Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-08-24

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αναποτελεσματική η Ιρακινή κυβέρνηση
  • [02] Ιράκ: 25 νεκροί από επίθεση εξτρεμιστών
  • [03] Πρόστιμο σε British Airways και Korean Air
  • [04] Πακιστάν: Ο Σαρίφ επιστρέφει και θέτει υποψηφιότητα στις εκλογές
  • [05] Γάζα: Έκρηξη με 2 θύματα
  • [06] Διεθνή Αμνηστία: Καταγγελίες κατά του Σουδάν
  • [07] Αφγανιστάν: Βίντεο με Γερμανό όμηρο
  • [08] Βραζιλία: 25 φυλακισμένοι έχασαν τη ζωή τους
  • [09] Νιγηρία: Παρατείνεται η απαγόρευση κυκλοφορίας

  • [01] Αναποτελεσματική η Ιρακινή κυβέρνηση

    24-08-2007

    Νέα έκθεση αμερικανικών υπηρεσιών ασφάλειας αναφέρει ότι η κατάσταση στο Ιράκ έχει βελτιωθεί αλλά η Ιρακινή κυβέρνηση εξακολουθεί να μη κυβερνά την χώρα αποτελεσματικά. Τα πορίσματα της έκθεσης για την ασφάλεια στο Ιράκ δόθηκαν σε συνοπτική μορφή στη δημοσιότητα την Πέμπτη στη Ουάσιγκτον.

    Οι συντάκτες της έκθεσης εκτιμούν ότι έχει σημειωθεί σημαντική βελτίωση αναφορικά με την κατάσταση ασφάλειας σε πολλές αλλά όχι όλες τις περιοχές του Ιράκ από τότε που άρχισε το 2007. Παράλληλα όμως επισημαίνουν ότι συνεχίζεται η ανταρτική βία σε υψηλά επίπεδα. Κατά τους αμερικανούς ειδικούς, οι Ιρακινές δυνάμεις δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις ανταρτικές και άλλες επιθέσεις δίχως βοήθεια από τα στρατεύματα των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Η έκθεση λέει ακόμα ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Νουρι Αλ-Μαλίκι δεν έχει καταφέρει να πετύχει πολιτική συμφιλίωση ανάμεσα στις αντιμαχόμενες παρατάξεις της χώρας κι αυτό ίσως κλονίσει την σταθερότητα της κυβέρνησης Αλ-Μαλίκι μέσα στους επόμενους 6 με 12 μήνες.

    [02] Ιράκ: 25 νεκροί από επίθεση εξτρεμιστών

    24-08-2007

    Περιπολία στη Μπακούμπα

    Ιρακινοί αξιωματούχοι λένε ότι τουλάχιστον 25 άτομα σκοτώθηκαν καθώς ύποπτοι εξτρεμιστές της αλ Κάηντα στο Ιράκ εξαπέλυσαν επίθεση σε 2 χωριά βορειοανατολικά της Βαγδάτης. Οι αρχές αναφέρουν ότι εξτρεμιστές επετέθησαν σε χωριά κοντά στη Μπακούμπα και στόχευσαν τους ηγέτες τους οι οποίοι υποστηρίζουν τις κυβερνητικές προσπάθειες για την καταπολέμηση της Αλ Κάηντα. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και ένας σεΐχης φύλαρχος. Τουλάχιστον 15 άμαχοι σκοτώθηκαν από την επίθεση. Ενώ σύμφωνα με την αστυνομία σκοτώθηκαν και 10 εξτρεμιστές.

    [03] Πρόστιμο σε British Airways και Korean Air

    24-08-2007

    300 εκατομμύρια δολάρια πρόστιμο επιβλήθηκαν σε κάθε μια από τις αεροπορικές εταιρείες British Airways και Korean Air επειδή αύξησαν τις τιμές των εισιτηρίων για διεθνείς πτήσεις κατόπιν προσυνεννόησης. Το πρόστιμο αυτό είναι ένα από τα υψηλότερα που έχει επιβάλει ποτέ η Ουάσιγκτον στα πλαίσια της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας.

    Τόσο η British Airways όσο και η Korean Air παραδέχτηκαν ότι είχαν διαβουλεύσεις μεταξύ τους για την καθιέρωση της πρόσθετης επιβάρυνσης στα εισιτήρια για τις πτήσεις τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων αεροπλάνων. Η επιβάρυνση της British Airways για την κάλυψη του κόστους καυσίμων αυξήθηκε από 10 δολάρια σε 110 για μετ' επιστροφής εισιτήρια σε πτήσεις μεγάλων αποστάσεων.

    Η σχετικά επιεικής ποινή του δικαστηρίου είναι αποτέλεσμα συμφωνίας στα πλαίσια της οποίας οι δύο αεροπορικές υπηρεσίες παραδέχτηκαν την ενοχή τους. Η συμφωνία αυτή είχε επιτευχθεί πρόσφατα αλλά προκειμένου να ισχύσει χρειάζονταν να εγκριθεί και από ομοσπονδιακό δικαστή.

    [04] Πακιστάν: Ο Σαρίφ επιστρέφει και θέτει υποψηφιότητα στις εκλογές

    24-08-2007

    Ναουάζ Σαρίφ

    Ο πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν Ναουάζ Σαρίφ δήλωσε ότι θα επιστρέψει στη χώρα του σύντομα και θα θέσει υποψηφιότητα στις επικείμενες προεδρικές εκλογές, ως αντίπαλος του νυν προέδρου της χώρας Περβέζ Μουσαράφ. Ο κ. Σαρίφ δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Λονδίνο ότι δεν φοβάται ότι μπορεί με την επιστροφή του να αντιμετωπίσει κατηγορίες σε βάρος του.

    Οι δηλώσεις του αυτές έπονται απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου με την οποία αντιστράφηκε η υποχρεωτική εξορία του πρώην πρωθυπουργού. Σύμφωνα με την απόφαση και ο κ. Σαραφ και η οικογένεια του 'διαθέτουν το αναφαίρετο δικαίωμα' να επιστρέψουν στο Πακιστάν ως πολίτες του. Η απόφαση επίσης προειδοποιεί τις αρχές να μην εμποδίσουν την επιστροφή του πρώην πρωθυπουργού.

    Ο κ. Σαρίφ εκδιώχθηκε από τη εξουσία και υποχρεώθηκε εγκαταλείχει την χώρα από το Στρατηγό Μουσαράφ κατά την διάρκεια του πραξικοπήματος του 1999. Έχει καταδικαστεί σε ισόβια φυλάκιση και η οικογένεια αργότερα μετακόμισε στη Σαουδική Αραβία.

    [05] Γάζα: Έκρηξη με 2 θύματα

    24-08-2007

    Παλαιστινιακές αρχές λένε ότι από έκρηξη που σημειώθηκε στην πόλη της Γάζας την Πέμπτη σκοτώθηκε ένας εξτρεμιστής και τραυματίστηκε τουλάχιστον ένας πολίτης. Η ισλαμική εξτρεμιστική οργάνωση Χαμάς δήλωσε ότι η έκρηξη προκλήθηκε από Ισραηλινή ρουκέτα που είχε ως στόχο της ομάδα ενόπλων. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε άγνοια του επεισοδίου αλλά εξετάζει τις σχετικές πληροφορίες.

    [06] Διεθνή Αμνηστία: Καταγγελίες κατά του Σουδάν

    24-08-2007

    Η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε το Σουδάν ότι συνεχίζει να αγνοεί την απαγόρευση που έχουν επιβάλει τα Ηνωμένα Έθνη στις πωλήσεις όπλων στο Νταρφούρ. Η οργάνωση αυτή προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες που λέει ότι εξασφαλίστηκαν από αξιόπιστους αυτόπτες μάρτυρες στο Νταρφούρ οι οποίες δείχνουν ότι το Σουδάν επιτρέπει την διείσδυση στρατιωτικών προμηθειών στο Νταρφούρ. Σε μια από τις φωτογραφίες άτομα που λέγεται ότι είναι Σουδανέζοι στρατιώτες ξεφορτώνουν όπλα από ένα αεροπλάνο και τα φορτώνουν σε στρατιωτικά καμιόνια.

    Η Διεθνής Αμνηστία λέει ότι το Σουδάν στέλνει όπλα στο Νταρφούρ περιφρονώντας πλήρως το σχετικό εμπάργκο που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ από το 2005 αλλά και τις ειρηνευτικές συμφωνίες για το Νταρφούρ. Η ίδια οργάνωση επικρίνει επίσης τη Σουδανική κυβέρνηση ότι διενεργεί επιδρομές εναντίον χωριών του Νταρφούρ.

    [07] Αφγανιστάν: Βίντεο με Γερμανό όμηρο

    24-08-2007

    To βίντεο με τον Ρούντολφ Μπλέτσμιντ

    Γερμανός μηχανικός ο οποίος κρατείται όμηρος από εξτρεμιστές Ταλεμπάν στο Αφγανιστάν εμφανίστηκε σε βίντεο εκλιπαρώντας για βοήθεια. Το βίντεο μεταδόθηκε από ιδιωτικό αφγανικό τηλεοπτικό κανάλι την Πέμπτη και δείχνει το όμηρο κουλουριασμένο σε ένα μαύρο σεντόνι να χτυπά τα στήθη του και να παρακαλεί με λυγμούς στα Αγγλικά να ενεργήσουν η Γερμανική και η Αφγανική κυβέρνηση για να επιτύχουν την απελευθέρωσή του. Ο Ρούντολφ Μπλέτσμιντ, όπως ονομάζεται ο Γερμανός όμηρος, είπε επίσης ότι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες κρατείται είναι πενιχρές.

    Ένας άλλος κρατούμενος, που όμως δεν έχει ακόμα αναγνωριστεί, επίσης παρουσιάζεται στην αρχή του βίντεο και παρακαλεί τον Πρόεδρο Χαμίντ Καρζάη να επέμβει για να αφεθούν ελεύθεροι. Ο Μπλέτσμιντ είναι ο ένας από τους δύο Γερμανούς μηχανικούς που απήγαγαν οι Ταλεμπάν τον περασμένο μήνα στο κεντρικό Αφγανιστάν. Ο δεύτερος Γερμανός μηχανικός εκτελέστηκε από τους απαγωγείς του.

    [08] Βραζιλία: 25 φυλακισμένοι έχασαν τη ζωή τους

    24-08-2007

    Οι Βραζιλιανές αρχές λένε πως 25 κατάδικοι έχασαν τη ζωή τους συνεπεία πυρκαγιάς που προκλήθηκε σκόπιμα κατά την διάρκεια αναμέτρησης ανάμεσα σε δύο αντιμαχόμενες ομάδες φυλακισμένων. Σύμφωνα με τις αρχές η αναταραχή εκδηλώθηκε την Πέμπτη στις φυλακές Πόντε Νόβα όταν μια ομάδα καταδίκων αιφνιδίασε μέλη ανταγωνιστικής της συμμορίας και κατόπιν έβαλε φωτιά στα στρώματα των κρεβατιών τους.

    Το επεισόδιο σημειώθηκε τρεις μέρες μετά την αναγγελία των Βραζιλιανών αρχών ότι θα επενδύσουν σχεδόν τρία δισεκατομμύρια δολάρια για την ανέγερση 160 νέων φυλακών και για την εφαρμογή προγραμμάτων που θα στοχεύουν στον περιορισμό της βίας. Εξεγέρσεις κρατουμένων αποτελούν σύνηθες φαινόμενο στις Βραζιλιανές φυλακές, στις οποίες επικρατεί έντονος υπερπληθυσμός. Η φυλακή Πόντε Νόβα, όπου σημειώθηκε το επεισόδιο της Πέμπτης, είναι χωρητικότητας 87 κρατουμένων αλλά στην περίοδο αυτή στεγάζονται εκεί σχεδόν άλλοι τόσοι.

    [09] Νιγηρία: Παρατείνεται η απαγόρευση κυκλοφορίας

    24-08-2007

    Οι αρχές στη Νιγηρία παρέτειναν για μια ακόμα εβδομάδα την απαγόρευση που έχουν επιβάλει στην κυκλοφορία πολιτών στο Πόρτ Χαρκούρτ κατά τις νυχτερινές ώρες, από την δύση του ηλίου μέχρι την ανατολή. Τα αυστηρά μέτρα που στοχεύουν στην καταστολή των ανταλλαγών πυρών μεταξύ αντιπάλων συμμοριών στους δρόμους έχουν τεθεί σε εφαρμογή από την περασμένη Παρασκευή στην Νιγηριανή αυτή πόλη που είναι ευρύτερα γνωστή σαν πετρελαιοεξαγωγικό κέντρο. Νιγηριανές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν κάνει εφόδους σε σπίτια στα οποία υπάρχουν υποψίες ότι βρίσκονται ηγέτες των αντιπάλων συμμοριών αλλά οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις τους συνέβαλαν κυρίως στο να αυξηθούν οι συγκρούσεις μεταξύ των φατριών.

    Η περιοχή στο Δέλτα του Νίγηρα έχει εξελιχτεί σε αρκετά επικίνδυνη από τα τέλη του 2005 οπότε εξτρεμιστικά στοιχεία άρχισαν να επιτίθενται εναντίον κυβερνητικών στόχων και συμφερόντων της πετρελαιοβιομηχανίας, ζητώντας μεγαλύτερο μερίδιο από τα κέρδη των πωλήσεων πετρελαίου. Παράλληλα διάφορες συμμορίες εκμεταλλευόμενες την όλη αναταραχή έχουν απαγάγει δεκάδες ξένους εργάτες και απαιτούν την καταβολή λύτρων για να τους αφήσουν ελεύθερους.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 25 August 2007 - 1:19:27 UTC