Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-09-25

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέες πρωτοβουλίες του Ike Gulas και της ΑΧΕΠΑ για βοήθεια της Ελλάδας
  • [02] Συνάντηση Μπους-Αμπάς
  • [03] Επίμαχη ομιλία Αχμαντινετζάντ στο Κολούμπια
  • [04] Διεθνής Αμνηστία: Προσφυγική κρίση στο Ιράκ
  • [05] Ράις: 'Συναινετική ανεξαρτησία' για το Κοσσυφοπέδιο
  • [06] Αύξηση της εγκληματικότητας στις ΗΠΑ
  • [07] Μπαν: Πρέπει να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου
  • [08] ΗΠΑ: Μεγάλη επιχείρηση κατά διακινητών αναβολικών ουσιών
  • [09] Απεργούν εργαζόμενοι στη Τζένεραλ Μότορς
  • [10] Επίθεση στη Μπακούμπα, πάνω από 18 νεκροί
  • [11] Παγκόσμια Έδρα Ιστορίας και Θεωρίας για την Έννοια της Δικαιοσύνης

  • [01] Νέες πρωτοβουλίες του Ike Gulas και της ΑΧΕΠΑ για βοήθεια της Ελλάδας

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    25-09-2007

    Ike Goulas

    Ο Ύπατος Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ, Ike Gulas, επέστρεψε την εβδομάδα αυτή στη Ουάσιγκτον για μια σειρά επαφών με μέλη του Κογκρέσου και με παράγοντες της εκτελεστικής εξουσίας που απέβλεπαν στο να προωθηθούν τα προγράμματα της οργάνωσης του κατά το νέο οικονομικό έτος, το οποίο αρχίζει την 1η Οκτωβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, και για να διερευνηθούν τρόποι για την χορήγηση περαιτέρω βοήθειας προς τον λαό της Ελλάδας.

    Η εβδομάδα του Ike Gulas άρχισε με επίσκεψη στο γραφείο του Ρεπουμπλικανού Γερουσιαστή Richard Shelby από την Αλαμπάμα και συνεχίστηκε με συνομιλίες στα γραφεία των βουλευτών Carolyn Maloney, Δημοκρατικής από την Νέα Υόρκη, η οποία συμπροεδρεύει της κοινοβουλευτικής ομάδας προώθησης Ελληνικών Υποθέσεων, του Ελληνοαμερικανού Zack Space, Δημοκρατικού από το Οχάιο και της Ileana Ros-Lehtinen, Ρεπουμπλικανής από την Φλόριντα, που είναι και ηγετικό στέλεχος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων.

    Robert Menendez

    Άλλοι βουλευτές με τους οποίους συναντήθηκε ο Ike Gulas ήταν ο Frank Palone, Δημοκρατικός από το Νιού Τζέρσευ, ο John Sarbanes, Δημοκρατικός από το Μαίρυλαντ, ο Robert Waxler, Δημοκρατικός από τη Φλόριντα, ο οποίος προεδρεύει της Υποεπιτροπής για θέματα Ευρώπης, ο Robert Aderholt, Ρεπουμπλικανός από την Αλαμπάμα και ο Gus Bilirakis, Ρεπουμπλικανός από την Φλόριντα και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων.

    Στην πλευρά της Γερουσίας, ο Ύπατος Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον Robert Menendez, Δημοκρατικό από το Νιού Τζέρσευ, που είναι ένας από τους θερμότερους υποστηρικτές της ομογένειας στο νομοθετικό σώμα στο οποίο υπηρετεί και τον Jeff Sessions, Ρεπουμπλικανό από την Αλαμπάμα και γνωστό για τις Φιλελληνικές θέσεις του.

    Basil Mossaidis

    Όπως δήλωσε ο Ike Gulas, το μήνυμα που δόθηκε ξεκάθαρα σε κάθε μια από τις συναντήσεις αυτές αφορά στην ανάγκη να εκπονηθεί ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο που να βοηθήσει την Ελλάδα να ανακάμψει από τις απώλειες τις οποίες υπέστη από τις πρόσφατες πυρκαγιές. Στα κυριότερα από τα άλλα θέματα που προωθήθηκαν στις ίδιες επαφές, πρόσθεσε, περιλαμβάνονται η ανάγκη για θρησκευτική ελευθερία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η εξεύρεση δίκαιης λύσης για το Κυπριακό, η διατήρηση της Ελληνικής Υπηρεσίας στη Φωνή της Αμερικής, η διάθεση περισσοτέρων κονδυλίων για προγράμματα εκπαίδευσης και ερευνών σχετικά με την Μεσογειακή Αναιμία και η κατάργηση της βίζας για τους Έλληνες που ταξιδεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Henrietta Fore

    Παράλληλα ο Πρόεδρος Gulas και ο Εκτελεστικός Διευθυντής της ΑΧΕΠΑ Basil Mossaidis είχαν επαφές με παράγοντες της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτύξεως (USAID) με τους οποίους εξέτασαν τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από μέρους της υπηρεσίας αυτής για την παροχή βοήθειας στους πυροπαθείς Έλληνες. Αργότερα οι ίδιοι αξιωματούχοι της ΑΧΕΠΑ επισκέφθηκαν τον Πρέσβη της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες, Αλέξανδρο Μαλλιά, από τον οποίον και ενημερώθηκαν σχετικά με τις ανάγκες που υπάρχουν στην Ελλάδα μετά τις φωτιές. Οι επαφές ολοκληρώθηκαν στο Στέητ Ντηπάρτμεντ όπου η ηγεσία της ΑΧΕΠΑ συναντήθηκε με την Διευθύντρια του Αμερικανικού Προγράμματος Εξωτερικής Βοήθειας Henrietta H. Fore, η οποία διευθύνει επίσης την Υπηρεσία USAID.

    Μετά τις επαφές αυτές ο Πρόεδρος Ike Gulas δήλωσε: 'Η ΑΧΕΠΑ εργάζεται σκληρά για να γίνει πλήρως αντιληπτή από όλους η τεράστια έκταση των απωλειών στην Ελλάδα και για να συγκεντρώσει χρηματικές συνεισφορές και υλική βοήθεια'. Ο Ύπατος Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ εξέφρασε κατόπιν την ελπίδα ότι 'οι συναντήσεις που είχαμε με όλους τους αξιωματούχους της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας, θα βοηθήσουν στην επίτευξη του απώτερου στόχου μας που είναι η παροχή μεγαλύτερης βοήθειας για την ανακούφιση του Ελληνικού λαού'.

    Η ΑΧΕΠΑ, που είναι και η μεγαλύτερη Ελληνοαμερικανική οργάνωση στον κόσμο, λέει τέλος πως μέσω της ιστοσελίδας της και με την βοήθεια της Ολυμπιακής, η οποία αερομεταφέρει δωρεάν δέματα βοήθειας προς τους πυροπαθείς Έλληνες, θα συνεχίσει να συγκεντρώνει δωρεές τόσο σε χρήμα όσο και σε απαιτούμενα εφόδια, ώστε να Ελλάδα να ανακάμψει πλήρως και όσο γίνεται γρηγορότερα από τη συμφορά που υπέστη.

    [02] Συνάντηση Μπους-Αμπάς

    25-09-2007

    Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μ. Αμπάς και ο πρόεδρος Μπους.

    Ο πρόεδρος Μπους συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και συζήτησε μαζί του τα σχέδια προετοιμασίας της υπό την αιγίδα των ΗΠΑ ειρηνευτικής διάσκεψης για το Μεσανατολικό. Μετά την συνάντηση οι κύριοι Μπους και Αμπάς επαναβεβαίωσαν την αφοσίωση τους στην ιδέα ενός Παλαιστινιακού κράτους.

    Ο κ. Μπους δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα παίξουν ρόλο ισχυρού εταίρου για την υλοποίηση αυτού του οράματος αν η Παλαιστινιακή και η Ισραηλινή ηγεσία είναι διατεθειμένη να εργαστεί προς αυτό το στόχο. Ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε ότι ο κ. Αμπάς είναι αφοσιωμένος στον στόχο της σύστασης Παλαιστινιακής δημοκρατίας που θα συνυπάρχει ειρηνικά με το Ισραήλ.

    Από την πλευρά του ο κ. Αμπάς εξέφρασε την ελπίδα ότι η ειρηνευτική διάσκεψη του Νοεμβρίου θα ασχοληθεί με θέματα που θα οδηγήσουν σε πλήρεις διαπραγματεύσεις επί καίριας σημασίας θεμάτων. Σήμερα αναμένεται η ομιλία του κ. Μπούς στην Γενική Συνέλευση των ΗΕ.

    [03] Επίμαχη ομιλία Αχμαντινετζάντ στο Κολούμπια

    25-09-2007

    Διαδηλωτές εξώ από το Κολούμπια

    Ο Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Κολούμπια, Λη Μπόλιντζερ, χαρακτήρισε τον Πρόεδρο του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, 'ποταπό και σκληρό δικτάτορα' στα πλαίσια παρουσίασης του Iρανού ηγέτη στο κοινό του πανεπιστημίου.

    Η παρουσία του Ιρανού προέδρου για να μιλήσει στο πανεπιστήμιο Κολούμπια αποτέλεσε την πιο επίμαχη επίσκεψη του στη Νέα Υόρκη, προκάλεσε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας οργανώσεων για τη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των μέσων ενημέρωσης και πολιτικών προσωπικοτήτων.

    Λη Μπόλιντζερ

    Ο Πρόεδρος του Κολούμπια προέτρεψε τον Ιρανό Πρόεδρο να απαντήσει σε ερωτήσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και να σχολιάσει την καταπίεση των διανοουμένων, των ομοφυλοφίλων και άλλων στο Ιράν. Ο κ. Αχμαντινετζάντ δήλωσε ότι στο Ιράν δεν υπάρχουν ομοφυλόφιλοι, σχόλιο που προκάλεσε τα γέλια του κοινού.

    Ο ιρανός Πρόεδρος πρόσθεσε επίσης ότι ο Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Κολούμπια προσέβαλε αυτόν και το κοινό. Η ομιλία του κ. Αχμαντινετζάντ επικεντρώθηκε σε θρησκευτικές και φιλοσοφικές ιδέες για την αναζήτηση της αλήθειας, όπως δήλωσε.

    Σήμερα ο Ιρανός Πρόεδρος πρόκειται να μιλήσει στη Γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

    [04] Διεθνής Αμνηστία: Προσφυγική κρίση στο Ιράκ

    25-09-2007

    Η Διεθνής Αμνηστία δηλώνει ότι η διεθνής κοινότητα έχει αποτύχει να αντιμετωπίσει επαρκώς την επιδεινούμενη προσφυγική κρίση στο Ιράκ. Σε νέα έκθεση της η οργάνωση αναφέρει ότι η Συρία και η Ιορδανία δεν έχουν πάρει αρκετή διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των Ιρακινών προσφύγων που έχουν καταφύγει σ' αυτές. Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει επίσης ότι η ανταπόκριση χωρών που συμμετέχουν στην υπό την αιγίδα των ΗΠΑ συμμαχία στο Ιράκ είναι 'ιδιαίτερα μικρή' και ότι οι συγκεκριμένες χώρες έχουν 'ιδιαίτερη ευθύνη' να λύσουν το πρόβλημα.

    Σύμφωνα με την οργάνωση η Συρία φιλοξενεί 1,4 εκατομμύρια Ιρακινούς και η Ιορδανία περίπου 500 χιλιάδες πρόσφυγες απ' το Ιράκ. Επίσης άλλα 2,2 εκατομμύρια Ιρακινοί έχουν εκτοπισθεί απ' τις εστίες τους και έχουν καταφύγει σε άλλη περιοχή μέσα στο Ιράκ. Η Διεθνής Αμνηστία συγχαίρει τη Συρία και την Ιορδανία για το γεγονός ότι δέχτηκαν τους πρόσφυγες, αλλά επικρίνει τις δύο αυτές χώρες για την επιβολή νέων μέτρων στην έκδοση αδειών εισόδου στη χώρα με αποτέλεσμα να δυσχεραίνονται οι προσπάθειες των Ιρακινών που αποτολμούν να διαφύγουν των βιαιοτήτων στη χώρα τους.

    [05] Ράις: 'Συναινετική ανεξαρτησία' για το Κοσσυφοπέδιο

    25-09-2007

    Κοντολίζα Ράις

    Η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι μόνο ένα ανεξάρτητο Κόσοβο θα συντελέσει στη σταθερότητα στα Βαλκάνια. Σε δηλώσεις της προς το πρακτορείο Ρωϋτερ τη Δευτέρα, η κ. Ράις επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ είναι αφοσιωμένες στην ιδέα της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου και σημείωσε ότι οι τρέχουσες συνομιλίες για το μέλλον του Κοσόβου, θα καταλήξουν σε 'συναινετική ανεξαρτησία', όπως είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε όμως ότι δεν θα ήταν καλή ιδέα η μονομερής κήρυξη ανεξαρτησίας από μέρους του Κοσυφοπεδίου. Οι συνομιλίες για το Κόσοβο θα ολοκληρωθούν στις 10 Δεκεμβρίου.

    [06] Αύξηση της εγκληματικότητας στις ΗΠΑ

    25-09-2007

    Νέα έκθεση του FBI αναφέρει αύξηση της εγκληματικότητας στις ΗΠΑ για δεύτερη κατά σειρά χρονιά. Συγκεκριμένα πάνω από 1,4 εκατομμύρια εγκληματικές πράξεις σημειώθηκαν στις ΗΠΑ πέρυσι, ενώ οι δολοφονίες, οι απόπειρες ανθρωποκτονίας, οι βιασμοί και οι ληστείες αυξήθηκαν κατά περίπου 2% το 2006.

    Πάντως μειώθηκε για τέταρτη κατά σειρά χρονιά, κατά περίπου 2%, ο αριθμός των εγκληματικών πράξεων σε βάρος προσωπικής περιουσίας, όπως οι εμπρησμοί.

    [07] Μπαν: Πρέπει να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου

    25-09-2007

    Μπαν Κι Mουν

    80 ηγέτες που συμμετείχαν στην ειδική σύνοδο των ΗΕ για το περιβάλλον, άκουσαν παροτρύνσεις του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Mουν και του κυβερνήτη της Καλιφόρνια, Άρνολντ Σβάρτζενεγκερ, για λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση των κλιματολογικών αλλαγών στον πλανήτη μας. Ο κ. Μπαν συγκάλεσε την ειδική αυτή σύνοδο τη Δευτέρα με στόχο την συγκέντρωση προσοχής στο θέμα ενόψει της διάσκεψη για το περιβάλλον το Δεκέμβριο στο Μπαλί της Ινδονησίας, όπου θα εξεταστεί το Πρωτόκολλο του Κιότο που εκπνέει το 2012. Ο κ. Μπαν δήλωσε ότι η επιτροπή των ΗΕ για θέματα περιβάλλοντος 'επιβεβαίωσε κατηγορηματικά' το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την ευθύνη που φέρουν γι αυτό οι ανθρώπινες ενέργειες.

    Ο γ.γ. των ΗΕ τόνισε ότι 'δεν υπάρχει πλέον καιρός για αμφιβολίες' και επεσήμανε την ανάγκη προόδου στις διεθνείς συνομιλίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Επίσης ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Αλ Γκόρ, δήλωσε κατά τη σύνοδο ότι ο πλανήτης μας αντιμετωπίζει κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

    [08] ΗΠΑ: Μεγάλη επιχείρηση κατά διακινητών αναβολικών ουσιών

    25-09-2007

    Η Αμερικανική Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών ανακοίνωσε τη σύλληψη άνω των 120 ατόμων στα πλαίσια της μεγαλύτερης, στην ιστορία των ΗΠΑ, επιχείρησης κατά διακινητών αναβολικών ουσιών. Συγκεκριμένα 56 εργαστήρια παρασκευής τέτοιων ουσιών έγιναν στόχοι των αρχών σε διάστημα 18 μηνών.

    Η Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι ξένες χώρες όπως η Κίνα, το Μεξικό, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Δανία και η Ταϊλάνδη συνεργάστηκαν με τις Αμερικανικές διωκτικές αρχές. Σύμφωνα με πληροφορίες Κινεζικά εργαστήρια παρέχουν μεγάλες ποσότητες πρώτων υλών για την Παρασκευή αναβολικών ουσιών. Οι αρχές κατάσχεσαν εκατομμύρια δόσεις αναβολικών ουσιών σε εφόδους απ' άκρη σ' άκρη των ΗΠΑ.

    [09] Απεργούν εργαζόμενοι στη Τζένεραλ Μότορς

    25-09-2007

    Χιλιάδες εργαζόμενοι στην αυτοκινητοβιομηχανία Τζένεραλ Μοτορς στις ΗΠΑ απεργούν, καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την διεύθυνση της εταιρείας για θέματα υγειονομικής περίθαλψης και αλλά θέματα. Πολλοί από τους 73 χιλιάδες εργαζόμενους στην εταιρεία, οι οποίοι ανήκουν στη εργατική ένωση, εγκατέλειψαν τα καθήκοντα τους και άρχισαν να απεργούν όταν εξέπνευσε, τη Δευτέρα το πρωί, η διορία που είχε τεθεί για την επίτευξη συμφωνίας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για το πρόγραμμα υγείας που υποστηρίζει η εταιρεία. Ηγετικά στελέχη της συνδικαλιστικής ένωσης εργαζομένων στην Τζένεραλ Μοτόρς επίσης προσπαθούν να αποσπάσουν εγγυήσεις ότι η εταιρεία θα διατηρήσει θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.

    [10] Επίθεση στη Μπακούμπα, πάνω από 18 νεκροί

    25-09-2007

    Φωτ. αρχείου

    Στο Ιράκ, τουλάχιστον 18 άτομα σκοτώθηκαν και 30 άλλα τραυματίστηκαν από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στη διάρκεια τοπικής συνεδρίασης για την επίτευξη συμφιλίωσης μεταξύ της αστυνομίας, Σιιτών και Σουνιτών ηγετών στη Μπακούμπα, βόρεια της Βαγδάτης. Μεταξύ των νεκρών είναι και ο αστυνομικός διοικητής της πόλης και δύο ανώτεροι αξιωματούχοι της αστυνομίας.

    Επίσης τη Δευτέρα από άλλη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σκοτώθηκαν τουλάχιστον 6 άτομα και τραυματίστηκαν 17 άλλα σε Ιρακινό φυλάκιο ασφάλειας κοντά στην πόλη Ταλ Αφάρ στο βόρειο Ιράκ, ενώ ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε από εχθρικά πυρά στην επαρχία Σαλάχ Αντ Ντίν.

    [11] Παγκόσμια Έδρα Ιστορίας και Θεωρίας για την Έννοια της Δικαιοσύνης

    Γιώργος Μπίστης

    Νέα Υόρκη

    25-09-2007

    Τάσσος Παπαδόπουλος

    H Κύπρος ίδρυσε Παγκόσμια Έδρα Ιστορίας και Θεωρίας για την Έννοια της Δικαιοσύνης στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Μιλώντας στη σχετική τελετή ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, είπε ότι είναι ιδιαίτερα υπερήφανος τόσο για την ίδρυση της έδρας, όσο και για το γεγονός ότι η έδρα αυτή βρίσκεται σ' ένα από τα λαμπρότερα ακαδημαϊκά ιδρύματα των ΗΠΑ.

    Η Κύπρος, τόνισε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, είναι πολύ χαρούμενη που συνδέεται τώρα στενά με ένα πανεπιστήμιο τέτοιου κύρους όπως το πανεπιστήμιο της Νέα Υόρκης, που επί χρόνια πολλά προσφέρει αποφοίτους και καθηγητές οι οποίοι διακρίθηκαν και απέσπασαν μεγάλες τιμές.

    Ο Κύπριος Πρόεδρος εξέφρασε μεγάλη χαρά για το ότι τη νέα έδρα αναλαμβάνει ο Richard Sorabji, καθηγητής φιλοσοφίας στο περίφημο King's College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και ο οποίος έχει προσφέρει έργο πολλών δεκαετιών και έχει συμβάλλει ουσιαστικά στη σύνδεση της φιλοσοφίας του Αριστοτέλη με το σύγχρονο τρόπο σκέπτεσθαι.

    Richard Sorabji

    Ο κ. Παπαδόπουλος αναγνώρισε κατόπιν τον καθηγητή Φίλιππο Μίτση, ο οποίος κατέχει την Έδρα Ελληνική Κουλτούρας και Πολιτισμού Αλέξανδρου Ωνάση στο πανεπιστήμιο της Νέα Υόρκης και ο οποίος φαίνεται ότι έρριψε την ιδέα για την ίδρυση της Κυπριακής έδρας. Ο Κύπριος Πρόεδρος αναγνώρισε επίσης ότι οι στενοί δεσμοί της χώρας του με το πανεπιστήμιο της Νέα Υόρκης σφυρηλατήθηκαν στα χρόνια κατά τα οποία πρόεδρος του διεθνώς αναγνωρισμένου αυτού ιδρύματος ανωτάτης εκπαίδευσης ήταν ο προσωπικός φίλος του και υποστηρικτής Τζων Μπραδήμας.

    Τον Ιούλιο ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είχε τιμήσει τον Τζων Μπραδήμα και το Γερουσιαστή Πωλ Σαρμπάνη απονέμοντάς τους το μεγαλόσταυρο του Μακαρίου ΙΙΙ για την πολυετή και ακλόνητη υποστήριξή τους στην υπόθεση της Κύπρου και για τη συμβολή τους στη σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στην Κύπρο και στις ΗΠΑ.

    Η ανάπτυξη στενότερων σχέσεων της Κύπρου με εξέχοντα αμερικανικά πανεπιστήμια ξεκίνησε το 2004 όταν η σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard συμφώνησε να αναλάβει ερευνητική πρωτοβουλία στην Κύπρο για τη μελέτη της επίδρασης που έχει το περιβάλλον στη δημόσια υγεία. Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η ίδρυση της Παγκόσμιας Έδρας Ιστορίας και Θεωρίας για την Έννοια της Δικαιοσύνης έχει τόσο συμβολική, όσο και ουσιαστική σπουδαιότητα για την Κύπρο γιατί αντικατοπτρίζει αφ' ενός μεν την κληρονομιά του τόπου, αφ' ετέρου τους σύγχρονους οραματισμούς του.

    Αφού υπενθύμισε ότι η Κύπρος είναι σημαντικός κομμάτι του Ελληνικού πολιτισμού για πάνω από 3.000 χρόνια και έχει συμβάλει αδιάκοπα από το 1200 πΧ μέχρι σήμερα στα επιτεύγματα και τη ακτινοβολία του πολιτισμού αυτού ο κ Παπαδόπουλος τόνισε ότι η ίδρυση της νέας έδρας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης σχετίζεται άμεσα και με ένα από τα κύρια θέματα της Κυπριακής εξωτερικής πολιτικής. 'Η τήρηση του νόμου και ο σεβασμό του δικαίου στις διεθνείς σχέσεις βρίσκονται στη κορυφή των στόχων Εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου από τότε που ανακηρύχθηκε ανεξάρτητο κράτος το 1960'. Και αυτό , όπως επεξήγησε στη συνέχεια, γιατί μόνο με τη εφαρμογή του διεθνούς δικαίου μικρά κράτη σαν την Κύπρο μπορούν να επιδιώκουν την απονομή δικαιοσύνης σ' αυτά και την προστασία τους από τη χρήση βίας.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος υπενθύμισε κατόπιν ότι η Τουκία κατέχει παράνομα πάνω από 1/3 του κυπριακού εδάφους επί 33 ολόκληρα χρόνια. Οι προσπάθειές μας σαν δώσουμε τέλος στη στρατιωτική αυτή κατοχή, τόνισε, δρομολογούνται από την ανάγκη να αποκατασταθεί το δίκαιο και αποβλέπουν στο να τηρηθούν οι αρχές του διεθνους δικαίου και να προστατευτούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ευημερία όλων των κυπρίων. Χρειάζεται, πρόσθεσε, να διασφαλίσουμε μία μόνιμη, βιώσιμη και λειτουργική λύση στα πλαίσια μία διζωνική, δικοινοτικής ομοσπονδίας που να συνάδει με τις αξίες και τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης,της οποίας η Κύπρος είναι μέλος από το 2004.

    Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος ευχαρίστησε τέλος τηνομογένεια στις ΗΠΑ για τις ακούραστες προσπάθειες που καταβάλει για την επίλυση του Κυπριακού. Ιδιαίτερα ανέφερε το Πρόεδρο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, κ Peter Papanikolaou και τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας ΣυντονιστικήςΕπιτροπής για Δικαιοσύνη στη Κύπρο, κ Philip Christopher. Καταλήγοντας ο κύπριος ηγέτης εξέφρασε την ελπίδα ότι η δημιουργία της νέας έδρας στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης θα προωθήσει όλα στα στοιχεία που είναι απαραίτητα για το δίκαιο διακανονισμό όλων των πολιτικών προβλημάτων του κόσμου.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 26 September 2007 - 1:18:44 UTC