Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-03-15

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σήμερα η υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη
  • [02] Κατ' αρχήν συμφωνία για νέες κυρώσεις
  • [03] Μείωση των εμφύλιων βιαιοτήτων στη Βαγδάτη
  • [04] Σήμερα ο κατάλογος των μελών της νέας Παλαιστινιακής κυβέρνησης
  • [05] Οι ΗΠΑ διευθετούν βασικό αίτημα της Βόρειας Κορέας
  • [06] Ο Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ παραδέχτηκε σχεδιασμό των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου
  • [07] Ολοκληρώθηκε η περιοδεία του προέδρου Μπούς στη Λατινική Αμερική
  • [08] Νέα περιοδεία Ράις στη Μέση Ανατολή
  • [09] Βολές σε βάρος του Αμερικανού υπουργού δικαιοσύνης
  • [10] Η ομογένεια τιμά τα πιο άξια παιδιά της

  • [01] Σήμερα η υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    15-03-2007

    Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις τέθηκαν σε εφαρμογή από νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης στο Κέντρο της Αθήνας λόγω της επίσκεψης του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμιρ Πούτιν, για την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη. Η υπογραφή συμπίπτει με το σημερινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που έχει προγραμματισθεί να αρχίσει σήμερα το μεσημέρι στις 12 και γι' αυτό 3.000 περίπου αστυνομικοί θα περιφρουρούν δρόμους και χώρους απ' όπου θα κινηθεί ο Ρώσος Πρόεδρος και οι αντιπροσωπείες προκειμένου να αποφευχθούν επεισόδια.

    Ο Πρόεδρος Πούτιν έφθασε στον αερολιμένα Ελευθέριος Βενιζέλος στις 9:20 το βράδυ και κατευθύνθηκε στο εστιατόριο 'Διόνυσος' απέναντι από την Ακρόπολη, όπου ο Πρωθυπουργός κ. Καραμανλής παρέθεσε δείπνο προς τιμήν του και προς τιμήν του Βούλγαρου Πρωθυπουργού κ. Στάνισεφ, καθώς και για τις αντιπροσωπείες των χωρών τους.

    Σήμερα το πρωί ο κ. Πούτιν θα έχει συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό και στη συνέχεια θα μεταβούν στο προεδρικό μέγαρο για την τελετή υπογραφής της συμφωνίας, που θα γίνει παρουσία και του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Παπούλια. Το επίσημο πρόγραμμα μετατέθηκε κατά δύο περίπου ώρες νωρίτερα ούτ' ώστε ο Πρόεδρος Πούτιν και οι αντιπροσωπείες να αναχωρούν από το αεροδρόμιο την ώρα που θα ξεκινά το συλλαλητήριο.

    Σε συνάντηση του με τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Πολύδωρα, ο κ. Καραμανλής συνέστησε 'ψυχραιμία και άμυνα' προς τις δυνάμεις ασφαλείας προκείμενου και το συλλαλητήριο να πραγματοποιηθεί με την λιγότερη δυνατή ένταση. Από την πλευρά του ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Σιούφας ο οποίος θα υπογράψει την συμφωνία, δήλωσε 'Η χώρα μας θα βρίσκεται στο επίκεντρο του παγκοσμίου ενδιαφέροντος. Μια εκκρεμότητα 14 ετών ολοκληρώνεται με τον καλύτερο τρόπο. Η Ελλάδα και η Βουλγαρία με την κατασκευή και την λειτουργία αυτού του αγωγού μπαίνουν στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη'.

    Όπως αναφέρθηκε, δια μέσου αυτού του αγωγού μήκους 286 χιλιομέτρων θα διοχετεύονται αρχικά γύρω στα 35 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου και στην συνέχεια η ποσότητα πιθανότατα θα φθάσει τους 50 εκατομμύρια τόνους.

    [02] Κατ' αρχήν συμφωνία για νέες κυρώσεις

    15-03-2007

    Τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας και η Γερμανία που πραγματοποιούν νέο γύρο συνομιλιών στη Νέα Υόρκη για την επιβολή επιπρόσθετων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, είπαν ότι το βράδυ της Τετάρτης κατέληξαν σε κατ' αρχήν συμφωνία σχετικά με πακέτο νέων κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης για το επίμαχο πυρηνικό της πρόγραμμα. Ο Βρετανός πρέσβης στα ΗΕ, Εμίρ Τζόουνς Πάρρυ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ξεπεράστηκαν οι Ρωσικές και Κινεζικές αντιρρήσεις που καθυστερούσαν εδώ και εβδομάδες την επίτευξη συμφωνίας.

    Ο ασκών καθήκοντα πρέσβη των ΗΠΑ στα ΗΕ, Αλεχάντρο Γούλφ, αρνήθηκε να διευκρινίσει αν έγιναν συμβιβασμοί και προειδοποίησε ότι το νέο πακέτο κυρώσεων πρέπει τώρα να εγκριθεί από τις κυβερνήσεις των 6 χωρών. Οι εισηγητές του πακέτου ελπίζουν να μπορέσουν να το παρουσιάσουν σήμερα στην ολομέλεια του Συμβουλίου Ασφάλειας.

    [03] Μείωση των εμφύλιων βιαιοτήτων στη Βαγδάτη

    15-03-2007

    Γουίλλιαμ Κώλντγουελ

    Ο αμερικανικός στρατός ανέφερε σημαντική μείωση του αριθμού των εμφυλίων βιαιοτήτων στη Βαγδάτη μετά την έναρξη της αμερικανο-ιρακινής επιχείρησης ασφάλειας.

    Ο αντιστράτηγος Ουίλλιαμ Κώλντγουελ δήλωσε την Τετάρτη ότι οι δολοφονίες και οι εκτελέσεις μειώθηκαν κατά το ήμισυ από τότε που άρχισε η επιχείρηση στη Βαγδάτη, στις 14 Φεβρουαρίου. Αλλά ζήτησε υπομονή λέγοντας ότι θα χρειαστούν μήνες για να φανούν τα πλήρη αποτελέσματα των επιχειρήσεων. Είπε επίσης ότι ο στρατός πιστεύει πως ο ακραίος Σιίτης κληρικός Μουκτάντα αλ Σάντρ παραμένει στο Ιράν.

    Πάντως, την Τετάρτη, τουλάχιστον δύο άτομα σκοτώθηκαν από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σε αγορά της πόλης Τούζ Χορμάτο κοντά στο Κιρκούκ, ενώ στην Δυτική Βαγδάτη, δύο πολίτες σκοτώθηκαν όταν βομβιστής αυτοκτονίας έπληξε με το αυτοκίνητό του φυλάκιο ελέγχου του ιρακινού στρατού.

    Στο μεταξύ, ο ιρακινός πρόεδρος Τζαλάλ Ταλαμπανί επέστρεψε στο Ιράκ από την Ιορδανία, όπου είχε υποβληθεί σε ιατρική θεραπεία επί δύο και πλέον εβδομάδες σε νοσοκομείο του Αμμάν. Επίσης, στην Ουάσινγκτον, με 89 ψήφους έναντι εννέα, η Αμερικανική Γερουσία ψήφισε υπέρ διαβουλεύσεων για ψήφισμα που προβλέπει την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ έως τις 31 Μαρτίου του 2008.

    [04] Σήμερα ο κατάλογος των μελών της νέας Παλαιστινιακής κυβέρνησης

    15-03-2007

    Οι κ.κ. Χανιγιέ και Αμπάς

    Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Ισμαήλ Χανίγιε, της Χαμάς και ο πρόεδρος των Παλαιστινίων, Μαχμούντ Αμπάς, της Φατάχ, ολοκλήρωσαν μήνες συνομιλιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας και δήλωσαν ότι το Σάββατο θα υποβάλουν στο κοινοβούλιο για έγκριση τον κατάλογο με τα ονόματα των μελών της νέας κυβέρνησης.

    Οι κ.κ. Χανίγιε και Αμπάς συναντήθηκαν και την Τετάρτη στη πόλη της Γάζας για την διευθέτηση λεπτομερειών αναφορικά με την νέα κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου και του ποιός θα αναλάβει το καίριας σημασίας υπουργείο Εσωτερικών. Αξιωματούχοι και των δύο πλευρών δήλωσαν ότι η σύνθεση της νέας κυβέρνησης θα ανακοινωθεί σήμερα.

    Οι Παλαιστίνιοι ελπίζουν ότι η εν λόγω συμφωνία θα σημάνει τον τερματισμό εμφύλιων συγκρούσεων και την αποκατάσταση της δυτικής βοήθειας προς την Παλαιστινιακή κυβέρνηση. Στο μεταξύ, Παλαιστινιακές πηγές ανέφεραν ότι 9 άτομα τραυματίστηκαν σε ένοπλες συγκρούσεις τη Τετάρτη μεταξύ της Χαμάς και της Φατάχ, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

    [05] Οι ΗΠΑ διευθετούν βασικό αίτημα της Βόρειας Κορέας

    15-03-2007

    Οι ΗΠΑ διευθέτησαν την Τετάρτη βασικό αίτημα που είχε διατυπώσει η Βόρεια Κορέα, πριν την υπογραφή της εξαεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό της πρόγραμμα, δηλαδή το ξεπάγωμα των περιουσιακών της στοιχείων.

    Το Aμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι απαγορεύει εφεξής επίσημα σε Aμερικανικές τράπεζες να συναλλάσσονται με συγκεκριμένη τράπεζα του Μακάο, ώστε οι αρχές στην Kινεζική αυτή επικράτεια να απελευθερώσουν ορισμένα Bορειο-Kορεατικά κεφάλαια, που παρέμεναν παγωμένα από το Σεπτέμβριο του 2005, εξαιτίας υποψιών για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

    Η ανακοίνωση πραγματοποιείται εντός της διορίας των 30 ημερών που είχε τεθεί την ημέρα της υπογραφής της συμφωνίας, στις 13 Φεβρουαρίου.

    Εξάλλου, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Κρίστοφερ Χίλλ, έφθασε στο Πεκίνο την Τετάρτη, ενόψει των εξαεθνών συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ που θα γίνουν εκεί την επόμενη εβδομάδα και εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η Βόρεια Κορέα θα σεβαστεί την συμφωνία.

    [06] Ο Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ παραδέχτηκε σχεδιασμό των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου

    15-03-2007

    Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ

    Το Αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα τα πρακτικά κεκλεισμένων των θυρών ακροάσεων σε ειδικό στρατοδικείο στις φυλακές του Γκουαντάναμο που δείχνουν τον καταγγελλόμενο ως εγκέφαλο των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ, να παραδέχεται 'ευθύνη για την επιχείρηση της 11ης Σεπτεμβρίου από το Α ως το Ω', όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

    Ο Μοχάμεντ παραδέχτηκε επίσης ευθύνη για τον σχεδιασμό άλλων 29 σημαντικών επιθέσεων της Αλ Κάιντα και δήλωσε ανάμειξη στην επίθεση το 1993 κατά του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη, την βομβιστική επίθεση σε νυχτερινό κέντρο στο Μπαλί της Ινδονησίας και στο σχέδιο ανατίναξης Αμερικανικών αεροσκαφών με εκρηκτικά κρυμμένα σε παπούτσια.

    Στόχος της εν λόγω ακροαματικής διαδικασίας είναι να καθοριστεί το αν ο Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ και άλλοι 13 κρατούμενοι, που μεταφέρθηκαν στο Γκουαντάναμο από μυστικές φυλακές στο εξωτερικό, μπορούν να θεωρηθούν εχθρικοί μαχητές και να παραμείνουν υπό κράτηση για έναν ακόμη χρόνο.

    [07] Ολοκληρώθηκε η περιοδεία του προέδρου Μπούς στη Λατινική Αμερική

    15-03-2007

    Oι πρόεδροι Μεξικού και ΗΠΑ

    Ο πρόεδρος Μπούς επέστρεψε στην Ουάσινγκτον την Τετάρτη, μετά την ολοκλήρωση πενταεθνούς περιοδείας του καλής θέλησης στη Λατινική Αμερική, η οποία εστιάστηκε κυρίως στην μετανάστευση και το εμπόριο.

    Την Τετάρτη το πρωί, ο κ. Μπούς συναντήθηκε στην πόλη Μέριντα του Μεξικού με τον πρόεδρο της χώρας, Φελίπε Καλντερόν. Οι δύο ηγέτες παραδέχθηκαν ότι η συνάντησή τους δεν κατέληξε σε σημαντικές συμφωνίες, αλλά είπαν ότι συμφώνησαν να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών, για την περαιτέρω απελευθέρωση των εμπορικών συναλλαγών και την επιβολή μεταναστευτικών μεταρρυθμίσεων.

    Στα πλαίσια κοινής συνέντευξης τύπου, ο κ. Μπούς είπε ότι η επιβολή μεταρρυθμίσεων στην μεταναστευτική πολιτική δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση, αλλά τόνισε ότι ένας καλός μεταναστευτικός νόμος στις ΗΠΑ θα βοηθήσει τις οικονομίες των δύο ενδιαφερόμενων χωρών.

    Ο κ. Καλντερόν εξέφρασε στον πρόεδρο Μπούς τις ανησυχίες του σχετικά με τους Μεξικανούς που ζούν στις ΗΠΑ και την επιθυμία του να δημιουργήσει ευκαιρίες για οικονομική ανάπτυξη της χώρας του και επισήμανε ότι τα κοινά σύνορα θα πρέπει να ενώνουν και όχι να χωρίζουν τις δύο χώρες.

    [08] Νέα περιοδεία Ράις στη Μέση Ανατολή

    15-03-2007

    Η υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, μεταβαίνει και πάλι στη Μέση Ανατολή την άλλη εβδομάδα σε μια ακόμη προσπάθεια αναθέρμανσης της Ισραηλο-Παλαιστινιακή ειρηνευτικής διαδικασίας. Αναμένεται ότι η κ. Ράις θα συναντηθεί με ανώτερους αξιωματούχους και των δύο πλευρών, καθώς και άλλους μετριοπαθείς Άραβες ηγέτες, αλλά δεν πιστεύεται ότι θα συγκαλέσει τριμερή διάσκεψη με την συμμετοχή της Ισραηλινής και της Παλαιστινιακής ηγεσίας.

    Η κ. Ράις ανακοίνωσε το ταξίδι της αυτό τη Τετάρτη στην Γουάσιγκτον σε συνέντευξη τύπου με την υπουργό εξωτερικών του Ισραήλ, Τζίπι Λίβνι. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων και οι δύο υπουργοί εξωτερικών υποβάθμισαν την πιθανότητα το Σαουδαραβικό ειρηνευτικό σχέδιο του 2002 να αντικαταστήσει τον οδικό χάρτη του διεθνούς Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή και να αποτελέσει την βάση για τις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες στη περιοχή.

    Το σχέδιο της Σαουδικής Αραβίας προσφέρει ομαλοποίηση των σχέσεων του Αραβικού κόσμου με το Ισραήλ, με αντάλλαγμα την πλήρη απόσυρση του από εδάφη που κατέλαβε το 1967 κατά των πόλεμο των 6 ημερών.

    [09] Βολές σε βάρος του Αμερικανού υπουργού δικαιοσύνης

    15-03-2007

    Αλμπέρτο Γκονζάλες

    Ο γερουσιαστής Τζών Σουνούνου, είναι ο πρώτος Ρεπουμπλικανός στο Αμερικανικό Κογκρέσο που ζητά την απομάκρυνση του Αμερικανού υπουργού Δικαιοσύνης Αλμπέρτο Γκονζάλες, για τις απολύσεις 8 ομοσπονδιακών εισαγγελέων. Σε συνέντευξη που παραχώρησε την Τετάρτη στο Associated Press, ο κ. Σουνούνου δήλωσε ότι οι επίμαχες απολύσεις εξανέμισαν την εμπιστοσύνη του προς τον κ. Γκονζάλες και πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος Μπούς πρέπει να τον απολύσει και να τον αντικαταστήσει με ισχυρό άτομο που να διακρίνεται για την αξιοπιστία του.

    Ο κ. Γκονζάλες έγινε το επίκεντρο πολιτικής διαμάχης για τις απολύσεις των εισαγγελέων, τις οποίες οι Δημοκρατικοί αποδίδουν σε πολιτικά αίτια. Λίγες ώρες νωρίτερα, ο κ. Μπούς είχε δηλώσει ότι εμπιστεύεται τον Αλμπέρτο Γκονζάλες και ότι οι απολύσεις ήταν απόλυτα νομότυπες, αλλά παραδέχθηκε ότι ήταν 'προβληματικό' το γεγονός ότι το Κογκρέσο δεν είχε ενημερωθεί σωστά για τούς λόγους των απολύσεων.

    Ο πρόεδρος Μπούς επεσήμανε ότι ο κ. Γκονζάλες πρέπει να μεταβεί στο Κογκρέσο και να εξηγήσει γιατί το υπουργείο του απέλυσε τους εισαγγελείς. Αρκετοί σημαίνοντες Δημοκρατικοί έχουν ήδη ζητήσει την παραίτηση του κ. Γκονζάλες.

    [10] Η ομογένεια τιμά τα πιο άξια παιδιά της

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    15-03-2007

    Δείτε το ρεπορτάζ «Η ομογένεια τιμά τα πιο άξια παιδιά της» - Download

    Δείτε το ρεπορτάζ «Η ομογένεια τιμά τα πιο άξια παιδιά της»

    Τα παιδιά και τα εγγόνια των Ελλήνων που μετανάστευσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες στις αρχές και τα μέσα του περασμένου αιώνα δεν χάνουνε ευκαιρία να διακηρύξουνε την υπερηφάνεια που έχουν για την Ελληνική καταγωγή τους και την αγάπη που τρέφουνε για την Ελλάδα και την Κύπρο. Η πιο πρόσφατη εκδήλωση στην οποία είδαμε κάτι τέτοιο ήτανε το φετινό επίσημο δείπνο του Αμερικανο-Ελληνικού Ινστιτούτου κατά το οποίο τιμήθηκαν ορισμένα από τα πιο εκλεκτά στελέχη της παροικίας μας. Στην εκδήλωση του ομογενειακού Ινστιτούτου είναι αφιερωμένο το τηλεοπτικό μας Ρεπορτάζ aπό Ουάσιγκτον της εβδομάδας αυτής.

    ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ: Η ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΤΙΜΑ ΤΑ ΠΙΟ ΑΞΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ - ΤΑ ΦΕΤΙΝΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ ΑΗΙ

    Κείμενο Ρεπορτάζ

    Γ. ΜΠΙΣΤΗΣ: Το Αμερικανο-Ελληνικό Ινστιτούτο (ΑΗΙ), μια από τις οργανώσεις που εργάζονται για την προώθηση του Ελληνισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες, ολοκλήρωσε 32 χρόνια λειτουργίας. Η επέτειος γιορτάστηκε με μια λαμπρή εκδήλωση στην έδρα του Ινστιτούτου, στη Ουάσιγκτον.

    Ε. Ρωσίδης

    Το Αμερικανο-Ελληνικό Ινστιτούτο ιδρύθηκε δέκα μέρες μετά την Τουρκική εισβολή του 1974 στη Κύπρο. Σκοπός ήτανε να συντονίσει τις προσπάθειες της ομογένειας που λίγους μήνες αργότερα πέτυχαν να αναγνωριστεί ότι η δράση της Άγκυρας παραβίαζε την νομοθεσία των ΗΠΑ και να επιβληθεί από μέρους του Κογκρέσου η απαγόρευση στις πωλήσεις Αμερικανικών όπλων προς αυτήν. Ο Ευγένιος Ρωσίδης, ιδρυτής του Ινστιτούτου, λέει πως δεν θα επαναπαυτεί μέχρι να υλοποιηθεί ο απώτερος στόχος του.

    Ε. Ρωσίδης: Έχουμε κάνει προόδους από τότε που ξεκινήσαμε αλλά η Κύπρος δεν είναι ακόμα ελεύθερη. Το 33% του νησιού παραμένει υπό Τουρκική κατοχή, αδικαιολόγητα.

    Ν. Λαριγκάκης

    Γ. Μπίστης: Η εκδήλωση για την επέτειο του Ινστιτούτου έδωσε την ευκαιρία να προβληθεί ξανά στην Αμερικανική πρωτεύουσα η πολύπτυχη δράση του. Ο Νίκος Λαριγκάκης είναι ο Εκτελεστικός Διευθυντής του.

    Ν. Λαριγκάκης: Έργο μας είναι η προώθηση κάθε πτυχής του Ελληνισμού στις ΗΠΑ.

    Γ. Μπίστης: Το πρόγραμμα της εκδήλωσης παρουσίασε η Βίκυ Λιβιάκη, δημοσιογράφος μεγάλων ηλεκτρονικών δικτύων ενημέρωσης και παρουσιαστής των ειδήσεων σε ένα από τα τηλεοπτικά κανάλια του Σαν Φρανσίσκο.

    Β. Λιβιάκη

    Β. Λιβιάκη: Το Ινστιτούτο και τα πρόσωπα που τιμάμε απόψε είναι σπουδαία. Συγκριτικά νοιώθω κάπως μικρή αλλά πιστεύω πως τα κατάφερα. Με τιμά που έγινα η πρώτη γυναίκα παρουσιαστής της εκδήλωσης αυτής. Ο παππούς μου θα ήταν περήφανος για μένα, αν ζούσε.

    Γ. Μπίστης: Ο διακεκριμένος συγγραφέας Νίκολας Γκέητζ, η φήμη του οποίου απλώθηκε διεθνώς πριν δύο και πλέον δεκαετίες με το βιβλίο του Ελένη, που αφηγείται την τραγική ιστορία της μητέρας του στην περίοδο του Ελληνικού εμφύλιου σπαραγμού, παρουσίασε στο κοινό τον φιλέλληνα δημοσιογράφο Κρίστοφερ Χίτσενς, που τιμήθηκε με ένα από τα φετινά μεγάλα βραβεία του Ινστιτούτου.

    Κ. Χίτσενς

    Κ. Χίτσενς: Όταν υποστηρίζω την ακεραιότητα της Κύπρου ως κράτους κι ως λαού ενεργώ όχι μόνο ως φιλέλληνας αλλά και ως άτομο που σέβεται τον Νόμο. Ζήτω η Ελλάς. Ελεύθερη Κύπρος.

    Γ. Μπίστης: Παρόμοιο ήταν και το πνεύμα των δηλώσεων που έκανε ο φιλέλληνας βουλευτής Θαντέους Μακ Κότερ, από το Ντητρόητ, σε επιστολή με την οποία αποδέχτηκε το Βραβείο Εξαίρετου Δημόσιου Έργου που του απένειμε το Ινστιτούτο.

    Νίκολας Γκέητζ

    Θ. Μακ Κότερ (μέσω εκπροσώπου): Ζητώ απ τους συναδέλφους μου στο Κογκρέσο να μείνουν προσηλωμένοι στον στόχο για δίκαιη ενοποίηση της Κύπρου και για προώθηση του αναφαίρετου δικαιώματος όλων των Κυπρίων να έχουν τα σπίτια τους και να είναι ελεύθεροι να διακινούνται και να εγκαθίστανται όπου θέλουν.

    Τ. Μαρκέτος

    Γ. Μπίστης: Το Ινστιτούτο αναγνώρισε κατόπιν τους ομογενείς που υπηρέτησαν στις Αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις στα χρόνια του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου κι υποσχέθηκε πως δεν θα αφήσει να ξεχαστούν οι θυσίες τους. Ο Τζέημς Μαρκέτος, Πρόεδρος του Ινστιτούτου, ανήγγειλε μια νέα πρωτοβουλία.

    Τ. Μαρκέτος: Θα τιμήσουμε τους Έλληνες και τους φιλέλληνες αγωνιστές με την ανέγερση ενός κατάλληλου μνημείου στη Ουάσιγκτον.

    Γ. Μπίστης: Ιδιαίτερο φόρο τιμής απέτισε το Ινστιτούτο στους Ελληνοαμερικανούς κομάντος που εκπαίδευσε μυστικά ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών κι έστειλε στην κατεχόμενη Ευρώπη για να ενισχύσουν τους αντάρτες στον πόλεμο κατά των Ναζί. Η ομάδα των ομογενών κομάντος ονομάστηκε Τάγμα 122, γιατί συγκροτήθηκε 122 χρόνια μετά την Ελληνική επανάσταση του 1821. Ο Πήτερ Δημοσθένης Κλένος, ο πρώτος Ελληνικής καταγωγής απόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής Γουέτ Πόιντ, ανέλαβε τη διοίκηση του Τάγματος και την αποστολή να σπείρει τον όλεθρο στα Γερμανικά στρατεύματα. Οι επιτυχίες του ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Περιγράφονται λεπτομερώς σε αρχείο που σφραγίστηκε και παρέμεινε άκρως απόρρητο για πολλές δεκαετίες. Τώρα που το αρχείο ανοίχτηκε το Ινστιτούτο άρχισε την παραγωγή ενός ντοκιμαντέρ από το οποίο και προήλθε το φωτογραφικό υλικό της αφήγησής μου αυτής.

    Τζών Κάλαμος

    Για την φιλανθρωπική τους δράση τιμήθηκαν από το Ινστιτούτο ο Τζών Κάλαμος, πρόεδρος ομώνυμης εταιρείας επενδύσεων, ο οποίος ενίσχυσε οικονομικά το χτίσιμο του Ελληνικού Μουσείου και Πολιτιστικού Κέντρου στο Σικάγο και η Μάργκο Κατσιματίδη, πρώην χορεύτρια των μπαλέτων Μπολσόι και σύζυγος του ομογενούς επιχειρηματία Τζών Κατσιματίδη, που μεταξύ άλλων έχει προσφέρει, μέσω της εφημερίδας Hellenic Times που διευθύνει, πάνω από 500 υποτροφίες σε έλληνες φοιτητές.

    Μ. Κατσιματίδη: Πρέπει πάντα να βοηθάμε κάποιον στη ζωή ελπίζοντας πως κι εκείνος θα βοηθήσει μια μέρα άλλα πρόσωπα που θα έχουν ανάγκη.

    Μ. Κατσιματίδη

    Γ. Μπίστης: Το Ινστιτούτο βράβευσε επίσης τον Πλάτωνα Κατσιέρη, που στην περίοδο της προεδρίας Ρίτσαρντ Νίξον ήτανε ο δικηγόρο μεγάλων πρωταγωνιστών του σκανδάλου Γουώτεργκέητ και αργότερα έγινε συνήγορος υπεράσπισης των κατασκόπων Ρόμπερτ Χάνσεν του FBI και Όλντριτς Έημς της CIA. Το όνομα του έχει συνδεθεί και με άλλες πολύκροτες δικαστικές υποθέσεις του περασμένου αιώνα, όπως το σεξουαλικό σκάνδαλο του Προέδρου Κλίντον με την Μόνικα Λεβίνσκι. Ο Πλάτων Κατσιέρης ήταν ο δικηγόρος της Μόνικας.

    Π. Κατσιέρης

    Π. Κατσιέρης: Ευχαριστώ τη σύζυγό μου που μου συμπαραστάθηκε επί 50 χρόνια. Πόσες άλλες σύζυγοι θα ανέχονταν έναν άνδρα σαν εμένα που πέρασε τόσες ώρες και μέρες μαζί με την Μόνικα Λεβίνσκι;

    Γ. Μπίστης: Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης οι πρεσβευτές της Ελλάδας και της Κύπρου στις Ηνωμένες Πολιτείες και όσα Ελληνικής καταγωγής μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου βρίσκονταν εκείνη την ημέρα στη Ουάσιγκτον. Ένας από αυτούς ήταν ο βουλευτής Ζακ Σπέης από το Οχάιο.

    Ζ. Σπέης

    Ζ. Σπέης: Το Ινστιτούτο εκπροσωπεί ότι πιο καλό προσφέρει η ομογένειά μας. Τιμάμε απόψε μερικά από τα πιο άξια τέκνα του Ελληνισμού. Τα καμαρώνουμε με τις οικογένειές μας σαν περήφανοι Ελληνοαμερικανοί. Είναι τιμή μου που προσκλήθηκα να περάσω λίγες ώρες μαζί τους.

    Γ. Μπίστης: Η εκδήλωση για τα 32 χρόνια του Αμερικανο-Ελληνικού Ινστιτούτου έληξε με την υπόσχεση των όσων παρευρέθηκαν να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να βρεθεί όσο γίνεται πιο γρήγορα μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 16 March 2007 - 2:18:17 UTC