Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-05-03

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στις 22 Ιουλίου οι γενικές εκλογές στην Τουρκία
  • [02] Η τελευταία τηλεοπτική αναμέτρηση Σαρκοζί-Ρουαγιάλ
  • [03] Αρχίζει η διάσκεψη για το Ιράκ
  • [04] Απέφυγε παραίτηση ο Εχούντ Ολμέρτ
  • [05] Αμπάς: Οι Παλαιστινιακές δυνάμεις γνωρίζουν που βρίσκεται ο απαχθής δημοσιογράφος του ΒΒC
  • [06] Καρζάι: Απαράδεκτοι οι θάνατοι αμάχων
  • [07] Νεγκροπόντε: Η πολιτική Τσάβεζ είναι καταδικασμένη να αποτύχει
  • [08] Αγώνες Αμερικής και Ελλάδας κατά της τρομοκρατίας

  • [01] Στις 22 Ιουλίου οι γενικές εκλογές στην Τουρκία

    03-05-2007

    Διαδήλωση φιλοκεμαλιστών στην Αγκυρα.

    Η Συνταγματική Επιτροπή του Τουρκικού Κοινοβουλίου αποφάσισε την διεξαγωγή πρόωρων γενικών εκλογών στις 22 Ιουλίου, με στόχο την επίλυση της πολιτικής κρίσης για την επιλογή του νέου προέδρου της χώρας.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, διέταξε την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας να ακυρώσει την πρώτη ψηφοφορία στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση για την εκλογή προέδρου. Ο κ. Ερντογάν χαρακτήρισε την απόφαση του δικαστηρίου 'σφαίρα στην καρδιά της δημοκρατίας', και ζήτησε συνταγματική τροπολογία για την εκλογή προέδρου απ' το λαό, αντί απ' το Κοινοβούλιο.

    Στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Τόμ Κέισι, δήλωσε ότι η Τουρκία και η Ευρώπη θα πρέπει να επιτρέψουν στον Τουρκικό λαό να εκλέξει τους ηγέτες που επιθυμεί και επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν να δούν τον Τουρκικό στρατό να ενεργεί εκτός συντάγματος.

    [02] Η τελευταία τηλεοπτική αναμέτρηση Σαρκοζί-Ρουαγιάλ

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    03-05-2007

    Περισσότερο απο διόμισυ ώρες διήρκεσε το βράδυ της Τετάρτης η τηλεμαχία μεταξύ των δύο υποψηφίων για το Προεδρικό Αξίωμα στην Γαλλία, της κ.Σεγκολέν Ρουαγιάλ και του κ.Νικολά Σαρκοζί. Αυτό το κρίσιμο για την ψηφοφορία της 6ης Μαΐου τηλεοπτικό τετατέτ που διηύθυναν δύο διάσημοι δημοσιογράφοι, η Αρλέτ Σαμπό και ο Πατρίκ Πουάβρ ντ' Αρβορ, δεν ηταν μόνο το γεγονός της ημέρας, αλλά αναμενόταν οτι θα ξεκαθαρίσει το τοπίο, κυρίως για τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους που σύμφωνα με τελευταίες μετρήσεις αγγίζουν το 40%, παρόλο που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μέχρι σήμερα τον Νικολά Σαρκοζί να προηγείται με μικρή διαφορά της Σεγκολέν Ρουαγιάλ.

    'Ο καλύτερος κερδίζει'...Αυτό ήταν το σύνθημα που επεκράτησε όλη την ημέρα στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα σ όλη την Γαλλία και σχεδόν όλο το Γαλλικό τύπο στα ρεπορτάζ για την τηλεμαχία μεταξύ των δύο υποψηφίων. 23.500.000 Γάλλοι τηλεθεατές - όσοι είχαν παρακολουθήσει τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου - υπολογίζεται ότι εγκαταστάθηκαν μπροστά στις οθόνες τους για να δουν το 'ντημπαίητ' που μεταδόθηκε απο μεγάλα Γαλλικά κανάλια, καθώς και μικρότερα περιφερειακά που αναμετέδιδαν και άλλα Ευρωπαϊκά, όπως τα Βελγικά και τα Γερμανικά.

    Σε ένα στούντιο με φουτουριστικό ντεκόρ, με 12 διακριτικά κρυμμένες κάμερες και σε ένα τετράγωνο τραπέζι όπου, μετά από κλήρωση, ο κ. Σαρκοζί κάθισε δεξιά και η κ. Ρουαγιάλ αριστερά σε απόσταση περίπου δύο μέτρα ο ένας από τον άλλο, ξεκίνησε η 'μάχη' με τον Νικολά Σαρκοζί β μετά από κλήρωση - να απαντά στην πρώτη ερώτηση για το 'πως καθορίζει τις ευθύνες του και το ρόλο του αν εκλεγεί πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας'.

    Ο διάλογος διεξήχθη ανάμεσα στους δύο με περιορισμό χρόνου απάντησης τον οποίο σεβάστηκαν και οι δύο. Το επίπεδο ήταν υψηλό με την κ. Σεγκολέν Ρουαγιάλ να είναι περισσότερο επιθετική προς την κυβερνητική έως τώρα πολιτική και να χάνει προς το τέλος την ψυχραιμία της και τον κ. Σαρκοζί να μην αφήνει ευκαιρία που να μήν προτάξει τις σαφείς προτάσεις του για κάθε καυτό θέμα όπως η ανεργία, η ασφάλεια, η κοινωνική πολιτική και οι συντάξεις, η φορολογία, η εκπαίδευση, το περιβάλλον και η ενέργεια.

    Θέματα όμως όπως η εξωτερική πολιτική και η Ευρώπη, ιδιαίτερα μετά το αρνητικό δημοψήφισμα των Γάλλων, εθίγησαν ελάχιστα, λιγότερο από 5 λεπτά για τον καθένα υποψήφιο. Η κ. Ρουαγιάλ είπε ότι μελλοντικά ίσως επαναληφθεί ενα δημοψήφισμα αφού η Ευρώπη γίνει ισχυρότερη, ενώ ο κ. Σαρκοζύ τόνισε ότι εφ' όσον οι Γάλλοι είπαν όχι στο σύνταγμα, πρώτα θα πρέπει να απεμπλακεί το θέμα στην Ευρώπη και μετά να ξανατεθεί. Όσο για την διεύρυνση της Ευρώπης, ηταν σαφής ότι σαν Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας θα αντιταχθεί στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Το ποιος από τους δύο τώρα κέρδισε την μάχη των εντυπώσεων και έπεισε τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους θα το δείξουν απο σήμερα οι αναλύσεις και οι δημοσκοπήσεις.

    [03] Αρχίζει η διάσκεψη για το Ιράκ

    03-05-2007

    Κ. Ράις, με το ιρακινό πρωθυπουγό Ν. αλ Μαλίκι στο Σαρμ ελ Σέικ της Αιγύπτου.

    Ανώτεροι διπλωμάτες από πολλές χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων και χώρες γειτονικές προς το Ιράκ και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, φθάνουν στην Αίγυπτο για την διεθνή διάσκεψη για την σταθεροποίηση του Ιράκ. Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολήζα Ράις, δήλωσε την Τετάρτη ότι θα ήταν έτοιμη να συζητήσει και άλλα θέματα εκτός του Ιράκ με τον Ιρανό ομόλογό της Μανουσέρ Μοτάκι, σε περίπτωση που συναντηθούν στο περιθώριο της διάσκεψης. Όπως αναμένεται, η κα Ράις θα έχει συνομιλίες και με Σύρους αξιωματούχους.

    Στο μεταξύ, σήμερα η ιρακινή κυβέρνηση σε συνεργασία με τα ΗΕ ξεκινά άλλη διάσκεψη για το Ιράκ, που θα εστιαστεί κυρίως σε οικονομικά θέματα. Την Παρασκευή, διεθνείς αξιωματούχοι θα συζητήσουν την κατάσταση ασφάλειας στο Ιράκ και τις προσπάθειες για εθνική συμφιλίωση. Επίσης, Ιρακινοί αξιωματούχοι είπαν ότι βομβιστής αυτοκτονίας σκότωσε τουλάχιστον 9 άτομα και τραυμάτισε 34 έξω από αστυνομικό τμήμα της Βαγδάτης. Η αστυνομία είπε ότι 54 ακόμα άτομα σκοτώθηκαν ή βρέθηκαν νεκρά σ' ολόκληρο το Ιράκ. Επίσης, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι 3,700 άνδρες του έφθασαν στην Ιρακινή πρωτεύουσα, στα πλαίσια του σχεδίου για την βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας, που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο.

    Σε άλλες εξελίξεις, ο ηγέτης της πλειοψηφίας στην Αμερικανική Γερουσία, Δημοκρατικός Χάρρυ Ρήντ και ο ηγέτης της μειοψηφίας του σώματος, Ρεπουμπλικανός, Μιτς Μακόνελ, θα συναντηθούν σήμερα με τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, Τζος Μπόλτεν, με στόχο την εξεύρεση συμβιβαστικής πρότασης αναφορικά με το νομοσχέδιο χρηματοδότησης των στρατιωτικών επιχειρήσεων σε Ιράκ και Αφγανιστάν. Την Τετάρτη η Βουλή των Αντιπροσώπων δεν κατόρθωσε να παρακάμψει προεδρικό βέτο για το νομοσχέδιο που έθετε και χρονοδιάγραμμα για την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ.

    Με ψήφους 222 υπέρ, έναντι 203 και 1 αποχής, δεν κατέστη δυνατόν να συγκεντρωθούν τα δύο τρίτα των ψήφων που απαιτούνται για την παράκαμψη του προεδρικού βέτο. Μετά την ψηφοφορία ο πρόεδρος Μπους συναντήθηκε με ηγετικά στελέχη και των δύο κομμάτων. Ο κ. Μπούς έχει δηλώσει ότι είναι σίγουρος πως οι δύο πλευρές θα μπορέσουν να συμφωνήσουν σε νομοσχέδιο που θα χορηγεί στα στρατεύματα τα κονδύλια και την ευελιξία που χρειάζονται για να ολοκληρώσουν την αποστολή τους.

    [04] Απέφυγε παραίτηση ο Εχούντ Ολμέρτ

    03-05-2007

    Τζ. Λίβνι και Ε. Ολμέρτ

    Κρίσιμης σημασίας υποστήριξη του κόμματος του απέσπασε τελικά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμέρτ, παρά τα αιτήματα της αναπληρωτή πρωθυπουργού και υπουργού εξωτερικών, Τζίπι Λίβνι, να παραιτηθεί μετά την επικριτική έκθεση για τις αποφάσεις του κατά τον πόλεμο με την Χεζμπολλά πέρυσι στο Λίβανο.

    Σε έκτακτη συνεδρίαση τη Τετάρτη, η πλειοψηφία των βουλευτών του κόμματος Καντίμα υποστήριξαν τον κ. Ολμέρτ. Πάντως η κ. Λίβνι δήλωσε ότι θα θέσει υποψηφιότητα για την πρωθυπουργία αν ο κ. Ολμέρτ παραιτηθεί, αλλά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει το αξίωμα του.

    [05] Αμπάς: Οι Παλαιστινιακές δυνάμεις γνωρίζουν που βρίσκεται ο απαχθής δημοσιογράφος του ΒΒC

    03-05-2007

    Μαχμούντ Αμπάς

    Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, δήλωσε ότι οι δυνάμεις ασφάλειας γνωρίζουν που βρίσκεται Βρετανός δημοσιογράφος που έπεσε θύμα απαγωγέων, αλλά φοβούνται πως μια επιχείρηση διάσωσης του θα θέσει τη ζωή του σε κίνδυνο. Ο κ. Αμπάς επεσήμανε ότι αξιωματούχοι γνωρίζουν που βρίσκεται ο ανταποκριτής του BBC, Άλαν Τζόνστον, και καταβάλλουν προσπάθειες για την απελευθέρωση του.

    Παράλληλα στη πόλη της Γάζας, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Ισμαήλ Χανίγιε, δήλωσε ότι διαπραγματευτές έπεισαν τους απαγωγείς του Τζόνστον να αποσύρουν ορισμένα αιτήματα τους. Παλαιστίνιος αξιωματούχος ασφάλειας είπε επίσης ότι οι Παλαιστίνιοι γνωρίζουν την ταυτότητα των απαγωγέων του Βρετανού δημοσιογράφου, αλλά, όπως είπε, η Βρετανία έχει ζητήσει απ' τις Παλαιστινιακές αρχές να μην πραγματοποιήσουν επιχείρηση διάσωσης του, λόγω φόβων ότι θα θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή του.

    [06] Καρζάι: Απαράδεκτοι οι θάνατοι αμάχων

    03-05-2007

    Ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι δήλωσε ότι είναι απαράδεκτο να χάνουν τη ζωή τους άμαχοι από πυρά των συμμαχικών δυνάμεων που μάχονται τους Ταλεμπάν.

    Ο κ. Καρζάι δήλωσε σε δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι η υπομονή του Αφγανικού λαού εξαντλείται και παραδέχτηκε ότι οι αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις είναι αναγκαίες, αλλά πρόσθεσε ότι τα λάθη πλέον δεν γίνονται κατανοητά.

    Αφγανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι την περασμένη εβδομάδα μέχρι και 50 άμαχοι σκοτώθηκαν σε επιδρομές των υπο αμερικανική ηγεσία συμμαχικών δυνάμεων, γεγονός που προκάλεσε διαμαρτυρίες οργισμένων κατοίκων.΅

    [07] Νεγκροπόντε: Η πολιτική Τσάβεζ είναι καταδικασμένη να αποτύχει

    03-05-2007

    Ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Νεγκροπόντε, δήλωσε ότι η οικονομική πολιτική του προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβεζ, είναι καταδικασμένη να αποτύχει.

    Σε ομιλία του στην διάσκεψη του Συμβουλίου Αμερικανικής Ηπείρου, εδώ στην Ουάσιγκτον, ο κ. Νεγκροπόντε επεσήμανε ότι οι στόχοι της αντιαμερικανικής ρητορείας του κ. Τσάβεζ δεν θα πρέπει να 'τσιμπήσουν', όπως είπε χαρακτηριστικά, αλλά να ανταποκρίνονται προσεκτικά και με μέτρο.

    Ο κ. Νεγκροπόντε ετοιμάζεται για τετραεθνή περιοδεία στη Λατινική Αμερική με στόχο την επίτευξη κοινής προσέγγισης στις αποφάσεις του κ. Τσάβεζ. Ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ θα επισκεφτεί την Κολομβία, το Εκουαδόρ, τον Παναμά και το Περού.

    Αυτή την εβδομάδα ο κ. Τσάβεζ ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει τη χώρα του απ' την Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κατηγορώντας τους διεθνείς αυτούς δανειοδοτικούς οργανισμούς ότι διαιωνίζουν την φτώχια στη Λατινική Αμερική.

    [08] Αγώνες Αμερικής και Ελλάδας κατά της τρομοκρατίας

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    03-05-2007

    Δείτε το ρεπορτάζ για τους αγώνες Αμερικής και Ελλάδας κατά της τρομοκρατίας-Download

    Δείτε το ρεπορτάζ για τους αγώνες Αμερικής και Ελλάδας κατά της τρομοκρατίας

    Το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών έδωσε στην δημοσιότητα την ετήσια έκθεσή του για τα κρούσματα της τρομοκρατίας σε παγκόσμια κλίμακα. Τα πορίσματα της έκθεσης, περιλαμβανομένων κι εκείνων που αφορούν στην περιοχή της Ελληνικής επικράτειας, συνοψίζονται στο τηλεοπτικό μας Ρεπορτάζ από Ουάσιγκτον της εβδομάδας αυτής.

    ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ: ΑΓΩΝΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Κείμενο Ρεπορτάζ:

    Γ. Μπίστης: Το Στέητ Ντηπάρτμεντ λέει πως παρά τις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών κατά της τρομοκρατίας, οι τρομοκρατικές επιθέσεις αυξήθηκαν τον περασμένο χρόνο τόσο στο Ιράκ όσο και στο Αφγανιστάν. Επίσης ο αριθμός των θυμάτων από τις τρομοκρατικές επιθέσεις αυξήθηκε στο 2006 και μάλιστα κατά 40 τοις εκατό.

    Σύμφωνα με την έκθεση, από τρομοκρατικές επιθέσεις σκοτώθηκαν τουλάχιστον 20 χιλιάδες άμαχοι. Οι μισές από τις επιθέσεις αυτές γίνανε στο Ιράκ και στοίχισαν τη ζωή κάπου 13 χιλιάδων πολιτών. Παράλληλα υπερδιπλασιάσθηκε η τρομοκρατική δράση στο Αφγανιστάν.

    Ο Ράσελ Τράβερς, υποδιευθυντής του Αμερικανικού Κέντρου Αντιτρομοκρατίας, λέει πως οι Μουσουλμάνοι αντιμετώπισαν ένα δυσανάλογα μεγάλο ποσοστό τρομοκρατικών επιθέσεων.

    Ράσελ Τράβερς

    Ρ. Τράβερς: Τα μισά από τα 20.000 θύματα σε όλο τον κόσμο ήταν μουσουλμάνοι. Σκοτώθηκαν από ομοθρήσκους τους που είχαν εξτρεμιστικές απόψεις.

    Γ. Μπίστης: Η έκθεση επισημαίνει πως το επίκεντρο του αγώνα κατά της τρομοκρατίας είναι το Ιράκ, όπου μονάδες του συμμαχικού συνασπισμού μάχονται εναντίον μελών της Αλ Κάϊντα, ανταρτών και ομάδων θανάτου. Ο Φράνκ Ουρμπάντσικ, της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας του Στέητ Ντηπαρτμεντ, παρατηρεί πως συλλήψεις και εξοντώσεις ηγετών της τρομοκρατίας, όσο σημαντικές και να είναι, δεν αρκούν για την εξάλειψη της απειλής.

    Φράνκ Ουρμπάντσικ

    Φ. Ουρμπάντσικ: Χρειάζεται συνεργασία ανάμεσα σε αξιόπιστα δίκτυα κυβερνήσεων, επιχειρηματικών κύκλων κι άλλων ομάδων πολιτών για να εκλείψει η απειλή της εξτρεμιστικής βίας και της ριζοσπαστικής ιδεολογίας.

    Γ. Μπίστης: Το Στέητ Ντηπάρτμεντ εκτιμά ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις προσπάθειες για την πάταξη της τρομοκρατίας σε παγκόσμια κλίμακα από τότε που η Αμερική δέχτηκε το πλήγμα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Ως βήματα προόδου αναφέρει την βελτίωση της μεθοριακής ασφάλειας, το πάγωμα πολλών περιουσιακών στοιχείων των τρομοκρατών και την εξάρθρωση ορισμένων βίαιων τρομοκρατικών ομάδων.

    Ελληνικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν

    Για την Ελλάδα το Στέητ Ντηπάρτμεντ λέει πως η βελτιωμένη αντιτρομοκρατική υποδομή που αναπτύχθηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, τη βοήθησε στον αγώνα της κατά της εσωτερικής και της διεθνούς τρομοκρατίας. Η έκθεση αναφέρει περιληπτικά τις νομικές διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στα πλαίσια της εκδίκασης των υποθέσεων εσωτερικών τρομοκρατικών οργανώσεων όπως η 17 Νοέμβρη και ο Επαναστατικός Αγώνας. Επίσης η έκθεση μνημονεύει τη συμμετοχή της Ελλάδας στη Διεθνή Δύναμη Ασφάλειας στο Αφγανιστάν και το γεγονός ότι η Ελλάδα συμβλήθηκε στην Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης ενάντια στο Ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ενάντια στη Χρηματοδότηση τρομοκρατικών ενεργειών και υπέρ των Κατασχέσεων εσόδων από εγκληματική δράση.

    Η έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμαντ καταλήγει χαρακτηρίζοντας το Ιράν, την Κούβα, τη Βόρεια Κορέα, το Σουδάν και τη Συρία σαν χώρες που υποθάλπουν την τρομοκρατία.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 4 May 2007 - 1:18:43 UTC