Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-08-07

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέο αντιπυραυλικό σύστημα αναπτύσσει η Μόσχα
  • [02] 30 νεκροί από βομβιστική επίθεση στο βόρειο Ιράκ
  • [03] Ισραηλινή και Παλαιστινιακή ηγεσία συζητά πλαίσιο μελλοντικών ειρηνευτικών συνομιλιών
  • [04] Έκδοση στις ΗΠΑ δύο υπόπτων για τρομοκρατία απ' το Τρινιντάντ
  • [05] Κατάρρευση ανθρακωρυχείου στη Γιούτα
  • [06] Μπούς-Καρζάι επαναβεβαιώνουν προσήλωση στον αγώνα κατά των Ταλεμπάν
  • [07] Εντείνεται η εκστρατεία του Πακιστάν κατά εξτρεμιστών Ταλεμπάν
  • [08] Κινδυνεύουν από λοιμώδεις νόσους οι πλημμυροπαθείς στη Νότια Ασία
  • [09] Σήμερα η εκτόξευση του Εντέβορ

  • [01] Νέο αντιπυραυλικό σύστημα αναπτύσσει η Μόσχα

    07-08-2007

    Νέο σύστημα αεράμυνας εγκατέστησε η Ρωσία έξω απ' τη Μόσχα. Το σύστημα αυτό, δηλώνουν Ρώσοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι, θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί και για την προστασία του θερέτρου Σότσι στην Μαύρη Θάλασσα στη διάρκεια των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2014.

    Ρωσικές δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι το σύστημα πυραύλων Τριούμφ S-400, μπορεί να καταστρέψει αεροσκάφη τύπου Στέλθ καθώς και μικρούς πυραύλους Κρούζ και άλλες παρόμοιες στρατιωτικές κεφαλές. Οι πύραυλοι Τριούμφ έχουν βεληνεκές 400 χιλιόμετρα και θεωρούνται 5 φορές ανθεκτικότεροι από άλλους πυραύλους σε ηλεκτρονικές παρεμβολές. Οι σχεδιαστές του συστήματος δηλώνουν ότι θα είναι έτοιμοι για εξαγωγές μέχρι το 2011.

    [02] 30 νεκροί από βομβιστική επίθεση στο βόρειο Ιράκ

    07-08-2007

    Ισχυρότατη έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στην Ταλ Αφάρ στο βόρειο Ιράκ κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 30 άτομα και τραυμάτισε 50 άλλα. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η έκρηξη σημειώθηκε σε κυρίως Σιιτική συνοικία και ότι τα περισσότερα θύματα ήταν γυναίκες και παιδιά.

    Επίσης στη Μπακούμπα η αστυνομία ανακοίνωσε ότι βρήκε 60 αποσυντεθημένα πτώματα σε περιοχή όπου δραστηριοποιείται η οργάνωση Αλ Κάιντα στο Ιράκ. Παράλληλα στην επαρχία Ντιγιάλα οι Αμερικανικές δυνάμεις δήλωσαν ότι 4 στρατιώτες σκοτώθηκαν και 12 τραυματίστηκαν από έκρηξη στη διάρκεια πολεμικών επιχειρήσεων. Στη Βαγδάτη η αστυνομία ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 9 άτομα σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας σε συνοικία Σιιτών.

    Τέλος εκπρόσωπος της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Ιρακινή πρωτεύουσα δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και το Ιράν είχαν 'ειλικρινείς και σοβαρές' συνομιλίες για τις συνθήκες ασφάλειας στο Ιράκ.

    [03] Ισραηλινή και Παλαιστινιακή ηγεσία συζητά πλαίσιο μελλοντικών ειρηνευτικών συνομιλιών

    07-08-2007

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμέρτ, δήλωσε ότι ελπίζει πως θα αρχίσουν σύντομα οι διαπραγματεύσεις για την δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους. Μετά τις συνομιλίες που είχε τη Δευτέρα με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, ο κ. Ολμέρτ δήλωσε ότι συζητήθηκαν θεμελιώδη θέματα που άπτονται της ίδρυσης Παλαιστινιακού κράτους. Αλλά Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν συζητήθηκαν τα λεγόμενα εν κατακλείδι θέματα, όπως τα σύνορα, η διάλυση των Εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη και το μέλλον της Ιερουσαλήμ. Πάντως συζητήθηκε η άρση περιορισμών σε συνοριακά φυλάκια του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη.

    Γι' αυτές τις συνομιλίες ο κ. Ολμέρτ μετέβη στην Ιεριχώ της Δυτικής Όχθης. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Ισραηλινού ηγέτη στη περιοχή εδώ και 7 χρόνια. Ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ, δήλωσε ότι χρειάζονται περισσότερες συνομιλίες για την προετοιμασία της ειρηνευτικής διάσκεψης για τη Μέση Ανατολή που αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο.

    [04] Έκδοση στις ΗΠΑ δύο υπόπτων για τρομοκρατία απ' το Τρινιντάντ

    07-08-2007

    O ένας απ' τους υπόπτους Καρήμ Ιμπραχίμ

    Δικαστήριο του Τρινιντάντ διέταξε την έκδοση στις Ηνωμένες Πολιτείες τριών ατόμων που κατηγορούνται ότι συνωμοτούσαν για την ανατίναξη αγωγών διοχέτευσης καυσίμων σε αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης.

    Ο ένας από τους κατηγορούμενους είναι από το Τρινιντάντ και οι άλλοι δύο από την Γουιάνα. Ο δικαστής είπε ότι και οι τρεις θα παραμείνουν υπό κράτηση στο Τρινιντάντ μέχρις ότι παραδοθούν στις Αμερικανικές αρχές.

    Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι ότι συνωμότησαν για να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς, θανάτους και εκτεταμένες ζημίες στο αεροδρόμιο διεθνών πτήσεων Τζων Κέννεντυ της Νέας Υόρκης. Ένας τέταρτος ύποπτος στην ίδια υπόθεση, ο οποίος εργάζονταν ως αχθοφόρος στο αεροδρόμιο αυτό, παραδόθηκε στις Αμερικανικές αρχές τον Ιούνιο.

    Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι οι τέσσαρες είναι μουσουλμάνοι εξτρεμιστές οι οποίοι ήλπιζαν ότι θα επιφέρουν στις Ηνωμένες Πολιτείες πλήγμα πολύ πιο καταστροφικό από εκείνο των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη και τη Ουάσιγκτον.

    [05] Κατάρρευση ανθρακωρυχείου στη Γιούτα

    07-08-2007

    Σωστικά συνεργεία επιχειρούν να πλησιάσουν και να διασώσουν έξι ανθρακωρύχους που βρίσκονται παγιδευμένοι σε ανθρακωρυχείο της δυτικής Πολιτείας Γιούτα.

    Εκπρόσωπος της ιδιοκτήτριας εταιρείας δήλωσε σε δημοσιογράφους μερικές ώρες μετά την κατάρρευση τοιχωμάτων του ανθρακωρυχείου ότι είναι γνωστό στα σωστικά συνεργεία το ακριβές σημείο στο οποίο βρίσκονται οι παγιδευμένοι. Αλλά πρόσθεσε ότι τα μέλη των σωστικών συνεργείων, παρά την πρόοδο που έκαναν μέχρι τώρα, έχουνε ακόμα να διανύσουν απόσταση 518 μέτρων μέχρι να φθάσουν στο σημείο της παγιδεύσεως των ανθρακωρύχων. Κατά τον εκπρόσωπο, προσκομίζονται τώρα επιπρόσθετα μηχανικά μέσα τα οποία θα βοηθήσουν το έργο των σωστικών συνεργείων.

    Η ιδιοκτήτρια εταιρεία δήλωσε ότι δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία με τους ανθρακωρύχους από την ώρα που παγιδεύτηκαν.

    Αρμόδιοι αρχικά είχαν πει ότι η κατάρρευση τοιχωμάτων του ανθρακωρυχείου προέκυψε μετά από σεισμική δόνηση εντάσεως 4ων βαθμών της Κλίμακα Ρίχτερ. Αλλά επιστήμονες τώρα λένε ότι η σεισμική δόνηση ίσως να προκλήθηκε από την κατάρρευση των τοιχωμάτων του ανθρακωρυχείου.

    [06] Μπούς-Καρζάι επαναβεβαιώνουν προσήλωση στον αγώνα κατά των Ταλεμπάν

    07-08-2007

    O πρόεδρος Μπούς και ο Αφγανός ομόλογος του, Χαμίντ Καρζάι, δεσμεύτηκαν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα κατά των Ταλεμπάν, που ο κ. Καρζάι τους χαρακτήρισε πρωταρχικό κίνδυνο για αθώους Αφγανούς, αλλά όχι και για την κυβέρνηση του.

    Σε κοινή συνέντευξη τύπου μετά το τέλος διήμερων συνομιλιών στην προεδρική εξοχική κατοικία του Κάμπ Ντέηβιντ, έξω απ' την Ουάσιγκτον, ο κ. Μπούς εξέφρασε την πεποίθηση ότι με τις σωστές πληροφορίες οι ΗΠΑ και το Πακιστάν θα μπορέσουν να προσάγουν την ηγεσία της Αλ Κάιντα στη δικαιοσύνη, αλλά απέφυγε να δηλώσει αν οι ΗΠΑ θα αναλάμβαναν στρατιωτική δράση στο Πακιστάν χωρίς να συμβουλευτούν την Ισλαμαμπάντ.

    Ο κ. Καρζάι και ο πρόεδρος του Πακιστάν, Περβέζ Μουσαράφ, θα συζητήσουν τις συνθήκες κατά μήκος της κοινής τους μεθορίου σε συνομιλίες που θα έχουν αυτή την εβδομάδα στην Καμπούλ.

    [07] Εντείνεται η εκστρατεία του Πακιστάν κατά εξτρεμιστών Ταλεμπάν

    07-08-2007

    Ο Πακιστανικός στρατός δήλωσε ότι δυνάμεις ασφάλειας σκότωσαν τουλάχιστον 10 εξτρεμιστές σε επιθέσεις κατά δύο κρησφύγετων των Ταλεμπάν στην απομονωμένη επαρχία του βόρειου Βαζιριστάν. Εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε ότι οι στρατιώτες, υποστηριζόμενοι από μαχητικά ελικόπτερα, εξαπέλυσαν επίθεση τη Τρίτη στο χωριό Ντεϊγκάν και ότι κατά τις επιχειρήσεις τραυματίστηκαν επίσης τουλάχιστον 7 εξτρεμιστές. Επίσης τουλάχιστον τρεις άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων και δύο παιδιών τραυματίστηκαν από βλήμα όλμου που έπληξε το σπίτι τους.

    Η κυβέρνηση του Πακιστάν έχει αρχίσει εκστρατεία κατά των Ταλεμπάν σε απομονωμένες επαρχίες στα σύνορα με το Αφγανιστάν, ενώ οι Αμερικανικές αρχές πιέζουν την Ισλαμαμπάντ να εντείνει τις εν λόγω προσπάθειες της. Ο πρόεδρος του Πακιστάν, Περβέζ Μουσαράφ, επέκρινε την Τρίτη πρόσφατες αμερικανικές δηλώσεις που ανέφεραν την πιθανότητα απ' ευθείας επιθέσεων των ΗΠΑ κατά εξτρεμιστών στο Πακιστάν. Στη διάρκεια συνομιλιών στο Καράτσι με τον Αμερικανό Γερουσιαστή, Ρίτσαρντ Ντέρμπιν, ο στρατηγός Μουσαράφ, χαρακτήρισε τις δηλώσεις ορισμένων Αμερικανών αξιωματούχων και προεδρικών υποψηφίων αντιπαραγωγικές για τις κοινές αντιτρομοκρατικές προσπάθειες.

    [08] Κινδυνεύουν από λοιμώδεις νόσους οι πλημμυροπαθείς στη Νότια Ασία

    07-08-2007

    Τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι οι πλημμυροπαθείς στην Νότια Ασία που περιμένουν να τους δοθεί ανθρωπιστική βοήθεια, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να προσβληθούν από ελονοσία και άλλες ασθένειες που εγκυμονούν σε μολυσμένα νερά.

    Το Ταμείο του ΟΗΕ για τα παιδιά και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσαν ότι οι πλημμυροπαθείς στην Ινδία, την Μπανγκλαντές και το Νεπάλ έχουν επείγουσα ανάγκη από τρόφιμα, καθαρό πόσιμο νερό και είδη υγιεινής. Μέλη των ομάδων παροχής βοήθειας λένε ότι τα στάσιμα νερά στις πλημμυρισμένες περιοχές έχουν αρχίσει να γεμίζουν από μικρόβια.

    Εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είπε ότι έχουν ήδη εκδηλωθεί χίλια τετρακόσια κρούσματα διάρροιας στο Μπανγκλαντές και το Νεπάλ. Υπολογίζεται ότι κάπου 30 εκατομμύρια άτομα έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους συνεπεία των πλημμύρων που έπληξαν τις τρεις Νοτιοασιατικές αυτές χώρες. Οι πλημμύρες ήταν αποτέλεσμα των ισχυρότερων βροχοπτώσεων που έχει γνωρίσει η περιοχή στα τελευταία χρόνια.

    Τα βόρεια και τα ανατολικά διαμερίσματα της Ινδίας πιστεύεται ότι υπέστησαν το πιο οδυνηρό πλήγμα των τροπικών καταιγίδων, που άρχισαν τον Ιούνιο. Στις δύο αυτές περιοχές και μόνον ο αριθμός των θυμάτων είναι πάνω από χίλια τριακόσια άτομα. Εκατοντάδες άλλοι έχουν πνιγεί στο Μπανγκλαντές και στις νότιες πεδιάδες του Νεπάλ.

    [09] Σήμερα η εκτόξευση του Εντέβορ

    07-08-2007

    Η ΝΑΣΑ ανακοίνωσε ότι το διαστημικό λεωφορείο Endeavor προορίζεται για απογείωση τη Τετάρτη το βράδυ, μεταφέροντας πλήρωμα στο οποίο συμμετέχει και μια δασκάλα.

    Η Αμερικανική Υπηρεσία Διαστήματος δηλώνει ότι οι καιρικές συνθήκες έχουν βελτιωθεί και ότι υπάρχει μόνο 20% πιθανότητα καθυστέρησης της εκτόξευσης λόγω βροχής.

    Αξιωματούχοι καθυστέρησαν την εκτόξευση κατά μια ημέρα λόγω ανάγκης αντικατάστασης μιας ελαττωματικής βαλβίδας που εμφάνισε διαρροή.

    Το ταξίδι του Endeavor στον διεθνή διαστημικό σταθμό θα είναι το πρώτο του από το 2002. Πρόκειται επίσης και για τη πρώτη διαστημική αποστολή της πρώην δασκάλας Μπαρμπαρα Μοργκαν. Η Μοργκαν υπήρξε αναπληρώτρια της Κριστα Μακολιφ, που σκοτώθηκε μαζί με τους άλλους 6 αστροναύτες το 1986 όταν εξερράγη το διαστημικό λεωφορείο Challenger λίγο μετά την απογείωση του.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 8 August 2007 - 1:21:52 UTC