Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-03-05

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνομιλίες ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας
  • [02] Ιράκ: Νέες επιχειρήσεις στο Σάντρ Σίτι της Βαγδάτης
  • [03] Ομπάμα και Κλίντον τιμούν τη 'Ματωμένη Κυριακή'
  • [04] ΔΥΑΕ: Περικοπή βοήθειας προς το Ιράν
  • [05] To Κεντροδεξιό Μεταρρυθμιστικό Κόμμα νικητής των εκλογών στην Εσθονία
  • [06] Πώλσον: Καλή η κατάσταση της οικονομίας στις ΗΠΑ
  • [07] Αφγανιστάν: 8 άμαχοι νεκροί μετά από ενέδρα εξτρεμιστών
  • [08] Νεγκροπόντε: Διαφάνεια στις αμυντικές δαπάνες της Κίνας
  • [09] Σπάνιο άγαλμα της θεάς Ήρας βρέθηκε στην Πιερία
  • [10] Ύποπτη επίθεση εναντίον αμερικανού εμπειρογνώμονα και επικριτή του Κρεμλίνου

  • [01] Συνομιλίες ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας

    05-03-2007

    Ο διαπραγματευτής των ΗΠΑ, βοηθός υπουργός Εξωτερικών, Κρίστοφερ Χιλ μιλά σε δημοσιογράφους.

    Αρχίζουν σήμερα οι ιστορικής σημασίας συνομιλίες ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας που αποσκοπούν στην επίλυση διμερών θεμάτων και στην ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

    Η Ουάσιγκτον, η οποία δεν είχε ποτέ διπλωματικές σχέσεις με την Πιονγιάνγκ, συμφώνησε στη

    διενέργεια διαπραγματεύσεων στα πλαίσια εξαεθνούς συμφωνίας, η οποία επετεύχθη τον περασμένο μήνα με στόχο τον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος της Βορείου Κορέας.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σον Μακόρμακ, υποβάθμισε προσδοκίες για την έκβαση των συνομιλιών, λέγοντας ότι το πιθανότερο είναι πως δεν θα υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα απ' τις συνομιλίες και ότι η συνάντηση στη Νέα Υόρκη μεταξύ του ανώτερου διαπραγματευτή των ΗΠΑ, βοηθού υπουργού Εξωτερικών, Κρίστοφερ Χιλ και του βορειοκορεάτη ομόλογου του, Κιμ Κίε Κουάν, αποτελεί μόνο ένα πρώτο βήμα.

    Στο μεταξύ, εκπρόσωπος της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας δήλωσε ότι ο επικεφαλής της Υπηρεσίας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, θα μεταβεί στη Βόρεια Κορέα στις 13 Μαρτίου για να συζητήσει την αποσύνδεση των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Πιονγιάνγκ.

    [02] Ιράκ: Νέες επιχειρήσεις στο Σάντρ Σίτι της Βαγδάτης

    05-03-2007

    Αμερικανοί και Ιρακινοί στρατιώτες εξαπέλυσαν νέες επιχειρήσεις ασφάλειας στην βίαιη συνοικία Σιιτών, Σάντρ Σίτι, της Βαγδάτης. Ο αμερικανικός στρατός δήλωσε ότι δεν συνάντησε σημαντική αντίσταση όταν πλησίασε σπίτια για έρευνες για παράνομο οπλισμό. Ανακοινωθέν αναφέρει ότι δεν σημειώθηκαν συλλήψεις, δεν βρέθηκαν όπλα και δεν υπήρξαν θύματα στις συμμαχικές και Ιρακινές δυνάμεις. Το Σάντρ Σίτι βρίσκεται υπό τον έλεγχο της πολιτοφυλακής Στρατός Μαχντί του ακραίου Σιίτη κληρικού, Μοκτάντα Αλ Σάντρ. Η επιχείρηση αυτή πραγματοποιήθηκε τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη συντονισμένης προσπάθειας καταστολής της βίας στη Βαγδάτη, η οποία συνέτεινε στην μείωση, αλλά όχι στην εξάλειψη, των βιαιοτήτων στην Ιρακινή πρωτεύουσα.

    Ο αμερικανός αντιστράτηγος Ρέιμοντ Οντιέρνο, δήλωσε τη Κυριακή ότι οι ιρακινές και αμερικανικές δυνάμεις συνέλαβαν πάνω από 700 μέλη του στρατού Μαχντί τις τελευταίες εβδομάδες. Και πρόσθεσε ότι η επιχείρηση για την βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας στη Βαγδάτη θα διαρκέσει 6 με 9 μήνες.

    Σε άλλες εξελίξεις, ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Ιράκ, Ζαλμάι Χαλιλζάντ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ μπορεί να έχουν απευθείας συνομιλίες με το Ιράν κατά την διάρκεια διάσκεψης στη Βαγδάτη στις 10 Μαρτίου. O κ. Χαλιλζάντ διευκρίνισε πάντως ότι αν διεξαχθούν οι διμερείς συνομιλίες, θα εστιαστούν εξ' ολόκληρου σε καταγγελίες για τροφοδότηση ιρακινών ανταρτών με ιρανικά όπλα. Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι εκρηκτικά υλικά, ιρανικής προέλευσης σκοτώνουν αμερικανούς στρατιώτες στο Ιράκ.

    Ο κ. Χαλιλζαντ πρόκειται να εκπροσωπήσει τις ΗΠΑ στην διάσκεψη των γειτονικών προς το Ιράκ χωρών και των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφάλειας. Ο αμερικανός πρέσβης στο Ιράκ πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει ποιος θα εκπροσωπήσει την Τεχεράνη. Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν, δήλωσε ότι συνομιλίες στο περιθώριο της διάσκεψης στην Βαγδάτη δεν περιλαμβάνονται στην ατζέντα της Τεχεράνης.

    [03] Ομπάμα και Κλίντον τιμούν τη 'Ματωμένη Κυριακή'

    05-03-2007

    Μπαράκ Ομπάμα

    Οι γερουσιαστές και προεδρικοί υποψήφιοι του Δημοκρατικού Κόμματος, Μπαράκ Ομπάμα και Χίλλαρυ Κλίντον τίμησαν τη Κυριακή την 42η επέτειο της λεγόμενης 'Ματωμένης Κυριακής', της διαδήλωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Σέλμα στο Μοντγκόμερυ της Αλαμπάμα το 1965. Σε ομιλία του σε κατάμεστη εκκλησία Αφρο-Αμερικανών στη Σέλμα, ο κ. Ομπάμα επεσήμανε ότι βρίσκεται στην θέση αυτή λόγω ακριβώς των θυσιών των μαύρων εκείνης της εποχής και ζήτησε απ' τους νέους να αναγνωρίσουν την ιστορία και τις αρχές του αγώνα για φυλετικά και οικονομικά δικαιώματα.

    Σε άλλη εκκλησία Αφρο-Αμερικανών στη Σέλμα της Αλαμπάμα, η γερουσιαστής Χίλλαρυ Κλίντον δήλωσε ότι θα πρέπει να γίνουν κι άλλες προσπάθειες για την μείωση της φτώχιας και των ανισοτήτων. Νέα σφυγμομέτρηση δείχνει ότι ο Μπαράκ Ομπάμα έχει σχεδόν γεφυρώσει την άλλοτε σημαντική πρωτιά της Χίλλαρυ Κλίντον στην Αφρο-Αμερικανική κοινότητα.

    [04] ΔΥΑΕ: Περικοπή βοήθειας προς το Ιράν

    05-03-2007

    Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας θα εγκρίνει αυτή την εβδομάδα περικοπές άνω των 20 προγραμμάτων τεχνικής βοήθειας προς το Ιράν, καθώς η Τεχεράνη αρνείται να συμμορφωθεί με το αίτημα των Ηνωμένων Εθνών για τον τερματισμό του επίμαχου πυρηνικού της προγράμματος. Η Διεθνής Υπηρεσία θα αρχίσει να συζητά το θέμα σήμερα σε σύνοδο στη Βιέννη.

    Στο μεταξύ, τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας και η Γερμανία συνεχίζουν να προσπαθούν να καταλήξουν σε συμφωνία αναφορικά με την διεύρυνση των κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης. Οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι πίστευαν πως το κείμενο σχετικού ψηφίσματος θα ολοκληρωνόταν κατά τη διάρκεια σχετικής τηλεφωνικής διάσκεψης το Σάββατο, αλλά οι συνομιλίες δεν κατέληξαν σε συμφωνία. Εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ δήλωσε ότι οι εξαεθνείς συνομιλίες για το ψήφισμα για το Ιράν θα συνεχιστούν στην έδρα των ΗΕ στη Νέα Υόρκη.

    [05] To Κεντροδεξιό Μεταρρυθμιστικό Κόμμα νικητής των εκλογών στην Εσθονία

    05-03-2007

    Το κεντροδεξιό Μεταρρυθμιστικό Κόμμα του Εσθονού πρωθυπουργού, Άντρους Άνσιπ, κέρδισε με μικρή διαφορά τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής και ο κ. Άνσιπ προέβλεψε σκληρές συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

    Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα το Μεταρρυθμιστικό Κόμμα κερδίζει 31 έδρες στην 101 εδρών Βουλή της Εσθονίας, ενώ το Κεντρώο Κόμμα κερδίζει 29 έδρες. Επίσης ένα τρίτο συντηρητικό κόμμα κερδίζει 19 έδρες. Ο κ. Άνσιπ χαρακτήρισε τα εκλογικά αποτελέσματα σημαντική νίκη της δεξιάς, αλλά επεσήμανε ότι οι συνομιλίες για την δημιουργία κυβερνητικού συνασπισμού θα πάρουν χρόνο.

    [06] Πώλσον: Καλή η κατάσταση της οικονομίας στις ΗΠΑ

    05-03-2007

    Χένρυ Πώλσον

    Ο υπουργός Οικονομίας των ΗΠΑ, Χένρυ Πώλσον, δήλωσε ότι η κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας είναι καλή και επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να θεωρούν την Κίνα οικονομικό αντίπαλο. Τα σχόλια αυτά του κ. Πώλσον στα πλαίσια τηλεοπτικής του συνέντευξης προς τον Ελληνο-Αμερικανό δημοσιογράφο, Τζώρτζ Στεφανόπουλο, πραγματοποιήθηκαν μετά την καθοδική πορεία που κατέγραψαν διεθνείς χρηματαγορές την περασμένη εβδομάδα. Ο αμερικανός υπουργός οικονομίας χαρακτήρισε τη σχέση των ΗΠΑ με την Κίνα, πολύμορφη, και επεσήμανε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να θεωρηθεί το Πεκίνο οικονομικός εχθρός της Ουάσιγκτον. Ο κ. Πώλσον δήλωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ είναι υπεύθυνες για την οικονομική τους μοίρα και σημείωσε ότι αν η αμερικανική αγορά παραμείνει ανταγωνιστική και διευρυνόμενη, θα συνεχίσει να δέχεται επενδύσεις.

    [07] Αφγανιστάν: 8 άμαχοι νεκροί μετά από ενέδρα εξτρεμιστών

    05-03-2007

    Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι στο Αφγανιστάν δηλώνουν ότι 8 Αφγανοί άμαχοι σκοτώθηκαν μετά από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας και ενέδρα ενόπλων σε βάρος αμερικανικής στρατιωτικής φάλαγγας. Νωρίτερα αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει ότι 16 άμαχοι είχαν σκοτωθεί κατά το επεισόδιο κοντά στην Τζαλαλαμπάντ στο ανατολικό Αφγανιστάν, αλλά αργότερα ο αριθμός των νεκρών άλλαξε χωρίς να δοθούν εξηγήσεις.

    Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι αμερικανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ όταν βομβιστής αυτοκτονίας έριξε το γεμάτο με εκρηκτικά όχημα του πάνω στην φάλαγγα τους, ενώ άλλοι ένοπλοι άρχισαν να πυροβολούν ταυτόχρονα. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν είναι ξεκάθαρο το αν οι άμαχοι σκοτώθηκαν απ' τα αμερικανικά πυρά ή τα πυρά των εξτρεμιστών. Η Αφγανική αστυνομία δήλωσε ότι τουλάχιστον ορισμένοι άμαχοι σκοτώθηκαν από αμερικανικά πυρά.

    [08] Νεγκροπόντε: Διαφάνεια στις αμυντικές δαπάνες της Κίνας

    05-03-2007

    Τζον Νεγκροπόντε

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Νεγκροπόντε, ζήτησε από την Κίνα μεγαλύτερη διαφάνεια για τον στρατιωτικό της εξοπλισμό. Από το Πεκίνο όπου βρισκόταν τη Κυριακή, ο κ. Νεγκροπόντε προέβη στην εν λόγω δήλωση μετά την ανακοίνωση της Κίνας ότι σκοπεύει να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες κατά 18% στα 45 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο κ. Νεγκροπόντε επεσήμανε ότι το θέμα δεν εστιάζεται στην αύξηση των αμυντικών δαπανών, αλλά στην επιθυμία των ΗΠΑ για περισσότερες συνομιλίες με την Κίνα για τους στρατιωτικούς της στόχους.

    Ο εκπρόσωπος του Κινεζικού Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου δήλωσε την Κυριακή ότι τα χρήματα θα διατεθούν για την αναβάθμιση του υλικού και της τεχνολογίας καθώς και την αύξηση των μισθών και των παροχών των στρατιωτών του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού. Κινέζοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αυτή η μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως απειλή για άλλες χώρες. Τόνισαν επίσης ότι οι στρατιωτικές δαπάνες του Πεκίνου είναι μικρές σε σύγκριση με εκείνες άλλων ανεπτυγμένων χωρών, όπως οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία.

    [09] Σπάνιο άγαλμα της θεάς Ήρας βρέθηκε στην Πιερία

    Μαρία Σπυριδωνάκου

    Αθήνα

    05-03-2007

    Ένα σπάνιο άγαλμα της θεάς Ήρας αποκαλύφθηκε από αρχαιολόγους στο Διόν Πιερίας, ίδιας τεχνοτροπίας με εκείνου του Διός Υψίστου που ανακαλύφθηκε πριν από λίγα χρόνια σχεδόν στο ίδιο σημείο. Το καθιστό γυναικείο άγαλμα ύψους 120 εκατοστών βρέθηκε εντοιχισμένο στο μεσαίο τείχος της πόλης του Δίου όπου το είχαν χρησιμοποιήσει ως ....οικοδομικό υλικό της παλαιοχριστιανικής εποχής.....

    Το άγαλμα απεικονίζει την Ήρα ντυμένη με πλούσια πτυχωμένο χιτώνα και λεπτοϋφασμένο ιμάτιο, φοράει σπάνια σανδάλια με τριπλή σόλα, ενώ ο χιτώνας της αφήνει με χάρη ορατό ένα ελάχιστο τμήμα του ώμου.'Η μελέτη του γλυπτού', διαβεβαιώνει ο αρχαιολόγος Δημήτρης Παντερμαλής, 'οδηγεί στο συμπέρασμα πως το άγαλμα καθόταν ως πρόεδρος Θεός δίπλα στο Δία μέσα στο ναό του Διός Υψίστου'.

    Στο πλαίσιο των εργασιών ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου ανακαλύφθηκε ένα ρωμαϊκό σπίτι με τετράστηλο αίθριο και ένα μικρό λουτρό με ψηφιδωτό δάπεδο και δύο λεκάνες, η μια από τις οποίες έχει πολύχρωμα κομμάτια μαρμάρου και ανάγλυφα από το ιερό του Ασκληπιού, μαζί με μια επιγραφή 'Ασκληπιός Σωτήρ'.

    Τώρα πια οι επιστήμονες αναζητούν παρόμοιο άγαλμα της Αθηνάς για να εντοπίσουν για πρώτη φορά στον Ελλαδικό χώρο την λεγόμενη 'Τριάδα του Καπιτωλίου'. Υπενθυμίζεται ότι η τριάδα των αγαλμάτων αυτών έχει βρεθεί μόνο στη Πομπηία.

    [10] Ύποπτη επίθεση εναντίον αμερικανού εμπειρογνώμονα και επικριτή του Κρεμλίνου

    05-03-2007

    Πωλ Τζόγιαλ

    Οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι εμπειρογνώμονας σε θέματα Ρωσικών απόρρητων πληροφοριών πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε σοβαρά μπροστά στο σπίτι του στην πολιτεία Μαίρυλαντ σε προάστιο της Ουάσιγκτον.

    Οι αρχές δηλώνουν ότι πρόκειται για τον Πωλ Τζόγιαλ και ότι αρχικά το επεισόδιο φαινόταν σαν τυχαίο έγκλημα. Αλλά υπογραμμίζουν ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε λίγες μόνο μέρες μετά από καταγγελία του Τζόγιαλ σε βάρος της Ρωσικής κυβέρνησης. Ο εμπειρογνώμονας ισχυρίστηκε ότι η Ρωσική κυβέρνηση είχε ανάμειξη στην δηλητηρίαση, πέρυσι στο Λονδίνο, του πρώην πράκτορα της KGB, Αλεξάντερ Λιτβινένκο.

    Σε συνέντευξη του προς το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC την περασμένη Κυριακή, ο Πωλ Τζόγιαλ, κατηγόρησε την κυβέρνηση Πούτιν ότι προσπαθεί να φιμώσει τους επικριτές της. Σύμφωνα με τις αρχές η κατάσταση του 53χρονου Τζόγιαλ έχει σταθεροποιηθεί.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 6 March 2007 - 2:18:24 UTC