Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-09-05

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο πρόεδρος Μπούς στη Αυστραλία
  • [02] Κλιμάκωση της προεκλογικής περιόδου στην Ελλάδα
  • [03] Έκθεση: Το Ιράκ δεν έχει ικανοποιήσει 11 απ' τους 18 όρους προόδου
  • [04] Προς αναζήτηση του Στήβεν Φόσσετ
  • [05] Yπό το πλήγμα των τυφώνων Χενριέτ και Φίλιξ η Λατινική Αμερική

  • [01] Ο πρόεδρος Μπούς στη Αυστραλία

    05-09-2007

    Τζον Χάουαρντ - Τζώρτζ Μπούς

    Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τζον Χάουαρντ, διαβεβαίωσε τον πρόεδρο Μπούς ότι η χώρα του δεν πρόκειται να μειώσει τον αριθμό των στρατιωτών που διατηρεί στο Ιράκ. Ο κ. Μπούς συναντήθηκε σήμερα με τον Αυστραλό ομόλογο του στα πλαίσια της πρώτης διμερούς επαφής που είχε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας και Ειρηνικού.

    Σε κοινή συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος Μπούς ευχαρίστησε την Αυστραλία για την βοήθεια της στο Ιράκ και επεσήμανε ότι υπάρχουν ενδείξεις συμφιλίωσης στη χώρα. Ο κ. Μπούς έφτασε στο Σύδνεϊ τη Τρίτη μετά από σύντομη επίσκεψη στο Ιράκ.

    Τη Πέμπτη ο Αμερικανός πρόεδρος θα συναντηθεί και με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης στην Αυστραλία, Κέβιν Ράντ, ο οποίος υπόσχεται απόσυρση των Αυστραλιανών δυνάμεων απ' το Ιράκ, αν κερδίσει τις φετινές εκλογές. Επίσης ο Αμερικανός πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογο του, Χου Ζιντάο.

    [02] Κλιμάκωση της προεκλογικής περιόδου στην Ελλάδα

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    05-09-2007

    Επιθετική μπορεί να χαρακτηρισθεί η προεκλογική καμπάνια των μεγάλων κομμάτων που εντείνεται πλέον με... πύρινες κριτικές εναντίον της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για τον χειρισμό της κρίσης από τις πυρκαγιές και τα μέτρα που εξήγγειλε για την ανακούφιση των πυροπαθών που τα θεωρούν ψηφοθηρικά.

    Από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία ανασχεδίασε, όπως φαίνεται, την τακτική της και ο Πρόεδρος της κ. Καραμανλής εμφανίζεται κυρίως σαν Πρωθυπουργός της Ελλάδος απευθυνόμενος με κάθε ευκαιρία στον ελληνικό λαό δεσμευμένος για ανασυγκρότηση της χώρας με δυναμικές παρεμβάσεις στο περιβάλλον και ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων περιοχών της χώρας.

    Για το βράδυ της Πέμπτης έχει προγραμματισθεί το μοναδικό ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών στην τηλεόραση στο οποίο θα μετέχουν σίγουρα οι κ. κ. Κώστας Καραμανλής, Γιώργος Παπανδρέου, η κυρία Αλέκα Παπαρήγα, ο κ.Αλέκος Αλαβάνος, ο κ. Γιώργος Καρατζαφέρης και ίσως ο κ. Στέλιος Παπαθεμελής του νέου κόμματος της Δημοκρατικής Αναγέννησης.

    Η Διακομματική Επιτροπή Εκλογών έλαβε απόφαση να ενισχυθούν με το ποσό των 440.000 Ευρώ τα 10 μικρά κόμματα που θα κατεβάσουν συνδυασμούς στο 70% των εκλογικών περιφερειών της χώρας και θα αφαιρεθούν απο τα 11 εκατομμύρια Ευρώ που μοιράστηκαν στα 5 κοινοβουλευτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στην Βουλή και το Ευρωκοινοβούλιο για την κάλυψη των εξόδων της προεκλογικής τους εκστρατείας. Στα μικρότερα κόμματα εξ άλλου αποφασίσθηκε να αυξηθεί και ο τηλεοπτικός χρόνος προβολής που θα φθάσει συνολικά την μία ώρα, ενώ από σήμερα όλα τα κανάλια θα μπορούν να προβάλουν στα κεντρικά δελτία ειδήσεων την προεκλογική κίνηση των κομμάτων και των αρχηγών τους, αλλά όχι των υποψηφίων.

    Το πολιτικό θερμόμετρο αναμένεται να ανέβει το Σαββατοκύριακο, όπου οι πολιτικοί αρχηγοί θα πάνε στην Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, όπου σύμφωνα με τα καθιερωμένα εξαγγέλλονται τα πολιτικά προγράμματα τόσο από τον Πρωθυπουργό όσο και από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Η επικοινωνιακή καμπάνια των κομμάτων επίσης αναμένεται να οξυνθεί από τα διαφημιστικά σπότ που θα αρχίσουν να προβάλλονται στα κανάλια, αλλά όπως ακούγεται ο κομματικός μηχανισμός του κυβερνώντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας υιοθετεί 'ήπιας μορφής προεκλογικό αγώνα' αφήνοντας την οξεία πολεμική και τους υψηλούς τόνους στους άλλους.

    [03] Έκθεση: Το Ιράκ δεν έχει ικανοποιήσει 11 απ' τους 18 όρους προόδου

    05-09-2007

    Ο Ντέηβιντ Γουώκερ ενώπιον της Γερουσιαστικής Επιτροπής

    Ανεξάρτητη διερεύνηση του Αμερικανικού Κογκρέσου δείχνει ότι η Ιρακινή κυβέρνηση δεν έχει ικανοποιήσει 11 απ' τους 18 όρους που έχουν θέσει οι ΗΠΑ για την επίτευξη πολιτικής, οικονομικής και στρατιωτικής προόδου στη χώρα.

    Καταθέτοντας ενώπιον της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας ο επικεφαλής του Γραφείου Διαφάνειας στο Αμερικανικό Δημόσιο, Ντέηβιντ Γουώκερ, που συνέταξε την έκθεση, δήλωσε ότι η Ιρακινή κυβέρνηση δεν έχει περιορίσει τα επίπεδα εμφύλιας βίας και δεν έχει θέσει σε εφαρμογή απαραίτητη νομοθεσία για τον καταμερισμό των εσόδων απ' τον πετρελαϊκό πλούτο, τις τοπικές εκλογές και την αμνηστία και τον αφοπλισμό των πολιτοφυλακών. Αλλά επεσήμανε ότι το Ιράκ έχει ικανοποιήσει το στόχο της δημιουργίας κοινών σταθμών ασφάλειας στη Βαγδάτη και την θέσπιση νομοθεσίας για τα μειονοτικά δικαιώματα.

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τόνυ Φράττο, ζήτησε απ' τα μέλη του Κογκρέσου να περιμένουν την έκθεση του πρέσβη των ΗΠΑ στο Ιράκ, Ράιαν Κρόκερ και του ανώτατου διοικητή των Αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, στρατηγού Ντέηβιντ Πετρέους, που θα εκδοθεί την άλλη εβδομάδα. Σε τηλεοπτική συνέντευξη του ο κ. Πετρέους άφησε να εννοηθεί ότι θα προτείνει μείωση του αριθμού των Αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ μέχρι το Μάρτιο του 2008.

    Αντιστράτηγος Ρέιμοντ Οντιέρνο

    Στο μεταξύ, ο αναπληρωτής διοικητής των Αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, αντιστράτηγος Ρέιμοντ Οντιέρνο, δήλωσε ότι κατά τους επόμενους τρεις με τέσσερις μήνες θα κριθεί το κατά πόσο οι ΗΠΑ θα μπορέσουν να αποσύρουν δυνάμεις τους απ' τη περιοχή χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας. Ο αντιστράτηγος Οντιέρνο δήλωσε ότι τον Αύγουστο μειώθηκαν οι επιθέσεις στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και πάνω από ένα χρόνο και επεσήμανε ότι αν αυτό συνεχιστεί οι ΗΠΑ θα μπορέσουν αν διαφυλάξουν συνθήκες ασφάλειας με λιγότερους στρατιώτες.

    Εξάλλου, σε έφοδο κοντά στα σύνορα Ιράκ-Ιράν, οι Αμερικανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν δύο άτομα με την κατηγορία της παράνομης διακίνησης όπλων απ' το Ιράν. Πιστεύεται ότι οι συλληφθέντες είχαν διασυνδέσεις με τις επίλεκτες δυνάμεις Αλ Κούντς του Ιράν καθώς και την Επαναστατική Φρουρά.

    [04] Προς αναζήτηση του Στήβεν Φόσσετ

    05-09-2007

    Στηβ Φόσσετ

    Αξιωματούχοι της πολιτείας Νεβάδα ανακοίνωσαν ότι έχει ξεκινήσει από αέρος επιχείρηση ανεύρεσης του Αμερικανού εξερευνητή, Στήβεν Φόσσετ, του οποίου το μικρό αεροσκάφος εξαφανίστηκε τη Δευτέρα το βράδυ.

    Εκπρόσωπος της πολιτικής αεροπορίας δήλωσε ότι 13 αεροσκάφη ψάχνουν την δύσβατη περιοχή της δυτικής Νεβάδα, όπου απογειώθηκε το μονοκινητήριο αεροσκάφος του Φόσσετ. Η εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι ο Φόσσετ πετούσε νότια με στόχο την ανεύρεση αποξηραμένων λιμνών για επιστημονικές μελέτες που είχε προγραμματίσει για κάποια μελλοντική στιγμή και αναμενόταν ότι θα επέστρεφε μέχρι το μεσημέρι.

    Εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας δήλωσε ότι ο Φόσετ δεν είχε υποβάλλει σχέδιο πτήσης και αυτό δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες ανεύρεσης του.

    [05] Yπό το πλήγμα των τυφώνων Χενριέτ και Φίλιξ η Λατινική Αμερική

    05-09-2007

    Δύο τυφώνες έπληξαν την Τρίτη την Λατινική Αμερική σε διάστημα λίγων μόνο ωρών. Ο τυφώνας Χενριέτ έπληξε τις ακτές της χερσονήσου Μπάχα Καλιφόρνια στο Μεξικό με ανέμους ισχύος 120 χιλιομέτρων την ώρα και ο τυφώνας Φίλιξ έπληξε τη Νικαράγουα με ισχύ τυφώνα κατηγορίας 5 με σφοδρές βροχοπτώσεις και ανέμους ισχύος 260 χιλιομέτρων την ώρα, γκρεμίζοντας σκεπές σπιτιών και διακόπτοντας την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Χιλιάδες κόσμος στη Νικαράγουα και την γειτονική Ονδούρα απομακρύνθηκε απ' τις περιοχές που επρόκειτο να πλήξει ο τυφώνας.

    Πάντως η Αμερικανική Μετεωρολογική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι ο τυφώνας Φίλιξ έχει υποβαθμιστεί πλέον σε τροπική καταιγίδα με ανέμους ισχύος 95 χιλιομέτρων την ώρα, ενώ παραμένει πάνω απ' την Νικαράγουα και την Ονδούρα. Επίσης ο τυφώνας Χενριέτ εξασθένησε και αυτός.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 6 September 2007 - 1:18:38 UTC