Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-08-28

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μαίνονται οι πυρκαγιές
  • [02] Ιράκ: Συγκρούσεις στην Καρμπάλα
  • [03] ΗΠΑ: Παραιτήθηκε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Αλμπέρτο Γκονζάλες
  • [04] Τουρκία: Το κοινοβούλιο εκλέγει πρόεδρο
  • [05] Βιέννη: Συνέδριο για τις κλιματολογικές αλλαγές
  • [06] Aφγανιστάν: Διαπραγματεύσεις για 19 Νοτιοκορεάτες όμηρους
  • [07] Άνοδος της παχυσαρκίας στις ΗΠΑ
  • [08] ΣΑΕ: Έκκληση στους ομογενείς

  • [01] Μαίνονται οι πυρκαγιές

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    28-08-2007

    400.000 στρέμματα δάσους και καλλιεργήσιμης γης, 110 κατεστραμμένα χωριά και 63 νεκροί είναι ο πρώτος κατ' εκτίμηση απολογισμός της πύρινης λαίλαπας που σαρώνει για τέταρτη μέρα τους ήδη κατακαμένους νομούς της Ηλείας της Αρκαδίας Λακωνίας , Μεσσηνίας και Ευβοίας. Δεν λείπουν και νέες πυρκαγιές που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια από την Αττική βκαι πάλι στο ίδιο σημείο του Υμηττού που κατασβέστηκε άμεσα, ως την Κρήτη, την Αχαΐα, την Αιτωλοακαρνανία, την Βοιωτία και την Θεσσαλονίκη.

    Τα μέτωπα κυρίως της Ηλείας εξακολουθούν να μαίνονται με μια μικρή ύφεση από παροδικές εξασθενήσεις των ανέμων που επιτρέπουν την συγκράτηση της φωτιάς, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι ο κίνδυνος δεν παραμένει μεγάλος, κυρίως και από τις αναζωπυρώσεις που σημειώνονται και αναγκάζουν σε μερικές εκκενώσεις κοντινών με τα μέτωπα χωριών.

    Η χαμηλή νέφωση και ο πυκνός καπνός αποτελούν πάντα το πρώτο πρόβλημα για τα πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα που επιχειρούν με ρίψης νερού ενώ και νέα πυροσβεστικά εναέρια μέσα φθάνουν στην Ελλάδα από Ρουμανία, Ελβετία, Σερβία, Σλοβενία, Νορβηγία, ενώ η Κύπρος έστειλε 6 πυροσβεστικά οχήματα και 30 πυροσβέστες.

    Η Ανδρίτσαινα παραδομένη στις φλόγες

    Εμπρηστικοί μηχανισμοί εξακολουθούν να ανακαλύπτονται όταν ξεκαθαρίζει το καμένο τοπίο και η έρευνα για την ανακάλυψη των εμπρηστών συνεχίζεται πιο εντατικά. Για τις πυρκαγιές από την Παρασκευή έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εναντίον ενός ατόμου στη Ζαχάρω, ενός ατόμου στην Λακωνία και τεσσάρων ατόμων στα Στύρα Ευβοίας.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού από τις αρχές Ιουνίου μέχρι σήμερα έχουν απαγγελθεί κατηγορίες συνολικά εναντίον 33 ατόμων για πρόκληση πυρκαγιάς στα 15 από πρόθεση και στα 18 από αμέλεια.

    Προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης όπως για μια ακόμη φορά βτόνισε ο Πρωθυπουργός κ. Καραμανλής στην συνάντηση που είχε το πρωί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι η κατάσβεση όλων των πυρκαγιών, η ανακούφιση των πληγέντων και η περιφρούρηση των περιοχών για να μην υπάρξουν νέες εστίες.

    Ιδιαίτερα στην Αρχαία Ολυμπία, όπου ανακοινώθηκε ότι μετά την καταμέτρηση των ζημιών θα αρχίσουν αμέσως τα έργα αποκατάστασης, αναπτύχθηκαν 3.200 στρατιώτες, αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση, ώστε να μη δίνει, τόσο το χωριό και η Αρχαία Ολυμπία την εικόνα της νεκρής πόλης. Όμως ήδη το πρώτο αρνητικό αποτέλεσμα ακούστηκε, ότι 3.500 τουρίστες ακύρωσαν την επίσκεψη και την παραμονή τους στην περιοχή μέχρι τον Οκτώβριο.

    Εν τω μεταξύ, ανακοινώνονται συνεχώς από χθες προσφορές για οικονομική βοήθεια προς τους πυρόπληκτους. Λογαριασμοί έχουν ανοίξει σχεδόν σε όλες τις μεγάλες τράπεζες, Η Βουλή των Ελλήνων προφέρει ενίσχυση πέντε εκατομμυρίων ευρώ συμμετέχοντας στο εθνικό πένθος, για τις άμεσες ανάγκες των πληγέντων

    Χρήματα προσφέρει και η Εκκλησία της Ελλάδας, ενώ όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Τάσσος Παπαδόπουλος 'η Κύπρος θα προσφέρει ότι ζητήσει η Ελλάδα' και μπορεί να ανταποκριθεί, ενώ κάλεσε ιδιώτες να πραγματοποιήσουν όπου μπορούν εράνους για τους έλληνες πυρόπληκτους.

    Εκστρατεία ενημέρωσης αρχίζει ώστε να πληροφορηθούν οι πυρόπληκτοι ότι από σήμερα κιόλας μπορούν να εισπράττουν το πρώτο βοήθημα των 3000 ευρώ από τους Δήμους ενώ, στον Πύργο Ηλείας λειτούργησε Κέντρο Αρωγής Αστέγων που διοχετεύει τις άστεγες οικογένειες σε ξενοδοχεία των γύρω περιοχών που έχουν επιταχθεί.

    Στις Βρυξέλλες οι αρμόδιοι επίτροποι ενημερώθηκαν την Δευτέρα από τον Υφυπουργό Οικονομίας κ. Φώλια για την έκταση των ζημιών και την σοβαρότητα της κατάστασης στην Ελλάδα παρουσιάζοντας μια πρώτη εκτίμηση για τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, ώστε σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές να αξιοποιήσουν κάθε δυνατό τρόπο αρωγής. Έτσι κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα επισκεφθεί τις ερχόμενες μέρες τις πληγείσες περιοχές.

    Τέλος, ο αντιπρόεδρος της Κομισσιόν Φράνκο Φρατίνι μίλησε για 'εδαφική τρομοκρατία' αναφέροντας ότι 'οι πυρκαγιές και οι φλόγες αυτών των ημερών αποτελούν σημάδι μιας άλλης νέας μορφής τρόμου που πλήττει την περιβαλλοντική μας κληρονομιά. Και η Ελλάδα καθώς και η Ιταλία και Γαλλία γνωρίζουν τώρα την νέα αυτή καταστροφή που κρατά όλη την νότια Ευρώπη σε ομηρία'.

    [02] Ιράκ: Συγκρούσεις στην Καρμπάλα

    28-08-2007

    Προσκυνητές στην Καρμπάλα

    Συγκρούσεις ξέσπασαν την Δευτέρα στην ιερή πόλη Καρμπάλα καθώς άρχισε η προσέλευση Σιιτών προσκυνητών για την μεγάλη θρησκευτική γιορτή των Σιιτών, όπου αναμένεται να συγκεντρωθούν πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τρία άτομα σκοτώθηκαν και 13 τραυματίστηκαν καθώς οργισμένοι προσκυνητές ενεπλάκησαν με την αστυνομία με αφορμή τα σκληρά μέτρα ασφάλειας. Οι αρχές δήλωσαν επίσης ότι ένοπλοι στη Βαγδάτη πυροβόλησαν και σκότωσαν Σιίτη προσκυνητή που κατευθυνόταν στη Καρμπάλα, που βρίσκεται νότια της πρωτεύουσας.

    Στο μεταξύ στη Φαλλούτζα βομβιστής αυτοκτονίας σκότωσε τουλάχιστον 9 άτομα και τραυμάτισε τουλάχιστον 10 σε τέμενος στη διάρκεια νυχτερινής τελετής προσευχής. Παράλληλα, Σουνίτες πολιτικοί αρνούνται να άρουν το μποϋκοτάζ τους σε βάρος της Ιρακινής κυβέρνησης παρά την συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ των Ιρακινών πολιτικών παρατάξεων για την επίλυση καίριας σημασίας θεμάτων με στόχο την προώθηση της εθνικής συμφιλίωσης.

    [03] ΗΠΑ: Παραιτήθηκε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Αλμπέρτο Γκονζάλες

    28-08-2007

    Αλμπέρτο Γκονζάλες

    Την παραίτηση του ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Αλμπέρτο Γκονζάλες, χωρίς να αναφέρει το λόγο για την απόφαση του αυτή. Κατά τη διάρκεια σύντομης ανακοίνωσής του ενώπιον δημοσιογράφων ο κ. Γκονζάλες ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Μπους για την φιλία του και επειδή του προσέφερε τη δυνατότητα να υπηρετήσει τον Αμερικανικό λαό. Μιλώντας από το ράντσο του στο Κρώφορντ του Τέξας, ο Πρόεδρος Μπους είπε ότι δέχεται απρόθυμα την παραίτηση του κ. Γκονζάλες τον οποίο χαρακτήρισε άνθρωπο τίμιο, με ήθος, και αρχές.

    Ο κ. Γκονζαλες δέχτηκε έντονες επικρίσεις από Δημοκρατικούς και μερικούς Ρεμπουμπλικανούς για διαφορά θέματα, ειδικότερα για την απομάκρυνση 8 εισαγγελέων το 2006, για να εξυπηρετήσει πολιτικές σκοπιμότητες, όπως ισχυρίζονται οι επικριτές του. Ο Πρόεδρος Μπους πρότεινε υπηρεσιακό υπουργό Δικαιοσύνης τον Πωλ Κλέμεντς.

    [04] Τουρκία: Το κοινοβούλιο εκλέγει πρόεδρο

    28-08-2007

    Αμπντουλλά Γκιούλ

    Το Τουρκικό κοινοβούλιο αναμένεται ότι θα εκλέξει σήμερα τον υποψήφιο του Ισλαμικού κυβερνώντος κόμματος, υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλλά Γκιούλ, νέο πρόεδρο της χώρας, γεγονός που ανησυχεί τους υπερμάχους του κοσμικού κράτους στη Τουρκία οι οποίοι φοβούνται ότι οι Ισλαμιστές θα υποσκάψουν τον μη θεοκρατικό χαρακτήρα του Τουρκικού κράτους. Ο κ. Γκιούλ, που είναι πιστός μουσουλμάνος, έχει δεσμευτεί ότι θα διαφυλάξει το κοσμικό κράτος. Αν εκλεγεί θα είναι ο πρώτος Τούρκος αρχηγός κράτους με ρίζες στο πολιτικό Ισλάμ.

    Πάντως την Δευτέρα, ο επικεφαλής των Τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Γιασάρ Μπουγιούκανιτ, προειδοποίησε ότι 'δόλια κέντρα' προσπαθούν να υποσκάψουν τον κοσμικό χαρακτήρα του Τουρκικού κράτους και επισήμανε ότι ο στρατός θα προστατέψει τις μη θεοκρατικές και δημοκρατικές δομές της Τουρκίας. Πάντως ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει προειδοποιήσει το στρατό να μην αναμειγνύεται στην πολιτική.

    [05] Βιέννη: Συνέδριο για τις κλιματολογικές αλλαγές

    28-08-2007

    Εκπρόσωποι από 100 και πλέον χώρες συμμετέχουν στο, διάρκειας μίας εβδομάδας, συνέδριο για τις κλιματολογικές αλλαγές στο πλανήτη μας που γίνεται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών στην Βιέννη με εκκλήσεις για μία νέα διεθνή συνθήκη για την περαιτέρω μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

    Ο ανώτερος αξιωματούχος των Η.Ε. για θέματα κλίματος, Ίβο ντε Μπέρ, επεσήμανε ότι υπάρχουν νέες ενδείξεις πολιτικής βούλησης της διεθνούς κοινότητας να αντιμετωπίσει τις κλιματολογικές προκλήσεις. Ο κ. Ντε Μπερ επαίνεσε τον Πρόεδρο Μπους για την αποστολή μεγάλης αμερικανικής αντιπροσωπείας στο συνέδριο, αλλά έθεσε ερωτηματικά για την προθυμία της κυβέρνησης του να ασχοληθεί αποτελεσματικά με το θέμα.

    Το συνέδριο στη Βιέννη αποτελεί προπομπό διεθνούς συνάντησης των υπουργών περιβάλλοντος στην Ινδονησία στα τέλη αυτού του χρόνου. Η συνάντηση στην Ινδονησία αναμένεται να αποτελέσει την έναρξη διετών συνομιλιών για την αντικατάσταση του Πρωτοκόλλου του Κιότο, σύμφωνα με το οποίο 35 χώρες έχουν δεσμευτεί στη περικοπή των βλαβερών αερίων κατά 5% μέχρι το 2012. Οι ΗΠΑ απέρριψαν το κείμενο του Πρωτοκόλλου το 1997 λέγοντας ότι ευνοεί αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Κίνα και Ινδία.

    [06] Aφγανιστάν: Διαπραγματεύσεις για 19 Νοτιοκορεάτες όμηρους

    28-08-2007

    Συγγενείς των ομήρων

    Εκπρόσωπος των Ταλεμπάν δήλωσε ότι θα ξαναρχίσουν σήμερα Τρίτη οι διαπραγματεύσεις για την τύχη των 19 Νοτιοκορεατών ομήρων που συνεχίζουν να κρατούνται απ' τους Ταλεμπάν στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο οι συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν στην πόλη Γκάζνι του κεντρικού Αφγανιστάν, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Οι απ' ευθείας συνομιλίες Νοτιοκορεατών αξιωματούχων και των Ταλεμπάν διακόπηκαν μετά την απελευθέρωση δύο ομήρων στις αρχές του μήνα σαν ένδειξη καλής θέλησης.

    Οι απαγωγείς έχουν ήδη σκοτώσει δύο άλλους ομήρους και απειλούν ότι θα σκοτώσουν και τους υπόλοιπους αν η κυβέρνηση του Αφγανιστάν δεν συμφωνήσει σε ανταλλαγή των ομήρων με κρατούμενους Ταλεμπάν. Πάντως η Καμπούλ απορρίπτει τέτοιου είδους ανταλλαγή.

    [07] Άνοδος της παχυσαρκίας στις ΗΠΑ

    28-08-2007

    Νέα έκθεση ερευνητικού κέντρου εδώ στις ΗΠΑ δείχνει άνοδο των ποσοστών παχυσαρκίας στη χώρα. Συγκεκριμένα το πόρισμα της έρευνας αναφέρει αύξηση του ποσοστού παχυσαρκίας σε 31 πολιτείες, ενώ σε καμία πολιτεία δεν διαπιστώθηκε μείωση των ποσοστών παχυσαρκίας. Για τρίτη κατά σειρά χρονιά στην πολιτεία του Μισισιπή καταγράφηκαν τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας ενηλίκων. Πρόκειται επίσης για την πρώτη πολιτεία που το ποσοστό παχυσαρκίας ξεπέρασε το 30%. Την πρωτιά για τα ποιο παχύσαρκα παιδιά πήρε η Ουάσιγκτον με ποσοστό παιδικής παχυσαρκίας 22,8%.

    Το Ίδρυμα για την Υγεία στην Αμερική που συνέταξε την έκθεση ζητά απ' την κυβέρνηση των ΗΠΑ να αναλάβει ευρύτερο ρόλο για την πρόληψη της παχυσαρκίας. Το Ίδρυμα προτείνει πολιτική που θα δίνει μεγαλύτερη έμφαση σε υγιέστερες διατροφικές συνήθειες, αύξηση του ελέγχου των εστιατορίων και προώθηση της άσκησης των Αμερικανών.

    [08] ΣΑΕ: Έκκληση στους ομογενείς

    Αθηνά Κρικέλη

    Nέα Υόρκη

    28-08-2007

    Δραματική έκκληση απευθύνει το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού της Αμερικής σε όλους τους ομογενείς για την βιβλική καταστροφή στην Ελλάδα από τις πυρκαγιές που κατέστρεψε χιλιάδες δασικές εκτάσεις και περιουσίες, αλλά το σημαντικότερο κόστισε δεκάδες ανθρώπινες ζωές.

    Στην ανακοίνωσή του το ΣΑΕ, εκ μέρους του προέδρου κ. Σπυρόπουλου, καλεί τους ομογενείς να συνεισφέρουν οικονομικά για την ανακούφιση των πληγέντων από τις πυρκαγιές, αλλά και για την αναδάσωση των ερημωμένων δασικών και άλλων εκτάσεων.

    Ο προέδρος του ΣΑΕ κ. Σπυρόπουλος

    'Πρόκειται για τραγωδία χωρίς προηγούμενο, καθώς θρηνούμε νεκρούς στις περιοχές της Ηλείας και Λακωνίας ενώ γίνεται λόγος για δεκάδες εγκλωβισμένους συμπατριώτες και πολλούς τραυματίες με εγκαύματα. Εκφράζεται δε ο φόβος ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί. Τρεις τουλάχιστον νομοί, Μεσσηνίας, Λακωνίας και Ηλείας έχουν τεθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης' αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

    'Είναι ιερό χρέος μας να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να ανταποκριθούμε στις επείγουσες ανάγκες που δημιουργούνται στην Ελλάδα. Στο παρελθόν έχουμε αποδείξει πως ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Αυτή ίσως είναι η μεγαλύτερη καταστροφή που έχει υποστεί η πατρίδα τον τελευταίο μισό αιώνα. Έχασε τους πολύτιμους πνεύμονες οξυγόνου με ανυπολόγιστες ζημιές γενικότερα για το περιβάλλον και το κλίμα της χώρας, ενώ πολλοί συμπατριώτες μας έχουν χάσει τις περιουσίες τους και έχουν μείνει δίχως σπίτια' β συνεχίζει η ανακοίνωση του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού και καταλήγει προτρέποντας τους Έλληνες της Αμερικής να καταθέσουν σε ειδικό λογαριασμό ότι μπορούν να συνεισφέρουν για την αναπλήρωση μέρους της τεράστιας οικολογικής καταστροφής στην Ελλάδα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 29 August 2007 - 1:18:32 UTC