Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-04-20

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] 'Μεμονωμένο το επεισόδιο στο Βιρτζίνια Τεκ'
  • [02] Βοήθεια Ιρανών προς Σουνίτες αντάρτες
  • [03] Διερευνητική Επιτροπή του ΣΑ σε Σερβία και Κόσοβο
  • [04] Ο Αλμπέρτο Γκονζάλες ενώπιον της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων της Γερουσίας
  • [05] Υποστήριξη ΝΑΤΟ προς την αντιπυραυλική ασπίδα
  • [06] Μέλη του Κογκρέσου ζητούν επανεξέταση περικοπών στη ΦτΑ
  • [07] Οι Γάλλοι ετοιμάζονται για εκλογές
  • [08] Ημέρα πένθους η Παρασκευή
  • [09] Tην Κυριακή οι εκλογές στην Γαλλία
  • [10] Πρόεδρος Μπούς: Επιτελείται πρόοδος στο Ιράκ
  • [11] Συνομιλίες Ρόμπερτ Γκέητς και Νούρι αλ Μαλίκι, στη Βαγδάτη
  • [12] Το Ιράν προχωρεί με το πυρηνικό του πρόγραμμα
  • [13] Διάσκεψη ηγετών χωρών της νότιας Ευρώπης για την ενέργεια
  • [14] Ολλανδός Νατοϊκός στρατιώτης σκοτώθηκε στο Αφγανιστάν

  • [01] 'Μεμονωμένο το επεισόδιο στο Βιρτζίνια Τεκ'

    Ζωή Λεουδάκη

    Oυάσιγκτον

    17-04-2007

    Ακούστε το ρεπορτάζ για τα επισόδεια στο Βιρτζίνια Tεκ-Download

    Διάχυτη θλίψη επικρατεί στο πανεπιστήμιο μία μέρα μετά τα αιματηρά επεισόδια. Οι δρόμοι σχεδόν έρημοι, η αστυνομία έχει αποκλείσει με κίτρινη πλαστική ταινία διάφορα σημεία, και οι λίγοι φοιτητές που κυκλοφορούν προσπαθούν ακόμα να συνειδητοποιήσουν τι ακριβώς συνέβη.

    Είναι ο δεύτερος χρόνος που ο Δημήτρης Κατσορίδας βρίσκεται στη Αμερική και κάνει διδακτορικό στα οικονομικά στο Βιρτζίνια Τεκ. Είναι σοκαρισμένος από τις δολοφονίες των 32 συμφοιτητών του. Τους πυροβολισμούς δεν τους άκουσε γιατί την ώρα εκείνη βρίσκονταν μακριά από τα κτίρια όπου σημειώθηκε το μακελειό.

    Δημήτρης Κατσορίδας

    Ο Δημήτρης είναι και αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φοιτητών. Περίπου 65 φοιτητές από την Ελλάδα και την Κύπρο σπουδάζουν στο Βιρτζίνια Τεκ. Είναι όλοι καλά. 'Υπάρχει παντού αστυνόμευση', λέει ο Δημητρης, 'έχουν κατακλύσει όλα τα δίκτυα τα πάρκινγκ και κάνουν συνεντεύξεις με φοιτητές. Κατά τα άλλα επικρατεί και λίγος πανικό, είναι όλοι και προσπαθούν να βγάλουν ειδήσεις. Τα κτίρια είναι σφραγισμένα, δεν επιτρέπεται να πλησιάσουμε, τάχουνε περικυκλώσει, κάποιοι δρόμοι και στενά είναι αποκλεισμένα, οπότε δεν έχει πρόσβαση στα κτίρια ούτε αφήνουνε πεζούς, κανένα'.

    Το Μπλάκσμπεργκ είναι μία ήσυχη, επαρχιακή πόλη της Βιρτζίνια με ένα γνωστό πανεπιστήμιο. Πολλοί γονείς χαίρονται που τα παιδιά τους φοιτούν σε ένα τέτοιο πανεπιστήμιο σε μία μικρή, όμορφη κοινότητα. Αισθάνεται όμως ο Δημήτρης ασφαλής μετά από αυτά τα τραγικά γεγονότα; 'Φυσικά και αισθάνομαι ασφαλής. Θεωρούμε ότι το γεγονός αυτό είναι μεμονωμένο και δεν σημαίνει κάτι για την εγκληματικότητα της περιοχής. Κατά τα αλλά η ζωή εδώ είναι πολύ ήσυχη, είναι ασφαλέστατο μέρος, δεν φοβόμαστε να κυκλοφορήσουμε έξω, δεν έχουμε ούτε τη ανάγκη να κλειδώνουμε τις πόρτες μας. Απλώς αυτό περιστατικό είναι μεμονωμένο, οφείλεται στο ανθρώπινο παράγοντα ο οποίος είναι απρόβλεπτος. Δεν μπορεί να προβλεφθεί ούτε να αποφευχθεί κάτι τέτοιο'.

    Βέβαια δεν είναι όλοι φοιτητές ψύχραιμοι όσο ο Δημήτρης. Μερικοί ήδη ετοιμάζουν τα χαρτιά τους για να γίνουν δεκτοί σε άλλο πανεπιστήμιο. 'Εμείς είμαστε τώρα θεατές όλης αυτής της υπόθεσης και σιγά-σιγά περιμένουμε να δούμε την επόμενη μέρα, να δούμε τι επιπτώσεις θα έχει αυτό στο πανεπιστήμιο μας'.

    [02] Βοήθεια Ιρανών προς Σουνίτες αντάρτες

    20-04-2007

    Μάικλ Μπαρμπέρο

    Ο Αμερικανός υποστράτηγος, Μάικλ Μπαρμπέρο, δήλωσε ότι μια νέα προσπάθεια για την διάλυση δικτύων βομβιστών στο Ιράκ, έχει αποκαλύψει ότι υπηρεσίες πληροφοριών του Ιράν βοηθούν Σουνίτες αντάρτες. Ο κ. Μπαρμπέρο επισήμανε ότι η πληροφορία αυτή προέκυψε από Ιρανούς κρατούμενους από τις Αμερικανικές δυνάμεις και πρόσθεσε ότι σε συνοικίες Σουνιτών της Βαγδάτης, ο Αμερικανικός στρατός έχει βρεί πυρομαχικά κατασκευασμένα στο Ιράν. Ο υποστράτηγος Μπαρμπέρο επεξήγησε ότι το Ιράν έχει τους ίδιους στόχους με τους Σουνίτες, δηλαδή να αποσταθεροποιήσει το Ιράκ και να πλήξει τις Αμερικανικές δυνάμεις. Ο Αμερικανικός στρατός έχει επίσης κατηγορήσει πράκτορες των Ιρανικών μυστικών υπηρεσιών ότι υποστηρίζουν Σιίτες εξτρεμιστές στο Ιράκ.

    Στο μεταξύ, σε επίσκεψη-έκπληξη την Πέμπτη στο Ιράκ, ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέητς, δήλωσε ότι θα ήθελε επιτάχυνση της προόδου που επιτελείται από μέρους της Ιρακινής ηγεσίας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Οι Ιρακινοί θα πρέπει να προωθήσουν νομοθεσία για τον καταμερισμό του πετρελαϊκού πλούτου, τόνισε ο κ. Γκέιτς.

    Χάρρυ Ρήντ

    Ο ηγέτης της πλειοψηφίας στην Αμερικανική Γερουσία, Δημοκρατικός Χάρρυ Ρήντ, χαρακτήρισε το πόλεμο στο Ιράκ 'χαμένη υπόθεση' και σημείωσε ότι η πρόσφατη αύξηση των αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα αυτή δεν επιτυγχάνει τίποτε. Ο κ. Ρήντ δήλωσε στον πρόεδρο Μπούς πως ο πόλεμος αυτός μπορεί τώρα να κερδιθεί μόνο με διπλωματικά, πολιτικά και οικονομικά μέσα και τόνισε ότι αυτό ήταν το μήνυμα που έπρεπε να ακούσει ο κ. Μπούς κατά την διάρκεια των συνομιλιών του με την ηγεσία του Κογκρέσου για το νομοσχέδιο χρηματοδότησης των Αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

    Όμως ο πρόεδρος Μπούς έχει δηλώσει ότι θα εγκρίνει μόνο νομοσχέδιο που δεν θα εμπεριέχει χρονοδιαγράμματα και άλλους περιορισμούς. Μιλώντας σε λύκειο της πολιτείας του Οχάιο την Πέμπτη, ο κ. Μπούς τόνισε ότι θα ασκήσει βέτο κατά οποιουδήποτε νομοσχεδίου που θα προβλέπει χρονοδιάγραμμα για την απόσυρση των Αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ και επεσήμανε ότι ο Αμερικανικός στρατός μπορεί να επιτύχει τους στόχους του στη χώρα αυτή.

    [03] Διερευνητική Επιτροπή του ΣΑ σε Σερβία και Κόσοβο

    20-04-2007

    Εμίρ Τζόουνς Πάρρυ

    Το Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιήσει διερευνητική αποστολή στη Σερβία και το Κόσοβο για να εξετάσει το θέμα του μελλοντικού καθεστώτος της Σερβικής επαρχίας. Ο πρέσβης της Βρετανίας και προεδρεύων του Συμβουλίου αυτό το μήνα, Εμίρ Τζόουνς Πάρρυ, δήλωσε ότι επικεφαλής της αποστολής θα είναι ο πρέσβης του Βελγίου στα ΗΕ, Γιόχαν Βερμπέκι, και ότι η αντιπροσωπεία θα επισκεφτεί το Βελιγράδι στις 26 Απριλίου και την Πρίστινα στις 27.

    Στο μεταξύ, η Ρωσία εξέφρασε και πάλι την αντίθεση της στην επιβολή οποιασδήποτε μονομερούς λύσης για το Κόσοβο, προειδοποιώντας ότι κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο τη σταθερότητα στα Βαλκάνια. Ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρώφ, που είχε συνομιλίες στο Βελιγράδι με τον Σέρβο πρόεδρο, Μπόρις Τάντιτς, ζήτησε και πάλι νέο γύρο συνομιλιών για την εύρεση λύσης αποδεκτής και απ' τις δύο πλευρές.

    [04] Ο Αλμπέρτο Γκονζάλες ενώπιον της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων της Γερουσίας

    20-04-2007

    Αιτήματα για την παραίτηση του αντιμετώπισε την Πέμπτη ο Υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Αλμπέρτο Γκονζάλες, από Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς καταθέτοντας ενώπιον της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων της Γερουσίας.

    Ο κ. Γκονζάλες υπεραμύνθηκε της επίμαχης απόφασης να απολύσει 8 ομοσπονδιακούς εισαγγελείς πέρυσι, λέγοντας ότι η απόφαση ήταν 'δικαιολογημένη'. Αλλά παραδέχτηκε ότι 'ορισμένοι άνθρωποι θα μπορούσαν να διαφωνήσουν' με την απόφαση του. Ο Αμερικανός υπουργός δικαιοσύνης παραδέχτηκε επίσης ότι ορισμένες απ' τις δηλώσεις του για το θέμα έχουν υπάρξει ασαφής στο παρελθόν, αλλά τόνισε ότι ποτέ του δεν προσπάθησε να παραπλανήσει ή να αποκρύψει οτιδήποτε από το Κογκρέσο ή τον Αμερικανικό λαό.

    Όμως ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, Τομ Κόμπερν, δήλωσε στον κ. Γκονζάλες ότι 'ο καλύτερος τρόπος για να λήξει το συγκεκριμένο θέμα είναι να υποβάλλεται την παραίτηση σας'. Στο μεταξύ η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ντέϊνα Περίνο, επανέλαβε την υποστήριξη του προέδρου Μπούς προς τον κ. Γκονζάλες. Σε ανακοινωθέν του Λευκού Οίκου εκφράζεται η ικανοποίηση του κ. Μπούς για την κατάθεση του κ. Γκονζάλες.

    [05] Υποστήριξη ΝΑΤΟ προς την αντιπυραυλική ασπίδα

    20-04-2007

    Το ΝΑΤΟ εξέφρασε υποστήριξη προς το προτεινόμενο Αμερικανικό αντιπυραυλικό αμυντικό σύστημα στην Ευρώπη, αλλά Ρώσοι εκπρόσωποι εξέφρασαν αμφιβολίες για την χρησιμότητα του. Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γιαπ Ντε Χουπ Σέφερ, δήλωσε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ότι οι 26 Νατοϊκοί εταίροι συμφωνούν ως προς την ανάγκη αντιμετώπισης ενδεχόμενης πυραυλικής απειλής, αλλά παραδέχτηκε διαφωνίες με τους Ρώσους αναφορικά με την απειλή.

    Από τη πλευρά του, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ, στρατηγός Κονσταντίν Τότσκι, παραδέχτηκε και εκείνος διχογνωμίες, αλλά επεσήμανε ότι η χώρα του θα μελετήσει την Αμερικανική πρόταση για συνεργασία σε θέματα ανταλλαγής πληροφοριών έγκαιρης προειδοποίησης και κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.

    [06] Μέλη του Κογκρέσου ζητούν επανεξέταση περικοπών στη ΦτΑ

    20-04-2007

    Κάρεν Χιούς

    Μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου ζήτησαν απ' την κυβέρνηση Μπούς να επανεξετάσει τις προτεινόμενες περικοπές κονδυλίων λειτουργίας της Φωνής της Αμερικής, που περιλαμβάνουν την παύση των Αγγλόφωνων και αρκετών άλλων ξενόγλωσσων ραδιοφωνικών προγραμμάτων.

    Σε σχετικές ακροάσεις στο Κογκρέσο η Υφυπουργός Εξωτερικών για Θέματα Δημόσιας Διπλωματίας, Κάρεν Χιούς, ρωτήθηκε γι' αυτές τις περικοπές, τις οποίες μέλη του Κογκρέσου χαρακτήρισαν μυωπικές και επεσήμαναν ότι πιθανότητα θα υποσκάψουν την ικανότητα των ΗΠΑ να επικοινωνούν με ακροατήρια του εξωτερικού.

    Από τη πλευρά της, η κ. Χιούς επεσήμανε ότι η απόφαση του Αμερικανικού Συμβουλίου Διεθνών Ραδιο-τηλεοπτικών Εκπομπών, στο οποίο υπάγεται η Φωνή της Αμερικής, ελήφθη σ' ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον και βασίστηκε σε αξιόπιστα στοιχεία ακροαματικότητας.

    Όμως η βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, Μπέττυ Μακόλουμ, δήλωσε ότι οι Αγγλόφωνες εκπομπές της Φωνής της Αμερικής αποτελούν έναν μη δαπανηρό τρόπο επικοινωνίας των ΗΠΑ με τον υπόλοιπο κόσμο. Μάλιστα η βουλευτής Μακόλουμ κατήγγειλε το Συμβούλιο Διεθνών Ραδιο-τηλεοπτικών Εκπομπών ότι προσπαθεί να σβήσει τη 'διεθνή σφραγίδα' των ΗΠΑ.

    Στα προγράμματα που προτείνεται να περικοπούν περιλαμβάνονται οι εκπομπές στα Αγγλικά σ' όλο τον κόσμο, πλην της Αφρικής, καθώς και οι ραδιοφωνικές εκπομπές προς Ρωσία, Ουκρανία, Ινδία, Γεωργία, Ουζμπεκιστάν και διάφορες χώρες των Βαλκανίων.

    Προβλέπεται επίσης ο τερματισμός της λειτουργίας ορισμένων ξενόγλωσσων υπηρεσιών, όπως η Ελληνική και η Κροατική, που δεν έχουν απ' ευθείας εκπομπές προς συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή αλλά παράγουν ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά ρεπορτάζ για σταθμούς συγκεκριμένων χωρών οι οποίοι τα ενσωματώνουν σε δικές τους εκπομπές, παρέχοντας έτσι μια πιο πολυδιάστατη ενημέρωση στο κοινό τους.

    Η κ. Χιούς επεσήμανε ότι στόχος είναι να επηρεαστούν όσο λιγότεροι ακροατές γίνεται απ' τις εν λόγω περικοπές, με βάση στοιχεία ακροαματικότητας, αλλά και να διευρυνθούν οι εκπομπές σε στρατηγικής σημασίας χώρες όπως το Ιράν, η Βόρεια Κορέα και η Σομαλία. Η Αμερικανίδα Υφυπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει ότι οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν μια πλατφόρμα μετάδοσης αξιόπιστων ειδήσεων και πληροφοριών για να αντισταθμίσουν την γεμάτη μίσος αντιαμερικανική προπαγάνδα, όπως είπε χαρακτηριστικά.

    [07] Οι Γάλλοι ετοιμάζονται για εκλογές

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Παρίσι

    20-04-2007

    Νικολά Σαρκοζύ

    Παρασκευή 20 Απριλίου και τα μεσάνυχτα κλείνει επίσημα η προεκλογική εκστρατεία στην Γαλλία για τις πιο αμφίρροπες προεδρικές εκλογές των τελευταίων χρόνων. Απαγορεύεται η δημοσίευση δημοσκοπήσεων μέχρι την Κυριακή 22 Απριλίου στις 8 το βράδυ, όποτε θα μεταδοθούν οι πρώτες εκτιμήσεις, τα περίφημα exit polls, που θα προσεγγίζουν κατά 1% το τελικό αποτέλεσμα.

    Οι Γάλλοι θα μπορέσουν να ψηφίσουν την Κυριακή μέχρι τις 8 η ώρα σε έξι διαμερίσματα γύρω από το Παρίσι και τις 12 σε άλλες πόλεις της Γαλλίας. Τα υπόλοιπα εκλογικά τμήματα της χώρας θα κλείσουν στις 6 το απόγευμα.

    Καθ όλη την διάρκεια της Παρασκευής από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης θα μεταδίδονται ακόμη τα μηνύματα των 12 υποψηφίων για την Προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας, ενώ συγκεντρώσεις έχουν προγραμματισθεί σε μεγάλες γαλλικές πόλεις εκτός του Παρισιού, όπως η Λυών, η Τουλούζη και άλλες.

    Τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν στο πρώτο γύρο ποσοστό 27% στον φιλελεύθερο υποψήφιο Νικολά Σαρκοζύ, 25% στην υποψήφια του Σοσιαλιστικού κόμματος, Σεγκολέν Ρουαγιάλ ,στο κεντρώο υποψήφιο Φρανσουά Μπαϊρού 19 % και στον ακροδεξιό, Ζαν Μαρι Λεπέν 15,5%.

    Σεγκολέν Ρουαγιάλ

    Η ίδια δημοσκόπηση φέρνει τον Σαρκοζύ και την Ρουαγιάλ να ισοψηφούν με 50% ο καθένας στο δεύτερο γύρο, χωρίς όμως να λαμβάνεται υπ΄ όψιν το μεγάλο ποσοστό των μέχρι σήμερα αναποφάσιστων, που αγγίζει το 42%. Κάποιες άλλες όμως δημοσκοπήσεις δίνουν το προβάδισμα στον Σαρκοζύ με 52%, έναντι 48% της Σεγκολέν Ρουαγιάλ στο δεύτερο γύρο, χωρίς να αποκλείονται και εκπλήξεις.

    Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει έρευνα που έγινε μέσω ίντερνετ σε 1000 άτομα, νέους, που ψηφίζουν για πρώτη φορά, οι οποίοι υποστηρίζουν κυρίως το Σαρκοζύ με δεύτερο τον Μπαϊρού, δηλώνοντας όμως ότι μπορεί να αλλάξουν γνώμη την τελευταία στιγμή.

    Όλοι οι υποψήφιοι συμπεριλαμβανομένων και των υπολοίπων 8 από τον ακροδεξιό και αριστερό χώρο, επικέντρωσαν τους στόχους τους στην προεκλογική περίοδο στα θέματα της καταπολέμησης της κοινωνικής ανισότητας και την εθνική συνοχή των κοινωνικών στρωμάτων, με φόντο το τεράστιο πρόβλημα των μεταναστών. Ακόμη προέβαλαν το ρόλο της Γαλλίας στην Ευρώπη και την προώθηση του Ευρωπαϊκού οράματος, ενώ έπεσαν σε δεύτερη μοίρα οι κλασικές πολιτικές παιδείας, εργασίας, περιφερειακής ανάπτυξης και περιβάλλοντος.

    [08] Ημέρα πένθους η Παρασκευή

    20-04-2007

    Θλιμένοι συγγενείς των θυμάτων, στον χώρο του Βιρτζίνια Τέκ.

    Ημέρα πένθους η Παρασκευή στην πολιτεία της Βιρτζίνια, για τα 32 άτομα στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της πολιτείας, που σκοτώθηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα από 23άχρονο φοιτητή Αγγλικής Φιλολογίας.

    Μία καμπάνα ηχούσε πένθιμα στον χώρο του πανεπιστημίου στο Μπλάκσμπεργκ της Βιρτζίνια, καθώς πλήθος κόσμου, που έφερε τα χρώματα του ιδρύματος (βυσινί και πορτοκαλί) στέκονταν σιωπηλοί, βυθισμένοι σε σκέψεις. Ειδικές επιμνημόσυνες λειτουργίες έχουν προγραμματιστεί σε πολλά μέρη των ΗΠΑ.

    Ο κυβερνήτης της Βιρτζίνια Τίμ Καίην ζήτησε η Παρασκευή να ανακηρυχθεί σε μέρα πένθους και να τηρηθεί σιγή 5 λεπτών στις 12 το μεσημέρι. Ο κ. Κέην σχημάτισε ανεξάρτητη επιτροπή που θα διερευνήσει το μακελειό που προξένησε ο φοιτητής Τσό Σούνγκ Χούι και θα εξετάσει όλες τις απόψεις του τραγικού αυτού περιστατικού, συμπεριλαμβανομένης της αντίδρασης της αστυνομίας και των συνεργείων παροχής πρώτων βοηθειών.

    [09] Tην Κυριακή οι εκλογές στην Γαλλία

    20-04-2007

    Νέα σφυγμομέτρηση στη Γαλλία φέρουν τον συντηρητικό υποψήφιο Νικολά Σαρκοζύ νικητή στον δεύτερο εκλογικό γύρο, με δεύτερη την υποψήφια των Σοσιαλιστών, Σεγκολέν Ρουαγιάλ.

    Η δημοσκόπηση αυτή δείχνει επίσης ότι οι Σαρκοζύ και Ρουγιάλ θα είναι οι δύο κύριοι υποψήφιοι του πρώτου γύρου των εκλογών που πραγματοποιείται την Κυριακή και ότι ο Σαρκοζύ θα προηγηθεί με το 53% των ψήφων στον δεύτερο κύκλο των εκλογών, στις 6 Μαίου.

    Ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού βρίσκεται στην Τρίτη θέση, ενώ ο ακροδεξιός Ζάν Μαρί Λεπέν, στην τέταρτη. Συνολικά, υπάρχουν 12 υποψήφιοι.

    Πάντως, δύο μέρες πριν τις εκλογές, το 40% των ψηφοφόρων παραμένει αναποφάσιστο για το πώς θα ρίξει την ψήφο του.

    [10] Πρόεδρος Μπούς: Επιτελείται πρόοδος στο Ιράκ

    20-04-2007

    O κ. Μπούς

    O πρόεδρος Μπούς λέει ότι η νέα επιχείρηση ασφάλειας στο Ιράκ δείχνει πρόοδο και ότι το Κονγκρέσο πρέπει να του στείλει νομοσχέδιο για την χρηματοδότηση των πολέμων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, που να μην εμπεριέχει χρονοδιάγραμμα για την απόσυρση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

    Μιλώντας στην πολιτεία Μίσιγκαν την Παρασκευή, ο κ. Μπούς αναγνώρισε ότι ακόμα σημειώνονται φοβερές επιθέσεις στο Ιράκ, αλλά όπως είπε, η μάχη έχει αρχίζει να κερδίζεται. Και τόνισε ότι ο αριθμός εμφύλιων επιθέσεων μειώθηκε σημαντικά από τότε που ξεκίνησε η εν λόγω επιχείρηση.

    Την Πέμπτη, ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Χάρρυ Ρήντ, δήλωσε ότι ο πόλεμος στο Ιράκ είναι 'χαμένη υπόθεση' και ότι η πρόσφατη αύξηση των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ δεν επιτυγχάνει τίποτε.

    [11] Συνομιλίες Ρόμπερτ Γκέητς και Νούρι αλ Μαλίκι, στη Βαγδάτη

    20-04-2007

    Ο κ. Γκέητς

    Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέητς τόνισε ότι η προσήλωση των ΗΠΑ προς το Ιράκ είναι μακροχρόνια, όμως η στρατιωτική υποστήριξη προς αυτό δεν θα είναι απεριόριστης διάρκειας.

    Ο κ. Γκέητς έκανε τη δήλωση αυτή την Παρασκευή στη Βαγδάτη, μετά από συνάντηση που είχε με τον ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι αλ Μαλίκι, κατά την οποία συζητήθηκε η κατάσταση ασφάλειας στη χώρα.

    Ο κ. Γκέητς είπε ότι παρότρυνε τον κ. αλ Μαλίκι να συμφιλιώσει την σιιτική με την σουνιτική κοινότητα και είπε ότι η πρόοδος στον τομέα αυτό θα αποτελέσει σημαντικό στοιχείο για την εκτίμηση των ΗΠΑ, σχετικά με το πόσο επιτυχημένη ήταν η πρόσφατη επιχείρηση ασφάλειας στη Βαγδάτη.

    Την Παρασκευή επίσης, ο αμερικανικός στρατός δήλωσε δύο οπλοφόροι σκοτώθηκαν από πυρά ελικοπτέρου, όταν η περίπολός τους δέχθηκε πυρά από μουσουλμανικό τέμενος. Δεν προκλήθηκαν ζημίες στο τέμενος αυτό.

    [12] Το Ιράν προχωρεί με το πυρηνικό του πρόγραμμα

    20-04-2007

    Ο επικεφαλής της ιρανικής πυρηνικής υπηρεσίας Γκολάμ Ρεζά Αγκαζαντέχ, δήλωσε ότι το Ιράν θα χρειαστεί λίγα παραπάνω χρόνια για να κατασκευάσει αρκετά πυρηνικά καύσιμα για την τροφοδοσία των εργοστασίων της ηλεκτροδότησης.

    Τα ιρανική μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο κ. Αγκαζαντέχ επισήμανε ότι συνεχίζεται η εγκατάσταση φυγοκεντρωτών για τον εμπλουτισμό ουρανίου και ότι κάθε μήνα που οι επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας των ΗΕ επισκέπτονται το Ιράν, θα βλέπουν σημαντικές αλλαγές στο πυρηνικό εργοστάσιο της Νατάνζ.

    Στο μεταξύ, αξιωματούχοι της ΕΕ είπαν ότι ο υπεύθυνος εξωτερικής πολιτικής της κοινότητας, Χαβιέρ Σολάνα, θα έχει συνάντηση την Τετάρτη με τον ανώτερο πυρηνικό διαπραγματευτή του Ιράν, Αλί Λαριτζανί. Δεν έγινε γνωστό που θα γίνει η συνάντηση αυτή.

    [13] Διάσκεψη ηγετών χωρών της νότιας Ευρώπης για την ενέργεια

    20-04-2007

    Ο κ. Τσεβερνκόφσκι

    Ηγέτες χωρών της νότιας Ευρώπης συμφώνησαν να εντείνουν τη συνεργασία τους στον τομέα της ενέργειας, με στόχο την μείωση της εξάρτησής τους από εισαγόμενα καύσιμα.

    Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσεβερνόφσκι, που συγκάλεσε την διάσκεψη αυτή την Παρασκευή στην πόλη Οχρίδα, είπε ότι η εξασφάλιση αποθεμάτων ενέργειας είναι βασική για την διατήρηση της ειρήνης στην Βαλκανική χερσόνησο. Πολλές χώρες στην περιοχή εξαρτώνται από εισαγωγές για περίπου το ήμισυ των αποθεμάτων τους ενέργειας και ότι κάθε χειμώνα υποφέρουν από έλλειμμα καυσίμων.

    Οι ηγέτες τόνισαν ότι αν η περιοχή δεν επιτύχει να αυξήσει τα δικά της αποθέματα, θα αντιμετωπίζει πάντα ενεργειακές κρίσεις. Οι ηγέτες των χωρών αυτών, μεταξύ των οποίων η ΠΓΔΜ, η Κροατία και η Αλβανία, αναγνώρισαν ότι υπάρχει έλλειψη ενεργειακών πηγών, αλλά είπαν ότι η συνεργασία μεταξύ τους θα βοηθούσε στην ανάπτυξη των υπαρχόντων.

    [14] Ολλανδός Νατοϊκός στρατιώτης σκοτώθηκε στο Αφγανιστάν

    20-04-2007

    Το ΝΑΤΟ είπε ότι δύο στρατιώτες του σκοτώθηκαν από δύο διαφορετικές εκρήξεις στο νότιο Αφγανιστάν. Περισσότερες λεπτομέρειες, όπως η εθνικότητα των στρατιωτών, δεν δόθηκαν στην δημοσιότητα.

    Όμως αργότερα η Ολλανδία δήλωσε ότι ένας από τους δύο ήταν Ολλανδός στρατιώτης που πάτησε νάρκη, ενώ περιπολούσε πεζή στην επαρχία Χελμάντ. Αυτός είναι ο πρώτος Ολλανδός στρατιώτης που πέφτει στο πεδίο της μάχης στο Αφγανιστάν, αν και άλλοι Ολλανδοί έχασαν τη ζωή τους σε ατυχήματα. Ο αρχηγός των Ολλανδικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Ντίκ Μπερλίνι είπε ότι ο στρατιώτης που σκοτώθηκε την Παρασκευή, συμμετείχε στην επιχείρηση Αχιλλέας, που στοχεύει στην ανακατάληψη περιοχών που τώρα κρατούν εξτρεμιστές στην νότια επαρχία Χελμάντ.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 21 April 2007 - 1:18:25 UTC