Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-05-31

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] 30 δις ζητά ο πρόεδρος Μπους απο το Κογκρέσο
  • [02] Αυξήθηκαν οι απώλειες αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ
  • [03] Άλλη μία προσπάθεια επίλυσης της αντιπαράθεσης Ιράν-Δύσης
  • [04] Συνετρίβη ΝΑΤΟικό ελικόπτερο στο Αφγανιστάν
  • [05] Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται στις ΗΠΑ
  • [06] Συνομιλίες Παπούλια-Πούτιν στη Μόσχα
  • [07] Ο Ελληνο-Ρώσος κοσμοναύτης σε διαστημικό περίπατο
  • [08] Προσέγγιση Σερβίας με ΕΕ
  • [09] Ο Ρόμπερτ Ζέλλικ υποψήφιος πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας
  • [10] Διεθνές δικαστήριο για την υπόθεση Χαρίρι

  • [01] 30 δις ζητά ο πρόεδρος Μπους απο το Κογκρέσο

    31-05-2007

    Ο Πρόεδρος Μπους ζήτησε από το Κογκρέσο άλλα 30 δισεκατομμύρια δολάρια για την καταπολέμηση του AIDS μέσα στην επόμενη πενταετία. Ο κ. Μπους υπέβαλε το αίτημα αυτό κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής την Τετάρτη στο Λευκό Οίκο. Τα εν λόγω κονδύλια θα διατεθούν για την συνέχιση του προγράμματος καταπολέμησης του AIDS το οποίο αναμένεται να εκπνεύσει το Σεπτέμβριο του 2008.

    Επίσης την Τετάρτη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το AIDS εξέδωσε νέες προδιαγραφές για τη διενέργεια εξετάσεων. Διεθνείς οργανισμοί λένε ότι εκατομμύρια άτομα προσβάλλονται από τον ιό του AIDS, αλλά δεν το γνωρίζουν. Αξιωματούχος της αρμόδιας υπηρεσίας των ΗΕ, δήλωσε ότι οι νέες προδιαγραφές προβλέπουν εξέταση για AIDS στα πλαίσια ιατρικών εξετάσεων ρουτίνας και χωρίς απαραίτητο προηγούμενο αίτημα του ασθενούς.

    [02] Αυξήθηκαν οι απώλειες αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ

    31-05-2007

    Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας λέει ότι η εντατικοποίηση των αμερικανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ, ευθύνεται για τον αυξημένο αριθμό αμερικανών πεσόντων αυτό το μήνα. Εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε ότι η παρουσία περισσότερων αμερικανικών στρατευμάτων στη Βαγδάτη δημιουργεί πρόοδο, αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν και περισσότερα θύματα και χαρακτήρισε τον Μάιο σαν 'ένα πολύ δύσκολο μήνα'. Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι 115 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στο Ιράκ κατά τον μήνα Μάιο, ο οποίος ήταν ένας από τους φονικότερους για τις αμερικανικές δυνάμεις.

    Εξάλλου, ο αμερικανικός στρατός δήλωσε ότι οι επιπλέον 20.000 άνδρες του που ο πρόεδρος Μπούς αποφάσισε να αναπτυχθούν στο Ιράκ έχουν όλοι φθάσει στη χώρα. Σε άλλες ειδήσεις, οι υπό αμερικανική ηγεσία συμμαχικές δυνάμεις, παρέδωσαν τον έλεγχο ασφαλείας τριών βόρειων ιρακινών επαρχιών στην αυτόνομη Κουρδική κυβέρνηση. Επτά από τις 18 επαρχίες του Ιράκ, βρίσκονται τώρα υπό ιρακινό έλεγχο.

    [03] Άλλη μία προσπάθεια επίλυσης της αντιπαράθεσης Ιράν-Δύσης

    31-05-2007

    Αλί Λαριτζανί

    Ο ανώτατος διαπραγματευτής για τα πυρηνικά του Ιράν, Αλί Λαριτζανί και ο αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χαβιέ Σολάνα, θα έχουν σήμερα συνομιλίες στη Μαδρίτη. Πρόκειται για μια ακόμη προσπάθεια επίλυσης της αντιπαράθεσης του Ιράν με τη Δύση για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

    Ο κ. Λαριτζανί δήλωσε τη Τετάρτη ότι η διακοπή των δραστηριοτήτων εμπλουτισμού ουρανίου από μέρους της Τεχεράνης δεν αποτελεί τρόπο επίλυσης της διαμάχης. Πάντως οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των Οκτώ, ανανέωσαν τις εκκλήσεις τους προς το Ιράν για τερματισμό των δραστηριοτήτων του εμπλουτισμού ουρανίου, αλλιώς θα αντιμετωπίσει τα 'ανάλογα μέτρα'.

    Οι υπουργοί της Ομάδας των Οκτώ, δηλαδή της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της Ρωσίας και των ΗΠΑ, κατήγγειλαν την Τετάρτη το Ιράν ότι αγνόησε την διορία των Ηνωμένων Εθνών για τον τερματισμό των ευαίσθητων πυρηνικών του δραστηριοτήτων. Εξέφρασαν επίσης την λύπη τους για τα πρόσφατα πορίσματα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας ότι το Ιράν διεύρυνε τις δραστηριότητές του εμπλουτισμού ουρανίου.

    [04] Συνετρίβη ΝΑΤΟικό ελικόπτερο στο Αφγανιστάν

    31-05-2007

    Φωτογραφία αρχείου

    Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι 7 στρατιώτες του σκοτώθηκαν κατά την συντριβή ελικοπτέρου Σινούκ στο οποίο επέβαιναν αργά την Τετάρτη το βράδυ στην επαρχία Χελμάντ στο νότιο Αφγανιστάν. Διερευνώνται τα αίτια της συντριβής του ελικοπτέρου. Εκπρόσωπος των Ταλεμπάν δήλωσε ότι μαχητές της οργάνωσης κατέρριψαν το ελικόπτερο, αλλά ο ισχυρισμός τους δεν έχει επιβεβαιωθεί. Πάντως στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι στρατιώτες που έσπευσαν στο σημείο της συντριβής έπεσαν σε ενέδρα μαχητών Ταλεμπάν και ζήτησαν αεροεπιδρομή για την εξουδετέρωση του κινδύνου.

    Εδώ στην Ουάσιγκτον, εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε ότι σειρά επιχειρήσεων φέτος την άνοιξη που διενήργησαν Αμερικανικές και συμμαχικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν, έχει προκαλέσει σημαντικό πλήγμα στους Ταλεμπάν και το θάνατο ηγετών τους. Όμως τόνισε ότι η μάχη δεν έχει τελειώσει.

    [05] Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται στις ΗΠΑ

    31-05-2007

    O Πρόεδρος Μπους με τον Προεδρο Πούτιν στο Λευκό Οίκο το 2006

    Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ο πρόεδρος Μπους θα φιλοξενήσει τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, τον Ιούλιο στο Μαίην. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο κ. Πούτιν θα βρίσκεται στις ΗΠΑ για δύο ημέρες διμερών συνομιλιών την 1η Ιουλίου.

    Ο εκπρόσωπος Τόνυ Σνόου δήλωσε ότι οι συνομιλίες θα εστιαστούν στο επίμαχο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και τα αμερικανικά σχέδια για την ανάπτυξη αμυντικής αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη. Η Ρωσία αντιτάχθηκε έντονα στα εν λόγω σχέδια της Ουάσινγκτον, που προβλέπουν την κατασκευή 10 αναχαιτιστικών πυραύλων στην Πολωνία και βάση ραντάρ στην Τσεχία.

    Ο πρόεδρος Πούτιν προειδοποίησε ότι η υλοποίηση αυτών των σχεδίων θα μπορούσε να ξεκινήσει μία νέα κούρσα εξοπλισμών. Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ λένε ότι το σύστημα θα προστατεύει την Ευρώπη από τυχόν επιθέσεις από το Ιράν ή τη Βόρεια Κορέα. Ο Ρώσος ηγέτης έχει κλιμακώσει περαιτέρω την ένταση, ανακοινώνοντας ότι η Μόσχα παγώνει την συμμετοχή της σε μία Ευρωπαϊκή συνθήκη για τον έλεγχο συμβατικών εξοπλισμών.

    [06] Συνομιλίες Παπούλια-Πούτιν στη Μόσχα

    31-05-2007

    Ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, βρίσκεται στη Μόσχα για συνομιλίες σήμερα με τον Ρώσο ομόλογο του, Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο κ. Παπούλιας δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ιταρ Τάς ότι οι συνομιλίες του με τον κ. Πούτιν θα επικεντρωθούν στην ενδυνάμωση της διμερούς συνεργασίας στον πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό τομέα καθώς και σε θέματα ενέργειας.

    Επίσης οι δύο πρόεδροι θα συζητήσουν τις σχέσεις της Μόσχας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, καθώς και την κατάσταση στα Βαλκάνια, συμπεριλαμβανομένου και του Κοσυφοπεδίου. Αμέσως μετά την άφιξη του στη Μόσχα τη Τετάρτη, ο κ. Παπούλιας είχε συνάντηση με τον προκαθήμενο της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, Πατριάρχη Αλέξιο.

    [07] Ο Ελληνο-Ρώσος κοσμοναύτης σε διαστημικό περίπατο

    31-05-2007

    Φιντόρ Γιουρτσίχιν

    Δύο Ρώσοι κοσμοναύτες, ο Ελληνικής καταγωγής Φιντόρ(Θόδωρος) Γιουρτσίχιν και ο Ολέγκ Κοτώφ πραγματοποίησαν διαστημικό περίπατο για να εγκαταστήσουν ειδικά μεταλλικά ελάσματα για την προστασία του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού από επικίνδυνα διαστημικά 'συντρίμμια'.

    Το τρίτο μέλος του πληρώματος του, η Αμερικανίδα αστροναύτης, Σουνίτα Γουίλλιαμς, δεν συμμετείχε στον διαστημικό περίπατο που διήρκεσε πεντέμισι ώρες. Παρόμοιο διαστημικό περίπατο θα πραγματοποιήσουν οι δύο κοσμοναύτες την άλλη εβδομάδα.

    [08] Προσέγγιση Σερβίας με ΕΕ

    31-05-2007

    Ολι Ρεν

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ότι οι συνομιλίες για στενότερες σχέσεις με τη Σερβία, ενδέχεται να ξαναρχίσουν 'πολύ σύντομα'. Εκπρόσωπος του Ευρωπαίου Επιτρόπου για θέματα διεύρυνσης, Ολι Ρεν, δήλωσε την Τετάρτη στις Βρυξέλλες ότι η νέα Σερβική κυβέρνηση κάνει τα σωστά βήματα που οδηγούν προς την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την Συμφωνία Σταθερότητας και Συνεργασίας.

    Οι συνομιλίες αυτές είχαν παγώσει πέρυσι, όταν αξιωματούχοι της Ένωσης είχαν αποφανθεί ότι η Σερβία δεν είχε συνεργαστεί επαρκώς με το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και δεν είχε συλλάβει τον φυγόδικο Σερβοβόσνιο στρατηγό, Ράτκο Μλάντιτς, που κατηγορείται για γενοκτονία. Πάντως η εκπρόσωπος του κ. Ρεν δήλωσε ότι η συνεργασία με την ΕΕ αποτελεί μια απ' τις κύριες προτεραιότητες της νέας Σερβικής κυβέρνησης.

    [09] Ο Ρόμπερτ Ζέλλικ υποψήφιος πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας

    31-05-2007

    Ο πρόεδρος Μπούς υπέβαλε την υποψηφιότητα του Ρόμπερτ Ζέλλικ για το αξίωμα του προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας. Ανακοινώνοντας την επιλογή του στο Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε ότι ο πρώην εμπορικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ και πρώην αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών, Ρόμπερτ Ζέλλικ, έχει να συνεισφέρει πολλά στο εν λόγω αξίωμα λόγω της εκτενούς εμπειρίας του.

    Από τη πλευρά του, ο κ. Ζέλλικ δήλωσε ότι η Παγκόσμια Τράπεζα έχει ζωτικής σημασίας ρόλο στην μείωση της φτώχιας στο πλανήτη μας και στην ενίσχυση της ελπίδας σε αναπτυσσόμενες χώρες. Ο κ. Ζέλλικ επεσήμανε ότι η Τράπεζα θα πρέπει να προσεγγίσει το ρόλο της με ανθρωπιά και εφευρετικότητα και να εντείνει τη συνεργασία της με άλλους διεθνείς οργανισμούς.

    [10] Διεθνές δικαστήριο για την υπόθεση Χαρίρι

    31-05-2007

    Ραφίκ Χαρίρι

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε την Τετάρτη ψήφισμα για την δημιουργία διεθνούς δικαστηρίου για την εκδίκαση της υπόθεσης δολοφονίας του τέως πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφίκ Χαρίρι, πριν δύο χρόνια. Δέκα μέλη του Συμβουλίου ψήφισαν υπέρ της πρότασης, αλλά τα μόνιμα μέλη Ρωσία και Κίνα, καθώς και το Κατάρ, η Ινδονησία και η Νότια Αφρική απείχαν. Το ψήφισμα τίθεται σε εφαρμογή στις 10 Ιουνίου.

    Ο πρέσβης των ΗΠΑ στα ΗΕ, Ζαλμάι Χαλιλζάντ, δήλωσε ότι η σύσταση του διεθνούς δικαστηρίου αποτελεί σημαντικό βήμα και χαρακτήρισε το ψήφισμα επισφράγιση της αρχής ότι πολιτικές δολοφονίες δεν πρέπει να περνούν ατιμωρητί.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 1 June 2007 - 1:19:13 UTC