Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-10-08

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ολμέρτ: Αφετηρία για απευθείας διάλογο
  • [02] Ιράκ: Συνελήφθησαν σιίτες μαχητές υπεύθυνοι για την απαγωγή 5 Βρετανών
  • [03] 'Μεγαλοποιείται' η κατάσταση στο Νταρφούρ
  • [04] Βιρμανία: Άλλα 78 άτομα συνελήφθησαν
  • [05] Κογκό: Νέες συγκρούσεις
  • [06] Κίνα: Ισχυρή καταιγίδα έπληξε τις νοτιοανατολικές ακτές
  • [07] Ελλάδα: Ευθύνεται η Τουρκία για την εισροή παράνομων μεταναστών

  • [01] Ολμέρτ: Αφετηρία για απευθείας διάλογο

    08-10-2007

    Ο ισραηλινός Πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ εξέφρασε την πεποίθηση ότι το συνέδριο για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, τον ερχόμενο μήνα στις ΗΠΑ θα θέσει το πλαίσιο για απευθείας συνομιλίες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Ο κ. Ολμέρτ δήλωσε ότι οι απευθείας διαπραγματεύσεις θα βασίζονται στο διεθνή 'οδικό χάρτη', όπως αυτός ονομάζεται, για την επικράτηση ειρήνης στη Μέση Ανατολή και θα αποσκοπούν στη δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους που θα συνυπάρχει δίπλα στο Ισραήλ. Ο 'οδικός χάρτης' ζητά τους παλαιστίνιους να αφοπλίσουν εξτρεμιστικές ομάδες και από το Ισραήλ να σταματήσει τις εποικιστικές του δραστηριότητες στη Δυτική Όχθη. Ο κ. Ολμερτ δήλωσε ότι το Ισραήλ χρειάζεται να ενισχύσει τις επαφές του με μετριοπαθείς Παλαιστίνιους και χαρακτήρισε τον Πρόεδρο των Παλαιστινίων, Μαχμούντ Αμπάς, εταίρο στην ειρηνευτική διαδικασία.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Ισραήλ, Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές στη Λωρίδα της Γάζας εκτόξευσαν πυραύλους τύπου Κατιούσα στο νότιο Ισραήλ, την Κυριακή,. Δεν υπήρξαν πληροφορίες για καταστροφές ή απώλειες.

    [02] Ιράκ: Συνελήφθησαν σιίτες μαχητές υπεύθυνοι για την απαγωγή 5 Βρετανών

    08-10-2007

    Στο Ιράκ, ο αμερικανικός στρατός αναφέρει ότι συνέλαβε στην περιοχή Σαντρ Σίτυ της Βαγδάτης σιίτες μαχητές οι οποίοι πιστεύεται ότι ευθύνονται για την απαγωγή 5 Βρετανών εργαζομένων σε εταιρεία ασφάλειας. Ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού αναφέρει ότι οι αντάρτες διατηρούν σχέσεις με τη σιιτική πολιτοφυλακή του Στρατός Μαχντί που υποστηρίζεται από το Ιράν. Άντρες οπλισμένοι και με στολή αστυνομικών απήγαγαν το Μάιο 5 Βρετανούς από το υπουργείο Οικονομίας. Η τύχη τους ακόμη αγνοείται.

    Επίσης, την Κυριακή, ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας δήλωσε ότι η χώρα του σχεδιάζει να αποσύρει τα στρατεύματα της από το Ιράκ. Δεν αναφέρθηκε όμως σε χρονοδιάγραμμα για την απομάκρυνση των 100 Τσέχων στρατιωτών.

    [03] 'Μεγαλοποιείται' η κατάσταση στο Νταρφούρ

    08-10-2007

    Λαμ Ακόλ

    Σύμφωνα με την αποστολή των Ηνωμένων Έθνών στην περιοχή Νταρφούρ του Σουδάν η πόλη Χασκανίτα καταστράφηκε ολοσχερώς από φωτιά, μία εβδομάδα μετά από πολύνεκρη επίθεση σε βάση των ειρηνοφρουρών της Αφρικανικής Ένωσης. Σε ανακοίνωση της η αποστολή του διεθνούς οργανισμού δήλωσε ότι εμπειρογνώμονες επισκέφτηκαν τη Χασκανίτα την οποίαν βρήκαν 'πλήρως κατεστραμμένη εκτός από μερικά κτίρια'. Συμφωνα με την ανακοίνωση οι κάτοικοι εκκένωσαν την πόλη την περασμένη εβδομάδα μετά από επιθέσεις σε βάση των ειρηνοφρουρών της Αφρικάνικη Ένωσης, από τις οποίες σκοτώθηκαν 10 στρατιώτες. . Η ανακοίνωση των Η.Ε. δεν αναφέρει το ποιος προκάλεσε τις πυρκαγιές στη Χασκανίτα , αλλά λέει ότι η πόλη βρίσκεται κάτω από τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων του Σουδάν.

    Επίσης την Κυριακή, ο υπουργός Εξωτερικών του Σουδάν, Λαμ Ακόλ, παραδέχτηκε ότι στην περιοχή του Νταρφούρ επικρατεί βία, αλλά τόνισε ότι δεν συμφωνεί με το Πρόεδρο Μπους ο οποίος χαρακτηρίζει την κατάσταση γενοκτονία. Μιλώντας στο εκπομπή του CNN ο κ Ακόλ δήλωσε ότι το Χαρτούμ δεν αρνείται ότι σημειώνονται θάνατοι στο Νταρφούρ , αλλά διαφωνεί με τον τρόπο κατά τον όποίο τα πράγματα 'μεγαλοποιούνται'.

    [04] Βιρμανία: Άλλα 78 άτομα συνελήφθησαν

    08-10-2007

    Η στρατιωτική κυβέρνηση της Βιρμανίας δήλωσε ότι αλλά 78 άτομα συνελήφθησαν για ανάκριση σχετικά με τις μεγάλες ειρηνικές κινητοποιήσεις υπέρ της δημοκρατίας οι οποίες κατεστάλησαν βίαια τον περασμένο μήνα. Αυτόπτες μάρτυρες όμως αναφέρουν ότι την Κυριακή είχε μειωθεί η παρουσία της αστυνομίας στους δρόμους της Ραγκούν και οι αρχές απομάκρυναν οδοφράγματα από τα σημεία της πόλης όπου σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών.

    Στη Μπανκόκ, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την πρεσβεία της Βιρμανίας, για δεύτερη κατά σειρά μέρα, ζητώντας την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων. Η Μαλαισία ζητά από τη στρατιωτική κυβέρνηση της Βιρμανίας να αρχίσει άμεσα άνευ όρων συνομιλίες με την ηγέτη δημοκρατικής οργάνωσης Αούνγκ Σαν Σου Κι, προτού η διεθνής κοινότητα της επιβάλει επιπρόσθετες κυρώσεις.

    [05] Κογκό: Νέες συγκρούσεις

    08-10-2007

    Σύμφωνα με πληροφορίες από αυτόπτες μάρτυρες νέες συγκρούσεις σημειώθηκαν μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων της Δημοκρατίας του Κονγκό και μονάδων που πρόσκεινται στον αποστάτη στρατηγό Λόρεντ Ενκούντα. Δασοφύλακες ανέφεραν ότι οι συγκρούσεις ανάμεσα στις δύο παρατάξεις άρχισαν το Σάββατο και συνεχίστηκαν όλη μέρα την Κυριακή στο Εθνικό Πάρκο Βιρούνγκα του Κονγκό, όπου ζούνε προστατευμένοι εκατοντάδες γορίλες των ορέων, όπως ονομάζεται ένα είδος των ζώων αυτών που κινδυνεύει να εξαφανιστεί από τον πλανήτη μας. Συνεπεία των συγκρούσεων δασοφύλακες εγκατέλειψαν την βάση τους στο Εθνικό Πάρκο και άφησαν τους γορίλες χωρίς επιτήρηση και προστασία.

    Το Πάρκο βρίσκεται στην επαρχία Κίβου όπου στρατεύματα του Κονγκό και δυνάμεις του Ενκούντα συγκρούονται τακτικά από τον περασμένο Αύγουστο. Οι συγκρούσεις είχαν σαν αποτέλεσμα να εγκαταλείψουν την περιοχή χιλιάδες άμαχοι. Τουλάχιστον 9 γορίλες έχουν σκοτωθεί, περιλαμβανομένων και δύο που, όπως καταγγέλλεται, χρησίμευσαν ως τροφή των δυνάμεων του Ενκούντα.

    [06] Κίνα: Ισχυρή καταιγίδα έπληξε τις νοτιοανατολικές ακτές

    08-10-2007

    Ισχυρή καταιγίδα έπληξε τις νοτιοανατολικές ακτές της Κίνας. Οι αρχές εκκένωσαν πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα, αφού η καταιγίδα είχε ήδη προκαλέσει το θάνατο 5 ατόμων στην Ταϊβάν. Αν και οι μετεωρολόγοι υποβάθμισαν τον τυφώνα Κρόσα σε τροπική καταιγίδα πριν φτάσει τις κινεζικές ακτές, έντονες βροχοπτώσεις και άνεμοι ισχύος 126 χιλιόμετρων την ώρα έπληξαν την περιοχή. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ξινχουά ανάφερε ότι οι κινεζική ακτοφυλακή περιέσωσε 27 μέλη πληρώματος φορτηγού πλοίου το οποίο υπέστη μηχανική βλάβη κατά τη διάρκεια της καταιγίδας.

    [07] Ελλάδα: Ευθύνεται η Τουρκία για την εισροή παράνομων μεταναστών

    08-10-2007

    Σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας στην περιοχή του Έβρου

    Η Ελλάδα επιρρίπτει ευθύνες στην Τουρκία για την αύξηση των παράνομων μεταναστών στο Ελληνικό έδαφος. Την Κυριακή, το Υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα κατήγγελλε την Τουρκία για ανεπαρκή αστυνόμευση των συνόρων της με αποτέλεσμα την ενθάρρυνση της παράνομης μετανάστευσης. Κατά το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών η Τουρκία δεν τηρεί συμφωνία του 2001 βάσει της οποίας υποχρεούται να στέλνει στην χώρα της καταγωγής του κάθε άτομο που συλλαμβάνεται να επιχειρεί να διασχίσει παράνομα τα σύνορα και να περάσει από την επικράτειά της στην Ελλάδα.

    Η Τουρκία από την άλλη καταγγέλλει την Ελλάδα ότι εγκαταλείπει παράνομους μετανάστες σε τουρκικό έδαφος και τους αναγκάζει να επιστρέψουν θέτοντας έτσι τη ζωή τους σε κίνδυνο. Η Ελλάδα τονίζει ότι το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης πρέπει να αντιμετωπιστεί με διμερή συνεργασία και όχι με αβάσιμες κατηγορίες.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 9 October 2007 - 1:18:44 UTC