Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-08-27

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΗΠΑ: Πλημμύρες απ' τη Μινεσότα μέχρι το Οχάϊο
  • [02] Η Ελλάδα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
  • [03] Ιράκ: Προσπάθειες Σουνιτών, Σιιτών και Κούρδων για εθνική συμφιλίωση
  • [04] Ιερουσαλήμ: Συνάντηση Ολμέρτ-Αμπάς
  • [05] Κίνα: Τριήμερη επίσκεψη Μέρκελ
  • [06] Αφγανιστάν: 18 άμαχοι σκοτώθηκαν από βομβαρδισμούς

  • [01] ΗΠΑ: Πλημμύρες απ' τη Μινεσότα μέχρι το Οχάϊο

    27-08-2007

    Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βρέθηκαν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα τη Κυριακή στις μεσοδυτικές ΗΠΑ λόγω των καταιγίδων με ισχυρούς ανέμους και καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν τη περιοχή. Πλημμύρες απ' την κακοκαιρία εκτείνονται απ' την πολιτεία της Μινεσότα μέχρι το Οχάϊο. Εκατοντάδες σπίτια έχουν καταστραφεί και χιλιάδες έχουν υποστεί ζημιές. Στο νότιο Μίσιγκαν 100 χιλιάδες νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ άλλες 70 χιλιάδες νοικοκυριά αντιμετώπισαν το ίδιο πρόβλημα στο βόρειο Ιλλινόη. Βόρεια του Σικάγο, ψάρια των γειτονικών ποταμών έπλεαν στους δρόμους καθώς οι κάτοικοι της περιοχής περιμένουν με αγωνία να υποχωρήσει το ύψος της στάθμης των πλημμύρων.

    Η μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει κάποια βελτίωση του καιρού για σήμερα, αλλά προειδοποιεί ότι θα χρειαστούν μέρες για να υποχωρήσουν τα νερά των πλημμύρων.

    [02] Η Ελλάδα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    27-08-2007

    Οι λέξεις όλεθρος, κόλαση, συμφορά, τραγωδία, δεν αρκούν πια για να περιγράψουν την κατάσταση που εξακολουθεί να επικρατεί εδώ και περισσότερες από τρεις μέρες σ' όλη τη Ελλάδα, η οποία κατακαίγεται από πυρκαγιές, που με ελάχιστη διαφορά χρόνου φουντώνουν καταστρέφοντας δάση, βουνά, πεδιάδες, καίγοντας ολόκληρα χωριά, σπίτια, καλλιέργειες και για πρώτη φορά στα χρονικά παίρνοντας ανθρώπινες ζωές.

    Μέχρι στιγμής ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 62 άτομα. Τα θύματα της πύρινης λαίλαπας, κυρίως γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι, αλλά και πυροσβέστες στη περιοχή της Πελοποννήσου, στην Ηλεία, την Αρκαδία, τη Λακωνία και τη Μεσσηνία, την Κορινθία, καθώς και την Εύβοια.

    Εκατοντάδες οι τραυματίες με εγκαύματα και αναπνευστικά προβλήματα, εγκλωβισμένοι άνθρωποι σε χωριά με δύσκολη πρόσβαση και περικυκλωμένα από τη φωτιά. Ανεπαρκείς οι πυροσβεστικές δυνάμεις λόγω των πάρα πολλών μετώπων, πάνω από 250 το τριήμερο, και με αδυναμία των εναέριων μέσων πυρόσβεσης να επιχειρήσουν ρίψη ύδατος, τόσο λόγω του πυκνού καπνού που έχει καλύψει σ' όλες τις καιγόμενες περιοχές τον ουρανό, αλλά και των ισχυρών ανέμων που αλλάζουν συχνά κατεύθυνση δημιουργώντας νέα μέτωπα.

    Με κομμένη την ανάσα όλοι Έλληνες αλλά και οι ξένοι, μέσω των τηλεοπτικών διεθνών

    καναλιών, παρακολουθούσαν την προσπάθεια, το απόγευμα της Κυριακής, κατάσβεσης της φωτιάς που κατάκαψε το αιωνόβιο δάσος γύρω από την αρχαία Ολυμπία, έκαψε μερικά σπίτια στο χωριό και απείλησε τόσο τον αρχαιολογικό χώρο, το μουσείο και τα κτίρια της Διεθνούς Ακαδημίας Ολυμπιακών Αγώνων. Ευτυχώς το σύμβολο αυτό των Ολυμπιακών Αγώνων σώθηκε, με μόνο τη χαμηλή βλάστηση του αρχαίου σταδίου να έχει απανθρακωθεί.

    Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται επί ποδός πολέμου, με συνεχείς συσκέψεις του πρωθυπουργού κύριου Καραμανλή, ο οποίος επισκέφτηκε χθες όλες τις πληγείσες περιοχές, κυρίως της Πελοποννήσου, με τους υπουργούς του. Ο πρωθυπουργός σε μήνυμα του άφησε υπόνοιες για οργανωμένο σχέδιο με στόχο την Ελλάδα, καθώς βρέθηκαν εκρηκτικοί μηχανισμοί σε διαφορές καμένες περιοχές, όπως στο Υμηττό, που απείλησε τις κατοικημένες περιοχές του Χολαργού και του Παπάγου. Πάρθηκε απόφαση και προκηρύχθηκαν με ποσά από 100.000 ως 1.000.000 Ευρώ οι εμπρηστές, ενώ ανακοινώθηκε απ' όλα τα σχετικά υπουργεία ένα μεγάλο πακέτο οικονομικών μέτρων, στο οποίο περιλαμβάνονται ενισχύσεις, συντάξεις και απαλλαγές για τους πυρόπληκτους του 2007 για τις οικογένειες των θυμάτων καθώς και έκτακτες αποζημιώσεις για του πυροσβέστες και όσους έλαβαν μέρος στην πυρόσβεση. Τα κονδύλια θα αποδεσμευτούν άμεσα και με απλή αίτηση και υπεύθυνη δήλωση θα καταβάλλονται στους πληγέντες από τους δήμους οι αποζημιώσεις. Η Τράπεζα της Ελλάδας, εξάλλου, άνοιξε λογαριασμό με 5.000.000 Ευρώ για όσους θέλουν να συνεισφέρουν για την αποκατάσταση των ζημιών και την υποστήριξη των πληγέντων.

    Οι εκκλήσεις της κυβέρνησης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη εισακούστηκαν και περίπου 31 πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα έφτασαν από διάφορες χώρες συμπεριλαμβανομένου και του Ισραήλ για να βοηθήσουν την πυρόσβεση. Σήμερα μεταβαίνει στις Βρυξέλλες ο υφυπουργός Οικονομίας, κ. Φώλιας, για να επιταχύνει την εκταμίευση των ευρωπαϊκών κονδυλίων που προβλέπονται για τέτοιες καταστροφές από τα ταμεία της Ένωσης.

    Εξάλλου, λήγει σήμερα το βράδυ το τριήμερο πένθος για τους νεκρούς της μεγάλης εθνική καταστροφής που κήρυξε για τη χώρα το Σάββατο ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών κ. Λογαΐτης.

    [03] Ιράκ: Προσπάθειες Σουνιτών, Σιιτών και Κούρδων για εθνική συμφιλίωση

    27-08-2007

    Τζαλάλ Ταλαμπανί

    Ανώτεροι πολιτικοί ηγέτες των Σιιτών, των Σουνιτών και των Κούρδων του Ιράκ δηλώνουν ότι συμφώνησαν να επιλύσουν καίριας σημασίας διαφωνίες μεταξύ τους με στόχο την εθνική συμφιλίωση. Ιρακινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι, μεταξύ άλλων, συμφώνησαν στην άρση περιορισμών για την συμμετοχή μελών του πρώην κόμματος Μπάαθ του Σαντάμ Χουσεΐν σε κυβερνητικές θέσεις. Αλλά το γραφείο του προέδρου του Ιράκ, Τζαλάλ Ταλαμπανί, δήλωσε ότι χρειάζονται περισσότερες συνομιλίες επί θεμάτων συνταγματικών μεταρρυθμίσεων και τον κρίσιμης σημασίας νόμο για τον καταμερισμό του πετρελαϊκού πλούτου της χώρας.

    Ο Λευκός Οίκος συνεχάρη τους Ιρακινούς ηγέτες γι' αυτή τους την προσπάθεια, χαρακτηρίζοντας την 'σημαντικό σύμβολο' της ετοιμότητας τους να εργαστούν προς όφελος όλων των Ιρακινών.

    Η ανακοίνωση αυτή πραγματοποιείται ενόψει προθεσμίας το Σεπτέμβριο για Αμερικανική έκθεση με θέμα την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο Ιράκ. Το Αμερικανικό Κογκρέσο ζητά απ' το Ιράκ να ικανοποιήσει ορισμένους όρους προόδου για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση των Αμερικανικών δυνάμεων.

    Στο μεταξύ τη Κυριακή, ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Νουρι αλ Μαλίκι, απέρριψε οργισμένα δηλώσεις αμερικανών πολιτικών που ζητούν την απομάκρυνση του από την εξουσία.

    Σε συνέντευξη τύπου την Κυριακή στη Βαγδάτη ο κ. αλ Μαλίκι δήλωσε ότι οι γερουσιαστές Χίλλαρυ Κλίντον και Καρλ Λέβιν του Δημοκρατικού Κόμματος πρέπει 'να σκεφτούν λογικά', όπως είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι οι δύο αυτοί πολιτικοί αναφέρονται στο Ιράκ σαν να πρόκειται για περιουσιακό τους στοιχείο.

    [04] Ιερουσαλήμ: Συνάντηση Ολμέρτ-Αμπάς

    27-08-2007

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμέρτ με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμέρτ και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς θα συναντηθούν την Τρίτη στην Ιερουσαλήμ για συνομιλίες με στόχο την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή, ενόψει τις ειρηνευτικής διάσκεψης για το Μεσανατολικό που αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο. Οι δύο ηγέτες είχαν ξανασυναντηθεί στην Ιεριχώ της Δυτικής Όχθης στις 6 Αυγούστου. Στο μεταξύ Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν τη Κυριακή εκτοξευτήρα ρουκετών κοντά στην πόλη Μπέιτ Χανούν, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Δεν υπήρξαν πληροφορίες για θύματα απ' την επίθεση.

    [05] Κίνα: Τριήμερη επίσκεψη Μέρκελ

    27-08-2007

    Η Γερμανίδα Καγκελάριος κατά την άφιξή της στο Πεκίνο

    Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, βρίσκεται στη Κίνα για τριήμερη επίσκεψη, με την κατάσταση στο Νταρφούρ, τις κλιματολογικές αλλαγές, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις οικονομικές σχέσεις στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών. Σήμερα η κ. Μέρκελ θα συναντηθεί στο Πεκίνο με τον πρόεδρο της Κίνας, Χου Ζιντάο και τον πρωθυπουργό, Γουέν Ζιαμπάο και θα τους πιέσει για περισσότερη βοήθεια με στόχο τον τερματισμό της βίας στο Νταρφούρ. Πριν αναχωρήσει για το ταξίδι της αυτό η Γερμανίδα Καγκελάριος ξεκαθάρισε ότι δεν θα αποφύγει επίμαχα θέματα όπως το μητρώο της Κίνας στον τομέα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του περιορισμού των ρυπογόνων για την ατμόσφαιρα αερίων.

    [06] Αφγανιστάν: 18 άμαχοι σκοτώθηκαν από βομβαρδισμούς

    27-08-2007

    Οι κάτοικοι της νότιας πόλης Μούσα Κάλα του Αφγανιστάν δηλώνουν ότι τουλάχιστον 18 άμαχοι σκοτώθηκαν από βομβαρδισμούς των υπό Αμερικανική ηγεσία συμμαχικών δυνάμεων, αλλά οι Αμερικανική διοίκηση διαψεύδει ότι υπήρξαν τέτοιες απώλειες. Οι κάτοικοι της Μούσα Κάλα δηλώνουν ότι γυναίκες και παιδιά συμπεριλαμβάνονται στους νεκρούς καθώς συμμαχικές και Αφγανικές δυνάμεις μάχονται εξτρεμιστές στη νότια επαρχία Χελμάντ. Πάντως οι συμμαχικές δυνάμεις δηλώνουν ότι δεν υπήρξαν θάνατοι Αφγανών και ότι 12 εξτρεμιστές σκοτώθηκαν από τις μάχες. Πάντως κανένας απ' τους δύο ισχυρισμούς δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 28 August 2007 - 1:20:33 UTC