Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-10-12

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιράκ: Θάνατοι τρομοκρατών και αμάχων από Αμερικανική επιχείρηση
  • [02] Έντονες Τουρκικές αντιδράσεις για το Βουλευτικό ψήφισμα περί Γενοκτονίας Αρμενίων
  • [03] Καταδίκη ΣΑ για την βίαιη καταστολή αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη Βιρμανία
  • [04] Οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράν ότι ψεύδεται για το πυρηνικό του πρόγραμμα
  • [05] Βοσνία: Δεν επετεύχθη συμφωνία για μεταρρυθμίσεις
  • [06] Ράις και Γκέϊτς στη Μόσχα

  • [01] Ιράκ: Θάνατοι τρομοκρατών και αμάχων από Αμερικανική επιχείρηση

    12-10-2007

    Στο Ιράκ, σύμφωνα με τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, 15 άμαχοι και 19 αντάρτες σκοτώθηκαν την Πέμπτη κατά τη διάρκεια εφόδου των συμμαχικών δυνάμεων σε κτίριο με τρομοκράτες της Αλ Κάιντα βορειοδυτικά της Βαγδάτης.

    Σε ανακοίνωση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων η επιχείρηση στόχευε ανώτερα στελέχη της Αλ Κάιντα στην περιοχή της Λίμνης Θάρ. Οι στρατιώτες δέχτηκαν πυρά εξτρεμιστών και απάντησαν με αεροεπιδρομή. 15 τρομοκράτες, 6 γυναίκες και 7 παιδιά σκοτώθηκαν και μερικοί άλλοι τραυματίστηκαν.

    Εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων δήλωσε ότι οι συμμαχικές δυνάμεις εξέφρασαν τη λύπη τους για τους θανάτους αμάχων και πρόσθεσε ότι οι εξτρεμιστές εσκεμμένα έθεσαν σε κίνδυνο τους κατοίκους με την παρουσία τους. Σε άλλες εξελίξεις, Ιρακινοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου σε πολυσύχναστη αγορά του Κιρκούκ σκοτώθηκαν τουλάχιστον 7 άτομα και τραυματίστηκαν 50.

    Στο μεταξύ, η Τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει εξουσιοδότηση απ' την Τουρκική Εθνοσυνέλευση την ερχόμενη εβδομάδα για στρατιωτικές επιχειρήσεις σε βάρος Κούρδων ανταρτών στο βόρειο Ιράκ. Αρχικά ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε δηλώσει ότι θα υποβάλλει το μέτρο την Πέμπτη, αλλά η Τουρκική Βουλή δεν συνεδρίασε την Πέμπτη, λόγω αργίας. Αν εγκριθεί η εξουσιοδότηση, ο Τουρκικός στρατός θα έχει το δικαίωμα να εξαπολύει επιθέσεις επί ένα χρόνο.

    Ο κ. Ερντογάν ξεκαθάρισε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα πραγματοποιηθούν εν ευθέτο χρόνο, και όχι απαραίτητα αμέσως μετά την έγκριση του μέτρου. Από τη πλευρά του το Ιράκ δηλώνει ότι συμφωνία που υπεγράφη με την Τουρκία τον περασμένο μήνα αναφέρει ότι Ιρακινοί στρατιώτες θα αντιμετωπίσουν Κούρδους αντάρτες στο βόρειο Ιράκ και απαγορεύει την είσοδο Τούρκων στρατιωτών στο Ιράκ.

    [02] Έντονες Τουρκικές αντιδράσεις για το Βουλευτικό ψήφισμα περί Γενοκτονίας Αρμενίων

    12-10-2007

    Aπό τη διαδήλωση στη Κωνσταντινούπολη

    Η Τουρκία ανταποκρίθηκε με οργή και απειλές στο ψήφισμα της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπρόσωπων με το οποίο αναγνωρίζεται η Γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους. Η Άγκυρα ανακοίνωσε τη Πέμπτη ότι ανακαλεί τον πρέσβη της στην Ουάσιγκτον για διαβουλεύσεις, ενώ εκατοντάδες άτομα συμμετείχαν σε διαδήλωση στη Κωνσταντινούπολη, διακηρύσσοντας ότι η Τουρκία δεν θα επέτρεπε ποτέ μια γενοκτονία.

    Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, χαρακτήρισε το ψήφισμα απαράδεκτο και κατηγόρησε τους Αμερικανούς βουλευτές ότι αδιαφορούν για την κοινή λογική προς όφελος μικροπολιτικών συμφερόντων.

    Τούρκοι πολιτικοί δήλωσαν ότι το ψήφισμα θα βλάψει σοβαρά τις Αμερικανο-Τουρκικές σχέσεις. Ανώτερο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ουάσιγκτον ζήτησε απ' το ακροατήριο ομιλίας του να φανταστεί ενδεχόμενη άρνηση από μέρους της Άγκυρας να επιτρέψει σε Αμερικανικά αεροσκάφη να περάσουν μέσα απ' τον εναέριο χώρο της καθ' οδόν προς το Ιράκ ή το Αφγανιστάν.

    Ο Λευκός Οίκος που είχε αντιταχθεί στο ψήφισμα, χαρακτήρισε τους θανάτους των Αρμενίων τρομακτικό συμβάν, αλλά επεσήμανε ότι ο χαρακτηρισμός Γενοκτονία θα μπορούσε να βλάψει τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ.

    [03] Καταδίκη ΣΑ για την βίαιη καταστολή αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη Βιρμανία

    12-10-2007

    Ο Ιμπραχίμ Γκαμπάρι με τους στρατιωτικούς ηγέτες της Βιρμανίας

    Το Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ καταδίκασε την πάταξη ειρηνικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων από την κυβέρνηση της Βιρμανίας και ζητά την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατούμενων.

    Ορισμένα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας με δικαίωμα βέτο, συγκεκριμένα η Κινά και η Ρωσία, ασκούν πιέσεις για ηπιότερη προσέγγιση, ενώ οι ΗΠΑ και άλλες χώρες της δύσης ζητούν δραστικότερα μέτρα κατά της στρατιωτικής κυβέρνησης της Βιρμανίας.

    Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, στέλνει τον ειδικό του απεσταλμένο, Ιμπραχήμ Γκαμπάρι, στην Ασία για διαβουλεύσεις σε σχέση με τα επεισόδια στη Βιρμανία.

    Σε ανακοίνωση τους τα ΗΕ αναφέρουν ότι ο κ. Γκαμπάρι θα έχει συνομιλίες τη Δευτέρα στην Ταϊλάνδη και μετά θα μεταβεί στη Μαλαισία, την Ινδονησία, την Ινδία, την Κίνα και την Ιαπωνία για να επιστρέψει και πάλι στη Βιρμανία.

    [04] Οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράν ότι ψεύδεται για το πυρηνικό του πρόγραμμα

    12-10-2007

    Η κ. Ράις δήλωσε ότι το Ιράν έχει και στο παρελθόν πει ψέματα στους πυρηνικούς επιθεωρητές των ΗΕ για τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Τεχεράνης. Σε δηλώσεις της προς δημοσιογράφους καθ' οδόν προς τη Μόσχα η κ. Ράις επεσήμανε ότι το Ιράν έχει επανειλημμένα αποφύγει να απαντήσει σε ερωτήσεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα και έχει εσκεμμένα εξαπατήσει αξιωματούχους της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας.

    Στο μεταξύ ολοκληρώθηκαν, τη Πέμπτη, τριήμερες συνομιλίες του Ιράν με τη Διεθνή Υπηρεσία με θέμα το επίμαχο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Ο αναπληρωτής διαπραγματευτής για τα πυρηνικά του Ιράν, Τζαβάντ Βαϊντί, χαρακτήρισε τις συνομιλίες ικανοποιητικές και δήλωσε ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν την άλλη εβδομάδα.

    [05] Βοσνία: Δεν επετεύχθη συμφωνία για μεταρρυθμίσεις

    12-10-2007

    Ο ανώτατος διεθνής διαμεσολαβητής στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μίροσλαβ Λάϊτσακ, ανακοίνωσε ότι οι ηγέτες των τριών κοινοτήτων της χώρας απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία αναφορικά με πακέτο μεταρρυθμίσεων των αστυνομικών δυνάμεων, που αποτελούσε και κύρια προϋπόθεση για ανάπτυξη σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Αρχικά η Ευρωπαϊκή κοινότητα είχε θέσει προθεσμία μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Σέρβων, Μουσουλμάνων και Κροατών της Βοσνίας, αλλά παρέτεινε την προθεσμία για την συνέχιση των συνομιλιών.

    [06] Ράις και Γκέϊτς στη Μόσχα

    12-10-2007

    Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ χρειάζονται εγκαταστάσεις στην Τσεχική Δημοκρατία και την Πολωνία για ένα αντιπυραυλικό αμυντικό σύστημα.

    Η κ. Ράις και ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέϊτς, αρχίζουν σήμερα διήμερες συνομιλίες στη Μόσχα με Ρώσους αξιωματούχους που έχουν αντιταχθεί έντονα στην ανάπτυξη της αντιπυραυλικής ασπίδας στην ανατολική Ευρώπη. Αλλά η κ. Ράις δήλωσε σε δημοσιογράφους καθ' οδόν προς τη Μόσχα ότι η Ουάσιγκτον ενδιαφέρεται και για άλλες περιοχές και όπως είπε, ενδεχομένως να υπάρχουν τρόποι συνδυασμού των δύο σχεδίων. Οι ΗΠΑ και η Ρωσία δεν αποτελούν απειλή η μια χώρα για την άλλη, σημείωσε η κ. Ράις.

    Η Ρωσία προτείνει συνεργασία με τις ΗΠΑ σε σύστημα που θα αναπτυχθεί σε υφιστάμενη πρώην Σοβιετική βάση ραντάρ στο Αζερμπαϊτζάν.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 13 October 2007 - 1:18:49 UTC