Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-07-23

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μακόννελ: Οι ΗΠΑ δεν προβαίνουν σε βασανιστήρια
  • [02] Τάουνσεντ: Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο στρατιωτικής επιχείρησης σε Πακιστανικό έδαφος
  • [03] Αφγανιστάν: Νέα προθεσμία στην αντιπαράθεση με τους Νοτιοκορεάτες κρατούμενους
  • [04] Νέα Ισραηλινή επιδρομή στη Γάζα
  • [05] Συνεχίζονται οι εχθροπραξίες εξτρεμιστών-στρατού στον Βόρειο Λίβανο
  • [06] Βενεζουέλα: Μήνυμα Τσάβεζ για την θητεία αιρετών αξιωματούχων και το δικαίωμα ιδιοκτησίας
  • [07] Νίκη Ερντογάν
  • [08] Συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν τη Τρίτη στη Βαγδάτη
  • [09] Υπό την αιγίδα ΗΠΑ, ΕΕ και Ρωσίας ο νέος γύρος συνομιλιών για το Κόσοβο
  • [10] Σέκου: Το Κόσοβο δεν θα κηρύξει ανεξαρτησία μονομερώς

  • [01] Μακόννελ: Οι ΗΠΑ δεν προβαίνουν σε βασανιστήρια

    23-07-2007

    Μάικ Μακόννελ

    Ο επικεφαλής των Αμερικανικών Μυστικών Υπηρεσιών, Μάικ Μακόννελ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να ανακρίνουν ύποπτους τρομοκράτες, αλλά επεσήμανε ότι δεν καταφεύγουν σε βασανιστήρια. Σε δηλώσεις του τη Κυριακή ο κ. Μακόννελ σημείωσε ότι οι τεχνικές ανακρίσεων που χρησιμοποιούνται απ' τις ΗΠΑ δεν αποτελούν βασανιστήρια, αλλά απέφυγε να σχολιάσει συγκεκριμένες τεχνικές. Είπε όμως ότι υπαινιγμοί για το ενδεχόμενο βασανιστηρίων αποτελούν αποτελεσματική προσέγγιση από ψυχολογικής πλευράς για την εκμαίευση πληροφοριών.

    Επίσης η σύμβουλος του προέδρου Μπούς για θέματα εσωτερικής ασφάλειας, Φράνσις Τάουνσεντ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν επιδίδονται σε βασανιστήρια, σεξουαλικές κακοποιήσεις, ή προσβολή της θρησκευτικής παράδοσης ενός προσώπου.

    Με προεδρικό του διάταγμα τη Παρασκευή ο πρόεδρος Μπούς απαγορεύει ξεκάθαρα την χρήση βασανιστηρίων εναντίον μελών της Αλ Κάιντα ή των Ταλεμπάν που κρατούνται απ' την CIA. Το προεδρικό διάταγμα δίνει στους λεγόμενους 'εχθρικούς μαχητές' τα ίδια δικαιώματα που προβλέπονται απ' την Συνθήκη της Γενεύης για τους αιχμαλώτους πολέμου.

    [02] Τάουνσεντ: Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο στρατιωτικής επιχείρησης σε Πακιστανικό έδαφος

    23-07-2007

    Φράνσις Τάουνσεντ

    Η σύμβουλος του Προέδρου Μπους για θέματα εθνικής ασφάλειας, Φράνσις Τάουνσεντ, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο στρατιωτικής επίθεσης σε Πακιστανικό έδαφος για την εξάρθρωση τρομοκρατικών θυλάκων.

    Σε συνέντευξή της σε Αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο η κυρία Τάουνσεντ, που είναι Ελληνικής καταγωγής, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται με την κυβέρνηση του Πακιστάν για να δοθεί τέλος στην από μέρους Πακιστανών φυλάρχων παροχή ασύλου σε τρομοκράτες, σε περιοχές που οι φύλαρχοι ελέγχουν κοντά στην μεθόριο με το Αφγανιστάν.

    Σε ερώτηση κατά πόσον οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναλάμβαναν επίθεση σε Πακιστανικό έδαφος η κυρία Τάουνσεντ απάντησε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο που διαθέτουν για την αντιμετώπιση του Οσάμα Μπιν Λάντεν και του τρομοκρατικού δίκτυο της Αλ-Κάιντα.

    Σε ξέχωρη συνέντευξη στην Αμερικανική τηλεόραση, λίγο αργότερα, ο Υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν, Χουρσίντ Κασουρί, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να αφήσουν τον Πακιστανικό στρατό να χειριστεί τα θέματα ασφάλειας στις παραμεθόριες περιοχές.

    [03] Αφγανιστάν: Νέα προθεσμία στην αντιπαράθεση με τους Νοτιοκορεάτες κρατούμενους

    23-07-2007

    Παράταση της προθεσμίας για την απελευθέρωση 23 κρατουμένων Ταλεμπάν, σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση 23 Νοτιοκορεατών κρατουμένων, ανακοίνωσαν εξτρεμιστές Ταλεμπάν στο Αφγανιστάν. Εκπρόσωπος των Ταλεμπάν, δήλωσε σε ειδησεογραφικά πρακτορεία ειδήσεων ότι δόθηκε στους διαμεσολαβητές της Αφγανικής κυβέρνησης προθεσμία μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας, τοπική ώρα, για την ανταλλαγή των κρατουμένων. Πάντως Αμερικανικές και Αφγανικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει την περιοχή όπου κρατούνται οι Νοτιοκορεάτες όμηροι, ενώ οι Ταλεμπάν έχουν απειλήσει ότι θα τους σκοτώσουν αν οι στρατιώτες προσπαθήσουν να τους απελευθερώσουν δια της βίας.

    Στο μεταξύ, η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να ενδώσει στους εκβιασμούς των Ταλεμπάν που απήγαγαν δύο Γερμανούς μηχανικούς και σκότωσαν ήδη τον έναν απ' αυτούς. Οι απαγωγείς ζητούν την απόσυρση των Γερμανικών στρατευμάτων απ' το Αφγανιστάν.

    [04] Νέα Ισραηλινή επιδρομή στη Γάζα

    23-07-2007

    Ισραηλινή αεροεπιδρομή στην βόρεια Λωρίδα της Γάζας κόστισε τη ζωή σε δύο Παλαιστίνιους εξτρεμιστές. Ο Ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε την επίθεση λέγοντας ότι μαχητικό ελικόπτερο στόχευσε δύο άνδρες που επιδίδονταν στην ρίψη ρουκετών σε Ισραηλινό έδαφος. Η εξτρεμιστική οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ είχε αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση με ρουκέτες. Απ' τις ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν στην Ισραηλινή πόλη Σντερότ απ' την βόρεια Λωρίδα της Γάζας τραυματίστηκε ένας Ισραηλινός.

    Επίσης την Κυριακή Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν δύο ένοπλους της Χαμάς στη βόρεια Γάζα.

    [05] Συνεχίζονται οι εχθροπραξίες εξτρεμιστών-στρατού στον Βόρειο Λίβανο

    23-07-2007

    Οι αρχές του Λιβάνου δήλωσαν ότι εξτρεμιστές σκότωσαν τουλάχιστον τρεις Λιβανέζους στρατιώτες στις πιο πρόσφατες εχθροπραξίες που σημειώθηκαν την Κυριακή στον Παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό Ναρ-Αλ-Μπαρέντ στα βόρεια διαμερίσματα της χώρας.

    Πάνω από 200 άτομα έχουν συνολικά σκοτωθεί από τις 20 Μαΐου, οπότε άρχισαν οι εχθροπραξίες μεταξύ Λιβανέζων στρατιωτών και εξτρεμιστών της οργάνωσης Φατάχ-Αλ-Ισλάμ στον καταυλισμό αυτό. Μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται 110 στρατιώτες και τουλάχιστον 60 εξτρεμιστές.

    Δυνάμεις του Λιβανικού στρατού λαμβάνουν τώρα θέσεις μέσα στον καταυλισμό σε μια προσπάθεια να αναγκάσουν τους εξτρεμιστές να παραδοθούν. Οι περισσότεροι από τους κατοίκους του καταυλισμού έχουν ήδη απομακρυνθεί από την περιοχή.

    Η διαμάχη στο Ναρ-Αλ-Μπαρέντ έχει εξελιχτεί στην χειρότερη εσωτερική αναταραχή στο Λίβανο από την εποχή του εμφυλίου πολέμου που διήρκεσε από το 1975 μέχρι το 1990.

    [06] Βενεζουέλα: Μήνυμα Τσάβεζ για την θητεία αιρετών αξιωματούχων και το δικαίωμα ιδιοκτησίας

    23-07-2007

    Ούγκο Τσάβεζ

    Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβεζ, εξέφρασε την άποψη ότι μόνον ο Πρόεδρος της χώρας θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να υπηρετεί απεριόριστο αριθμό θητειών στο αξίωμά του και ότι τέτοιο δικαίωμα δεν πρέπει να δίνεται σε Κυβερνήτες, Δημάρχους πόλεων ή άλλους αξιωματούχους αιρετών αξιωμάτων στη Βενεζουέλα.

    Σε μήνυμά του προς το έθνος που μεταδόθηκε από τα ραδιοτηλεοπτικά κανάλια της χώρας του ο κ. Τσάβεζ επεσήμανε ότι η συνταγματική μεταρρύθμιση την οποία έχει προτείνει προβλέπει την κατάργηση των περιορισμών που ισχύουν για τον αριθμό των θητειών τις οποίες μπορεί να έχει ένας Πρόεδρος της Βενεζουέλας, και δεν αφορούν στους άλλους αξιωματούχους που υπηρετούν σε τοπικά ή περιφερειακά αξιώματα.

    Οι επικριτές του Προέδρου Τσάβεζ τον καταγγέλλουν ότι επιδιώκει να επιβάλει απολυταρχικό σύστημα διακυβέρνησης στην Βενεζουέλα, παρόμοιο με εκείνο που έχει καθιερώσει στην Κούβα ο Φιντέλ Κάστρο. Ο κύριος Τσάβεζ είναι στενός πολιτικός σύμμαχος του Κουβανού ηγέτη.

    Στο ίδιο μήνυμά του προς το έθνος ο κ. Τσάβεζ ανέφερε επίσης ότι η Βενεζουέλα θα σεβαστεί τα δικαιώματα ιδιοκτησίας γης που έχουν οι πολίτες της χώρας, εφ όσον οι γαιοκτήμονες συμμορφώνονται με τον Νόμο.

    [07] Νίκη Ερντογάν

    23-07-2007

    Υποστηρικτές του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης πανηγυρίζουν

    Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διακηρύσσει νίκη του κόμματος του στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, ενώ υπολογίζεται ότι το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης θα κερδίσει περίπου 341 απ' τις 550 έδρες της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

    Επίσης το κύριο αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα αναμένεται ότι θα κερδίσει περίπου 112 έδρες, ενώ το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης αναμένεται ότι θα πάρει 70 έδρες. Ανεξάρτητοι υποψήφιοι, οι περισσότεροι απ' τους οποίους υποστηρίζονται απ' το φιλο-Κουρδικό κόμμα, αναμένεται ότι θα κερδίσουν τις υπόλοιπες 27 έδρες.

    Ο κ. Ερντογάν δηλώνει ότι θα συνεχίσει τις απαραίτητες οικονομικές και δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις για ένταξη της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και για την εθνική ενότητα.

    Πάντως το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης δεν κατόρθωσε να πάρει τα δύο-τρίτα των εδρών της Βουλής που χρειάζονται για την εκλογή προέδρου, γεγονός που σημαίνει ότι θα χρειαστεί την υποστήριξη και άλλου κόμματος για να εκλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας της αρεσκείας του.

    [08] Συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν τη Τρίτη στη Βαγδάτη

    23-07-2007

    Χοσιάρ Ζεμπαρί

    Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Χοσιάρ Ζεμπαρί, ανακοίνωσε ότι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν θα συναντηθούν την Τρίτη στη Βαγδάτη για να εξετάσουν την κατάσταση που επικρατεί στο Ιράκ στον τομέα της ασφάλειας.

    Η Ουάσιγκτον έχει καταγγείλει την Τεχεράνη ότι υποδαυλίζει την αναταραχή στο Ιράκ διαθέτοντας όπλα σε παραστρατιωτικές ομάδες των Σιιτών. Αλλά το Ιράν διαψεύδει τέτοια ανάμειξη.

    Οι δύο πλευρές είχαν την πρώτη τους, εδώ και 30 χρόνια, υψηλόβαθμη συνάντηση τον Μάιο και την περασμένη εβδομάδα το Στέητ Ντηπάρτμεντ δήλωσε ότι είναι έτοιμο για περαιτέρω συνομιλίες με την Τεχεράνη.

    Την Κυριακή ο Αντιπρόεδρος της Ιρακινής κυβέρνησης Μπαρχάμ Σαλίχ απηύθυνε έκκληση στον Αμερικανικό λαό να επιδείξει υπομονή για τον ρυθμό με τον οποίο επέρχεται η μεταρρύθμιση στην χώρα του. Ο κύριος Σαλίχ δήλωσε ότι η Ιρακινή κυβέρνηση πιέζεται τόσο από τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και από τον Ιρακινό λαό. Οι πολιτικοί ηγέτες του Ιράκ, τόνισε, αντιλαμβάνονται πλήρως την ανάγκη να σημειώσουν χειροπιαστή πρόοδο.

    Αμερικανοί κοινοβουλευτικοί ηγέτες, που ανήκουν τόσο στο Δημοκρατικό όσο και στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα, εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο πρέπει να παραμένουν στο Ιράκ στρατεύματα των Ηνωμένων Πολιτειών εάν είναι να καθυστερήσει πολύ περισσότερο η διαδικασία για την εγκαθίδρυση αποτελεσματικής κυβέρνησης εκεί.

    [09] Υπό την αιγίδα ΗΠΑ, ΕΕ και Ρωσίας ο νέος γύρος συνομιλιών για το Κόσοβο

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    23-07-2007

    Αντιπρόσωποι των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ρωσίας θα συστήσουν 'τρόικα' η οποία και θα επιβλέψει τον νέο γύρο διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Κόσσοβο και την Σερβία. Η απόφαση πάρθηκε από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ένωσης στις Βρυξέλλες ύστερα από πρόταση της Γερμανίας προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο σχετικά με το μελλοντικό καθεστώς του Κοσόβου που μήνυσε στην Αμερικανική Κυβέρνηση ότι δεν προτίθεται να προβεί σε μονομερή διακήρυξη ανεξαρτησίας.

    Η Υπουργός Εξωτερικών κ. Μπακογιάννη, μετά το τέλος του Συμβουλίου, μιλώντας στους Έλληνες δημοσιογράφους χαρακτήρισε ιδιαίτερα κρίσιμες τις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν το ερχόμενο τετράμηνο τονίζοντας ότι αποτελεί μεγάλη πρόκληση για την Ενωμένη Ευρώπη και πρέπει να γίνει ότι είναι εφικτό ώστε να καταλήξουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη σε κοινά αποδεκτές λύσεις.

    Η κ. Μπακογιάννη σχετικά με τα άλλα θέματα του Συμβουλίου είπε ότι χωρίς εκπλήξεις διεξήχθη και η συζήτηση για την συνέχιση της διαδικασίας για την συνταγματική συνθήκη και καμιά χώρα δεν φάνηκε να θέλει πλέον να τορπιλίσει την θεσμική μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Τέλος η Ελληνίδα υπουργός εξωτερικών εξέφρασε την ικανοποίησή της γιατί μεταφέροντας τις ανησυχίες της Ελληνικής κυβέρνησης για το καθεστώς του Οικουμενικού Πατριαρχείου στους ομολόγους της, βρήκε κλίμα συμπαράστασης καθώς έγινε πλήρως αποδεκτό ότι το θέμα δεν είναι διμερές, μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, αλλά είναι ζήτημα διεθνούς εμβέλειας.

    Η κ. Μπακογιάννη δεν παρέλειψε να τονίσει ακόμη οτι το εκλογικό αποτέλεσμα στην Τουρκία αποτελεί επιβράβευση από τον Τουρκικό λαό του μεταρρυθμιστικού έργου της Κυβέρνησης Ερντογάν.

    [10] Σέκου: Το Κόσοβο δεν θα κηρύξει ανεξαρτησία μονομερώς

    23-07-2007

    Αγκίμ Σέκου

    Ο πρωθυπουργός του Κοσυφοπεδίου, Αγκίμ Σέκου, δήλωσε ότι οι Αλβανόφωνοι δεν πρόκειται να κηρύξουν ανεξαρτησία απ' τη Σερβία χωρίς την ανάμειξη των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κ. Σέκου και ο πρόεδρος του Κοσυφοπεδίου, Φατμίρ Σεϊτζίου, συναντήθηκαν τη Δεύτερα εδώ στην Ουάσιγκτον με την Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις.

    Σε δηλώσεις του προς τη ΦτΑ ο κ. Σέκου επεσήμανε ότι μετά το πέρας 4 μηνών συνομιλιών με την εξαεθνή Ομάδα Επαφής για το μέλλον του Κοσόβου, θα υπάρξει μια 'συντονισμένη διακήρυξη', όπως είπε χαρακτηριστικά. Την περασμένη εβδομάδα ο κ. Σέκου είχε δηλώσει ότι το κοινοβούλιο του Κοσυφοπεδίου ενδεχομένως να θέσει την 28η Νοεμβρίου ως ημερομηνία διακήρυξης ανεξαρτησίας.

    Αλλά ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σων Μακόρμακ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι κανείς δεν κερδίζει από τις προσπάθειες βραχυκυκλώματος της διπλωματίας. Οι συνομιλίες της Ομάδας Επαφής για το Κόσοβο αρχίζουν την Τετάρτη στη Βιέννη.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 24 July 2007 - 1:18:32 UTC