Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-09-19

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΗΠΑ: Μείωση των επιτοκίων
  • [02] Κατηγορίες σε βάρος Ολλανδικής εταιρείας για παραβίαση εμπάργκο με Ιράν
  • [03] Ιράκ: Επανεξετάζονται οι δραστηριότητες ξένων εταιρειών ασφάλειας
  • [04] Πεντάγωνο: Τα Ρωσικά ραντάρ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την Αμερ. αντιπυραυλική ασπίδα
  • [05] Το Ίδρυμα Γκέιτς στη μάχη κατά της φυματίωσης
  • [06] Επίσκεψη Γκιούλ στην Τουρκο-κυπριακή κοινότητα
  • [07] Ο Χαμίντ Καρζάι κατά απόσυρσης ξένων στρατευμάτων απ' το Αφγανιστάν

  • [01] ΗΠΑ: Μείωση των επιτοκίων

    19-09-2007

    Ο επικεφαλής της Φέντ, Μπεν Μπερνάνκι

    Η Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αποφάσισε να μειώσει το κύριο δανειοδοτικό της επιτόκιο κατά 0,5%, για πρώτη φορά τα τελευταία 4 χρόνια, σε μία προσπάθεια να αποφευχθεί οικονομική ύφεση. Το κύριο διατραπεζικό επιτόκιο της Φέντ διαμορφώνεται τώρα στο 4,75 τοις εκατό.

    Ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ αναφέρει ότι στόχος της μείωσης του επιτοκίου είναι η αντιστάθμιση ενδεχόμενων αρνητικών συνεπειών στις χρηματαγορές από αδυναμίες του στεγαστικού τομέα. Όντως οι Αμερικανικές χρηματαγορές ανταποκρίθηκαν αμέσως και εξαιρετικά θετικά. Ο δείκτης Ντάου Τζόουνς ενισχύθηκε τη Τρίτη κατά 2,5%, ο δείκτης S&P κατά σχεδόν 3% και ο δείκτης Νάσντακ σημείωσε άνοδο της τάξης του 2,7%.

    Η πτώση του επιτοκίου ήταν αναμενόμενη, αλλά αναλυτές δηλώνουν ότι το ποσοστό της μείωσης, δηλαδή 0,5%, ήταν μεγαλύτερο απ' το αναμενόμενο.

    [02] Κατηγορίες σε βάρος Ολλανδικής εταιρείας για παραβίαση εμπάργκο με Ιράν

    19-09-2007

    Το Αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος Ολλανδικής εταιρείας για την πώληση εξαρτημάτων Αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών στο Ιράν κατά παράβαση του εμπορικού εμπάργκο σε βάρος της Τεχεράνης.

    Η καταγγελία σε βαθμό κακουργήματος που υπεβλήθη αναφέρει ότι η Ολλανδική εταιρεία αγόρασε εξοπλισμό πλοήγησης, αλεξίπτωτα, ανταλλακτικά αεροσκαφών και άλλα σχετικά αντικείμενα από Αμερικανικές εταιρείες και στην συνέχεια τα πώλησε στο Ιράν. Συγκεκριμένα το κατηγορητήριο αναφέρει ότι πάνω από 290 τέτοια αντικείμενα πουλήθηκαν στο Ιράν μόνο μέσα στο 2006. Επίσης η εταιρεία κατηγορείται για ψευδείς καταθέσεις σε Αμερικανούς εμπειρογνώμονες.

    Οι κατηγορίες προβλέπουν ποινές φυλάκισης και πρόστιμα.

    Μπ. Κουσνέρ και Σ. Λαβρώφ

    Στο μεταξύ, η Ρωσία και η Κίνα εξέφρασαν ανησυχία για το ενδεχόμενο χρήσης βίας σε βάρος του Ιράν, μετά τα πρόσφατα σχόλια του υπουργού εξωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Κουσνέρ. Μετά από συνομιλίες στη Μόσχα με τον κ. Κουσνέρ, ο υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρώφ, εξέφρασε ανησυχία για πληροφορίες ότι εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης σε βάρος του Ιράν.

    Επίσης εκπρόσωπος του Κινεζικού υπουργείου εξωτερικών δήλωσε ότι το Πεκίνο αντιτίθεται στην αχαλίνωτη απειλή χρήσης βίας, όπως είπε χαρακτηριστικά, στις διεθνείς σχέσεις. Παράλληλα ο γ.γ. των ΗΕ. Μπαν Κι Μούν, τόνισε ότι η διαμάχη για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα πρέπει να επιλυθεί με ειρηνικά μέσα.

    [03] Ιράκ: Επανεξετάζονται οι δραστηριότητες ξένων εταιρειών ασφάλειας

    19-09-2007

    Υπάλληλος ιδιωτικής εταιρείας ασφάλειας στο Ιράκ

    Η Ιρακινή κυβέρνηση δηλώνει ότι θα εξετάσει τη λειτουργία όλων των εταιρειών ασφάλειας που δραστηριοποιούνται στη χώρα, μετά από την εμπλοκή υπαλλήλων της Αμερικανικής εταιρείας ασφάλειας Μπλακουώτερ, σε επεισόδιο κατά το οποίο σκοτώθηκαν 11 άμαχοι.

    Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Αλί αλ Νταμπάγκ, δήλωσε ότι το υπουργικό συμβούλιο θα εξετάσει την υπόθεση με βάση την Ιρακινή νομοθεσία και ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει την απόφαση του υπουργού εσωτερικών για την απόσυρση της άδειας λειτουργίας της Μπλακουώτερ στο Ιράκ.

    Υπάλληλοι της εν λόγω εταιρείας άνοιξαν πυρ σε πολυσύχναστη περιοχή της Βαγδάτης όταν διπλωματική φάλαγγα που φύλασσαν δέχτηκε επίθεση. Η εταιρεία Μπλακουώτερ ανακοίνωσε ότι οι υπάλληλοι της ενήργησαν 'νόμιμα και κατάλληλα' ανταποκρινόμενοι σε εχθρική επίθεση.

    Εκπρόσωπος του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι το επεισόδιο διερευνάται.

    [04] Πεντάγωνο: Τα Ρωσικά ραντάρ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την Αμερ. αντιπυραυλική ασπίδα

    19-09-2007

    Αντιστράτηγος Χένρυ Όμπερινγκ

    Ο επικεφαλής της Αμερικανικής Υπηρεσίας Αντιπυραυλικής Άμυνας, αντιστράτηγος Χένρυ Όμπερινγκ, δήλωσε ότι τα Ρωσικά ραντάρ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το προτεινόμενο απ' τις ΗΠΑ αμυντικό αντιπυραυλικό σύστημα στην ανατολική Ευρώπη. Ο αντιστράτηγος Όμπερινγκ δήλωσε τη Τρίτη ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει πολύ σοβαρά την πρόταση της Μόσχας για χρήση Ρωσικών ραντάρ σε βάση στο Αζερμπαϊτζάν, αλλά σημείωσε ότι δεν μπορεί να δει πως η Ρωσική πρόταση θα μπορούσε να αντικαταστήσει το Αμερικανικό σχέδιο στην ανατολική Ευρώπη.

    Ομάδα Αμερικανών στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων επισκέφτηκαν σταθμό Ρωσικών ραντάρ στο Αζερμπαϊτζάν τη Τρίτη. Ο Ταξίαρχος, Πάτρικ Ο'Ράιλλυ, ο υποδιευθυντής της Αμερικανικής Υπηρεσίας Αντιπυραυλικής Άμυνας, δήλωσε ότι στόχος της ομάδας του ήταν να εξετάσει το σταθμό ραντάρ και να εκτιμήσεις τις ικανότητες του. Επίσης προσκάλεσε Ρώσους εμπειρογνώμονες να επισκεφτούν Αμερικανικές εγκαταστάσεις στην Αλάσκα, τη Καλιφόρνια και το Κολοράντο.

    [05] Το Ίδρυμα Γκέιτς στη μάχη κατά της φυματίωσης

    19-09-2007

    O Μπιλ και η Μελίντα Γκέιτς σε Αφρικανικό νοσοκομείο

    Το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, του ιδρυτή της γιγάντιας εταιρείας λογισμικού Microsoft, ανακοίνωσε ότι χορηγεί 280 εκατομμύρια δολάρια μέσα στα επόμενα 5 χρόνια στην μάχη κατά της φυματίωσης, μιας ασθένειας που κοστίζει τη ζωή σε περίπου 2 εκατομμύρια ανθρώπους το χρόνο, κυρίως σε φτωχές χώρες. Το Ίδρυμα Γκέιτς ανακοίνωσε ότι το χρηματικό αυτό ποσό θα διατεθεί για την ανάπτυξη νέων εμβολίων, νέων διαγνωστικών τεστ και θεραπειών κατά της φυματίωσης.

    Συγκεκριμένα 200 εκατομμύρια δολάρια θα διατεθούν σε διεθνές ίδρυμα παραγωγής εμβολίων για κλινικές έρευνες μέχρι και 6 εμβολίων. Άλλα 62 εκατομμύρια δολάρια θα διατεθούν στην ανάπτυξη νέων και ακριβέστερων διαγνωστικών τέστ και 18 εκατομμύρια θα διατεθούν στις έρευνες για νέες θεραπείες κατά ανθεκτικών στα γνωστά φάρμακα μορφών του ιού της φυματίωσης.

    [06] Επίσκεψη Γκιούλ στην Τουρκο-κυπριακή κοινότητα

    19-09-2007

    A. Γκιούλ, Μ. Ταλάτ

    Ο νεοεκλεγής Πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλαχ Γκιούλ, ζήτησε επίλυση του Κυπριακού με σεβασμό και προς τις δύο κοινότητες του νησιού.

    Μετά από συνομιλίες με τον ηγέτη της Τουρκοκυπριακής κοινότητας, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο κ. Γκιουλ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι 'υπάρχουν 2 πραγματικότητες στην Κύπρο, 2 δημοκρατίες, 2 κράτη, 2 γλώσσες και 2 θρησκείες' και ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να λάβει υπόψη της αυτή την πραγματικότητα.

    Αυτή ήταν η πρώτη επίσκεψη του κ. Γκιουλ στη Tουρκοκυπριακή κοινότητα από τότε που ανέλαβε το αξίωμα του προέδρου. Νωρίτερα ο κ. Γκιουλ είχε απευθύνει έκκληση στη ΕΕ να κρατήσει την υπόσχεση της και να δώσει τέλος στην οικονομική απομόνωση των Τουρκοκυπρίων.

    Σε ανακοίνωση του το υπουργείο εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας χαρακτήρισε την επίσκεψη Γκιούλ 'σοβαρή πρόκληση κατά χώρας-μέλους της ΕΕ'.

    [07] Ο Χαμίντ Καρζάι κατά απόσυρσης ξένων στρατευμάτων απ' το Αφγανιστάν

    19-09-2007

    Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, προειδοποιεί ότι η χώρα του θα περιπέσει σε χάος και θα ξαναγίνει παράδεισος για τρομοκράτες αν οι ξένες δυνάμεις αποχωρήσουν πριν σταθεροποιηθούν οι συνθήκες ασφάλειας στη χώρα. Σε συνέντευξη του προς Καναδικά μέσα ενημέρωσης, ο κ. Καρζάι ζήτησε απ' τις ένοπλες δυνάμεις του Καναδά να παρατείνουν την αποστολή τους στο Αφγανιστάν, η οποία λήγει στις αρχές του 2009.

    Στο μεταξύ, οι Αφγανικές αρχές δήλωσαν ότι 12 μαχητές Ταλεμπάν σκοτώθηκαν από Αμερικανικό βομβαρδισμό στην επαρχία Γκάζνι, συμπεριλαμβανομένου και ανώτατου διοικητή των Ταλεμπάν με ανάμειξη στην υπόθεση της απαγωγής των 23 Νοτιοκορεατών πριν δύο μήνες.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 20 September 2007 - 1:19:37 UTC