Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-04-12

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο πρόεδρος της Ουκρανίας μπορεί να αναβάλει την διάλυση του κοινοβουλίου
  • [02] Το Πακιστάν προειδοποιεί
  • [03] Διεθνής Ερυθρός Σταυρός: Επιδεινώθηκαν οι συνθήκες διαβίωσης στο Ιράκ
  • [04] Αυξάνεται η θητεία των Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ και το Αφγανιστάν
  • [05] Στρατός: Ιρανοί πράκτορες εκπαιδεύουν Ιρακινούς αντάρτες
  • [06] Η Αλ Κάιντα ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις στην Αλγερία
  • [07] Νάτσιος: Θα καθυστερήσει η επιβολή κυρώσεων σε βάρος του Σουδάν
  • [08] Συνομιλίες για την επίτευξη διεθνούς εμπορικής συμφωνίας
  • [09] Εκτός τηλεόρασης δημοφιλής Αμερικανός παρουσιαστής
  • [10] 3 Ελληνίδες μαθήτριες νικήτριες διαγωνισμού έκθεσης του ΟΗΕ
  • [11] Εκτιμήσεις για τις πιθανότητες ειρηνευτικής συμφωνίας Ισραήλ-Συρίας

  • [01] Ο πρόεδρος της Ουκρανίας μπορεί να αναβάλει την διάλυση του κοινοβουλίου

    12-04-2007

    O πρόεδρος Γιούσενκο

    Ανώτερος συνεργάτης του προέδρου της Ουκρανίας, Βίκτωρ Γιούσενκο, δήλωσε ότι ο πρόεδρος είναι διατεθειμένος να παγώσει το διάταγμά του για την διάλυση του κοινοβουλίου και την διενέργεια πρόωρων εκλογών.

    Ο γραμματέας του ουκρανικού συμβουλίου ασφάλειας Βιτάλυ Χαϊντούκ δήλωσε την Τετάρτη ότι το πάγωμα του διατάγματος θα δώσει στις διάφορες παρατάξεις περισσότερο χρόνο για να ετοιμαστούν για τις νέες εκλογές. Όμως, ο κύριος πολιτικός αντίπαλος του κ. Γιούσενκο, ο πρωθυπουργός Βίκτωρ Γιανουκόβιτς, δήλωσε σε χιλιάδες υποστηρικτές του στο Κίεβο ότι αν θα υπάρξουν πρόωρες βουλευτικές εκλογές, θα πρέπει να υπάρξουν και πρόωρες προεδρικές εκλογές.

    Το κοινοβούλιο έχει αρνηθεί έως τώρα να διαλυθεί ή να εγκρίνει τα απαιτούμενα κονδύλια για την διενέργεια εκλογών. Το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας θα διενεργήσει ακροάσεις την επόμενη εβδομάδα σχετικά με την νομιμότητα του διατάγματος του προέδρου Γιούσενκο.

    [02] Το Πακιστάν προειδοποιεί

    12-04-2007

    O κ. Αζίζ

    Ο Πακιστανός πρωθυπουργός, Σαουκάτ Αζίζ, προειδοποίησε τις ΗΠΑ να μην περάσουν νομοσχέδιο που να συνδέει την στρατιωτική βοήθεια προς το Πακιστάν, με τις επιτυχίες του στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Ο κ. Αζίζ δήλωσε την Τετάρτη ότι οποιοδήποτε νομοσχέδιο που θα επικρίνει τη χώρα του, θα μπορούσε να προκαλέσει αρνητική δημόσια αντίδραση, όπως είπε, που θα μπορούσε να αποβεί αντιπαραγωγική.

    Τα σχόλια του κ. Αζίζ αναφέρονταν σε νομοσχέδιο που έχουν υποβάλει οι Δημοκρατικοί και το οποίο συνδέει τη βοήθεια προς το Πακιστάν με τις προσπάθειες της χώρας αυτής να καταπολεμήσει την τρομοκρατία. Η κυβέρνηση Μπούς αποκαλεί το Πακιστάν κύριο σύμμαχό της στο πόλεμο αυτό, όμως η χώρα έχει επικριθεί ότι δεν κάνει αρκετά για να αποτρέψει την παράνομη είσοδο μαχητών Ταλιμπάν στο γειτονικό Αφγανιστάν, όπου και επιτίθενται κατά Αφγανικών, νατοϊκών και αμερικανικών δυνάμεων. Η Ισλαμαμπάντ αντίθετα εμμένει ότι κάνει ότι μπορεί για τον σκοπό αυτό.

    [03] Διεθνής Ερυθρός Σταυρός: Επιδεινώθηκαν οι συνθήκες διαβίωσης στο Ιράκ

    12-04-2007

    Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός εξέφρασε σοβαρή ανησυχία για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στο Ιράκ και ζήτησε να ληφθούν μέτρα για την προστασία των Ιρακινών αμάχων από τις βιαιότητες.

    Σε σχετική έκθεση του ο Ερυθρός Σταυρός αναφέρει αναρίθμητα περιστατικά ξεκάθαρων παραβιάσεων της διεθνούς νομοθεσίας για θέματα ανθρωπιστικής φύσης. Ο Ιρακινός λαός υφίσταται 'αβάστακτες και απαράδεκτες' συνθήκες, επισημαίνει ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός και ζητά απ' όλους όσους έχουν επιρροή στο Ιράκ 'να ενεργήσουν τώρα για να σώσουν τις ζωές απλών ανθρώπων'.

    Επίσης ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός δήλωσε ότι, μέχρι στιγμής, η αύξηση του αριθμού των Αμερικανικών και Ιρακινών δυνάμεων στη Βαγδάτη δεν έχει συντελέσει ουσιαστικά στην βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας στη περιοχή.

    [04] Αυξάνεται η θητεία των Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ και το Αφγανιστάν

    12-04-2007

    Ο κ. Γκέιτς

    Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέϊτς, ανακοίνωσε ότι θα αυξηθεί από 12 σε 15 μήνες η θητεία των Αμερικανών στρατιωτών που υπηρετούν στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

    Ο κ. Γκέϊτς δήλωσε σε δημοσιογράφους την Τετάρτη, ότι σύμφωνα με την νέα πολιτική, που τίθεται άμεσα σε εφαρμογή, η θητεία των στρατιωτικών μονάδων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν δεν θα υπερβαίνει τους 15 μήνες, ενώ η άδειά τους στις ΗΠΑ δεν θα είναι μικρότερη των 12 μηνών. Με την νέα πολιτική, πρόσθεσε ο κ. Γκέϊτς, οι Αμερικανοί στρατιώτες θα ξέρουν τι να περιμένουν, ενώ θα δοθεί η δυνατότητα στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό στρατιωτών στις εν λόγω χώρες για τον επόμενο χρόνο.

    Τέλος, ο κ. Γκέϊτς απέρριψε ισχυρισμούς δημοσιογράφου, περί "σπασμένου" ηθικού του αμερικανικού στρατού, όμως παραδέχτηκε ότι όντως είναι πιεσμένος.

    [05] Στρατός: Ιρανοί πράκτορες εκπαιδεύουν Ιρακινούς αντάρτες

    12-04-2007

    Ο αμερικανικός στρατός δήλωσε ότι Ιρανοί πράκτορες συνεχίζουν να εκπαιδεύουν Ιρακινούς αντάρτες στο να κατασκευάζουν προηγμένης τεχνολογίας εκρηκτικούς μηχανισμούς. Στα πλαίσια συνέντευξης τύπου στη Βαγδάτη την Τετάρτη, εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ δήλωσε ότι οι πανίσχυροι αυτοί εκρηκτικοί μηχανισμοί κατασκευάζονται στο Ιράν και εισάγονται παράνομα στο Ιράκ και σημείωσε ότι ιρακινοί αντάρτες εκπαιδεύθηκαν στο Ιράν το περασμένο μήνα για το πώς να συναρμολογούν και να χρησιμοποιούν τους μηχανισμούς αυτούς.

    Ο ίδιος εκπρόσωπος επεσήμανε ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι μυστικές υπηρεσίες του Ιράν υποστηρίζουν πρόσωπα μέσα στο Ιράκ που εκπαιδεύουν και διοχετεύουν τα όπλα αυτά στους αντάρτες. Επίσης τη Τετάρτη το κόμμα του ακραίου Σιίτη κληρικού, Μοκτάντα αλ Σάντρ, απείλησε ότι θα αποσυρθεί από την ιρακινή κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια άσκησης πίεσης για την θέσπιση χρονοδιαγράμματος για την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα.

    Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέϊτς, ανακοίνωσε ότι θα αυξηθεί από 12 σε 15 μήνες η θητεία των Αμερικανών στρατιωτών που υπηρετούν στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Ο κ. Γκέϊτς δήλωσε σε δημοσιογράφους την Τετάρτη, ότι σύμφωνα με την νέα πολιτική, που τίθεται άμεσα σε εφαρμογή, η θητεία των στρατιωτικών μονάδων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν δεν θα υπερβαίνει τους 15 μήνες, ενώ η άδειά τους στις ΗΠΑ δεν θα είναι μικρότερη των 12 μηνών.

    Με την νέα πολιτική, πρόσθεσε ο κ. Γκέϊτς, οι Αμερικανοί στρατιώτες θα ξέρουν τι να περιμένουν, ενώ θα δοθεί η δυνατότητα στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό στρατιωτών στις εν λόγω χώρες για τον επόμενο χρόνο. Τέλος, ο κ. Γκέϊτς απέρριψε ισχυρισμούς δημοσιογράφου, περί σπασμένου ηθικού του αμερικανικού στρατού, αλλά παραδέχτηκε ότι όντως είναι το στράτευμα υφίσταται πιέσεις.

    [06] Η Αλ Κάιντα ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις στην Αλγερία

    12-04-2007

    Το παράρτημα Βορείου Αφρικής της αλ Κάιντα, η επιλεγόμενη αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μαγκρέμπ, με δημοσίευσή της στο διαδίκτυο, ανέλαβε την ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα στην πρωτεύουσα της Αλγερίας την Τετάρτη, από τις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 24 άτομα και τραυματίστηκαν πάνω από 200. Η γνησιότητα της δημοσίευσης δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί.

    Οι βόμβες εξερράγησαν την Τετάρτη έξω από τα γραφεία του πρωθυπουργού της χώρας Αμπντελαζίζ Μπελκχαντέμ στο κέντρο του Αλγερίου και έξω από αστυνομικό τμήμα στις παρυφές της πόλης. Ο κ. Μπελκχαντέμ, που δεν έπαθε τίποτε, αποκάλεσε τις επιθέσεις άνανδρες και εγκληματικές ενέργειες.

    Αλλά και οι ΗΠΑ και η Γαλλία καταδίκασαν τις επιθέσεις. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρμεντ, Σών Μακόρμακ, χαρακτήρισε το περιστατικό ως μία απαίσια τρομοκρατική πράξη.

    [07] Νάτσιος: Θα καθυστερήσει η επιβολή κυρώσεων σε βάρος του Σουδάν

    12-04-2007

    Ο ειδικός απεσταλμένος της κυβέρνησης Μπούς στο Σουδάν, Άντριου Νάτσιος, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα καθυστερήσουν την επιβολή νέων κυρώσεων κατά του Χαρτούμ, μετά από αίτημα του γ.γ. των ΗΕ, Μπάν Κι Μουν.

    Καταθέτοντας ενώπιον αρμόδιας επιτροπής της Γερουσίας την Τετάρτη, ο κ. Νάτσιος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση Μπούς συμφώνησε να καθυστερήσει για δύο με τέσσερις εβδομάδες την επιβολή κυρώσεων και επισήμανε ότι ο κ. Μπάν ζήτησε την καθυστέρηση για να δοθεί στον διεθνή οργανισμό περισσότερος χρόνος να πείσει το Σουδάν να δεχθεί ειρηνευτική δύναμη των ΗΕ στο Νταρφούρ.

    Πάντως ορισμένοι Δημοκρατικοί γερουσιαστές επέκριναν την κίνηση αυτή και μάλιστα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Τζό Μπάιντεν, ζήτησε την λήψη στρατιωτικών μέτρων στο Νταρφούρ, από μέρους των ΗΠΑ, για τον τερματισμό της βίας.

    Στο μεταξύ στην περιοχή μεταβαίνει σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζών Νεγροπόντε, ο οποίος αναμένεται ότι θα ασκήσει πιέσεις στο Χαρτούμ να δεχθεί τους ειρηνοφρουρούς των ΗΕ.

    [08] Συνομιλίες για την επίτευξη διεθνούς εμπορικής συμφωνίας

    12-04-2007

    Ανώτεροι αξιωματούχοι απ' τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Βραζιλία και την Ινδία είχαν συνομιλίες στο Νέο Δελχί με στόχο την άρση του αδιεξόδου για θέματα διεθνών εμπορικών συναλλαγών. Ο υπουργός εξωτερικών της Βραζιλίας, Κέλσο Αμορίμ, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι έχουν αρχίσει 'να περιορίζονται σταδιακά οι διαφορές'.

    Ο λεγόμενος 'Γύρος της Ντόχα' των συνομιλιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου έχει περιπέσει σε αδιέξοδο κυρίως λόγω απαιτήσεων φτωχότερων χωρών για άρση των αγροτικών επιδοτήσεων από μέρους πλουσιότερων χωρών. Από την πλευρά τους οι ανεπτυγμένες χώρες ζητούν μεγαλύτερη πρόσβαση των προϊόντων τους στις αγορές αναπτυσσόμενων χωρών.

    [09] Εκτός τηλεόρασης δημοφιλής Αμερικανός παρουσιαστής

    12-04-2007

    Ντον Έιμους

    Το μεγάλο 24ωρο Αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο, MSNBC, ανακοίνωσε ότι ακυρώνει αναμετάδοση δημοφιλούς ραδιοφωνικού talk show μετά από ρατσιστικά σχόλια του παρουσιαστή του για τα μέλη της γυναικείας ομάδας μπάσκετ, του πανεπιστημίου Rutgers, που αποτελείται κυρίως από Αφρο-Αμερικανίδες.

    Ανακοινωθέν του δικτύου αναφέρει ότι η απόφαση για απόσυρση της εκπομπής ήταν αποτέλεσμα 'συνεχούς διαδικασίας εξέτασης της κατάστασης' μετά την τεράστια αντίδραση του κοινού για τα επίμαχα σχόλια του γνωστού παρουσιαστή Ντον Έιμους. Πάντως ο κ. Έιμους έχει επανειλημμένα ζητήσει συγνώμη για τα σχόλια του, ενώ η μετάδοση της εκπομπής του είχε ήδη ανασταλεί για δύο εβδομάδες.

    [10] 3 Ελληνίδες μαθήτριες νικήτριες διαγωνισμού έκθεσης του ΟΗΕ

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    12-04-2007

    Το θέμα του διεθνούς μαθητικού διαγωνισμού γραπτής έκθεσης που είχε προκηρύξει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ήταν 'Ανθρώπινα Δικαιώματα και φτώχεια' και έλαβαν μέρος σ' αυτόν περίπου 700 μαθητές και μαθήτριες από όλο τον κόσμο. Το εντυπωσιακό όμως είναι ότι από τους τέσσερις νικητές, οι τρεις είναι μαθήτριες ελληνικών σχολείων.

    Πρόκειται για την Φωτεινή Δερβίση, 11 ετών, από το Πειραματικό Σχολείου του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τη Λύν Αμέντε Αμπουλιμέν, 16 ετών, από το 4ο Γενικό Λύκειο Ιλίου και τη Μαρίνα Σπύρου, 11 επίσης ετών, από το Ελληνικό Τμήμα του Ευρωπαϊκού Σχολείου Βρυξελλών. Η τέταρτη νικήτρια είναι αγγλίδα και είναι η Καμίλα Τομπσελ, 17 ετών.

    Οι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετείχαν στο διαγωνισμό έπρεπε να επιλέξουν ένα άρθρο από την Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και να δώσουν ένα πραγματικό παράδειγμα για το πώς η φτώχεια έχει σαν αποτέλεσμα την καταπάτηση αυτού του δικαιώματος, ή ένα παράδειγμα για το πώς η παραβίαση αυτού του δικαιώματος οδηγεί στη φτώχεια.

    [11] Εκτιμήσεις για τις πιθανότητες ειρηνευτικής συμφωνίας Ισραήλ-Συρίας

    12-04-2007

    Ιμπραχίμ Σουλεϊμάν και Αλόν Λιέλ

    O Συρο-Αμερικανός επιχειρηματίας, Ιμπραχίμ Σουλεϊμάν και o πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου εξωτερικών του Ισραήλ, Αλόν Λιέλ, που συμμετείχαν σε μυστικές, ανεπίσημες ειρηνευτικές συνομιλίες, δηλώνουν ότι μια ειρηνευτική συμφωνία Ισραήλ-Συρίας θα μπορούσε να ολοκληρωθεί σε έξι μήνες.

    Οι κύριοι Σουλεϊμάν και Λιέλ έκαναν αυτή τη δήλωση σε δημοσιογράφους μετά από κατάθεση τους ενώπιον Ισραηλινής κοινοβουλευτικής επιτροπής. Οι δύο αυτοί παράγοντες έχουν συμμετάσχει σε 8 γύρους ανεπίσημων συνομιλιών υπό την αιγίδα της Ελβετίας τα τελευταία τρία χρόνια.

    Μάλιστα ο κ. Σουλεϊμάν δήλωσε ότι η Συρία είναι έτοιμη για ειρηνευτικές συνομιλίες και κάλεσε την κυβέρνηση του Ισραήλ να απαντήσει στο κάλεσμα, όπως είπε, του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Ασσάντ.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 13 April 2007 - 1:18:39 UTC