Read the Latest International Press Articles on the Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-04-09

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] To Σογιούζ συνδέεται σήμερα με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
  • [02] Νέα αποστολή αστροναυτών στη Σελήνη ετοιμάζει η ΝΑΣΑ
  • [03] Αρχίζει η προεκλογική εκστρατεία στη Γαλλία
  • [04] Εξι Καναδοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν
  • [05] Δημοψήφισμα για την διεξαγωγή εκλογών στο Λίβανο, ζητά ο ηγέτης της Χεζμπολλάχ
  • [06] Την Ιαπωνία επισκέπτεται ο Ιρακινός πρωθυπουργός
  • [07] Διαδήλωση στο Ιράκ κατά της αμερικανικής παρουσίας
  • [08] Μεταρρυθμίσεις μεταναστευτικής πολιτικής προωθεί και πάλι ο πρόεδρος Μπούς
  • [09] Στον ΔΔΣ Ελληνο-Ρώσος κοσμοναύτης και Αμερικανός διαστημικός τουρίστας

  • [01] To Σογιούζ συνδέεται σήμερα με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσινγκτον

    09-04-2007

    Από την εκτόξευση του Σογιούζ.

    Το Ρωσικό επανδρωμένο διαστημόπλοιο τύπου Σογιούζ, που εκτοξεύθηκε το Σάββατο με επιτυχία από το Κοσμοδρόμιο στο Μπαϊκονούρ, ετοιμάζεται για να συνδεθεί αργότερα σήμερα (Δευτέρα) με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας.

    Αρχηγός της αποστολής είναι ο κοσμοναύτης Φύοντορ Γιουρτσίχιν, ο οποίος κατάγεται από Ρώσο πατέρα και Eλληνίδα μητέρα, την Kα Μικρούλα Γραμματικοπούλου, που ζούν τώρα στην Ελλάδα. Ο Φύοντορ, ή Θόδωρος όπως τον αποκαλούν οι Έλληνες φίλοι του, θα αντικαταστήσει τον Αμερικανό διοικητή του διαστημικού σταθμού, αστροναύτη Μάηκλ Λοπέζ-Αλέγκρια, ο οποίος είναι στο διάστημα από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

    Με το Σογιούζ-10 ταξιδεύει επίσης και ένας Aμερικανός τουρίστας, ο δισεκατομμυριούχος Τσαρλς Σιμονέη, ο οποίος πλήρωσε πάνω από 20 εκατομμύρια δολάρια για την εμπειρία αυτή. Στην μιάμιση περίπου εβδομάδα που συνολικά θα παραμείνει στον διαστημικό σταθμό, ο Σιμονέη θα εκτελέσει διάφορα πειράματα για λογαριασμό των διαστημικών υπηρεσιών Ευρώπης και Ιαπωνίας. Όσο για τον ελληνικής καταγωγής κοσμοναύτη Γιουρτσίχιν, αυτός θα παραμείνει στο διάστημα για έξι μήνες.

    [02] Νέα αποστολή αστροναυτών στη Σελήνη ετοιμάζει η ΝΑΣΑ

    09-04-2007

    Ο επικεφαλής της ΝΑΣΑ Μάικλ Γκρίφιν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να στείλουν και πάλι αστροναύτες στη Σελήνη, έως το 2019.

    Στα πλαίσια τηλεοπτικής του συνέντευξης την Κυριακή, ο κ. Γκρίφιν επισήμανε ότι η ημερομηνία αυτή είναι αρκετά μακρυνή, επειδή η υπηρεσία του έχει άλλες υποχρεώσεις που πρέπει πρώτα να φέρει εις πέρας, όπως για παράδειγμα το πρόγραμμα πτήσεων διαστημικών λεωφορείων, το οποίο πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το 2010.

    Ο κ. Γκρίφιν πρόσθεσε ότι η ΝΑΣΑ αναγκάστηκε να διαμοιράσει το κόστος ενός νέου προγράμματος μετάβασης στη Σελήνη στα επόμενα χρόνια και εξέφρασε την ανησυχία ότι κάποια άλλη χώρα, ενδεχομένως η Κίνα, να είναι έτοιμη να στείλει αποστολή της στο Φεγγάρι πριν το 2019 και τόνισε ότι με την προώθηση του διαστημικού τους προγράμματος, οι ΗΠΑ μπορούν να παραμείνουν στην πρωτοπορία των ανθρώπινων δραστηριοτήτων.

    [03] Αρχίζει η προεκλογική εκστρατεία στη Γαλλία

    09-04-2007

    Ο κ. Σαρκοζύ

    Στη Γαλλία, η επίσημη προεκλογική εκστρατεία για την ανάδειξη του νέου προέδρου της χώρας αρχίζει σήμερα Δευτέρα, αν και το 42% των εκλογέων λένε ότι είναι ακόμα αναποφάσιστοι.

    Oι κύριοι υποψήφιοι προσπαθούν να κατακτήσουν την προτίμηση των ψηφοφόρων εδώ και μήνες, αλλά από σήμερα θα αρχίσουν να έχουν παρουσίαση της πλατφόρμας τους από την κρατική τηλεόραση και το ραδιόφωνο.

    Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο συντηρητικός τέως υπουργός Εσωτερικών Νικολά Σαρκοζύ προηγείται της υποψηφίας των Σοσιαλιστών, Σεγκολέν Ρουαγιάλ, καθώς και του κεντρώου Φρανσουά Μπεϊρού.

    Όμως, άλλη σφυγμομέτρηση της εφημερίδας Le Parisien, έδειξε ότι το 42% των ψηφοφόρων δεν έχει ακόμα αποφασίσει. Συνολικά, 12 θα είναι οι υποψήφιοι στις γαλλικές προεδρικές εκλογές. Οι δύο υποψήφιοι που θα συγκεντρώσουν τις περισσότερες ψήφους στις 22 Απριλίου, θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο των εκλογών, που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Μαίου.

    [04] Εξι Καναδοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν

    09-04-2007

    Καναδοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι οι έξι νατοϊκοί στρατιώτες που σκοτώθηκαν και οι δύο που τραυματίστηκαν από έκρηξη την Κυριακή στο Αφγανιστάν, ήταν όλοι Καναδοί. Στρατιωτικοί παράγοντες λένε ότι πιστεύουν ότι η έκρηξη που σημειώθηκε κοντά στην πόλη Κανταχάρ, οφειλόταν σε βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο οδόστρωμα. Το περιστατικό αυτό είναι ένα από τα φονικότερα που σημειώνονται κατά νατοϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν.

    Νωρίτερα την Κυριακή, νατοϊκοί αξιωματούχοι είπαν ότι άλλη έκρηξη βόμβας στο νότιο Αφγανιστάν κόστισε τη ζωή σε ένα νατοϊκό στρατιώτη, ενώ τραυμάτισε τρείς άλλους. Η εθνικότητα των στρατιωτών δεν έγινε γνωστή.

    Σε άλλες ειδήσεις, άνδρας που λέει ότι είναι εκπρόσωπος των Ταλιμπάν είπε ότι η ομάδα του σκότωσε τον Αφγανό διερμηνέα Ιταλού δημοσιογράφου. Ο εκπρόσωπος δήλωσε την Κυριακή ότι ο διερμηνέας αποκεφαλίστηκε, αφού η Αφγανική κυβέρνηση αρνήθηκε να διαπραγματευθεί την απελευθέρωσή του, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση δύο Ταλιμπάν κρατουμένων. Ο θάνατος του διερμηνέα πάντως δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί.

    Την Παρασκευή, ο πρόεδρος της χώρας Χαμίντ Καρζάι είχε δηλώσει ότι δεν θα υπάρξουν άλλες συμφωνίες ανταλλαγής κρατουμένων με Ταλιμπάν.

    [05] Δημοψήφισμα για την διεξαγωγή εκλογών στο Λίβανο, ζητά ο ηγέτης της Χεζμπολλάχ

    09-04-2007

    Σείχης Νασράλα

    Ο ηγέτης της Σιιτικής Χεζμπολλάχ Σείχης Χασάν Νασράλα, δήλωσε ότι οι πολιτικοί ηγέτες του Λιβάνου απέτυχαν να επιλύσουν την πολιτική κρίση της χώρας μέσω του διαλόγου.

    Μιλώντας την Κυριακή, ο Σείχης Νασράλα ζήτησε την διενέργεια λαϊκού δημοψηφίσματος για πρόωρες εκλογές, για την χώρα να προχωρήσει μπροστά. Το περασμένο μήνα, ο φιλοσύρος πρόεδρος της βουλής Ναχίμπ Μπέρι και ο ηγέτης της πλειοψηφίας Σαάντ Χαρίρι απέτυχαν να σημειώσουν πρόοδο για τον τερματισμό της μακρόχρονης πολιτικής τους αντιπαράθεσης.

    [06] Την Ιαπωνία επισκέπτεται ο Ιρακινός πρωθυπουργός

    09-04-2007

    O κ. αλ Μαλίκι (φωτ. αρχείου)

    Ο Iρακινός πρωθυπουργός Νούρι άλ Μαλίκι έφθασε στην Ιαπωνία με καθυστέρηση, αφού η Τεχεράνη αρνήθηκε να επιτρέψει στο αεροσκάφος που τον μετέφερε να εισέλθει στον ιρανικό αναέριο χώρο.

    Τελικά, το αεροσκάφος του κ. αλ Μαλίκι προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Τόκυο λίγο πρίν τα μεσάνυχτα της Κυριακής, μετά από απρογραμμάτιστη στάση στο Ντουμπάι. Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το αεροσκάφος του κ. Αλ Μαλίκι έπρεπε να είχε εξασφαλίσει εκ των προτέρων την άδεια για να πετάξει πάνω από το Ιράν.

    Η επίσκεψη του Ιρακινού πρωθυπουργού στην Ιαπωνία θα κρατήσει 4 μέρες και όπως αναμένεται, θα υπογράψει με την Ιαπωνική κυβέρνηση συμφωνία παροχής δανείου ύψους 700 εκατομμυρίων δολαρίων, για τον εκσυγχρονισμό των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων του Ιράκ.

    Από την εποχή της κάτω από αμερικανική ηγεσία εισβολής στο Ιράκ το 2003, η Βαγδάτη προσπαθεί να διατηρήσει φιλική σχέση με το γειτονικό Ιράν, χωρίς να εξοργίσει την Ουάσινγκτον, αφού οι ΗΠΑ το θεωρούν χώρα που υποθάλπει την τρομοκρατία και που προσπαθεί να δημιουργήσει πυρηνικά όπλα.

    [07] Διαδήλωση στο Ιράκ κατά της αμερικανικής παρουσίας

    09-04-2007

    Στο Ιράκ, ο αμερικανικός στρατός είπε ότι 17 άτομα σκοτώθηκαν και 26 τραυματίστηκαν την Κυριακή, από βομβιστική επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο νότια της Βαγδάτης. Εξάλλου, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι 6 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επιθέσεις στις επαρχίες Ντιγιάλα και Σαλαχουντίν. Το Σάββατο, από έκρηξη βόμβας στο οδόστρωμα είχαν σκοτωθεί άλλοι 4 Αμερικανοί στρατιώτες στην επαρχία Ντιγιάλα.

    Στο μεταξύ, χιλιάδες Ιρακινοί συγκεντρώνονται στη Νατζάφ όπου θα πραγματοποιήσουν διαδήλωση την Δευτέρα, επ'ευκαιρία της 4ης επετείου της πτώσης της Βαγδάτης. Ο ακραίος Σιίτης κληρικός Μοκτάντα αλ Σάντρ προτρέπει τους Ιρακινούς να διαδηλώσουν κατά της αμερικανικής παρουσίας στη χώρα και να απαιτήσουν από τις ιρακινές δυνάμεις ασφάλειας να σταματήσουν να συνεργάζονται με τον αμερικανικό στρατό. Οι ιρακινές αρχές απαγόρευσαν την κυκλοφορία τροχοφόρων για 24 ώρες, σε μία προσπάθεια αποτροπής βίαιων περιστατικών την ημέρα της επετείου, σήμερα.

    [08] Μεταρρυθμίσεις μεταναστευτικής πολιτικής προωθεί και πάλι ο πρόεδρος Μπούς

    09-04-2007

    Σε ομιλία του στη Γιούμα της Αριζόνα, κοντά στα σύνορα με το Μεξικό, ο πρόεδρος Μπούς αναφέρθηκε στα σχέδια του για μεταρρυθμίσεις της μεταναστευτικής νομοθεσίας της χώρας φέτος.

    Οι προτάσεις του κ. Μπούς περιλαμβάνουν την αποστολή περισσότερων συνοριακών φρουρών, την δημιουργία προγράμματος προσωρινής άδειας εργασίας, τον περιορισμό της παράνομης εισόδου μεταναστών μέσω των συνόρων, την διανομή νέων ταυτοτήτων σε ξένους προσωρινούς εργάτες και την επιβολή κυρώσεων σε βάρος εργοδοτών που προσλαμβάνουν παράνομους μετανάστες. Επίσης ο αμερικανός πρόεδρος επιζητά μια μέση λύση μεταξύ της απέλασης και της αμνηστίας για τους περίπου 11 εκατομμύρια παράνομους μετανάστες που βρίσκονται ήδη στις ΗΠΑ.

    Ο κ. Μπούς επιδιώκει νομοσχέδιο ευρύτατων μεταρρυθμίσεων για θέματα μετανάστευσης, αλλά αντιμετωπίζει αντιδράσεις για το θέμα από μεγάλη μερίδα μελών του Κογκρέσου.

    [09] Στον ΔΔΣ Ελληνο-Ρώσος κοσμοναύτης και Αμερικανός διαστημικός τουρίστας

    09-04-2007

    Soyuz TMA-10, 07 Apr 2007" hspace=2 src="/greek/images/ap_us_charles_simonyi_russian_cosmonauts_210_eng_07Apr07.jpg" width=182 vspace=2 border=0>

    Έφτασε τη Δευτέρα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το Ρωσικό διαστημόπλοιο Σογιούζ με δύο κοσμοναύτες και έναν Αμερικανό διαστημικό τουρίστα. Πρόκειται για τον Ελληνο-Ρώσο κοσμοναύτη, Θεόδωρο Γιουρτσίχιν, και τον συνάδελφο του Ολέγκ Κοτώφ και τον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο, Ουγγρικής καταγωγής, Τσάρλς Σιμόνι, ο οποίος πλήρωσε 25 εκατομμύρια δολάρια για την επίσκεψη του αυτή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Μάλιστα ο Σιμόνι έφερε μαζί του ειδικό γεύμα για τον εορτασμό της επετείου απ' την πρώτη επανδρωμένη διαστημική πτήση με τον Γιούρι Γκαγκάριν το 1961.

    Το μέχρι σήμερα πλήρωμα του Διαστημικού Σταθμού, ο Ρώσος κοσμοναύτης, Μιχαήλ Τιουρίν και οι Αμερικανοί αστροναύτες, Μιγκέλ Λοπέζ-Αλέγκρια και Σουνίτα Γουίλλιαμς, θα επιστρέψουν στη γη με τον κ. Σιμόνι στις 20 Απριλίου.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 10 April 2007 - 1:21:58 UTC