Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-09-17

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ
  • [02] Κουσνέρ: Προτεραιότητα αποτελούν τα πυρηνικά του Ιράν
  • [03] Ο O. J. Simpson συλλαμβάνεται για ένοπλη ληστεία
  • [04] Ολμέρτ: Ενδοκομματικές διαβουλεύσεις για τη σύσταση Παλαιστινιακού κράτους
  • [05] Πορείες διαμαρτυρίας για το Νταρφούρ
  • [06] Από τις πιο γηρασμένες χώρες του κόσμου η Ελλάδα

  • [01] Αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ

    17-09-2007

    Ο κ. Καραμανλής με την σύζυγο του Νατάσα

    Το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας κατόρθωσε να ξεπεράσει τις έντονες επικρίσεις της αντιπολίτευσης για τον τρόπο χειρισμού των καταστροφικών πυρκαγιών του Αυγούστου και να παραμείνει στην εξουσία.

    Με καταμετρημένο άνω του 90% των ψήφων, η Νέα Δημοκρατία αναδεικνύεται νικήτρια των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής και σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση με μικρή πλειοψηφία, ποσοστό 42,3% και 153 βουλευτικές έδρες, ενώ το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει ποσοστό 38,2% και 103 έδρες. Τρίτο κατά σειρά κόμμα αναδεικνύεται το Κομμουνιστικό με ποσοστό 7,7% και 21 έδρες και ακολουθεί ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς με 4,7% και 12 έδρες και ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός με 3,6% και 10 έδρες.

    Οπαδοί της ΝΔ πανυγηρίζουν στο Σύνταγμα

    Ο ηγέτης του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, ανέλαβε την ευθύνη για την ήττα του κόμματος του αποδεχόμενος, όπως είπε, την ετυμηγορία του Ελληνικού λαού.

    Ο κ. Παπανδρέου αιτιολόγησε το αποτέλεσμα σαν διαμαρτυρία του Ελληνικού λαού, η οποία στράφηκε και κατά του ΠΑΣΟΚ, ενώ εγγυήθηκε άμεση προσφυγή στη βάση του κινήματος για να ζητήσει την ανανέωση της εμπιστοσύνης προς το πρόσωπο του.

    Από τη πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής στη νικητήρια ομιλία του δήλωσε ότι ο Ελληνικός λαός του έδωσε σαφή εντολή να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και αποδέχτηκε την ευθύνη που του εναπόθεσε το εκλογικό σώμα να καταστήσει την κυβέρνηση πιο αποτελεσματική και να αποφύγει τα λάθη.

    Ο κ. Καραμανλής δεσμεύτηκε επίσης ότι θα επιδιώξει το διάλογο και την συναίνεση και αναφέρθηκε στους στόχους του που είναι μια σταθερή οικονομία, η καταπολέμηση της φτώχιας, η διεύρυνση του κοινωνικού κράτους και οι ευκαιρίες για όλους.

    [02] Κουσνέρ: Προτεραιότητα αποτελούν τα πυρηνικά του Ιράν

    17-09-2007

    Μπερνάρ Κουσνέρ

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Κουσνέρ, δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση της αντιπαράθεσης για τα πυρηνικά του Ιράν αποτελούν ύψιστη προτεραιότητα και επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι 'Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο, και το χειρότερο είναι ο πόλεμος'. Πάντως ο κ. Κουσνέρ τόνισε ότι δεν πιστεύει πως επίκειται πόλεμος με την Τεχεράνη και πρόσθεσε ότι η Γαλλία συζητά με τη Γερμανία την πιθανότητα επιπρόσθετων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν και ότι το Παρίσι αποθαρρύνει τις μεγάλες εταιρείες της χώρας απ' το να συνάπτουν εμπορικές σχέσεις με την Τεχεράνη.

    Σε συνέντευξη του στην Ιρανική τηλεόραση την Κυριακή ο Πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ, δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα εγκαταλείψει το πρόγραμμα της εμπλουτισμού ουρανίου. Η διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου μπορεί να οδηγήσει στην κατασκευή πυρηνικών όπλων.

    Την περασμένη εβδομάδα ο ανώτατος διαπραγματευτής για τα πυρηνικά του Ιράν, Αλί Λαριτζανί, δήλωσε ότι η Τεχεράνη δεν πρόκειται να τερματίσει το επίμαχο πυρηνικό της πρόγραμμα, όπως ζητά το Συμβούλιο Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών.

    [03] Ο O. J. Simpson συλλαμβάνεται για ένοπλη ληστεία

    17-09-2007

    Στον πρώην σταρ του αμερικανικού φούτμπόλ, O. J. Simpson, που στα μέσα της δεκαετίας του β90 είχε απαλλαχθεί κατηγοριών για τη δολοφονία της συζύγου του, πρόκειται να απαγγελθούν πολλαπλές κατηγόριες για ανάμειξή σε ένοπλη ληστεία σε ξενοδοχείο του Λας Βέγκας. Η αστυνομία δήλωσε ότι ο Simpson αναμένεται να κατηγορηθεί για ένοπλη ληστεία, και επίθεση, ενώ θα του προσαχθούν και άλλες κατηγορίες. Η αστυνομία δήλωσε ότι ο Simpson δεν χρησιμοποίησε όπλο κατά τη διάρκεια της ληστείας, αλλά ομάδα αντρών οπλοφορούσε όταν εισέβαλλαν μαζί με τον πρώην αστέρα του φούτμπαλ σε δωμάτιο ξενοδοχείου ενός συλλέκτης σουβενίρ.

    Ο συλλέκτης σουβενίρ κατηγόρησε τον Simpson ότι εισέβαλλε στο δωμάτιο του με μία ομάδα αντρών και απαίτησε να του επιστρέψει σουβενίρ που, όπως ισχυρίστηκε ο Simpson, του ανήκαν.

    Ο ίδιος ο Simpson αρνήθηκε πριν τη σύλληψη του ότι η ομάδα του οπλοφορούσε και δήλωσε ότι βρέθηκε στο δωμάτιο για να παραλάβει αντικείμενα που του ανήκαν.

    [04] Ολμέρτ: Ενδοκομματικές διαβουλεύσεις για τη σύσταση Παλαιστινιακού κράτους

    17-09-2007

    Εχούντ Ολμέρτ

    Σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του κόμματος του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμέρτ, δήλωσε ότι επιδιώκει κοινή διακήρυξη προθέσεων για την σύσταση Παλαιστινιακού κράτους. Αλλά οι Παλαιστίνιοι ζητούν συμφωνία επί της αρχής και χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή της. Οι δύο πλευρές θα συζητήσουν το θέμα της σύστασης Παλαιστινιακού κράτους κατά τη διάρκεια της υπό την αιγίδα των ΗΠΑ διάσκεψης για το Μεσανατολικό, εδώ στην Ουάσιγκτον το Νοέμβριο.

    Επίσης αυτή την εβδομάδα η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, θα έχει ξεχωριστές συναντήσεις με τον κ. Ολμέρτ και τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς.

    [05] Πορείες διαμαρτυρίας για το Νταρφούρ

    17-09-2007

    Πορεία για το Νταρφούρ στη Ρώμη

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν υποσχέθηκε τεχνική υποστήριξη στους ειρηνοφρουρούς της περιοχής Νταρφούρ του Σουδάν. Ο κ. Μπράουν έκανε την ανακοίνωση αυτή την Κυριακή. Ο Βρετανός ηγέτης δήλωσε ότι η Βρετανία δεν θα στείλει στρατεύματα στο Νταρφουρ αλλά μπορεί να βοηθήσει στην αερο- μεταφορά ειρηνοφρουρών και στην χορήγηση εξοπλισμού.

    Ο κ. Μπράουν δήλωσε επίσης ότι είναι διατεθειμένος να προσφέρει οικονομική βοήθεια, αν επιτευχθεί εκεχειρία και πολιτική συμφωνία. Επίσης απείλησε το Σουδάν με την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων αν δεν σημειωθεί πρόοδος.

    Την Κυριακή σημειώθηκαν πορείες διαμαρτυρίας σε διάφορα μέρη του κόσμου σε μία προσπάθεια να έρθεί στο προσκήνιο η κρίση που επικρατεί στο Νταρφούρ. Πορείες έγιναν στη Λισσαβόνα, τη Ρώμη, τη Γαλλία, της Νέα Υόρκη και τη Γκάνα.

    [06] Από τις πιο γηρασμένες χώρες του κόσμου η Ελλάδα

    Μαρία Σπυριδωνάκου

    Αθήνα

    17-09-2007

    Την πέμπτη θέση στη λίστα με τις δέκα πιο γηρασμένες χώρες του κόσμου καταλαμβάνει η χώρα μας, επιβεβαιώνοντας τις δυσοίωνες προβλέψεις ότι το δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε τείνει να αποδεικτή σοβαρή απειλή με επικίνδυνες συνέπειες.

    Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που έδωσε το τμήμα πληθυσμού του ΟΗΕ το 23,4% του ελληνικού πληθυσμού αποτελείται από άτομα άνω των 60 ετών. Ενώ όπως δείχνουν οι εκθέσεις διεθνών στατιστικών οργανισμών ως το 2050 ο αριθμός των εξηντάρηδων θα αγγίζει στα 4.100.100 άτομα επί συνόλου πληθυσμού 10.778.997 ατόμων.

    Σε διεθνές επίπεδο τα άτομα άνω των 60 ετών ανέρχονται σε 600 εκατομμύρια ενώ υπολογίζεται ότι ως το 2025 ο αριθμός θα έχει διπλασιαστεί.

    Το δημογραφικό πρόβλημα είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει σχεδόν όλη η Ευρώπη αφού σταδιακά μειώνονται οι γεννήσεις και αυξάνονται οι θάνατοι. Ωστόσο οι συνέπειες του προβλήματος είναι εμφανέστερες στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και τη Βουλγαρία.

    Η υπογεννητικότητα είναι ένα φαινόμενο που σχετίζεται άμεσα με τις αλλαγές στη σύνθεση της παραδοσιακής οικογένειας επισημαίνουν οι επιστήμονες, αλλά και με τις αλλαγές που γίνονται στις σύγχρονες κοινωνίες σε επίπεδο σχέσεων και κουλτούρας.

    Το συμπέρασμα ότι αν συνεχιστούν αυτοί οι ρυθμοί υπογεννητικότητας θα μειωθεί επικίνδυνα ο ενεργός πληθυσμός και η Ελλάδα θα είναι στα μέσα του αιώνα ένα απέραντο γηροκομείο προβληματίζει ολοένα και περισσότερο. Τα ημίμετρα δεν είναι λύση, επισημαίνουν οι ειδικοί, η πολιτεία πρέπει να προχωρήσει σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις για να μη βρεθεί η ελληνική κοινωνία αντιμέτωπη με μεγάλα προβλήματα και αδιέξοδα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 18 September 2007 - 1:20:34 UTC