Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-10-01

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μορατόριουμ για τη θανατική ποινή
  • [02] Ουκρανία: Πιθανή κυβέρνηση συνασπισμού
  • [03] Νταρφούρ: Επίθεση σε ειρηνοφρουρούς
  • [04] Ο Μπιλ θα αναλάβει οποιαδήποτε αρμοδιότητα του ορίσει η Χίλαρι
  • [05] Συνάντηση Ολμέρτ-Αμπάς την Τετάρτη
  • [06] Έφυγε ο Μίλαν Γέλιτς
  • [07] President Papadopoulos calls for implementation of the Gambari agreement without any changes
  • [08] Ιράν: Η Τεχεράνη έτοιμη να βοηθήσει στο Ιράκ αν αποσυρθούν οι ΗΠΑ
  • [09] Το ΣΑΕ Αμερικής άνοιξε γραφεία στην Αθήνα και την Ουάσιγκτον
  • [10] Ελλάδα: Δημοφιλής πολιτικός ο Καραμανλής

  • [01] Μορατόριουμ για τη θανατική ποινή

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    01-10-2007

    Η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της εβδομάδας που πέρασε, έκλεισε στο Στρασβούργο με ψήφισμα που είχαν προτείνει οι πέντε μεγαλύτερες ομάδες του Κοινοβουλίου με το οποίο τάσσονται υπέρ της σύνταξης ενός παγκόσμιου μορατόριουμ για την θανατική ποινή θεωρώντας ότι η έγκριση ενός τέτοιου πολιτικού κειμένου θα αποτελέσει σημαντικό βήμα προς την κατάργηση της.

    Το Απρίλιο του 2007 η προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε λάβει παρόμοια εντολή για διεθνές μορατόριουμ με ψήφισμα επίσης της Ολομέλειας αλλά δεν προχώρησαν οι διαδικασίες. Γι αυτό τώρα καλείται η Πορτογαλική Προεδρία να καταθέσει το ψήφισμα στον ΟΗΕ ώστε να εγκριθεί αν είναι δυνατόν πριν από το τέλος του 2007.

    Οι ευρωβουλευτές ζητούν την υπογραφή του ψηφίσματος από όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες και ζητούν από την πολωνική κυβέρνηση που θα προκύψει στις εκλογές του Οκτωβρίου να αναθεωρήσει την στάση της, καθώς ο πρόεδρος της Πολωνίας κ. Καζίνσκι είχε ταχθεί υπέρ της επανόδου της ποινής και εναντίον της καθιέρωσης πανευρωπαϊκής ημέρας κατά της θανατική ποινής.

    Στο τελευταίο ψήφισμα οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν αυτή τη φορά την καθιέρωση της 10ης Οκτωβρίου ως Ευρωπαϊκής Ημέρας κατά της θανατικής ποινής.

    [02] Ουκρανία: Πιθανή κυβέρνηση συνασπισμού

    01-10-2007

    Γιούλια Τιμοσένκο

    Τόσο ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Βίκτωρ Γιανουκόβιτς, όσο και η ηγέτης της αντιπολίτευσης, Γιούλια Τιμοσένκο, δηλώνουν ότι θα σχηματίσουν νέες κυβερνήσεις, ενώ συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής.

    Τα exit poll δίνουν στο κόμμα του κ. Γιανουκόβιτς ποσοστό 36% και στο κόμμα της κ. Τιμοσένκο ποσοστό 32%. Το κόμμα του προέδρου Βίκτωρ Γιούστσενκο, έρχεται τρίτο με 13%. Ο κ. Γιανουκόβιτς δήλωσε στην Ουκρανική τηλεόραση ότι τα αποτελέσματα θα του επιτρέψουν να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, αλλά η κ. Τιμοσένκο ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει απ' τον πρόεδρο Γιούστσενκο να της δώσει εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης.

    Ο πρόεδρος της Ουκρανίας και η κ. Τιμοσένκο έχουν ήδη συμφωνήσει να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε μια κυβέρνηση συνασπισμού που θα δώσει στα φιλο-μεταρρυθμιστικά τους κόμματα πλειοψηφία κοινοβουλευτικών εδρών. Αξιωματούχοι δηλώνουν ότι τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν σε μερικές μέρες.

    [03] Νταρφούρ: Επίθεση σε ειρηνοφρουρούς

    01-10-2007

    Επίθεση σε ειρηνοφρουρούς της Αφρικανικής Ένωσης στη περιοχή Νταρφούρ του Σουδάν προκάλεσε έντονες αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας. Από την επίθεση η οποία έγινε αργά το Σάββατο το βράδυ σκοτώθηκαν 10 στρατιώτες, τραυματίστηκαν 7 ενώ περίπου 50 αγνοούνται.

    Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, καταδίκασε έντονα αυτή την επίθεση και δήλωσε ότι οι δράστες πρέπει να καταστούν υπόλογοι των πράξεων τους. Εκπρόσωπος της Αφρικανικής Ένωσης, δήλωσε ότι απώλειες που σημειώθηκαν ήταν οι μεγαλύτερες στη περιοχή του Νταρφουρ από το 2004 που αναπτύχθηκαν οι ειρηνοφρουροί στην περιοχή. Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη για την επίθεση, αλλά οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι της Αφρικανικής Ένωσης πιστεύουν ότι πρόκειται για αντάρτες του Νταρφούρ.

    Ο επικεφαλής σε θέματα ασφάλειας της Αφρικανικής Ένωσης χαρακτήρισε την επίθεση 'αποτρόπαια, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Μπερναρντ Κουσνέρ δήλωσε ότι ήταν 'δολοφονική και απαράδεκτη'. Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου δήλωσε ότι η βία επιβεβαιώνει την ανάγκη αποστολής από κοινού δύναμης της Αφρικανικής ΈνωσηςβΗνωμένων Εθνών στο Νταρφούρ όσο πιο σύντομα γίνεται.

    Διοικητές των επαναστατικών οργανώσεων παραδέχτηκαν ότι οι δυνάμεις τους μάχονται αυτές τις μέρες στρατό της σουδανικής κυβέρνησης κοντά στη Χασκανίτα, όπου είναι και η βάση της Αφρικανικής Ένωσης όπου σημειώθηκε η επίθεση. Αξιωματούχοι της Αφρικανικής Ένωσης καταδίκασαν την επίθεση χαρακτηρίζονταν την παραβίαση της συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός που υπεγράφη πέρυσι.

    [04] Ο Μπιλ θα αναλάβει οποιαδήποτε αρμοδιότητα του ορίσει η Χίλαρι

    01-10-2007

    Μπιλ και Χίλαρι Κλίντον

    Ο Πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, δήλωσε ότι θα αναλάβει οποιαδήποτε αρμοδιότητα του ορίσει η σύζυγός του Χίλαρι, αν αυτή εκλεγεί Πρόεδρος. Σε συνέντευξη τους προς αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο την Κυριακή ο κ. Κλίντον δήλωσε ότι δεν θέλει ο κόσμος να πιστεύει πως θα υπάρχουν 2 άτομα που θα αποφασίζουν στο Λευκό Οίκο, αν η κ. Κλίντον κερδίσει τις εκλογές του 2008.

    Ο πρώην πρόεδρος τόνισε ότι η κυρία Κλίντον θα είναι αυτή που θα αποφασίζει και θα ορίζει τη πολιτική ατζέντα της κυβέρνησης και ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να υπηρετήσει στο υπουργικό της συμβούλιο λόγω νόμου που ψήφισε το Κογκρέσο το 1967. Σε ερώτηση ποιος νομίζει ότι θα επιλεγεί από τους Ρεπουμπλικανούς για το προεδρικό χρίσμα ο κ. Κλίντον απέφυγε να προβεί σε προβλέψεις, λέγοντας ότι οποιοσδήποτε από τους 4 κύριους υποψηφίους θα μπορούσε να επιλεγεί.

    Αναφέρονταν στον πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης, Ρούντι Τζουλιάνι, τον πρώην κυβερνήτη της Μασαχουσέτης Μιτ Ρόμνεϊ, τον Γερουσιαστή, Τζων μακ Κέην από τη Αριζόνα και τον πρώην Γερουσιαστή, Φρεντ Τόμσον από το Τενεσί. Ο κ. Κλίντον πρόσθεσε ότι υπάρχει και ένας άλλος Ρεπουμπλικανός που μπορεί να αναδυθεί ο Μάικ Χάκαμπι, πρώην κυβερνήτης της πολιτείας Αρκάνσας, από όπου κατάγεται ο κ. Κλίντον.

    [05] Συνάντηση Ολμέρτ-Αμπάς την Τετάρτη

    01-10-2007

    Παλαιότερη συνάντηση Ομέρτ-Αμπάς

    Σύμβουλοι του Ισραηλινού Πρωθυπουργού, Εχούντ Ολμέρτ και του Παλαιστίνιου Προέδρου, Μαχμούντ Αμπάς, επιβεβαίωσαν ότι οι δυο ηγέτες θα συναντηθούν την Τετάρτη για συνομιλίες με θέμα την επερχόμενη ειρηνευτική διάσκεψη υπό την αιγίδα των ΗΠΑ για το Μεσανατολικό. Οι δύο ηγέτες θα εξετάσουν κοινό ανακοινωθέν που θα δοθεί στη διάσκεψη του Νοεμβρίου. Πρόκειται για την 6η συνάντηση Ολμέρτ-Αμπάς τους τελευταίους μήνες. Ισραηλινός αναλυτής επεσήμανε ότι και οι δύο ηγέτες προσπαθούν να ευχαριστήσουν την Ουάσιγκτον και να φανούν συνεργάσιμοι.

    Ο κ. Αμπάς επανέλαβε αίτημα του για ξεκάθαρη ατζέντα στη διάσκεψη που θα εξετάζει και τα θέματα του καθεστώτος της Ιερουσαλήμ, των Παλαιστινίων προσφύγων και των τελικών συνόρων, αλλά ο κ. Ολμέρτ έχει δηλώσει ότι αποβλέπει σε μία ευρύτερη διακήρυξη αρχών που θα διέπουν την ειρηνευτική διαδικασία.

    [06] Έφυγε ο Μίλαν Γέλιτς

    01-10-2007

    Μίλαν Γέλιτς

    Πέθανε ξαφνικά από καρδιακή προσβολή ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Μίλαν Γέλιτς, σε ηλικία 51 ετών. Ο πρωθυπουργός των Σέρβων της Βοσνίας, Μίλοραντ Ντόντικ, ανακοίνωσε το θάνατο του Γελιτς χαρακτηρίζοντας την Κυριακή μία θλιβερή μέρα για την χώρα. Ο Γελιτς εξελέγη πρόεδρος πέρυσι αφού προηγουμένως κατείχε το αξίωμα του υπουργού Οικονομίας και Βιομηχανικής Ανάπτυξης. Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο ποιος θα τον αντικαταστήσει.

    [07] President Papadopoulos calls for implementation of the Gambari agreement without any changes

    George Bistis

    New York

    27-09-2007

    Watch interview with President of Cyprus Tassos Papadopoulos - Download

    Watch interview with President of Cyprus Tassos Papadopoulos

    Εφαρμογή της συμφωνίας Γκαμπάρι χωρίς αλλαγές ζητά ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος -- Greek Text

    Tassos Papadopoulos

    The President of the Republic of Cyprus Mr. Tassos Papadopoulos concluded his high level contacts in New York earlier this evening and as we speak he is flying back to Nicosia. Just minutes before leaving for the John F. Kennedy International Airport the Cypriot leader received VOA TV at his private quarters, in the city's historic Waldorf Astoria Hotel, where he assessed for our listeners and viewers the progress made on the Cyprus issue over the last few days in βthe city that never sleepsβ.

    President Papadopoulos had a very busy schedule and from all indications he accomplished a great in a very short period of time. He expressed the views of Cyprus at two major events at the United Nations headquarters, which were attended by hundreds of world leaders, including many heads of state and heads of government.

    Nick Burns

    The Cypriot leader spoke at a special U.N. conference on the Climate Change Challenge, promising that βCyprus stands ready to join the efforts of the international community to ensure that the quality of life we enjoy now is passed on to future generations.β He later addressed the 62nd Session of the U.N. General Assembly, where he expressed the conviction that βthe creation (in Cyprus) of a unified, democratic, inclusive and forward looking society fully assuming its place in the European Union is within reachβ and outlined his vision βto inherit to the future generations the legacy of friendship, co-operation and good neighborliness.β

    President Papadopoulos also met with the U.N. Secretary General Mr. Ban Ki-moon and with representatives of the U.N. Security Council, including the Council's five permanent members. Additionally he had a series of other bilateral meetings on the sidelines of the U.N. General Assembly.

    Gus Bilirakis

    Following these contacts President Papadopoulos told us: βThe general impression I have is that the only way forward today is by implementing the Gambari agreement without any changes and without any prerequisites.β The U.N.-brokered Gambari agreement was concluded and signed by the two communities in Cyprus on 8 July 2006 and has been complimented by letters exchanged between the leaders of the two Cypriot communities and the Under Secretary General for Political Affairs of the United Nations on 15 November 2006.

    Carolyn Maloney

    We then focused our discussion on the relations between the United States and Cyprus, particularly following the meeting President Papadopoulos had on Wednesday evening at his hotel with U.S. Under Secretary of State for Political Affairs Mr. Nicholas Burns. President Papadopoulos said: βThe relations between Cyprus and the U.S. have always been pretty good. In 2004 the two countries had different views with regard to the so-called Annan Plan. The United States considered the plan as an opportunity (for a Cyprus settlement), while the Greek Cypriot people rejected it through a referendum, for they believed it would have not led to the reunification of the country, on the contrary it would have perpetuated the divisive conditions that exist on Cyprus since the Turkish invasion and occupation (of part of the island).β

    Zack Space

    President Papadopoulos believes that things are now changing. As he put it: βFor sometime now I have been witnessing an effort being made by both countries, the U.S. and Cyprus, for a closer bilateral relationship. There are many more areas we could cooperate and Mr. Burns assured me of the United States willingness to strengthen our relations on several issues, on several bilateral activities. I want to say that my meeting with Mr. Burns was very good, very productive and we have agreed to meet again, so that we can continue are discussions.β

    Our meeting with the Cypriot leader took place as the Committee on Foreign Affairs of the U.S. House of Representatives approved in Washington a resolution expressing strong support for the implementation of the July 8, 2006 agreement between President Papadopoulos and Turkish Cypriot leader Mehmet Ali Talat relating to the reunification of Cyprus. The resolution views the July 8 2006 agreement βas the way forward to prepare for new comprehensive negotiations leading to the reunification of Cyprus within a bi-zonal, bi-communal federation as set out in the relevant UN Security Council resolutions.β

    John Sarbanes

    President Papadopoulos welcomed the initiative of the House Foreign Affairs Committee. In his words: βI believe this is a very important initiative which carries the potential of a very successful outcome. We need to thank Congressman Gus Bilirakis from Florida and the other members of Congress from both major parties (Mrs. Carolyn Maloney from New York, Mr. Zack Space from Ohio and Mr. John Sarbanes from Maryland) for signing and co-sponsoring the measure, which has just been adopted unanimously by the Foreign Affairs Committee. The action is very important for it expresses support for the Gambari process but is also equally important because it urges the U.S. to help with the immediate implementation of the July 8 2006 agreement in its entirety and without deviation from that process. I hope that the U.S. administration will respond positively to the call made by the Congressional Committee. Again, I take the opportunity to thank all those who contributed to the adoption of this important Congressional resolution.β

    These were the last words President Papadopoulos spoke on our camera. The time for our interview was up. His luggage had already been taken to the door. His limo was waiting outside. His trip to the airport needed to begin in minutes, if he was to make the flight to Nicosia. We thanked President Papadopoulos for taking the time to brief us and gave him our best wishes for a just and lasting settlement of the Cyprus issue.

    [08] Ιράν: Η Τεχεράνη έτοιμη να βοηθήσει στο Ιράκ αν αποσυρθούν οι ΗΠΑ

    01-10-2007

    Αλί Λαριτζανί

    Σε συνέντευξη του προς τους βFinancial Timesβ, o επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας και κύριος διαπραγματευτής για τα πυρηνικά του Ιράν, Αλί Λαριτζανί, δήλωσε ότι η Τεχεράνη θα βοηθήσει τις ΗΠΑ στην σταθεροποίηση του Ιράκ, αν η Ουάσιγκτον θέσει και τηρήσει χρονοδιάγραμμα απόσυρσης των δυνάμεων της. Πάντως δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς το Ιράν θα συντελέσει στην σταθερότητα του Ιράκ.

    Τη Κυριακή, στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι συμμαχική έφοδος στη Βαγδάτη οδήγησε στη σύλληψη 15 υπόπτων μελών οργάνωσης με διασυνδέσεις με το Ιράν που διακινούσε όπλα. Παράλληλα Αμερικανοί και Ιρακινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι στρατιωτικές δυνάμεις σκότωσαν τουλάχιστον 60 αντάρτες σε πολλαπλές επιχειρήσεις απ' την Παρασκευή και στρατιωτικοί αξιωματούχοι στη Βαγδάτη ανακοίνωσαν ότι Αμερικανικές δυνάμεις σκότωσαν τουλάχιστον 20 αντάρτες που άνοιξαν πυρ σε Αμερικανικό αεροσκάφος που πετούσε χαμηλά κοντά στην Ιρακινή πρωτεύουσα.

    Ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Ιράκ, Ράϊαν Κρόκερ

    Στο μεταξύ, η Αμερικανική πρεσβεία στο Ιράκ τάχθηκε στο πλευρό Ιρακινών πολιτικών επικρίνοντας ψήφισμα της Αμερικανικής γερουσίας που ζητά τριχοτόμηση του Ιράκ. Ασυνήθιστο ανακοινωθέν της Αμερικανικής πρεσβείας στη Βαγδάτη αναφέρει ότι 'Η Πρεσβεία θέλει να ξεκαθαρίσει ότι η υποστήριξη ενός σταθερού, ασφαλούς και ενωμένου Ιράκ παραμένει ξεκάθαρη πολιτική της Αμερικανικής κυβέρνησης'. Στο ανακοινωθέν αναφέρεται επίσης ότι οποιαδήποτε προσπάθεια χωρισμού του Ιράκ σε τρία εθνικά αμιγή κρατίδια θα προκαλέσει 'εξαιρετικό πόνο και αιματοχυσία'. Τα κύρια πολιτικά κόμματα του Ιράκ καταδίκασαν την ιδέα διαχωρισμού της χώρας σε τρεις περιοχές Σιιτών, Σουνιτών και Κούρδων. Πάντως το ψήφισμα που ενέκρινε η Αμερικανική Γερουσία είναι μη δεσμευτικό.

    [09] Το ΣΑΕ Αμερικής άνοιξε γραφεία στην Αθήνα και την Ουάσιγκτον

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    01-10-2007

    Θεόδωρος Σπυρόπουλος

    Το ΣΑΕ Αμερικής, που εδρεύει στην Ελληνική γειτονιά του Σικάγου, έκανε ένα εντυπωσιακό αλλά και ιστορικό άλμα, ιδρύοντας τα πρώτα παραρτήματα στην Αθήνα και τη Ουάσιγκτον. Με την απόκτηση των καινούργιων αυτών γραφείων, η Περιφέρεια Αμερικής του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού γίνεται ένας δυναμικός και ουσιαστικός κρίκος που συνδέει τις πρωτεύουσες της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Την πρωτοβουλία ανακοίνωσε ο Συντονιστής της Περιφέρειας και διακεκριμένος ομογενής κ. Θεόδωρος Σπυρόπουλος ο οποίος, στους λίγους μήνες από τότε που ανέλαβε το πηδάλιο του ΣΑΕ Αμερικής, έχει προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες τόσο στην Ελληνική κοινότητα των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και στην Ελληνική Πολιτεία, της οποίας είναι συμβουλευτικό όργανο για θέματα που αφορούν την ομογένεια.

    Τα δύο νέα γραφεία έχουνε μεγάλη σπουδαιότητα, αν και για διαφορετικούς λόγους το καθένα. Όπως μας εξήγησε ο κ. Σπυρόπουλος, το γραφείο του ΣΑΕ ΗΠΑ στην Αθήνα, στην οδό Απόλλωνος 5, κοντά στην Πλατεία Συντάγματος, διευθύνεται από την κ. Νότα Λαδά και τον πρώην βουλευτή κ. Ηλία Μαλεβίτη, κι έχει σκοπό την εξυπηρέτηση των ομογενών και των Αμερικανών που ζούνε εκεί στις υποθέσεις τους με το Ελληνικό Δημόσιο.

    Νίκος Λαρυγγάκης, διευθυντής AHI

    Το γραφείο στη Ουάσιγκτον, που φιλοξενείται στο κτίριο του Αμερικανο-Ελληνικού Ινστιτούτου (American Hellenic Institute) ιδρύθηκε κυρίως για να παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις των Ελληνικών θεμάτων στο Κογκρέσο και στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο κ. Σπυρόπουλος αναμένει πως 'καθώς θα αρχίσουν να αναπτύσσονται οι πρωτοβουλίες και οι δραστηριότητες του νέου ΣΑΕ και του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου με το Κογκρέσο και την Αμερικανική κυβέρνηση, η παρουσία μας θα αυξηθεί στη Ουάσιγκτον μέσω αυτού του γραφείου'.

    Με άλλα λόγια, επειδή η Ουάσιγκτον αποτελεί το σημαντικότερο στον κόσμο κέντρο λήψης πολιτικών αποφάσεων, το καινούργιο γραφείο του ΣΑΕ στην πρωτεύουσα της Αμερικανικής Συμπολιτείας θα είναι ένας μόνιμος χώρος, ή πιο απλά ένα τακτικό στέκι, για συναντήσεις τόσο παραγόντων του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού όσο και άλλων ηγετών της ομογένειας στις Ηνωμένες Πολιτείες, ώστε να ενεργούν γρήγορα και αποφασιστικά, όποτε χρειάζεται η ανάληψη συντονισμένης ομογενειακής δράσης.

    [10] Ελλάδα: Δημοφιλής πολιτικός ο Καραμανλής

    Μαρία Σπυριδωνάκου

    Αθήνα

    01-10-2007

    Κώστας Καραμανλής

    Αλλαγή στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ επιθυμεί η κοινή γνώμη σύμφωνα με το πρώτο μετεκλογικό βαρόμετρο του ΣΚΑΙ και της Public Issue. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση το 60% των ερωτηθέντων προτιμά νέα ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ ενώ το 51% πιστεύει πως για την εκλογική ήττα ευθύνεται ο Γιώργος Παπανδρέου.

    Στην ερώτηση ποιος είναι ο καταλληλότερος για να διαδεχτεί τον κύριο Παπανδρέου το 46% απαντά ο Ευάγγελος Βενιζέλος ενώ το 34% πιστεύει ότι δεν χρειάζεται αλλαγή. 'Τα ευρήματα της έρευνας είναι απόλυτα συμβατά με το αίσθημα του κόσμου', υπογράμμισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοίδης.

    Στην ίδια δημοσκόπηση καταγράφεται η ανακούφιση της κοινής γνώμης από τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας με 32% αλλά και η θετική γνώμη από την κυβέρνηση που σχηματίσθηκε με 57%. Ενισχυμένη εμφανίζεται η εικόνα του πρωθυπουργού ο οποίος και παραμένει ο πλέον δημοφιλής πολιτικός. Κατά 13% αυξήθηκαν οι θετικές γνώμες για τον Κώστα Καραμανλή σε σχέση με τον Ιούλιο του 2007. Τον Ιούλιο ο πρωθυπουργός είχε 51% θετικές γνώμες ενώ τώρα φτάνει τις 64%.

    Ρεκόρ τετραετίας όμως και στο δείκτη πρωθυπουργικής καταλληλότητας καταγράφει ο πρωθυπουργός όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της public issue Γιάννης Μαυρής.

    Αρνητική εντύπωση για το ΠΑΣΟΚ έχει το 65% Ενισχυμένοι εμφανίζονται και οι υπόλοιποι αρχηγοί των κομμάτων. Θετικά κρίνει το 57% τον Αλέκο Αλαβάνο, 51% τον Γιώργο Παπανδρέου 46% την Αλέκα Παπαρήγα και 38% στο Γιώργο Καρατζαφέρη.

    Τέλος, το 62% πιστεύει ότι η πεντα-κομματική Βουλή θα λειτουργήσει καλύτερα, το 51% αποτιμά θετικά την είσοδο του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού στη βουλή ενώ το 72% θεωρεί θετικό ότι ενισχύθηκαν τα κόμματα της Αριστεράς.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 2 October 2007 - 1:20:32 UTC