Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-07-31

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μπουγιούκανιτ: Ο νέος πρόεδρος της Τουρκίας θα πρέπει να ενστερνίζεται τον κοσμικό χαρακτήρα της χώρας
  • [02] Στρατιωτική βοήθεια πολλών δις
  • [03] Κοινή στάση Μπούς-Μπράουν για Ιράκ
  • [04] OXFAM: Σημαντική ανθρωπιστική κρίση υποβόσκει στο Ιράκ
  • [05] Αφγανιστάν: Κατεπείγουσες προσπάθειες για την απελευθέρωση των Νοτιοκορεατών ομήρων
  • [06] Επιθεωρητές της ΔΥΑΕ επισκέπτονται πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν
  • [07] Στο νοσοκομείο ο αρχιδικαστής των ΗΠΑ
  • [08] Νέα στοιχεία για τα αίτια της τραγωδίας στο Μπεσλάν

  • [01] Μπουγιούκανιτ: Ο νέος πρόεδρος της Τουρκίας θα πρέπει να ενστερνίζεται τον κοσμικό χαρακτήρα της χώρας

    31-07-2007

    Ο αρχηγός των Τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Γιασάρ Μπουγιούκανιτ, επανέλαβε ότι ο επόμενος πρόεδρος της χώρας θα πρέπει να ενστερνίζεται τον κοσμικό χαρακτήρα της Τουρκίας.

    Ο στρατηγός Μπουγιούκανιτ έκανε τη δήλωση αυτή μετά την ανακοίνωση τη Δευτέρα των επίσημων αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών, επιβεβαιώνοντας την νίκη του Ισλαμικού κυβερνώντος κόμματος. Οι ένοπλες δυνάμεις δεν πρόκειται να αλλάξουν θέση, δήλωσε ο στρατηγός Μπουγιούκανιτ.

    Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, κέρδισε 341 απ' τις 550 έδρες της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, ενώ το κύριο αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα κέρδισε 112 έδρες και το ακροδεξιό κόμμα Εθνικιστικής Δράσης ήρθε τρίτο με 70 έδρες. Επίσης τα επίσημα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι 26 ανεξάρτητοι βουλευτές, συμπεριλαμβανομένων και τουλάχιστον 21 Κούρδων, κέρδισαν έδρες στην Τουρκική Βουλή.

    [02] Στρατιωτική βοήθεια πολλών δις

    31-07-2007

    Η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, υπεραμύνθηκε της απόφασης της Ουάσιγκτον να αυξήσει την στρατιωτική βοήθεια προς συμμάχους της στη Μέση Ανατολή, με στόχο να αντισταθμιστεί ο 'επεκτατισμός του Ιράν', όπως δήλωσε χαρακτηριστικά το Στέητ Ντηπάρτμεντ. Η κ. Ράις δήλωσε σε δημοσιογράφους τη Δευτέρα ότι η στρατιωτική βοήθεια αποτελεί συνέχεια της μακροπρόθεσμης Αμερικανικής πολιτικής και δεν πρόκειται να αποσταθεροποιήσει τη περιοχή.

    Το προτεινόμενο 10ετές σχέδιο προβλέπει αύξηση κατά 25% της βοήθειας προς το Ισραήλ που θα φτάσει τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια. Επίσης προτείνει την διατήρηση της στρατιωτικής βοήθειας προς την Αίγυπτο στα σημερινά επίπεδα δηλαδή στα 13 δισεκατομμύρια δολάρια. Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι παρόμοιο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Σαουδική Αραβία θα φθάνει τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Από τη πλευρά του, ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέητς, δήλωσε ότι το σπάνιο από κοινού ταξίδι του με την κ. Ράις στην Αίγυπτο και την Σαουδική Αραβία αποσκοπεί στο να επαναβεβαιώσει την πρόθεση της Ουάσιγκτον για έντονη παρουσία στη Μέση Ανατολή. Ο κ. Γκέητς επεσήμανε επίσης ότι η επίσκεψη στη Μέση Ανατολή θα διαβεβαιώσει παράλληλα τους συμμάχους των ΗΠΑ ότι η Αμερικανική πολιτική στο Ιράκ στοχεύει στην διατήρηση της σταθερότητας στη περιοχή.

    [03] Κοινή στάση Μπούς-Μπράουν για Ιράκ

    31-07-2007

    Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζώρτζ Μπους και ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν, παρουσίασαν κοινή στάση για το Ιράκ και την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, μετά την πρώτη τους συνάντηση τη Δευτέρα.

    Οι δύο ηγέτες μίλησαν από κοινού σε δημοσιογράφους μετά από συνομιλίες που πραγματοποίησαν στο προεδρικό θέρετρο Κάμπ Ντέηβιντ, λίγα μίλια έξω από την Αμερικανική πρωτεύουσα. Ο κ. Μπούς εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός κατανοεί ότι ενδεχόμενη αποτυχία στο Ιράκ θα ήταν καταστροφική για την εθνική ασφάλεια τόσο των ΗΠΑ, όσο και της Βρετανίας.

    Από τη πλευρά του, ο κ. Μπράουν επεσήμανε ότι οι 5.500 Βρετανοί στρατιώτες θα παραμείνουν στο Ιράκ έως ότου ολοκληρωθεί η αποστολή τους και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία θέλουν να δημιουργήσουν συνθήκες για την ανάληψη του ελέγχου του Ιράκ απ' τους ίδιους τους Ιρακινούς. Επίσης οι δύο ηγέτες εξέτασαν και άλλα θέματα όπως το παγκόσμιο εμπόριο, την τρομοκρατία, την διαμάχη στο Νταρφούρ του Σουδάν και τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν.

    [04] OXFAM: Σημαντική ανθρωπιστική κρίση υποβόσκει στο Ιράκ

    31-07-2007

    Η διεθνής ανθρωπιστικής οργάνωση OXFAM δηλώνει ότι σημαντική ανθρωπιστική κρίση υποβόσκει στο Ιράκ, όπου περίπου 8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανάγκη έκτακτης βοήθειας. Σε έκθεση της που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, η οργάνωση αναφέρει ότι ο υποσιτισμός και η έλλειψη πόσιμου νερού είναι σοβαρότερη σήμερα απ' ότι κατά την εισβολή του 2003 και επισημαίνει ότι το 28% των παιδιών στο Ιράκ υποσιτίζονται, ενώ το 70% όλων των Ιρακινών δεν έχουν καθαρό πόσιμο νερό, ποσοστό διπλάσιο σε σύγκριση με την πριν τον πόλεμο εποχή. Η οργάνωση προτείνει στην κυβέρνηση του Ιράκ να διοχετεύσει διπλάσια βοήθεια σε χήρες και ορφανά φθάνοντας τα 200 δολάρια το μήνα και να βελτιώσει τον καταμερισμό των δελτίων τροφίμων.

    Στο μεταξύ, το Ιρακινό κοινοβούλιο διέκοψε τη Δευτέρα τις εργασίες του για καλοκαιρινές διακοπές έως τις 4 Σεπτεμβρίου, ενώ η Ιρακινή αστυνομία δήλωσε ότι από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στην πλατεία Αλ Ταϊράν της Βαγδάτης σκοτώθηκαν 6 άτομα και τραυματίστηκαν 30.

    [05] Αφγανιστάν: Κατεπείγουσες προσπάθειες για την απελευθέρωση των Νοτιοκορεατών ομήρων

    31-07-2007

    Συγγενείς των ομήρων

    Οι προσπάθειες για την διάσωση των Νοτιοκορεατών ομήρων στο Αφγανιστάν έχουν λάβει κατεπείγοντα χαρακτήρα, μετά τον ισχυρισμό των Ταλεμπάν ότι σκότωσαν άλλον έναν όμηρο. Οι εξτρεμιστές έχουν προειδοποιήσει ότι θα συνεχίσουν να σκοτώνουν ομήρους αν η κυβέρνηση του Αφγανιστάν δεν συμφωνήσει να ανταλλάξει τους ομήρους με κρατούμενους Ταλεμπάν.

    Εκπρόσωπος των Ταλεμπάν ισχυρίστηκε τη Δευτέρα πως οι απαγωγείς πυροβόλησαν και σκότωσαν τον Νοτιοκορεάτη Σούνγκ Σιν, στις 8:30 το βράδυ της Δευτέρας, τοπική ώρα και το πτώμα του αφέθηκε στην συνοικία Καραμπάγκ της νότιας επαρχίας Γκάζνι. Πάντως ο ισχυρισμός δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή και η Αφγανική αστυνομία ψάχνει για το πτώμα.

    Στο μεταξύ, το Αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε βίντεο που δείχνει ομάδα γυναικών ομήρων που φορούν μαντίλες να κάθονται στο έδαφος με τους απαγωγείς τους να στέκονται πίσω τους.

    [06] Επιθεωρητές της ΔΥΑΕ επισκέπτονται πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν

    31-07-2007

    To πυρηνικό εργοστάσιο Αράκ

    Ομάδα επιθεωρητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας επισκέφτηκε πυρηνικό αντιδραστήρα βαρέως ύδατος στο Ιράν. Τα Ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι η επίσκεψη της Δευτέρας στο εργοστάσιο Αράκ διήρκεσε 5 ώρες.

    Ο εκπρόσωπος του Ιρανικού υπουργείου εξωτερικών, Μοχάμεντ Αλί Χοσεϊνί, δήλωσε ότι άλλη μια ομάδα επιθεωρητών των ΗΕ θα επισκεφτεί το Ιράν στις 6 Αυγούστου για να διευθετήσει χρονοδιάγραμμα επίσκεψης στις εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου Νατάνζ. Η Τεχεράνη έχει συμφωνήσει σ' αυτές τις επιθεωρήσεις στα πλαίσια συμφωνίας για την επίλυση αποριών σχετικά με τις πυρηνικές της δραστηριότητες.

    Πάντως μετά τις συνομιλίες τους τη Δευτέρα, έξω απ' την Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος Μπούς και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν, δήλωσαν ότι οι κυρώσεις των ΗΕ σε βάρος του Ιράν, έχουν αρχίσει να επιφέρουν αποτελέσματα και ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία είναι έτοιμες για τον επόμενο γύρο αυστηρότερων κυρώσεων.

    [07] Στο νοσοκομείο ο αρχιδικαστής των ΗΠΑ

    31-07-2007

    Τζον Ρόμπερτς

    Το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρός του, Αρχιδικαστής Τζων Ρόμπερτς, διακομίστηκε σε νοσοκομείο μετά από διάσειση την οποία υπέστη στην εξοχική κατοικία του, στην Πολιτεία Μαίην.

    Εκπρόσωπος του Αρείου Πάγου δήλωσε ότι ο Αρχιδικαστής Ρόμπερτς υπέστη ελαφρά τραύματα από την πτώση του που ακολούθησε την διάσειση. Θα παραμείνει στο νοσοκομείο για ένα εικοσιτετράωρο για προληπτική παρακολούθηση.

    Κατά τον ίδιο εκπρόσωπο ο κ. Ρόμπερτς είχε πλήρεις αισθήσεις μετά την πτώση του. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό το τι προκάλεσε την διάσειση.

    Ο κ. Ρόμπερτς είναι 52 ετών και ανέλαβε ως Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών τον Σεπτέμβριο του 2005, διαδεχόμενος τον Αρχιδικαστή Γουίλιαμ Ρένκουιστ ο οποίος πέθανε ένα μήνα νωρίτερα.

    [08] Νέα στοιχεία για τα αίτια της τραγωδίας στο Μπεσλάν

    31-07-2007

    Οικογένειες μερικών θυμάτων της σφαγής που σημειώθηκε σε σχολείο του Μπεσλάν της νότιας Ρωσίας το 2004 λένε ότι μια βιντεοταινία, η οποία μόλις δόθηκε στη δημοσιότητα, αντικρούει την επίσημη εκδοχή αναφορικά με το πώς οι όμηροι του φοβερού επεισοδίου έχασαν τη ζωή τους.

    Η λεγόμενη Επιτροπή Μητέρων του Μπεσλάν ανακοίνωσε ότι το καινούργιο βίντεο υποστηρίζει την θεωρία ότι πολλοί από τους 331 θανάτους της τραγικής υπόθεσης προκλήθηκαν από τα πυρά που έρριψαν Ρωσικές δυνάμεις ασφάλειας εναντίον του σχολικού συγκροτήματος στο οποίο οι τρομοκράτες κρατούσαν μαθητές και καθηγητές ως ομήρους.

    Η κυβερνητική εκδοχή ήταν ότι οι όμηροι σκοτώθηκαν από εκρήξεις πυρομαχικών τις οποίες προκάλεσαν οι τρομοκράτες μέσα στο διδακτήριο. Αλλά στο βίντεο ακούγεται η φωνή ενός από τους αρμόδιους της διερεύνησης που λέει ότι οι εκρήξεις είχαν σημειωθεί έξω από το κτίριο.

    Ένοπλοι είχαν καταλάβει το σχολείο στο Μπεσλάν τον Σεπτέμβριο του 2004 για να ασκήσουν πίεση στις Ρωσικές αρχές να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από την Τσετσενία.

    Οι ένοπλοι κράτησαν πάνω από χίλιους όμηρους για τουλάχιστον δύο ημέρες, μέχρις ότου σειρά από εκρήξεις πυρομαχικών και ανταλλαγές πυρών έδωσε αιματηρό τέλος στην κρίση.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 1 August 2007 - 1:18:30 UTC