουν πετρέλαιο. Το μήνυμα πάντως τονίζει ότι πρέπει να πληγούν όλα τα πετρελαϊκά συμφέροντα που εξυπηρετούν τις ΗΠΑ σ' ολόκληρο τον κόσμο και όχι μόνο στη Μέση Ανατολή.

    Τον Φεβρουάριο του 2006, η τρομοκρατική οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για την αποτυχημένη επίθεση αυτοκτονίας σε πετρελαϊκή εγκατάσταση της Σαουδικής Αραβίας. Η οργάνωση δήλωσε ότι οι εξτρεμιστές δεν θα σταματήσουν τις επιθέσεις τους, μέχρις ότου οι 'άπιστοι' εγκαταλείψουν την Σαουδική Αραβία.

    [03] Διαδηλώσεις στο Λίβανο, κατά την δεύτερη επέτειο της δολοφονίας Χαρίρι

    15-02-2007

    O Ραφίκ Χαρίρι

    Δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές της κυβέρνησης του Λιβάνου συμμετείχαν σε διαδήλωση την Τετάρτη στο κέντρο της Βηρυτού, με αφορμή την δεύτερη επέτειο της δολοφονίας του τέως πρωθυπουργού της χώρας, Ραφίκ Χαρίρι.

    Το πλήθος τήρησε λίγα λεπτά σιγής, καθώς κτυπούσε η καμπάνα μίας εκκλησίας και από ένα μιναρέ μουσουλμανικού τεμένους ακούστηκε το 'Ο Αλλάχ είναι μεγάλος', στις 12:55 τοπική ώρα, την ίδια ακριβώς ώρα της δολοφονίας του Χαρίρι πριν δύο χρόνια.

    Ομιλητές επέρριψαν ευθύνες στη Συρία για την εν λόγω δολοφονία. Ο γιός του εκλιπόντος, Σαάντ, που ηγείται της αντισυριακής πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο της χώρας, ζήτησε την προσαγωγή σε διεθνές δικαστήριο των δολοφόνων του πατέρα του.

    Η Συρία αρνείται ότι είχε οποιαδήποτε ανάμειξη στην υπόθεση αυτή. Τα φιλοσυριακά πολιτικά κόμματα, των οποίων ηγείται η Χεζμπολλάχ, απέρριψαν εκκλήσεις για την προσαγωγή των υπόπτων σε διεθνές δικαστήριο. Υποστηρικτές της Χεζμπολλάχ έχουν στρατοπεδεύσει στο ύπαιθρο στο κέντρο της Βηρυτού από τον Δεκέμβριο, ζητώντας την παραίτηση της φιλοδυτικής κυβέρνησης της χώρας.

    Με ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος Μπούς επανέλαβε την αμερικανική υποστήριξη προς ένα ελεύθερο και δημοκρατικό Λίβανο και την δημιουργία διεθνούς δικαστηρίου, που να εκδικάσει την υπόθεση δολοφονίας Χαρίρι.

    [04] Επίσκεψη του ισραηλινού πρωθυπουργού στην Τουρκία

    15-02-2007

    O κ. Ολμέρτ

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμέρτ, βρίσκεται στην Τουρκία για συνομιλίες που θα εστιαστούν στην Ισραηλο-Παλαιστινιακή διαμάχη και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

    Ο κ. Ολμέρτ θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογο του, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον υπουργό εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ και άλλους ανώτερους αξιωματούχους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά την διήμερη επίσκεψη του στη Τουρκία ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα ζητήσει την υποστήριξη της Άγκυρας για να αποτραπεί η απόκτηση πυρηνικών όπλων από μέρους του Ιράν.

    Επίσης θα συζητηθεί το Μεσανατολικό και οι σχέσεις του Ισραήλ με τη Συρία. Αναμένεται ότι η Τουρκία θα ζητήσει απ' το Ισραήλ να συνεργαστεί με την νέα Παλαιστινιακή κυβέρνηση εθνικής ενότητας και να αποδεχτεί τις τελευταίες ειρηνευτικές προσεγγίσεις της Συρίας.

    [05] To νέο σερβικό κοινοβούλιο απέρριψε το σχέδιο Αχτιασάαρι για το Κόσοβο

    15-02-2007

    Η νεοεκλεγμένη βουλή της Σερβίας απέρριψε πρόταση των Ηνωμένων Εθνών για το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου. Με 15 ψήφους υπέρ, έναντι 225 κατά, οι βουλευτές καταδίκασαν το σχέδιο του διεθνούς οργανισμού, κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση τους, χαρακτηρίζοντας το παράνομο γιατί θέτει τις βάσεις για τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους σε σερβικά εδάφη.

    Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, δήλωσε στη Βουλή ότι η πρόταση των ΗΕ αθετεί βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου, παραβιάζοντας την αυτεξουσιότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας. Το σχέδιο, που συντάχθηκε από τον απεσταλμένο των ΗΕ, Μάρτι Αχτισαάρι, δίνει στο Κόσοβο δικαιώματα αυτοδιακυβέρνησης υπό διεθνή επιτήρηση, αλλά δεν αναφέρεται στα αιτήματα των αλβανόφωνων για πλήρη ανεξαρτησία.

    [06] Νέα επιχείρηση ασφάλειας στη Βαγδάτη

    15-02-2007

    Νούρι αλ Μαλίκι

    Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Νούρι αλ Μαλίκι, δήλωσε ότι η νέα επιχείρηση ασφάλειας στη Βαγδάτη έχει επίσημα ξεκινήσει. Είχε προηγηθεί ανακοίνωση ιρακινού στρατηγού που είχε πει ότι τα σύνορα της χώρας με το Ιράν και τη Συρία θα κλείσουν για 72 ώρες, στα πλαίσια της επιχείρησης αυτής.

    Στο μεταξύ, ο αμερικανικός στρατός εμμένει ότι ο ακραίος Σιίτης κληρικός Μουκτάντα αλ Σάντρ έχει καταφύγει στο Ιράν. Πάντως συνεργάτες του κληρικού επιμένουν ότι ο αλ Σάντρ βρίσκεται στο Ιράκ, αλλά για λόγους ασφαλείας, έχει περιορίσει τις δημόσιες εμφανίσεις του.

    Στο μεταξύ, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι 6 στρατιώτες σκοτώθηκαν σε σειρά επεισοδίων από την Τρίτη στο Ιράκ. Επίσης, ο υποστράτηγος Γουίλλιαμ Κώλντγουελ επεσήμανε ότι όπλα προηγμένης τεχνολογίας κατέρριψαν ελικόπτερο των πεζοναυτών στην επαρχία αλ Αμπάρ την περασμένη εβδομάδα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και τα επτά μέλη του πληρώματος του ελικοπτέρου.

    Ιρακινοί πρόσφυγες στη Συρία

    Σε άλλες εξελίξεις, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν να δεχθούν 7.000 ιρακινούς πρόσφυγες για φέτος. Από την εποχή της αμερικανικής εισβολής στη χώρα αυτή το 2003, λιγότεροι από 500 ιρακινοί πρόσφυγες έχουν εγκατασταθεί στις ΗΠΑ. Το σχέδιο ανακοινώθηκε την Τετάρτη, μετά από συνάντηση που είχε η υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις με τον ύπατο αρμοστή για θέματα προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτιέρες. Ο κ. Γκουτιέρες δήλωσε ότι η υπηρεσία του θα οργανώσει συνέδριο δωρητών για ιρακινούς πρόσφυγες τον Απρίλιο. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θα προσφέρουν 18 εκατομμύρια δολάρια στο κονδύλι των 60 εκατομμυρίων δολαρίων που έχει συσταθεί από την υπηρεσία.

    Περίπου 4 εκατομμύρια Ιρακινοί έχουν είτε μεταφερθεί σε άλλα σημεία της χώρας, είτε έχουν εγκαταλείψει τελείως το Ιράκ, καταφεύγοντας σε γειτονικές χώρες. Η Συρία και η Ιορδανία έχουν δεχθεί τον μεγαλύτερο αριθμό ιρακινών προσφύγων, όμως τώρα προσπαθούν να περιορίσουν την είσοδο και νέων προσφύγων.

    [07] O πρόεδρος Μπους ζητά από Κογκρέσο να μην περιορίσει δαπάνες για το Ιράκ

    15-02-2007

    O πρόεδρος Μπους

    O πρόεδρος Μπους ζήτησε από το αμερικανικό κογκρέσο να μην περικόψει τις δαπάνες για τον πόλεμο στο Ιράκ. Στα πλαίσια συνέντευξης τύπου στην Ουάσινγκτον την Τετάρτη, ο κ. Μπους επεσήμανε ότι τα μέλη του κογκρέσου έχουν κάθε δικαίωμα να εκφράζουν την αντίθεσή τους αναφορικά με την απόφασή του να στείλει χιλιάδες επιπλέον αμερικανικά στρατεύματα στη χώρα αυτή, αλλά τόνισε ότι δεν θέλει το μη δεσμευτικό ψήφισμα να μετατραπεί σε νομοσχέδιο που να περιορίζει τις έκτακτες δαπάνες για τον πόλεμο στο Ιράκ και πρόσθεσε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα στηρίζονται στην εκλεγμένη ηγεσία τους στην Ουάσινγκτον να τους παράσχει την υποστήριξη που χρειάζονται για την ολοκλήρωση της αποστολής τους.

    Τα μέλη της βουλής των αντιπροσώπων εξετάζουν μη δεσμευτικό ψήφισμα αντίθεσης προς το σχέδιο Μπους για την αύξηση των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ. Ορισμένοι Δημοκρατικοί βουλευτές σχημάτισαν επιτροπές για να επεξεργαστούν νομοσχέδια που να συνδέουν τα έκτακτα κονδύλια για στρατιωτικές επιχειρήσεις που ζητά ο πρόεδρος Μπους, με προϋποθέσεις για άρτια εκπαίδευση και εξοπλισμό των αμερικανικών στρατευμάτων πριν την αποστολή τους στο Ιράκ.

    Ερωτηθείς για το θέμα του Ιράν, ο κ. Μπους είπε ότι είναι βέβαιος πως η ιρανική κυβέρνηση παραχωρεί φονικά όπλα σε αντάρτες στο Ιράκ, αν και δεν γνωρίζει αν οι διαταγές αυτές προέρχονται από την ανώτατη ηγεσία της χώρας. Επίσης ο κ. Μπους χαιρέτησε την επίτευξη συμφωνίας στο Πεκίνο με την Βόρεια Κορέα, χαρακτηρίζοντας την 'σημαντικό βήμα' προς τη σωστή κατεύθυνση.

    [08] Μαδρίτη: Αρχίζει η δίκη για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Μαρτίου του 2004

    15-02-2007

    Αρχίζει σήμερα στη Μαδρίτη η δίκη 29 υπόπτων για τις βομβιστικές επιθέσεις της 11ης Μαρτίου του 2004, εναντίον επιβατικών αμαξοστοιχιών στην Ισπανική πρωτεύουσα, με 191 νεκρούς και 1.800 τραυματίες. Οι Ισπανικές αρχές ανέβασαν το δείκτη επιφυλακής στη χώρα, στα πλαίσια προληπτικών μέτρων ασφάλειας.

    Οι περισσότεροι απ' τους κατηγορουμένους είναι Μαροκινοί, ενώ 6 απ' αυτούς θεωρούνται κύριοι εμπνευστές του τρομοκρατικού σχεδίου. Ορισμένοι απ' τους βαριά τραυματίες των επιθέσεων θα καταθέσουν στο δικαστήριο σαν μάρτυρες κατηγορίας. Οι Ισπανικές αρχές πιστεύουν ότι η Αλ Κάιντα ευθύνεται για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Μαδρίτη.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 16 February 2007 - 2:18:18 UTC