Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-09-03

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αρχίζει η προεκλογική περίοδος
  • [02] Ιράκ: Απόσυρση Βρετανικών δυνάμεων από Βασόρα
  • [03] Κατηγορίας 5 ο τυφώνας Φίλιξ
  • [04] Χιλ: Η Β. Κορέα συμφώνησε να διαλύσει τα πυρηνικά της προγράμματα
  • [05] Σινιόρα: Εθνική νίκη ο έλεγχος Παλαιστινιακού προσφυγικού καταυλισμού
  • [06] Η Πανμακεδονική στο πλευρό των πυρόπληκτων
  • [07] Ημέρα των Εργαζομένων στις ΗΠΑ

  • [01] Αρχίζει η προεκλογική περίοδος

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    03-09-2007

    Κάτω από την σκιά της απ όλες τις πλευρές εθνικής καταστροφής, αρχίζει από σήμερα ουσιαστικά η προεκλογική περίοδος, που ανέκοψαν οι πυρκαγιές, που αν και πολλές κατασβέστηκαν, δεν έπαψαν άλλες να καίνε και να απειλούν από σήμερα νέες περιοχές καθώς προαναγγέλλονται σχετικά ισχυροί άνεμοι σε αρκετές περιοχές.

    Το προεκλογικό τοπίο, που τα τελευταία δραματικά γεγονότα, αντί να καταλαγιάσουν αύξησαν τις αντιπαραθέσεις, κρίνεται ιδιαίτερα ρευστό και βουβό καθώς από χθες με το καινούργιο νόμο απαγορεύεται η δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων δηλαδή 15 μέρες πριν από τις εκλογές που είναι στις 16 Σεπτεμβρίου.

    Όλες όσες είδαν το φως της δημοσιότητας ως την Παρασκευή έδιναν μια διαφορά από 0,8% έως και 4% στα δύο μεγάλα κόμματα της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ ενώ, οι εκτιμήσεις προβλέπουν άνοδο των άλλων μικρότερων κομμάτων και πενταμελή βουλή, με μεγάλο ερωτηματικό, αν θα υπάρξει αυτοδυναμία από το κόμμα που θα έρθει πρώτο σε ψήφους και θα έχει τουλάχιστον την οριακή πλειοψηφία των 151 εδρών ,που σύμφωνα με τον καινούργιο εκλογικό νόμο πρέπει να εξασφαλίζει το 41,5%.

    Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών και Δημοσιάς Διοίκησης το εκλογικό σώμα μετά την ενσωμάτωση των μεταβολών της αναθεώρησης του 2007 ,ανέρχεται σε 9.824.223 ψηφοφόρους όπου 4.746.516 είναι άντρες και 5.177.307 γυναίκες.

    Την ψήφο τους θα διεκδικήσουν 29 κόμματα και συνδυασμοί κομμάτων που κατέθεσαν μέχρι τις 31 Αυγούστου τους συνδυασμούς τους και τα ψηφοδέλτια των βουλευτών Επικρατείας.

    Καθοριστικό ρόλο στα αποτελέσματα των ερχομένων εκλογών θα παίξουν σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οι αναποφάσιστοι των οποίων το ποσοστό κυμαίνεται ανάμεσα στο 15-20% και είναι αυτοί οι πολίτες που θα αναδείξουν την ερχόμενη κυβέρνηση.

    Στις συγκεντρώσεις και ομιλίες τόσο των αρχηγών των κομμάτων αλλά και των υποψηφίων βουλευτών θα γίνει προσπάθεια να μην υπάρχουν μουσικές και τυμπανοκρουσίες που δεν ταιριάζουν καθ΄ολου στο πένθιμο κλίμα των ημερών και τη ψυχολογική κατάσταση των πυροπαθών σε όλη τη χώρα που θρηνεί πλέον 65 νεκρούς μετά τον θάνατο ενός ακόμη εγκαυματία.

    Ανεξάρτητα πάντως από τα σενάρια που διατυπώνουν διάφοροι για τις αιτίες των πυρκαγιών, για το ποιος ευθύνεται και γιατί , μπορεί κανείς να θυμίσει ότι από το 1974, το β77 το β81 το β85 και το 2000 με εξαίρεση το 2004 λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων ,στην περίοδο των εκλογών η Ελλάδα δοκιμαζόταν πάντοτε απ μεγάλο αριθμό πυρκαγιών.

    [02] Ιράκ: Απόσυρση Βρετανικών δυνάμεων από Βασόρα

    03-09-2007

    Οι Βρετανικές δυνάμεις έχουν αρχίσει να αποσύρονται απ' την τελευταία τους βάση στην Βασόρα, στο νότιο Ιράκ. Σύμφωνα με πληροφορίες περίπου 550 στρατιώτες απομακρύνθηκαν από παλάτι της Βασόρας την Κυριακή, και μεταφέρθηκαν σε Βρετανική αεροπορική βάση στις παρυφές της πόλης, όπου βρίσκονται άλλοι 5 χιλιάδες Βρετανοί στρατιώτες.

    Το Βρετανικό υπουργείο άμυνας δήλωσε ότι η απόσυρση θα ολοκληρωθεί αυτή την εβδομάδα και αναφέρει ότι η μεταβίβαση του Ανακτόρου της Βασόρας στους Ιρακινούς αποτελούσε πάντα στόχο της Βρετανίας. Το ίδιο ανακοινωθέν ανέφερε ότι η Βρετανία θα μεταβιβάσει εξ' ολοκλήρου την ευθύνη για θέματα ασφάλειας στους Ιρακινούς μέσα στους επόμενους μήνες.

    Στο μεταξύ, ο Πρωθυπουργός του Ιράκ, Νούρι αλ Μαλίκι, συνέστησε επιτροπή για τη διερεύνηση των πρόσφατων συγκρούσεων που σημειώθηκαν σε Σιιτική θρησκευτική γιορτή στην Καρμπάλα και από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους πάνω 50 άτομα.

    [03] Κατηγορίας 5 ο τυφώνας Φίλιξ

    03-09-2007

    Μετεωρολόγοι δηλώνουν ότι ο τυφώνας Φίλιξ με ισχύ ανέμων 270 χιλιομέτρων την ώρα, αναβαθμίστηκε σε τυφώνα Κατηγορίας Πέντε.

    Το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ ανακοίνωσε νωρίς τη Δευτέρα το πρωί ότι το 'μάτι' του τυφώνα βρισκόταν πάνω απ' την Καραϊβική περίπου 625 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Κίνγκστον στην Τζαμάικα. Ο Φίλιξ κινείται βορειοδυτικά με ταχύτητα 30 χιλιομέτρων την ώρα, ενώ προβλέπεται ότι μέχρι τη Τρίτη θα πλήξει την Ονδούρα και την Τετάρτη θα έχει φτάσει στην Μπελίζ.

    Ένας τυφώνας Κατηγορίας Πέντε μπορεί να προκαλέσει καταστροφικές ζημιές, ενώ οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι η ισχύς του Φίλιξ θα αυξομειώνεται. Την Κυριακή η εξωτερική περίμετρος του τυφώνα έπληξε τα νησιά Αρούμπα, Κουρασάο και Μποναίρ, ανοιχτά των ακτών της Κεντρικής Αμερικής, ενώ προειδοποίηση για αναμενόμενο πλήγμα τυφώνα έχει εκδοθεί για την Τζαμάικα και τα νησιά Κέιμαν.

    [04] Χιλ: Η Β. Κορέα συμφώνησε να διαλύσει τα πυρηνικά της προγράμματα

    03-09-2007

    Κρίστοφερ Χιλ

    Μετά από δύο μέρες συνομιλιών στη Γενεύη, ο Αμερικανός βοηθός υπουργός Εξωτερικών, Κρίστοφερ Χιλ, ανακοίνωσε ότι η Βόρεια Κορέα συμφώνησε να αναγνωρίσει και να διαλύσει όλα τα πυρηνικά της προγράμματα μέχρι το τέλος του χρόνου. Ο κ. Χιλ χαρακτήρισε τις συνομιλίες 'πολύ καλές και επί της ουσίας' και ότι περιμένει συνέχιση της προόδου κατά τον επόμενο γύρο εξαεθνών συνομιλιών αργότερα αυτό το μήνα.

    Ο Βορειοκορεάτης ομόλογος του κ. Χιλ, Κιμ Κυέ Κουάν, επιβεβαίωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να 'διακηρύξει', όπως είπε, τον κατάλογο με όλα τα πυρηνικά της προγράμματα και να τα διαλύσει, αλλά δεν έδωσε συγκεκριμένη ημερομηνία. Ο κ. Κιμ είπε επίσης ότι η Βόρεια Κορέα θα δεχτεί επιπρόσθετη 'πολιτική και οικονομική αποζημίωση', όπως είπε, σε αντάλλαγμα για την συμφωνία που επετεύχθη στη Γενεύη, αλλά ούτε η Βορειοκορεατική, ούτε η Αμερικανική πλευρά δεν έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες για την συμφωνία.

    [05] Σινιόρα: Εθνική νίκη ο έλεγχος Παλαιστινιακού προσφυγικού καταυλισμού

    03-09-2007

    O Παλαιστινιακός προσφυγικός καταυλισμός Ναχρ Αλ Μπαρέντ.

    Ο στρατός του Λιβάνου σκότωσε τουλάχιστον 37 Ισλαμιστές εξτρεμιστές την Κυριακή αναλαμβάνοντας τον έλεγχο Παλαιστινιακού προσφυγικού καταυλισμού που είχαν καταλάβει εξτρεμιστές εδώ και πάνω από τρεις μήνες. Πηγές ασφάλειας ανέφεραν ότι ο ηγέτης της εξτρεμιστικής οργάνωσης Φατάχ Αλ Ισλάμ, Σακέρ Αλ Αμπσί, σκοτώθηκε κατά τις μάχες της Κυριακής. Αυτόπτες μάρτυρες αναγνώρισαν το πτώμα του Αμπσί, αλλά πραγματοποιούνται τώρα εξετάσεις γενετικού υλικού για να διαπιστωθεί πέραν πάσης αμφιβολίας ο θάνατος του ηγέτη των εξτρεμιστών.

    Ο Πρωθυπουργός του Λιβάνου, Φουάντ Σινιόρα, δήλωσε ότι πρόκειται για εθνική νίκη κατά των τρομοκρατών. Επίσης ο στρατός συνέλαβε πάνω από 20 εξτρεμιστές και πραγματοποίησε έρευνες σε παραπλήσιες περιοχές του βορείου Λιβάνου για μαχητές που ενδεχομένως να είχαν διαφύγει και να κρύβονταν. Επίσης σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 3 Λιβανέζοι στρατιώτες.

    Από τις τρίμηνες μάχες στον προσφυγικό καταυλισμό, Ναχρ Αλ Μπαρέντ, σκοτώθηκαν πάνω από 150 Λιβανέζοι στρατιώτες και τουλάχιστον 160 εξτρεμιστές και άμαχοι, ενώ καταστράφηκε το μεγαλύτερο μέρος του προσφυγικού καταυλισμού.

    [06] Η Πανμακεδονική στο πλευρό των πυρόπληκτων

    Αθηνά Κρικέλη

    Νέα Υόρκη

    03-09-2007

    Σύσσωμη η ελληνική ομογένεια της Νέας Υόρκης συμπαραστέκεται στις δύσκολες στιγμές της Ελλάδος λόγω της καταστροφικής πυρκαγιάς. Και η Πανμακεδονική Ένωση Αμερικής με ανακοίνωσή της καλεί τα μέλη της να συνδράμουν με κάθε τρόπο στην υποστήριξη των Ελλήνων πυροπαθών.

    Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Κέντρου Μακεδονικών Σπουδών κ Νεοφυτίδης αναφέρει στην ανακοίνωσή του. 'Όπως πολλοί από εσάς γνωρίζετε, τα αδέλφια μας στην Πατρίδα υποφέρουν λόγω των μεγάλων καταστροφών που έχουν υποστεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων εβδομάδων. Δυστυχώς περισσότεροι από 60 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και εκατοντάδες έχουν χάσει το βιός τους.

    Η ζωή όμως για τους επιζώντες, συνεχίζεται και τους περιμένουν μεγάλες δυσκολίες. Ιδιαίτερα για τους αγρότες που εκτός από το σπίτι τους έχασαν και τους βασικούς πόρους για να επιβιώσουν'.

    'Πρέπει' βσυνεχίζει η ανακοίνωση β 'να σκεφθούμε για το αύριο, διότι δεν είναι μόνον ο προσεχής χειμώνας που έρχεται και θα είναι πολύ δύσκολος γι' αυτούς, αλλά και κυρίως για ένα αβέβαιο μέλλον που διαγράφεται. Εάν δεν βρεθούν τρόποι για να μπορέσουν να μείνουν στον τόπο τους, η γη αυτή θα ερημώσει και θα βρίσκονται πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα'.

    Στην ανακοίνωσή του ο κ Νεοφυτίδης γνωστοποιεί τη δημιουργία ενός λογαριασμού 'για τους πυρόπληκτους' με αριθμό μάλιστα απαλλαγής από την φορολογική δήλωση, έτσι ώστε οι Ελληνες-Μακεδόνες να προσφέρουν το μέγιστο.

    [07] Ημέρα των Εργαζομένων στις ΗΠΑ

    03-09-2007

    Σήμερα, πρώτη Δευτέρα του Σεπτεμβρίου, γιορτάζεται στις ΗΠΑ η Ημέρα των Εργαζομένων. Η γιορτή θεσπίστηκε με πρωτοβουλία του Αμερικανικού Συνδικαλιστικού Κινήματος πριν 100 και πλέον χρόνια.

    Στο ετήσιο μήνυμα του για την Ημέρα των Εργαζομένων ο πρόεδρος Μπούς δηλώνει ότι η ευημερία της χώρας στηρίχθηκε στην σκληρή δουλειά και δημιουργικότητα των Αμερικανών εργαζομένων. Επίσης η Ημέρα των Εργαζομένων σηματοδοτεί κάθε χρόνο και το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου στις ΗΠΑ και την αρχή του σχολικού έτους για τους Αμερικανούς μαθητές.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 4 September 2007 - 1:19:57 UTC