Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-07-02

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αγνοείται ο στρατιωτικός ακόλουθος των ΗΠΑ στην Κύπρο
  • [02] Καραμανλής: Τα κατεστραμμένα δάση θα αναδασωθούν
  • [03] Συνομιλίες Μπούς-Πούτιν στο Μαίην
  • [04] Συγχαρητήρια Μπούς προς Μπράουν
  • [05] Το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου το πλέον πολύνεκρο για τις Αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ
  • [06] 120 εκατομμύρια από το Ισραήλ στη νέα Παλαιστινιακή κυβέρνηση
  • [07] 32 εκατ. δολάρια στον κορβανά του προεδρικού υποψηφίου Μπαράκ Ομπάμα
  • [08] Ομογενειακή Διάσκεψη στη Νέα Υόρκη

  • [01] Αγνοείται ο στρατιωτικός ακόλουθος των ΗΠΑ στην Κύπρο

    02-07-2007

    Η Αμερικανική Πρεσβεία στη Λευκωσία ανακοίνωσε ότι ένα στέλεχος του διπλωματικού προσωπικού της αγνοείται επί τρεις ημέρες και απηύθυνε έκκληση προς οποιονδήποτε μπορεί να έχει πληροφορίες σχετικά με την υπόθεση να τις εκθέσει στις αρχές.

    Σύμφωνα με την Κυπριακή αστυνομία ο Thomas Mooney, στρατιωτικός ακόλουθος στην Αμερικανική Πρεσβεία στην Λευκωσία αγνοείται από την Πέμπτη το απόγευμα που έφυγε από το γραφείο του.

    Η ανακοίνωση της Πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στη Λευκωσία, μέσω της οποίας ζητείται η βοήθεια του κοινού, περιλαμβάνει φωτογραφία του 45χρονου αγνοούμενου Αμερικανού διπλωμάτη καθώς και φωτογραφία του αυτοκινήτου του, το οποίο επίσης έχει εξαφανιστεί. Οι αστυνομικές αρχές λένε ότι το κινητό τηλέφωνο του Thomas Mooney, είναι κλειστό.

    Το Γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο μεταδίδει ότι οι αστυνομικές αρχές επικεντρώνουν στο στάδιο αυτό τις έρευνές τους σε λιμένες και αερολιμένες του νησιού κι επίσης στην περιοχή της Πράσινης Γραμμής που χωρίζει τις δύο κοινότητες της Κύπρου.

    [02] Καραμανλής: Τα κατεστραμμένα δάση θα αναδασωθούν

    02-07-2007

    Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Καραμανλής, υπόσχεται την αποκατάσταση του δάσους της Πάρνηθας που καταστράφηκε απ' τις πυρκαγιές της περασμένης εβδομάδας.

    Ο κ. Καραμανλής δήλωσε τη Κυριακή ότι όλες οι δασικές εκτάσεις που κάηκαν θα αναδασωθούν, ενώ χαρακτήρισε όλα τα κατεστραμμένα δάση πληγή 'στην ψυχή των Ελλήνων' και επεσήμανε ότι το περιβάλλον είναι το δάνειο που 'χρωστάμε στα παιδιά μας'. Οι αρχές διερευνούν το ενδεχόμενο εμπρησμών σαν αιτία των πυρκαγιών στην Πάρνηθα.

    [03] Συνομιλίες Μπούς-Πούτιν στο Μαίην

    02-07-2007

    Ο Πρόεδρος Μπούς και ο Ρώσος ομόλογος του, Βλαντιμίρ Πούτιν πραγματοποιούν ανεπίσημες συνομιλίες στην θερινή έπαυλη της οικογένειας Μπους, στην πολιτεία Μαίην.

    Αμέσως μετά την άφιξη του κ. Πούτιν στο Μαίην, ο πρόεδρος Μπούς και ο πατέρας του τον προσκάλεσαν σε περιήγηση με ταχύπλοο σκάφος, ενώ ακολούθησε παραδοσιακό δείπνο με θαλασσινά της περιοχής. Αναμένεται ότι οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν την προτεινόμενη Αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη και την διεθνή αντιπαράθεση για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

    Ένταση επικρατεί στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών τους τελευταίους μήνες λόγω διαφορών στην προσέγγιση στο θέμα του Ιράν, λόγω της Ρωσικής αντίθεσης στην αντιπυραυλική ασπίδα και λόγω της Αμερικανικής υποστήριξης σε διεθνές σχέδιο που προβλέπει την ανεξαρτησία του Κοσυφοπεδίου.

    [04] Συγχαρητήρια Μπούς προς Μπράουν

    02-07-2007

    Γκόρντον Μπράουν

    Ο πρόεδρος Μπούς συνεχάρη τον νέο Βρετανό πρωθυπουργό, Γκόρντον Μπράουν, για την 'έντονη απάντηση του', όπως είπε, στα σχέδια για βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο και τη Σκωτία. Σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους από την εξοχική κατοικία της οικογένειας Μπους στο Μαίην, ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε ότι τέτοια επεισόδια δείχνουν πως 'συνεχίζεται ο πόλεμος κατά αυτών των εξτρεμιστών'.

    Νωρίτερα, ο Αμερικανός Υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Μάικλ Τσέρτωφ, δήλωσε ότι εντείνονται τα μέτρα ασφάλειας σε αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς στις ΗΠΑ, αλλά επεσήμανε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες που να συνδέουν τις πρόσφατες τρομοκρατικές ενέργειες στη Βρετανία, με νέες τρομοκρατικές απειλές στις ΗΠΑ, γι' αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει ο βαθμός συναγερμού στη χώρα.

    Ο κ. Τσέρτωφ επεσήμανε ότι ανησυχεί μόνο για το ενδεχόμενο 'αντιγραφέων', όπως είπε, που ενδεχομένως να προσπαθήσουν να μιμηθούν τις απόπειρες επιθέσεων με παγιδευμένα αυτοκίνητα. Γι' αυτό ο κ. Τσέρτωφ ζήτησε απ' τους Αμερικανούς να συνεχίσουν να επαγρυπνούν για ενδεχόμενες ύποπτες δραστηριότητες ή αντικείμενα.

    Στο μεταξύ, αυξημένα μέτρα ασφάλειας θα αντιμετωπίσουν σήμερα οι Βρετανοί μετά τις τρεις αποτυχημένες βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο και τη Γλασκόβη. Στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού έχει τεθεί η Βρετανία, που σημαίνει ότι ενδεχομένως να επίκειται και άλλη παρόμοια επίθεση. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν, δήλωσε ότι η χώρα αντιμετωπίζει μακροπρόθεσμο κίνδυνο απ' τους εξτρεμιστές της Αλ Κάιντα, ενώ η αστυνομία συνεχίζει να ψάχνει για υπόπτους.

    Μέχρι στιγμής 5 ύποπτοι παραμένουν υπό κράτηση, συμπεριλαμβανομένου και του οδηγού Τζηπ που αυτοπυρπολήθηκε ρίχνοντας το όχημα του στην είσοδο του αεροδρομίου της Γλασκόβης, με αποτέλεσμα να εκραγεί το όχημα. Ο οδηγός νοσηλεύεται βαριά τραυματίας με σοβαρά εγκαύματα. Επίσης συνελήφθη και ο συνοδηγός του Τζηπ. Παράλληλα η αστυνομία της βόρειας Αγγλίας συνέλαβε τρεις υπόπτους για τις αποτυχημένες βομβιστικές επιθέσεις της Παρασκευής με παγιδευμένα αυτοκίνητα στο Λονδίνο.

    Τα Βρετανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι δύο απ' τους υπόπτους είναι γιατροί και ότι κανείς απ' τους 5 δεν είναι Βρετανός υπήκοος.

    [05] Το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου το πλέον πολύνεκρο για τις Αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ

    02-07-2007

    Ο Αμερικανικός στρατός στο Ιράκ ανακοίνωσε τους θανάτους άλλων δύο στρατιωτών σε ξεχωριστά επεισόδια στη Βαγδάτη τη Κυριακή. Σύμφωνα επίσης με τον Αμερικανικό στρατό το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου υπήρξε το πλέον πολύνεκρο για τις Αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ. Τουλάχιστον 93 στρατιώτες σκοτώθηκαν μόνο τον Ιούνιο. Επίσης τη Κυριακή οι Ιρακινές αρχές ανακοίνωσαν ότι στα χαμηλότερα επίπεδα απ' τον Φεβρουάριο υποχώρησε τον Ιούνιο ο μηνιαίος αριθμός θανάτων Ιρακινών αμάχων.

    Συγκεκριμένα περίπου 1.200 άμαχοι σκοτώθηκαν στο Ιράκ τον Ιούνιο, σε σύγκριση με 1.900 το Μάιο.

    [06] 120 εκατομμύρια από το Ισραήλ στη νέα Παλαιστινιακή κυβέρνηση

    02-07-2007

    Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Σαλάμ Φαγιάντ

    Το Ισραήλ άρχισε την μεταβίβαση στην Παλαιστινιακή Αρχή φορολογικών εσόδων, στα πλαίσια σειράς μέτρων με στόχο την στήριξη του Παλαιστίνιου προέδρου, Μαχμούντ Αμπάς.

    Κονδύλι 120 εκατομμυρίων δολαρίων εστάλη τη Κυριακή στη νέα κυβέρνηση που σχημάτισε ο κ. Αμπάς μετά την κατάληψη της Γάζας από τη Χαμάς το περασμένο μήνα. Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι Παλαιστίνιοι θα παραλάβουν τα υπόλοιπα φορολογικά τους έσοδα μέσα στους επόμενους 6 μήνες.

    Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι υπολογίζουν ότι το Ισραήλ τους οφείλει περίπου 700 εκατομμύρια δολάρια. Το Ισραήλ σταμάτησε να χορηγεί τα έσοδα μετά την ανάληψη της εξουσίας απ' την Χαμάς πέρυσι. Πάντως το Ισραήλ ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίσει τις επιθέσεις κατά Παλαιστινίων εξτρεμιστών.

    [07] 32 εκατ. δολάρια στον κορβανά του προεδρικού υποψηφίου Μπαράκ Ομπάμα

    02-07-2007

    32 εκατομμύρια δολάρια συγκέντρωσε στην περίοδο Απριλίου-Ιουνίου, o Γερουσιαστής Μπαράκ Ομπάμα, από το Ιλλινόϊ, ένας από τους διεκδικητές του χρίσματος του Προεδρικού Υποψηφίου των Δημοκρατικών. Το ποσό αυτό προέρχεται από οικονομικές συνεισφορές πολιτών για την ενίσχυση της προεκλογικής εκστρατείας του. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσό που έχει ποτέ εξασφαλίσει μέσα σε ένα τρίμηνο δημοκρατικός διεκδικητής του προεδρικού αξιώματος σε χρονιά άλλη από εκείνη των προεδρικών εκλογών.

    Ο Γερουσιαστής Ομπάμα, είναι ο μόνος Αφροαμερικανός μεταξύ των οκτώ δημοκρατικών υποψηφίων που διεκδικούν τώρα την προεδρία της χώρας. Στο πρώτο τρίμηνο του έτους είχε συγκεντρώσει άλλα 26 εκατομμύρια δολάρια από ιδιωτικές συνεισφορές.

    Το νέο του σύνολο εισφορών είναι υψηλότερο από το ποσόν των 27 εκατομμυρίων δολαρίων που αναμένεται ότι θα ανακοινώσει ότι εξασφάλισε η Γερουσιαστής Χίλλαρι Ρόνταμ Κλίντον, από την Νέα Υόρκη, κατά την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου.

    [08] Ομογενειακή Διάσκεψη στη Νέα Υόρκη

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    02-07-2007

    Σταθάκειο Κέντρο

    Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Πανομογενειακής Συνδιάσκεψης που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων της Νέας Υόρκης τα τελευταία δύο Σαββατοκύριακα, στο Σταθάκειο Κέντρο της Αστόριας.

    Στο τετραήμερο που διάρκεσαν οι εργασίες της Συνδιάσκεψης, στην καρδιά του Ελληνισμού της Αμερικής, εξετάστηκαν προβλήματα, οραματισμοί και στόχοι της ομογένειας σε τομείς όπως η Παιδεία και ο Πολιτισμός.

    Πήρανε μέρος εκπαιδευτικοί, δημοσιογράφοι, κοινωνιολόγοι, καλλιτέχνες και απλοί πολίτες που ενδιαφέρονται για την διατήρηση της Ελληνικής γλώσσας και κουλτούρας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Συζητήθηκαν τρόποι για το πώς οι νέες γενιές των Ελλήνων της Αμερικής θα αντιμετωπίσουνε με επιτυχία την πρόκληση να διατηρήσουνε την πολιτιστική τους ταυτότητα μέσα σε μια κοινωνία στην οποία αποτελούν ένα μικρό μόνο ποσοστό.

    Στα πλαίσια της Συνδιάσκεψης γιορτάστηκε επίσης η ολοκλήρωση 70 χρόνων από τότε που ιδρύθηκε η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων της Νέας Υόρκης, η οποία είναι και ο κύριος φορέας που διοργανώνει ετησίως μια εντυπωσιακή παρέλαση για τον εορτασμό της επετείου της Ελληνικής Παλιγγενεσίας, στο κέντρο της μεγαλούπολης στην οποία εδρεύει.

    Η παρέλαση της 25ης Μαρτίου στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης είναι λαμπρή εκδήλωση που όχι μόνον κάνει περήφανους όλους όσους έχουνε ρίζες στην Ελλάδα αλλά προβάλει επίσης με εξαιρετικά εύγλωττο τρόπο το μεγαλείο και τις αρχές του Ελληνισμού στην Αμερικανική μεγαλούπολη.

    Μια από τις πολιτικές προσωπικότητες που χαιρέτισαν την Συνδιάσκεψη στο Σταθάκειο ήταν ο Δημοκρατικός Βουλευτής Zack Space ο οποίος εκπροσωπεί την 18η εκλογική περιφέρεια της Πολιτείας Οχάιο στο Αμερικανικό Κογκρέσο. Ο Ελληνοαμερικανός βουλευτής είπε μεταξύ άλλων στους συνέδρους που του επεφύλαξαν ενθουσιώδη υποδοχή:

    Zack Space

    'Είμαι πολύ περήφανος για την Ελληνική κληρονομιά μου και το έργο μου στο Αμερικανικό Κογκρέσο αντικατοπτρίζει την περηφάνια μου αυτή. Είμαι μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας προβολής Ελληνικών υποθέσεων και κάνω ότι μπορώ για να υποστηρίξω, και να ηγηθώ προσπαθειών που προωθούν, θέματα τα οποία έχουνε σημασία για την Ελληνική κοινότητα. Είμαι επίσης υπερήφανος για το έργο που διαδραματίζει η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων της Νέας Υόρκης στα 70 χρόνια από την ίδρυσή της. Την συγχαίρω για το έργο της και την ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου έδωσε να συμμετάσχω στον μεγάλο αυτό εορτασμό'.

    Η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων της Νέας Υόρκης ιδρύθηκε το 1937 και όπως προδίδει το όνομά της εκπροσωπεί διάφορους φορείς που προβάλουν την Ελληνική κληρονομιά και επιδίδονται σε ποικίλα φιλανθρωπικά έργα για όφελος τόσο της ομογένειας όσο και της ευρύτερης κοινωνίας μέσα στην οποία δρουν.

    Το επόμενο μεγάλο εγχείρημα που έχει στα σκαριά η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων της Νέας Υόρκης είναι η διοργάνωση του 1ου Συνεδρίου με θέμα 'Ο Ελληνισμός της Αμερικής στον 21ο Αιώνα', το οποίο έχει προγραμματιστεί να γίνει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο της Αθήνας από τις 27 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2007.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 3 July 2007 - 1:18:36 UTC