Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-03-20

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Ευγένιος Ρωσίδης θυμάται τον Τόμας Ίγκλετον
  • [02] To σούπερ τζάμπο της Airbus προσγειώθηκε στις ΗΠΑ
  • [03] Νέο Ισραηλο-Παλαιστινιακό επεισόδιο βίας
  • [04] 'Η μάχη είναι δύσκολη, αλλά μπορεί να κερδιθεί'
  • [05] Εκτελέστηκε ο πρώην αντιπρόεδρος του Ιράκ
  • [06] Προτάσεις Ν. Αφρικής για την επιβολή κυρώσεων κατά του Ιράν
  • [07] Άνοιξε ο δρόμος για τις εξαεθνείς συνομιλίες με τη Βόρεια Κορέα
  • [08] Υποστήριξη προς τις προσπάθειες Αχτισάαρι εξέφρασε το Στέητ Ντηπάρτμεντ
  • [09] Συνομιλίες Ράις με ηγετικά στελέχη της ΕΕ
  • [10] 78 νεκροί από έκρηξη σε ανθρακωρυχείο της Σιβηρίας
  • [11] Παρίσι: Εκδηλώσεις για την πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης

  • [01] Ο Ευγένιος Ρωσίδης θυμάται τον Τόμας Ίγκλετον

    20-03-2007

    Thomas Eagleton

    Ένας από τους μεγάλους σύγχρονους Αμερικανούς φιλέλληνες, ο άλλοτε γερουσιαστής Thomas Eagleton, έκλεισε για πάντα τα μάτια σε ηλικία 77 χρονών, στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Πολιτεία Μισούρι.

    Η έγκυρη εφημερίδα Times της Νέας Υόρκης μας θυμίζει ότι ο Eagleton ήταν 'ένα από τα ηγετικά στελέχη της προσπάθειας που απέληξε στην επιβολή του εμπάργκο αμερικανικών όπλων προς την Τουρκία' λίγο μετά την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο, το 1974.

    Ο Ευγένιος Ρωσίδης, που δέκα μόλις μέρες μετά την εισβολή ίδρυσε το λεγόμενο Αμερικανο-Ελληνικό Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον με στόχο να βοηθήσει στην εξεύρεση μιας δίκαιης λύσης του Κυπριακού, συνεργάστηκε τότε στενά με τον Eagleton.

    Ο κύριος Ρωσίδης, σε σχετική νεκρολογία του για τον άλλοτε γερουσιαστή από το Μισούρι, αναβιώνει την συναρπαστική ιστορία του πως η ομογένεια κατάφερε να ευαισθητοποιήσει την Αμερικανική νομοθετική εξουσία αναφορικά με τα όσα διαδραματίζονταν εκείνο το καλοκαίρι στην Κύπρο.

    Ευγένιος Ρωσίδης

    Στις 26 Αυγούστου του 1974, γράφει ο Ευγένιος Ρωσίδης, 'επικοινώνησα με το γραφείο του Βουλευτή Τζων Μπραδήμα και του ανέφερα ότι θερούμε πως η συνέχιση της παροχής βοήθειας προς την Τουρκία ήταν παράνομη, πως έπρεπε να σταματήσει αμέσως και πως το αν θα σταματήσει ή όχι δεν πρέπει να μένει στην διακριτική διάθεση της Εκτελεστικής Εξουσίας'. Ο Τζων Μπραδήμας ζήτησε τότε από τον κ. Ρωσίδη να του στείλει ένα υπόμνημα με τα σχετικά επιχειρήματα. Το υπόμνημα εκείνο, που υποβλήθηκε δύο ημέρες αργότερα, αποτέλεσε τη βάση επιστολής που έστειλαν αμέσως μετά οι δημοκρατικοί βουλευτές Τζων Μπραδήμας, Πήτερ Κύρος, Πωλ Σαρμπάνης και Κώστας Ιατρού στο Στέητ Ντηπάρτμαντ και στον Λευκό Οίκο. Με την επιστολή των τεσσάρων νομοθετών ξεκίνησε επίσημα στη Βουλή η προσπάθεια 'για την πλήρη τήρηση του Νόμου των Ηνωμένων Πολιτειών και την επιβολή απαγόρευσης στις πωλήσεις Αμερικανικών όπλων προς την Τουρκία'.

    Κατά τον κ. Ρωσίδη, ο Thomas Eagleton όταν πληροφορήθηκε από την Ελληνοαμερικανική κοινότητα τα καθέκαστα υπέβαλε στις 19 Σεπτεμβρίου 1974 ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα που εξέφρασε την θέση της Γερουσίας ότι 'οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να διακόψουν αμέσως την χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας και τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία'. Το ψήφισμα που κηδεμόνευσε ο Eagleton εγκρίθηκε με ψήφους 64 υπέρ έναντι 27 κατά.

    Από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο 1974 έγιναν καμιά δεκαριά ακόμα ψηφοφορίες στο Κογκρέσο πάνω στο ίδιο θέμα. Στην Βουλή της προσπάθειας ηγήθηκαν τότε ο Τζων Μπραδήμας και ο Έντγουαρντ Ντερβίνσκι και στην Γερουσία ο Thomas Eagleton.

    Ο Ευγένιος Ρωσίδης επισημαίνει: 'Η απόφαση που τελικά λήφθηκε για την τήρηση του Νόμου ήτανε ένα από τις πιο λαμπρά ορόσημα στην ιστορία του Αμερικανικού Κογκρέσου. Το νομοσχέδιο για την επιβολή του εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας εγκρίθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 1974 και τέθηκε σε ισχύ 45 μέρες αργότερα, δηλαδή στις 5 Φεβρουαρίου 1975. Ήτανε μία ιστορική επιτυχία για την επίτευξη της οποίας απαραίτητος ήταν ο ρόλος που διαδραμάτισε ο γερουσιαστής Thomas Eagleton'.

    [02] To σούπερ τζάμπο της Airbus προσγειώθηκε στις ΗΠΑ

    20-03-2007

    Το μεγαλύτερο αεροσκάφος στο κόσμο, το νέο σούπερ Τζάμπο της Airbus Α380, προσγειώθηκε για πρώτη φορά σε Αμερικανικό έδαφος την Δευτέρα. Συγκεκριμένα δύο απ' τα γιγάντια αεροσκάφη της Airbus προσγειώθηκαν στη Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες.

    Η Ευρωπαϊκή εταιρεία αεροναυπηγικής δοκιμάζει την λειτουργικότητα του νέου της τζετ σε μεγάλα Αμερικανικά αεροδρόμια. Λόγω του μεγέθους του, με άνοιγμα φτερών 80 μέτρα και μήκος 73 μέτρα, το Α380 χρειάζεται ειδικά διαμορφωμένους χώρους προσέγγισης στις θύρες των αεροδρομίων. Στόχος της Airbus είναι να ανταγωνιστεί επάξια το Αμερικανικό Boeing 747 και να κερδίσει πελάτες στις ΗΠΑ.

    Το Α380 προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης μεταφέροντας 500 προσκεκλημένους από την Φρανκφούρτη, ενώ το δεύτερο αεροσκάφος της Airbus προσγειώθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο του Λος Άντζελες, χωρίς επιβάτες. Αναμένεται ότι το αεροδρόμιο του Λος Άντζελες θα δαπανήσει 130 εκατομμύρια δολάρια για να προσαρμόσει τις εγκαταστάσεις του στις ανάγκες του σούπερ τζάμπο της Airbus. Η πρώτη αεροπορική εταιρεία που θα χρησιμοποιήσει το εν λόγω αεροσκάφος θα είναι η Singapore Airlines από τον Οκτώβριο. Το αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης έχει ήδη ξοδέψει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια για ανάλογες προσαρμογές.

    [03] Νέο Ισραηλο-Παλαιστινιακό επεισόδιο βίας

    20-03-2007

    Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για επίθεση κοντά στο συνοριακό φυλάκιο Κάρνι από την οποία τραυματίστηκε ένας ισραηλινός πολίτης. Αυτό είναι και το πρώτο επεισόδιο βίας από την περασμένη εβδομάδα που η νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση ανέλαβε την εξουσία.

    Οι Ισραηλινοί καταδίκασαν το επεισόδιο και το χαρακτήρισαν 'τρομοκρατική επίθεση'. Είπαν επίσης ότι δείχνει πως η κυβέρνηση εθνικής ενότητας των Παλαιστινίων απέτυχε να εκπληρώσει τα αιτήματα της διεθνούς κοινότητας για τον τερματισμό της βίας και την αναγνώριση του δικαιώματος ύπαρξης του Ισραήλ.

    Οι ταξιαρχίες Κασσάμ, που αποτελούν την ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς δήλωσαν ότι η επίθεση αποτελούσε απάντηση στην Ισραηλινή επιθετικότητα.

    Από τη συνάντηση Ράις-Σολάνα

    Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ δήλωσαν ότι δεν θα εκφέρουν ακόμη γνώμη σχετικά με την νέα Παλαιστινιακή κυβέρνηση εθνικής ενότητας, στην οποία συμμετέχει η εξτρεμιστική Χαμάς. Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολήζα Ράις, συζήτησε το θέμα αυτό στην Ουάσινγκτον με αξιωματούχους της ΕΕ, την Δευτέρα.

    Η κ. Ράις και οι αξιωματούχοι της κοινότητας είπαν ότι θα κρίνουν την Παλαιστινιακή κυβέρνηση από τις πράξεις της, δηλαδή αν συμμορφώνεται με τα διεθνή αιτήματα να αποκηρύξει την βία και να αναγνωρίσει το Ισραήλ. Μέχρι στιγμής, η Χαμάς αρνείται να ικανοποιήσει τους εν λόγω όρους. Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ είχε δηλώσει ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι θα έχουν επαφές με μέλη της νέας Παλαιστινιακής κυβέρνησης που δεν πρόσκεινται στην Χαμάς.

    Εξάλλου, η Νορβηγία τερμάτισε το μποϋκοτάζ της κατά της Παλαιστινιακής κυβέρνησης στη Λωρίδα της Γάζας. Πρόκειται για την πρώτη Ευρωπαϊκή κυβέρνηση που κάνει κάτι τέτοιο. Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας, Ράιμοντ Γιόχανσεν και ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Ισμαήλ Χανίγιε, είχαν συνομιλίες τη Δευτέρα στη Λωρίδα της Γάζας.

    [04] 'Η μάχη είναι δύσκολη, αλλά μπορεί να κερδιθεί'

    20-03-2007

    Ο πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι η πρόσφατη επιχείρηση ασφάλειας στη Βαγδάτη και την επαρχία αλ Αμπάρ δείχνει κάποια πρόοδο. Συγχρόνως, όμως, προέτρεψε τον αμερικανικό λαό να επιδείξει υπομονή, επισημαίνοντας ότι η νίκη στο Ιράκ θα πάρει μήνες και όχι εβδομάδες. 'Λιγότερα από τα μισά από τα επιπλέον στρατεύματα που στέλνουμε στο Ιράκ έχουν ήδη φθάσει στη Βαγδάτη', είπε ο κ. Μπους. 'Η νέα στρατηγική θα πάρει περισσότερο χρόνο για να αποδώσει. Και θα υπάρξουν καλές μέρες και κακές μέρες'.

    Με ολιγόλεπτη ανακοίνωσή του για την 4η επέτειο της υπό αμερικανική ηγεσία εισβολής στο Ιράκ, ο κ. Μπους αναγνώρισε το υψηλό κόστος του πολέμου. 'Τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου αυτού' επεσήμανε ο κ. Μπους, 'η μάχη συνεχίζει να είναι δύσκολη, αλλά μπορεί να κερδιθεί. Και θα κερδιθεί, αν έχουμε το θάρρος και την επιμονή να ολοκληρώσουμε τη προσπάθειά μας'.

    Για μία ακόμα φορά, ο κ. Μπους καταφέρθηκε εναντίον των κινήσεων των Δημοκρατικών που θέλουν να οριστεί ως ημερομηνία απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ, ο Σεπτέμβριος του 2008 και το συνδέουν με νομοσχέδιο χρηματοδοτήσεων. Ο κ. Μπους παρότρυνε τα μέλη του Κογκρέσου να εγκρίνουν, χωρίς καθυστερήσεις και όρους, το αίτημά του για επιπλέον κονδύλια για τα φετινά έξοδα του πολέμου. 'Είναι δελεαστικό' ανέφερε ο αμερικανός πρόεδρος, 'βλέποντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στο Ιράκ, να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αποχωρήσουμε από τη χώρα αυτή. Κάτι τέτοιο ενδεχομένως ικανοποιεί βραχυπρόθεσμα, όμως πιστεύω ότι οι επιπτώσεις στην ασφάλεια των ΗΠΑ θα είναι τραγικές'.

    Λίγες ώρες νωρίτερα, ο κ. Μπους συμμετείχε σε κεκλεισμένων των θυρών σύσκεψη για το Ιράκ με μέλη της ομάδας του για θέματα εθνικής ασφάλειας, όπως την υπουργό Εξωτερικών, Κοντολήζα Ράις και τον υπουργό Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέητς. Είχε επίσης συνομιλία μέσω δορυφόρου με τον Ιρακινό πρωθυπουργό, Νούρι αλ Μαλίκι.

    [05] Εκτελέστηκε ο πρώην αντιπρόεδρος του Ιράκ

    20-03-2007

    Οι Ιρακινές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο πρώην αντιπρόεδρος του Ιράκ, Τάχα Γιασσίν Ραμαντάν, εκτελέστηκε δια απαγχονισμού νωρίς σήμερα το πρωί, για το ρόλο του στις δολοφονίες 148 Σιιτών το 1982. Πρόκειται για τον τρίτο πρώην ανώτερο αξιωματούχο του Ιράκ που εκτελείται μετά τον απαγχονισμό του Σαντάμ Χουσεΐν το Δεκέμβριο.

    Στο μεταξύ, νέες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Ιρακινοί διατηρούν ανάμεικτες απόψεις για τον πόλεμο στη χώρα τους, 4 χρόνια μετά την υπό αμερικανική ηγεσία εισβολή. Σύμφωνα με την σφυγμομέτρηση, της αμερικανικής εφημερίδας US Today, του αμερικανικού δικτύου ABC, του Γερμανικό τηλεοπτικού δικτύου ARD, και του BBC, εννέα στους 10 Ιρακινούς, ή το 86% των ερωτηθέντων, πιστεύουν ότι κάποιο μέλος της οικογένειάς τους θα πέσει θύμα βίας. Έξι στους 10 Ιρακινούς πιστεύουν ότι η ζωή τους πάει πολύ άσχημα και μόνο ένας στους τρεις περιμένει την κατάσταση να βελτιωθεί μέσα στον επόμενο χρόνο.

    Όμως μια άλλη δημοσκόπηση του οργανισμού Opinion Research Business με έδρα το Λονδίνο, έδειξε ότι τα τρία-τέταρτα των Ιρακινών πιστεύουν ότι η ζωή τους είναι καλύτερα σήμερα απ' ότι ήταν επί καθεστώτος Σαντάμ Χουσσεΐν, ενώ μόνο ένα 27% πιστεύει ότι υπάρχει εμφύλιος πόλεμος στη χώρας τους.

    [06] Προτάσεις Ν. Αφρικής για την επιβολή κυρώσεων κατά του Ιράν

    20-03-2007

    Ντιμισάνι Κουμάλο

    Η Νότια Αφρική υπέβαλε προτάσεις που μπορεί να αποδυναμώσουν προσχέδιο ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών για την επιβολή κυρώσεων στο Ιράν αναφορικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα. Ο απεσταλμένος της Νοτίου Αφρικής στα ΗΕ , Ντιμισάνι Κουμάλο, που αυτό το μήνα είναι ο εκ περιτροπής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας υπέβαλε τις προτάσεις τη Δευτέρα. Διπλωμάτες αναφέρουν ότι οι προτάσεις απαλλάσσουν μερικές επιχειρήσεις από πάγωμα περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανόμενων και μερικών ομάδων που διατηρούν σχέσεις με την Επαναστατική Φρουρά του Ιράν.

    Η Νότια Αφρική επίσης υποστήριξε πρόταση του επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μωχάμεντ Ελ Μπαραντέι, για περίοδο 90 ημερών κατά την οποία δεν θα επιβληθούν κυρώσεις στο Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

    Εκπρόσωποι των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφάλειας αντέδρασαν συγκρατημένα στην πρόταση της Νότιας Αφρικής. Ο πρέσβης της Βρετανίας στα ΗΕ τις χαρακτήρισε μη επιβοηθητικές και ο πρέσβης της Γαλλίας άφησε να εννοηθεί ότι έρχονται σε αντίθεση με στους στόχους της αύξησης πίεσης προς την Τεχεράνη.

    [07] Άνοιξε ο δρόμος για τις εξαεθνείς συνομιλίες με τη Βόρεια Κορέα

    20-03-2007

    Κρίστοφερ Χίλλ

    Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι επέλυσαν οικονομική διένεξη με τη Βόρεια Κορέα, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για πρόοδο κατά τις εξαεθνείς συνομιλίες που ξανάρχισαν την Δευτέρα στο Πεκίνο, με θέμα το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ. Αξιωματούχος του Αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών, που είναι υπεύθυνος για θέματα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και υποθέσεις χρηματοδότησης τρομοκρατικών οργανώσεων, δήλωσε ότι η συμφωνία αφορά Βορειο-Κορεατικά κεφάλαια, αξίας 25 εκατομμυρίων δολαρίων, που είχαν παγώσει σε τράπεζα του Μακάο. Η τράπεζα πρέπει τώρα να μεταφέρει το ποσό αυτό σε τράπεζα του Πεκίνου, αφού η Βόρεια Κορέα δεσμεύτηκε να χρησιμοποιήσει τα χρήματα αυτά για ανθρωπιστικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς.

    Ο κύριος Αμερικανός διαμεσολαβητής, βοηθός υπουργός εξωτερικών Κρίστοφερ Χίλλ, δήλωσε την Δευτέρα ότι οι συνομιλίες θα εστιαστούν τώρα σε άλλα θέματα. Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μούν, δήλωσε στην ΦτΑ ότι νοιώθει αισιόδοξος σχετικά με την προθυμία της Πιονγιάνγκ να διαλύσει το πυρηνικό της πρόγραμμα και επεσήμανε ότι εργάζεται παρασκηνιακά για την επιτυχία των προσπαθειών αποπυρηνικοποίησης της Κορεατικής χερσονήσου.

    [08] Υποστήριξη προς τις προσπάθειες Αχτισάαρι εξέφρασε το Στέητ Ντηπάρτμεντ

    20-03-2007

    Μάρτι Αχτισάαρι

    Οι ΗΠΑ εξήραν τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΕ στο Κόσοβο, Μάρτι Αχτισάαρι, για τις προσπάθειές του να επιτύχει συμφωνία για το τελικό καθεστώς της Σερβικής αυτής επαρχίας. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σών Μακόρμακ, δήλωσε ότι ο κ. Αχτισάαρι εκτελεί τα καθήκοντά του πολύ καλά, παρόλο που έχει να αντιμετωπίσει ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα και τόνισε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν πλήρεις συνομιλίες και την ανταλλαγή απόψεων όλων των ενδιαφερομένων πλευρών, συμπεριλαμβανόμενης της Ρωσίας.

    Ο επικεφαλής του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ιγκορ Ιβάνωφ, είχε ζητήσει τον διορισμό από τα ΗΕ νέου μεσολαβητή στην περιοχή. Στο μεταξύ, ο Ρώσος πρέσβης στα ΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, κατήγγειλε τον διαχειριστή των ΗΕ για το θέμα του Κοσόβου, Γιόακιμ Ρούκερ, για μονόπλευρη αντιμετώπιση του προβλήματος και πρόσθεσε ότι ο εν λόγω αξιωματούχος υποστηρίζει την ανεξαρτησία του Κοσόβου, αντί να επιζητεί λύση αποδεκτή από όλες τις πλευρές.

    Ο κ. Ρούκερ δεν απάντησε στις καταγγελίες αυτές την Δευτέρα, αλλά επεσήμανε ότι η καθυστέρηση σχετικά με τον προσδιορισμό του τελικού καθεστώτος του Κοσυφοπεδίου, μπορεί να καταστήσει αδύνατη την εξεύρεση βιώσιμης λύσης.

    [09] Συνομιλίες Ράις με ηγετικά στελέχη της ΕΕ

    20-03-2007

    Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολήζα Ράις, συναντήθηκε την Δευτέρα στην Ουάσινγκτον με ανώτερους αξιωματούχους της ΕΕ. Συγκεκριμένα, στις συνομιλίες έλαβαν μέρος ο Γερμανός ομόλογός της Φράνκ Βάλτερ Στάινμάιερ, ο αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Χαβιέρ Σολάνα και η επίτροπος εξωτερικών σχέσεων της κοινότητας, Μπενίτα Φερέρο-Βάλντνερ.

    Η κ. Ράις δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες ανταλλαγές απόψεων για το Μεσανατολικό, το Λίβανο, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, το Νταρφούρ και το Κοσσυφοπέδιο. Είπε επίσης ότι όλοι εξέφρασαν την ελπίδα ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ θα αναλάβει σύντομα δράση κατά του Ιράν. Η κ. Ράις είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ είχαν επανειλημμένα συνομιλίες με την Ρωσία σχετικά με το προτεινόμενο αντιπυραυλικό αμυντικό σύστημα, στην Πολωνία και την Τσεχία.

    [10] 78 νεκροί από έκρηξη σε ανθρακωρυχείο της Σιβηρίας

    20-03-2007

    Ο αριθμός των νεκρών από έκρηξη σε ανθρακωρυχείο της Σιβηρίας έφθασε τους 78, ενώ άλλοι 40 ανθρακωρύχοι παραμένουν εγκλωβισμένοι σε στοά. Οι αρχές της περιοχής Κεμέροβο, λένε ότι ανάμεσα στα θύματα, είναι και ένας Βρετανός εμπειρογνώμονας γεωλόγος.

    Η έκρηξη προκλήθηκε από συγκέντρωση μεθανίου στο ορυχείο Ουλιάνωφσκ, ενώ τουλάχιστον 186 άτομα βρίσκονταν τη στιγμή εκείνη μέσα στις στοές. Ο πυκνός καπνός και πεσμένοι βράχοι, δυσκολεύουν τις προσπάθειες διάσωσης.

    Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έστειλε στην περιοχή τον υπουργό Εκτάκτων Περιστατικών, Σεργκέι Σόιγκου, για να επιβλέψει τις εργασίες των σωστικών συνεργείων.

    [11] Παρίσι: Εκδηλώσεις για την πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Παρίσι

    20-03-2007

    Ολοκληρώνεται σήμερα στο Παρίσι το τριήμερο Συνέδριο με τίτλο 'Κληρονομιές της Ευρώπης' στο οποίο παρέστη και χαιρέτισε ο Έλληνας Υπουργός Πολιτισμού κ. Βουλγαράκης.

    Ο Έλληνας Υπουργός θα αναρτήσει την ερχόμενη Δευτέρα 26 Μαρτίου στην Ακρόπολη μαζί με τον Υπουργό της Γαλλίας, Ρενώ Ντονετιέ ντε Βάμπρ, την επιγραφή 'Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Κληρονομιά' που κατατάσσει την Ακρόπολη πρώτη στον Ευρωπαϊκό κατάλογο μνημείων.

    Ο κ. Βουλγαράκης εξ άλλου εγκαινίασε μαζί με τον Γάλλο ομόλογό του, την πολυσυζητημένη έκθεση 'Πραξιτέλης' στο Μουσείο του Λούβρου, στην οποία σκιαγραφείται το πορτραίτο του περίφημου αρχαίου Αθηναίου γλύπτη και παρουσιάζονται 100 αντίγραφα έργα που αποδίδονται στον Πραξιτέλη και βρίσκονταν τόσο στο Λούβρο όσο και σε άλλα μουσεία της Γαλλίας. Ορισμένα ακόμη έργα του γλύπτη 'δάνεισαν' για την έκθεση, μουσεία της Ιταλίας, της Γερμανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και φυσικά το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Ελλάδας.

    Στην είσοδο της έκθεσης μάλιστα έχει στηθεί το μοναδικό πρωτότυπο έργο του Πραξιτέλη, μία κολοσσιαία κεφαλή αγάλματος της Βραβρωνίας Αρτέμιδος που ταυτοποιήθηκε πρόσφατα και φυλασσόταν στο μουσείο της Ακρόπολης. Συνολικά η Ελλάδα έστειλε 10 έργα, μεταξύ των οποίων και δύο στήλες όπου υπάρχει η υπογραφή του Πραξιτέλη.

    Ο περίφημος 'Έφηβος του Μαραθώνα' που είχε ζητηθεί από το Λούβρο για να δώσει μεγαλύτερη αίγλη στην έκθεση, τελικά θεωρήθηκε αμετακίνητος από το Αρχαιολογικό Μουσείο και θα συνυπάρξει με άλλα γλυπτά της ίδιας έκθεσης, όταν τμήμα της θα μεταφερθεί το καλοκαίρι στην Αθήνα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

    Τέλος ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Βουλγαράκης το απόγευμα θα παραστεί στην παρασημοφόρηση της Νάνας Μούσχουρη απο τον Πρωθυπουργό της Γαλλίας Ντομινίκ ντε Βιλπέν, και στην συνέχεια στα εγκαίνια της έκθεσης Παπαθεοχάρη στο Μουσείο Μονπαρνάς με θέμα 'Τα βακχικά όρια της ελληνικής θάλασσας'.

    Ο κ. Βουλγαράκης θα επιστρέψει στην Ελλάδα την Πέμπτη.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 21 March 2007 - 2:18:19 UTC