Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-05-01

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έντονες αντιδράσεις προκαλεί το βιβλίο του Τζωρτζ Τένετ
  • [02] Αυξήθηκαν διεθνώς οι τρομοκρατικές επιθέσεις
  • [03] Μπαρόσο: Πρόκειται για κατάλληλη περίοδο ενίσχυσης της Ευρω-Ατλαντικής οικονομίας
  • [04] Σύνοδος κορυφής ΗΠΑ-ΕΕ
  • [05] Ιράκ: 32 νεκροί από καμικάζι βόρεια της Βαγδάτης
  • [06] Ισραήλ: Ιδιαίτερα επικριτικό πόρισμα για τον χειρισμό του πολέμου με Χεζμπολλά
  • [07] Συνομιλίες ΗΠΑ-Ινδίας για συνθήκη πυρηνικής συνεργασίας
  • [08] Διαδικτυακός διαγωνισμός γνώσεων για την ΕΕ
  • [09] Μαζικές διαδηλώσεις για το Μεταναστευτικό
  • [10] Κρατικοποίηση τεσσάρων διυλιστηρίων πετρελαίου στη Βενεζουέλα
  • [11] Πρόωρες εκλογές στη Τουρκία
  • [12] Αιτήματα για παραίτηση του Εχούντ Ολμέρτ

  • [01] Έντονες αντιδράσεις προκαλεί το βιβλίο του Τζωρτζ Τένετ

    01-05-2007

    Έξη πρώην αξιωματούχοι της CIA ζήτησαν από τον πρώην διευθυντή της υπηρεσίας, Τζωρτζ Τένετ, να επιστρέψει το μετάλλιο της Ελευθερίας που του απενεμήθη από τον Πρόεδρο Μπους. Σε ανοικτή επιστολή τους που δημοσιεύτηκε την Δευτέρα οι πρώην αξιωματούχοι ζητούν επίσης απ' τον κύριο Τένετ να δωρίσει σημαντικό μέρος των εσόδων από το καινούργιο του βιβλίο σε οικογένειες και συγγενείς εκείνων που έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν στο Ιράκ.

    Οι εν λόγω αξιωματούχοι κατηγόρησαν το κ. Τένετ ότι δεν διαμαρτυρήθηκε για την κακή χρήση μυστικών πληροφοριών που χρησιμοποιήθηκαν για να δικαιολογήσουν την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ. Η επιστολή δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, την ίδια μέρα που κυκλοφόρησε το βιβλίο του Τζώρτζ Τένετ με τίτλο 'Στο μάτι του κυκλώνα'.

    Στο βιβλίο του ο πρώην διευθυντής της CIA υπεραμύνεται της ακεραιότητας των Αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών παρά τις ελλείψεις σε θέματα απόρρητων πληροφοριών πριν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 και αργότερα πριν την εισβολή στο Ιράκ. Ο Τζωρτζ Τένετ παραιτήθηκε το 2004 μετά από την πλέον πολυετή θητεία του στη θέση του διευθυντή της CIA. Αργότερα ο Πρόεδρος Μπους του απένειμε το προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας, που είναι και η υψηλότερη διάκριση που μπορεί να δοθεί σε αμερικανό πολίτη για την προσφορά του στη χώρα.

    [02] Αυξήθηκαν διεθνώς οι τρομοκρατικές επιθέσεις

    01-05-2007

    Το Στέητ Ντηπάρτμεντ δήλωσε ότι ο αριθμός των τρομοκρατικών επιθέσεων παγκοσμίως, καθώς και ο αριθμός των θυμάτων τους, αυξήθηκαν σημαντικά τον χρόνο που πέρασε. Στην ετήσια έκθεσή του για την παγκόσμια τρομοκρατία, το Στέητ Ντηπάρτμεντ επισημαίνει ότι περίπου 14.000 επιθέσεις σημειώθηκαν το 2006, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 25% σε σύγκριση με το 2005. Επίσης, πάνω από 20.000 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους από τρομοκρατικές επιθέσεις, αριθμός που αντικατοπτρίζει αύξηση της τάξης του 40%. Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι το 50% των επιθέσεων σημειώθηκαν στο Ιράκ, όπου και σκοτώθηκαν 13.000 άνθρωποι. Επίσης η αμερικανική κυβέρνηση χαρακτήρισε τη Κούβα, το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα, το Σουδάν και τη Συρία χώρες που υποθάλπουν την τρομοκρατία.

    Για την Ελλάδα, η έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμεντ για την τρομοκρατία αναφέρει ότι η βελτιωμένη αντιτρομοκρατική υποδομή που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 βοήθησε την Ελλάδα να συνεχίσει να αγωνίζεται κατά της εσωτερικής και διεθνούς τρομοκρατίας. Στην έκθεση γίνεται μνεία για την συμμετοχή της Ελλάδας στην Διεθνή Δύναμη Ασφάλειας στο Αφγανιστάν και στο ότι τον Οκτώβριο του 2006 η Ελλάδα υπέγραψε την Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για το Ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, τις Κατασχέσεις Εσόδων από Εγκληματική Δραστηριότητα και την Χρηματοδότηση Τρομοκρατικών Ενεργειών. Η έκθεση δίνει τέλος μια περίληψη των νομικών διαδικασιών που ακολουθήθηκαν το 2006 στα πλαίσια της εκδίκασης των υποθέσεων εσωτερικών τρομοκρατικών οργανώσεων όπως η 17Ν και ο Επαναστατικός Αγώνας.

    Για την Κύπρο, η έκθεση αναφέρει ότι παρά τους περιορισμένους πόρους της η Κυπριακή κυβέρνηση ανέλαβε ξεκάθαρη στάση κατά της διεθνούς τρομοκρατίας και υποστήριξε τις Αμερικανικές αντιτρομοκρατικές προσπάθειες. Η Κυπριακή κυβέρνηση συνέχισε να επιτρέπει την χρήση του εναέριου χώρου και των αεροδρομίων της από Αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη που υποστηρίζουν τις επιχειρήσεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, επισημαίνει η έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμεντ και προσθέτει ότι σε γενικές γραμμές η Κύπρος υποστήριξε και τις διεθνείς προσπάθειες παγώματος των περιουσιακών στοιχείων τρομοκρατών, ενώ συμμορφώθηκε με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα αντιτρομοκρατίας.

    [03] Μπαρόσο: Πρόκειται για κατάλληλη περίοδο ενίσχυσης της Ευρω-Ατλαντικής οικονομίας

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    01-05-2007

    Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο

    'Οι πολιτικές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι κοντύτερα όσο ποτέ και είναι η σωστή περίοδος να εμβαθύνουμε την οικονομική μας συνεργασία και να ενισχύσουμε ακόμη πιο πολύ την Ευρωατλαντική οικονομία'. Αυτή ήταν η δήλωση του επικεφαλή της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μανουέλ Μπαρόζο πριν αναχωρήσει από τις Βρυξέλλες για τις Ηνωμένες Πολιτείες, επικεφαλής μεγάλης αντιπροσωπίας και μαζί με την γερμανίδα καγκελάριο Άντζελα Μέρκελ ,προεδρεύουσα την Ένωσης γι αυτό το εξάμηνο, για την ετήσια Σύνοδο Κορυφής στην Ουάσιγκτον προκειμένου να υπογράφεί μια σημαντική συμφωνία που θα ανοίξει νέους δρόμους βελτιώνοντας τις εμπορικές συναλλαγές Ευρώπης Αμερικής.

    ' Η συμφωνία που υπογράφουμε στην Ουάσιγκτον είπε ο κ. Μπαρόζο, θα μας επιτρέψει να καταργήσουμε άχρηστους περιορισμούς από ξεπερασμένους κανονισμούς και με την αναγκαία πολιτική εναρμόνισης.Nα φτιάξουμε νέο πλαίσιο που να μειώσει το κόστος τόσο για τους καταναλωτές όσο και τους επιχειρηματίες στις δύο πλευρές του Ατλαντικού'.

    Η συνάντηση κράτησε δύο ώρες στον Λευκό Οίκο και ακολούθησε γεύμα εργασίας στην διάρκεια του οποίου συζητήθηκαν θέματα όπως το Κόσοβο η ειρηνευτική προσπάθεια στην Μέση Ανατολή, οι κλιματικές αλλαγές και οι πολιτικές για την αναζήτηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έφερνε και το θέμα της επέκτασης του προγράμματος της Βίζας για τους πολίτες όλων των κρατών μελών (όπως είναι γνωστό η Ελλάδα εξαιρείται) προκειμένου όπως και οι Αμερικάνοι, και οι Ευρωπαίοι να μπορούν να διασχίζουν ελεύθερα τον Ατλαντικό.

    Όπως ήταν προγραμματισμένο στα πλαίσια της Συνόδου υπογράφηκε από τούς Υπουργούς Μεταφορών και τον αρμόδιο επίτροπο Ζακ Μπαρό , η συμφωνία ' Ανοικτοί Ουρανοί' μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών, για την απελευθέρωση των υπερατλαντικών πτήσεων που σύμφωνα με τους αναλυτές μπορεί να αποφέρει πάνω από 12 δισεκατομμύρια κέρδος και να δημιουργήσει περισσότερες από 80.000 θέσεις εργασίες και στις δύο πλευρές του Aτλαντικού. Ορισμένα άλλα στοιχεία που δίδονται κυρίως από τη Γιούροστατ στο Λουξεμβούργο η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες, καταγράφουν συνολικά περισσότερο από 3 τρισεκατομμύρια εμπορικές συναλλαγές ετησίως και σε διμερές επίπεδο οι συναλλαγές αυτές καλύπτουν το 40% του παγκόσμιου εμπορίου. Το 2005 οι Αμερικανοί επένδυσαν τέσσερις φορές π.χ περισσότερο στο Βέλγιο από ότι στην Κίνα τον περασμένο χρόνο.

    [04] Σύνοδος κορυφής ΗΠΑ-ΕΕ

    01-05-2007

    O πρόεδρος Μπους και η ηγεσία της ΕΕ εξέφρασαν τη προσήλωση τους στη επιτυχή ολοκλήρωση των εμπορικών συνομιλιών της Ντόχα και ανακοίνωσαν πρωτοβουλία για την ενίσχυση του διατλαντικού εμπορίου.

    Κατά την ετήσια σύνοδο ΗΠΑ-ΕΕ στο Λευκό Οίκο τη Δευτέρα για οικονομικά και θέματα ασφάλειας, ο αμερικανός Πρόεδρος συναντήθηκε με τη Γερμανίδα Καγκελάριο και προεδρεύουσα της Ευρώπης, Άγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο.

    Η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι πρόκειται για 'μία καλή μέρα' για τις σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ και ο κ. Μπαρόσο επεσήμανε ότι η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες παραμένουν προσηλωμένες στις συνομιλίες του γύρου της Ντόχα, παρά την πρωτοβουλία για ενίσχυση του διατλαντικού εμπορίου με την μείωση περιορισμών.

    Η κ. Μέρκελ και ο κ. Μπαρόσο εξέφρασαν παράλληλα την πλήρη συμφωνία τους με τις ΗΠΑ όσον αφορά στις πιέσεις που ασκούνται στο Ιράν για τον περιορισμό του προγράμματος του εμπλουτισμού ουρανίου. Επ' αυτού ο πρόεδρος Μπούς επεσήμανε ότι η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, ενδέχεται να συναντηθεί με τον Ιρανό ομόλογο της αργότερα αυτή την εβδομάδα στο περιθώριο διεθνούς συνόδου για το Ιράκ.

    Επίσης οι τρεις ηγέτες υπέγραψαν την συμφωνία 'ανοιχτών ουρανών' που αφορά τις αερομεταφορές, τονίζοντας ότι θα προωθήσει ακόμη περισσότερο το διατλαντικό εμπόριο. Όμως ο Πρόεδρος Μπους αρνήθηκε να θέσει περιορισμούς στα ρυπογόνα αέρια, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα έβλαπτε την αμερικανική οικονομία.

    [05] Ιράκ: 32 νεκροί από καμικάζι βόρεια της Βαγδάτης

    01-05-2007

    Iρακινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι βομβιστής αυτοκτονίας σκότωσε τουλάχιστον 32 άτομα που παρευρίσκονταν σε κηδεία, στη Σιιτική περιοχή Καλίς, βόρεια της Βαγδάτης. Λένε επίσης ότι περίπου 60 άτομα τραυματίστηκαν από έκρηξη μέσα σε σκηνή όπου ήταν συγκεντρωμένοι οι πενθούντες.

    Εξάλλου, στη Βαγδάτη, ισχυρή έκρηξη τάραξε την Πράσινη ζώνη, όπου βρίσκονται κυβερνητικά κτίρια καθώς και οι πρεσβείες των ΗΠΑ και της Βρετανίας. Καπνός κάλυψε την περιοχή αλλά δεν υπήρξαν πληροφορίες για τραυματισμούς.

    Νωρίς τη Δευτέρα, βομβιστής αυτοκτονίας σε αυτοκίνητο σκότωσε 4 άτομα σε σταθμό ελέγχου της αστυνομίας στη δυτική Βαγδάτη, ενώ στην επαρχία αλ Ανμπάρ, βυτιοφόρο εξερράγη κοντά σε εστιατόριο έξω από τη Ραμάντι σκοτώνοντας τουλάχιστον 4 άτομα.

    [06] Ισραήλ: Ιδιαίτερα επικριτικό πόρισμα για τον χειρισμό του πολέμου με Χεζμπολλά

    01-05-2007

    Εχούντ Ολμέρτ

    Ισραηλινή έρευνα σε σχέση με τον πόλεμο πέρυσι κατά της Χεζμπολλάχ στο Λίβανο, επικρίνει έντονα τον πρωθυπουργό Εχούντ Ολμέρτ και άλλους αξιωματούχους της κυβέρνησης. Τα πορίσματα της έρευνας που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Δευτέρα από τα μέλη της επιτροπής, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο κ. Ολμέρτ συμμετείχε στον πόλεμο χωρίς στρατηγικό σχέδιο.

    Ο πρόεδρος της επιτροπής δήλωσε ότι ο κ. Ολμέρτ δεν συμβουλεύθηκε εμπειρογνώμονες εκτός των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων για την διένεξη αυτή, αφορμή της οποίας ήταν η επιδρομή μαχητών της Χεζμπολλάχ εντός του ισραηλινού εδάφους τον περασμένο Ιούλιο. Το πόρισμα αναφέρει ότι ο κ. Ολμέρτ δεν έχει πείρα σε στρατιωτικά θέματα, ενώ καταγγέλλει τον υπουργό Άμυνας, Αμίρ Πέρετς και τον τότε αρχηγό του μεικτού επιτελείου των Ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, Ντάν Χαλούτζ, για κακούς χειρισμούς της κατάστασης.

    Πάντως, σε δηλώσεις του από την κρατική τηλεόραση την Δευτέρα, ο κ. Ολμέρτ τόνισε ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί και δεσμεύτηκε ότι θα εργαστεί για να διορθωθούν τα λάθη που διαπράχθηκαν κατά την διάρκεια του εν λόγω πολέμου.

    [07] Συνομιλίες ΗΠΑ-Ινδίας για συνθήκη πυρηνικής συνεργασίας

    01-05-2007

    Νίκολας Μπέρνς

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας, Σίβ Σανκάρ Μενόν και ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Νίκολας Μπέρνς διεξήγαν συνομιλίες την Δευτέρα στην Ουάσινγκτον, με στόχο την γεφύρωση διμερών διαφορών για την ιστορική πυρηνική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών και την επίσπευση της διευθέτησης των τελικών λεπτομερειών της. Οι δύο αξιωματούχοι θα έχουν νέα συνάντηση και σήμερα.

    Οι συνομιλίες είχαν αποτελματωθεί, λόγω ανησυχιών της Ινδίας ότι η συμφωνία δεν σεβόταν κυριαρχικά δικαιώματα του Νέου Δελχί, αφού δεν του επιτρέπει να επανεμπλουτίζει χρησιμοποιημένα πυρηνικά καύσιμα. Επίσης, η συμφωνία δεν επιτρέπει στην Ινδία να χρησιμοποιεί πυρηνικά υλικά προερχόμενα από τις ΗΠΑ, για στρατιωτικούς σκοπούς.

    Πάντως η συμφωνία, που επιτεύχθη το 2005, δίνει στην Ινδία πρόσβαση σε Αμερικανική πυρηνική τεχνολογία, για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια. Σε αντάλλαγμα όμως, προβλέπει διεθνείς ελέγχους στις περισσότερες πυρηνικές της εγκαταστάσεις, παρόλο που το Νέο Δελχί δεν έχει υπογράψει την Συνθήκη Περιορισμού της Εξάπλωσης των Πυρηνικών Όπλων.

    [08] Διαδικτυακός διαγωνισμός γνώσεων για την ΕΕ

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    01-05-2007

    Εκδηλώσεις για την συμπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας συνεχίζουν να οργανώνονται σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες

    Στην Ελλάδα, που συμπληρώνει φέτος 25 χρόνια από την ένταξή της στην ΕΟΚ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πιο ιδιαίτερα το γραφείο των Αθηνών, διοργανώνει ενα διαδικτυακό διαγωνισμό γνώσεων γύρω από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Κοινοτικά όργανα και γενικότερα για την Ευρωπαϊκή οικογένεια και θα επιβραβεύσει όλους τους νέους, από 15 εως 23 ετών, που θα συμμετάσχουν και θα μπορέσουν να αποδείξουν τις γνώσεις τους για την Ευρώπη.

    Ο διαγωνισμός που θα αρχίσει στις 9 Μαίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, ονομάστηκε 'Διαδικτυακό πάρτυ γνώσεων' και θα εμφανισθεί στην ιστοσελίδα europarty.gr με ερωτήσεις που χωρίζονται σε εύκολες, μέτριες και δύσκολες και εκτός απο την ορθότητα της απάντησης θα μετράει και ο χρόνος. Αυτή την εβδομάδα, η ιστοσελίδα θα αναφέρει το 'Γιουροπάρτυ' αλλά δεν θά υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής στο διαγωνισμό.

    Το βραβείο για τους κερδισμένους θα είναι ενα δωρεάν εισιτήριο για τις Βρυξέλλες και επισκέψεις σε όλα τα Ευρωπαϊκά όργανα.

    [09] Μαζικές διαδηλώσεις για το Μεταναστευτικό

    01-05-2007

    Το συλλαλητήριο στο Λος Άντζελες

    Χιλιάδες μετανάστες συμμετείχαν σε συλλαλητήρια σε διάφορες πόλεις των ΗΠΑ, καθώς ο πρόεδρος Μπούς συνεχίζει να ζητά μεταρρυθμίσεις της μεταναστευτικής νομοθεσίας. Στο Σικάγο, οι διαδηλωτές κρατώντας Αμερικανικές σημαίες φώναζαν συνθήματα ενότητας μεταξύ μεταναστευτικών ομάδων και των υποστηρικτών τους, ενώ στη Νέα Υόρκη ακτιβιστές δημιούργησαν το λεγόμενο 'Αμερικανικό Οικογενειακό Δέντρο' για να δώσουν έμφαση στο φαινόμενο των διασπασμένων οικογενειών μεταναστών.

    Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στο Φοίνιξ της Αριζόνα και το Λος Άντζελες ζητώντας τον τερματισμό της εκστρατείας κατά παράνομων μεταναστών και την δημιουργία προϋποθέσεων για νομιμοποίηση και Αμερικανική υπηκοότητα. Υπολογίζεται ότι περίπου 12 εκατομμύρια παράνομοι μετανάστες ζουν στις ΗΠΑ.

    Πάντως οι διοργανωτές των φετινών κινητοποιήσεων υπολογίζουν ότι η συμμετοχή ήταν ελαφρά μικρότερη απ' την περσινή της Ημέρας της Πρωτομαγιάς, που μόνο στην περιοχή του Λος Άντζελες, 500 χιλιάδες κόσμος είχε συμμετάσχει στην διαδήλωση για το μεταναστευτικό.

    [10] Κρατικοποίηση τεσσάρων διυλιστηρίων πετρελαίου στη Βενεζουέλα

    01-05-2007

    Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανέλαβε τον έλεγχο 4 πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στον ποταμό Ορινόνο. Ο πρόεδρος της χώρας, Ούγκο Τσάβεζ, χαρακτήρισε την ενέργεια 'πραγματική κρατικοποίηση' των φυσικών πόρων της Βενεζουέλας. Οι εργάτες των διυλιστηρίων γιόρτασαν το γεγονός αναρτώντας τη σημαία της Βενεζουέλας στις εν λόγω πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

    Αναμένεται ότι η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βενεζουέλας θα αναλάβει τον έλεγχο του 60% των διυλιστηρίων της περιοχής που μέχρι σήμερα ελέγχονταν από 6 εταιρείες, την Chevron, την Exxon Mobil, την BP, την Statoil, την Total και την ConocoPhillips.

    Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας δήλωσε ότι θα συνεχίσει τις συνομιλίες με τις εταιρείες πετρελαίου για να καθοριστεί το ποσοστό των μετοχών που θα διατηρήσουν, καθώς και οι αποζημιώσεις τους. Αναλυτές πιστεύουν ότι η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βενεζουέλας θα αντιμετωπίσει προβλήματα παραγωγής και ασφάλειας στην λειτουργία των διυλιστηρίων χωρίς την υποστήριξη των ξένων εταιρειών.

    [11] Πρόωρες εκλογές στη Τουρκία

    01-05-2007

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, ζήτησε την διενέργεια πρόωρων βουλευτικών εκλογών μέχρι τον Ιούλιο, μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Τουρκίας να ακυρώσει τα αποτελέσματα της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή προέδρου που πραγματοποιήθηκε στο Τουρκικό Κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα. Σε συνέντευξη τύπου στην Άγκυρα ο κ. Ερντογάν ζήτησε επίσης και τροποποίηση του Συντάγματος, έτσι ώστε ο πρόεδρος να εκλέγεται απ' ευθείας απ' το λαό και όχι την Τουρκική Βουλή.

    Το κύριο αντιπολιτευόμενο κόμμα της Τουρκίας είχε ζητήσει απ' το Ανώτατο Δικαστήριο να ακυρώσει την πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή με το αιτιολογικό ότι δεν συμμετείχε επαρκές ποσοστό βουλευτών. Η αντιπολίτευση είχε μποϋκοτάρει την πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου. Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών και προεδρικός υποψήφιος του κυβερνώντος Ισλαμικού κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Αμπντουλάχ Γκιούλ, δεν εξελέγη για λίγες μόνο ψήφους κατά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση.

    Οι Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν προειδοποιήσει ότι θα υπεραμυνθούν του μη θεοκρατικού καθεστώτος της χώρας, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες Τούρκοι συμμετείχαν σε διαδηλώσεις υπέρ ενός κοσμικού καθεστώτος και ενάντια στην Ισλαμική κυβέρνηση Ερντογάν.

    [12] Αιτήματα για παραίτηση του Εχούντ Ολμέρτ

    01-05-2007

    Εχούντ Ολμέρτ

    Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμέρτ, αντιμετωπίζει ογκούμενη πίεση να παραιτηθεί, μετά από έκθεση που επικρίνει την κυβέρνηση του για τον τρόπο που χειρίστηκε τον πόλεμο κατά της Χεζμπολλάχ στο Λίβανο πέρυσι τον Ιούλιο. Ισραηλινός τηλεοπτικός σταθμός μετέδωσε ότι η υπουργός Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι δήλωσε στους συνεργάτες της ότι 'ο Ολμέρτ πρέπει να φύγει'. Η κ. Λίβνι, που είναι επίσης και αναπληρωτής πρωθυπουργός, θεωρείται κύρια υποψήφια αντικαταστάτης του κ. Ολμέρτ.

    Μέλος του Ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου που παραιτήθηκε την Τρίτη εξαιτίας της εν λόγω έκθεσης, παρότρυνε τον κ. Ολμέρτ να παραιτηθεί και εκείνος, λέγοντας ότι ο Ισραηλινός λαός έχει χάσει την εμπιστοσύνη του προς αυτόν. Όμως ο κ. Ολμέρτ εμμένει ότι θα παραμείνει στο αξίωμά του, λέγοντας ότι θα λάβει τα δέοντα μέτρα για να διορθωθούν τα λάθη που διαπράχθηκαν κατά τον πόλεμο Ισραήλ-Χεζμπολλάχ.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 2 May 2007 - 1:18:30 UTC