Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-11-02

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Άγκυρα η Κοντολίζα Ράις
  • [02] Συνομιλίες 5 μονίμων μελών του ΣΑ και Γερμανίας για Ιράν
  • [03] Οντιέρνο: Κάθετη πτώση επιθέσεων με ισχυρά εκρηκτικά
  • [04] ΠΟΥ: Η Αλβανία μια απ' τις χώρες με την σοβαρότερη ατμοσφαιρική ρύπανση
  • [05] Μειωμένες οι πωλήσεις της Αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας
  • [06] Νίμιτς: Εισηγήσεις για σύνταξη σχεδίου με στόχο την λύση του προβλήματος
  • [07] Παραμένει η ανοδική τάση της τιμής πετρελαίου

  • [01] Στην Άγκυρα η Κοντολίζα Ράις

    02-11-2007

    Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, μεταβαίνει σήμερα στην Άγκυρα για συνομιλίες με Τούρκους αξιωματούχους, ενώ κλιμακώνεται η ένταση στην Τουρκο-Ιρακινή μεθόριο. Η κ. Ράις θα έχει συνομιλίες με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρόεδρο της χώρας, Αμπντουλλάχ Γκιούλ, που θα περιστραφούν σε τρόπους περιορισμού των επιθέσεων Κούρδων ανταρτών από το βόρειο Ιράκ στην νοτιοανατολική Τουρκία. Το Σάββατο η κ. Ράις θα συμμετάσχει σε διεθνή διάσκεψη υπουργικού επιπέδου για το Ιράκ στη Κωνσταντινούπολη.

    Στο μεταξύ, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι οι σχεδιαζόμενες οικονομικές της κυρώσεις σε βάρος Κούρδων αυτονομιστών και των υποστηρικτών τους δεν θα βλάψουν απλούς πολίτες που δεν έχουν διασυνδέσεις με το ΠεΚαΚα. Πάντως ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας, Αλί Μπαμπακάν, αρνήθηκε τη Πέμπτη να ανακοινώσει το τι θα περιλαμβάνουν οι νέες αυτές οικονομικές κυρώσεις. Είπε μόνο σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα ότι η Τουρκία δεν θέλει να δυσκολέψει τη ζωή απλών πολιτών.

    [02] Συνομιλίες 5 μονίμων μελών του ΣΑ και Γερμανίας για Ιράν

    02-11-2007

    Η Αντιπροσωπεία του Ιράν στα ΗΕ

    Τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας και η Γερμανία συνεδριάζουν σήμερα στο Λονδίνο με κύριο θέμα το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν. Εκπρόσωποι της Ρωσίας, τη Κίνας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, των ΗΠΑ και της Γερμανίας συμμετέχουν στις συνομιλίες.

    Ο υπουργός εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Στάινμάιερ, δήλωσε ότι η χώρα του δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο Ευρωπαϊκών ή διεθνών κυρώσεων αν το Ιράν δεν τερματίσει τις δραστηριότητες του εμπλουτισμού ουρανίου.

    Την Πέμπτη στη Βιέννη, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Νίκολας Μπερνς και ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ ελ Μπαραντεί, συζήτησαν το ενδεχόμενο και τρίτου ψηφίσματος των ΗΕ για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος του Ιράν.

    Πάντως ο ανώτερος διαπραγματευτής του Ιράν, Τζαβάντ Βαεντί, δήλωσε ότι η χώρα του απάντησε σε όλα τα ερωτήματα που ήγειραν αξιωματούχοι του διεθνούς οργανισμού και πρόσθεσε ότι και οι δύο πλευρές έμειναν ικανοποιημένες από τις συνομιλίες.

    [03] Οντιέρνο: Κάθετη πτώση επιθέσεων με ισχυρά εκρηκτικά

    02-11-2007

    Ρέι Οντιέρνο

    O υποδιοικητής των Αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων στο Ιράκ, αντιστράτηγος Ρέι Οντιέρνο, δήλωσε ότι έχει σημειωθεί κάθετη πτώση στη χρήση ισχυρών εκρηκτικών τους τελευταίους τρεις μήνες.

    Οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράν ότι παρέχει όπλα σε αντάρτες στο Ιράκ, καταγγελία την οποία η Τεχεράνη απορρίπτει. Ο αντιστράτηγος Οντιέρνο δήλωσε ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν το Ιράν έχει περιορίσει την τροφοδοσία εκρηκτικών μηχανισμών και επεσήμανε ότι είναι ακόμη νωρίς για να πούμε με σιγουριά ότι η φημολογούμενη συμφωνία Ιράκ-Ιράν έχει οδηγήσει στην μείωση της υποστήριξης τέτοιων εκρηκτικών μηχανισμών από μέρους της Τεχεράνης.

    Πάντως ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, δήλωσε ότι έχει πληροφορίες πως το Ιράν διαβεβαίωσε την Ιρακινή κυβέρνηση πως θα περιορίσει την ροή τέτοιων μηχανισμών στο Ιράκ.

    Στο μεταξύ, από βομβιστικές επιθέσεις στη Βαγδάτη και τα βόρεια προάστια της Ιρακινής πρωτεύουσας τη Πέμπτη, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 16 άτομα και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 26 άλλα.

    [04] ΠΟΥ: Η Αλβανία μια απ' τις χώρες με την σοβαρότερη ατμοσφαιρική ρύπανση

    02-11-2007

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι η Αλβανία είναι μια απ' τις χώρες με την σοβαρότερη ατμοσφαιρική ρύπανση και ότι στην ρύπανση αυτή και μόνο οφείλονται οι θάνατοι περίπου 200 ανθρώπων κάθε χρόνο κυρίως στα Τίρανα.

    Οι ατμοσφαιρικοί ρύποι της Αλβανικής πρωτεύουσας ξεπερνούν κατά πολύ τα διεθνή και Ευρωπαϊκά αποδεκτά όρια, μειώνοντας το μέσο όρο ζωής και θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία χιλιάδων ανθρώπων, ιδιαίτερα μικρών παιδιών, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ενώ θεωρεί την χρήση μη αμόλυβδης βενζίνης σε παλιά και μη επαρκώς συντηρημένα αυτοκίνητα, κύριο λόγο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Αλβανία και ζητά απ' τη χώρα να λάβει μέτρα κατά της μόλυνσης του περιβάλλοντος.

    [05] Μειωμένες οι πωλήσεις της Αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας

    02-11-2007

    Ανοδική πορεία ακολουθούν οι πωλήσεις Ιαπωνικών αυτοκινητοβιομηχανιών στις ΗΠΑ, αλλά οι βιομηχανίες αυτοκινήτων του Ντητρόιτ αντιμετωπίζουν προβλήματα.

    Συγκεκριμένα η Τογιότα ανακοίνωσε αύξηση των πωλήσεων της κατά 4,5% τον Οκτώβριο, ενώ η αντίπαλη της Nissan ανακοίνωσε αύξηση πωλήσεων της τάξης του 13%. Αλλά πτώση σημείωσαν οι πωλήσεις της Φορντ κατά 9,5%, ενώ οι αυξημένες τιμές πετρελαίου έχουν περιορίσει και την ζήτηση μεγάλων αυτοκινήτων της Αμερικανικής Αυτοκινητοβιομηχανίας.

    Παράλληλα η Κράισλερ ανακοίνωσε τη Πέμπτη ότι απολύει άλλες 12 χιλιάδες εργαζομένους της, κλείνοντας ορισμένα εργοστάσια και καταργώντας μοντέλα αυτοκινήτων που δεν είχαν πολλή ζήτηση. Τον Φεβρουάριο η Κράισλερ είχε περικόψει άλλες 13 χιλιάδες θέσεις εργασίας.

    [06] Νίμιτς: Εισηγήσεις για σύνταξη σχεδίου με στόχο την λύση του προβλήματος

    02-11-2007

    Μάθιου Νίμιτς

    Οι πρέσβεις της Ελλάδας και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας διεξήγαν για πάνω από 2 ώρες συνομιλίες στα Ηνωμένα Έθνη σε μία προσπάθεια επίλυσης της αντιπαράθεσης που έχει προκύψει για το θέμα της ονομασίας.

    Ο ειδικός μεσολαβητής των ΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, δήλωσε ότι παρέδωσε εισηγήσεις και στις δύο πλευρές για τη σύνταξη σχεδίου που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για μία δίκαιη και έντιμη λύση του προβλήματος κατά τη διάρκεια μελλοντικών συνομιλιών.

    Ο Έλληνας πρέσβης, Αδαμάντιος Βασιλάκης, δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει λάβει διάφορα μέτρα για να διασφαλίσει τη σταθερότητα στη περιοχή και ζήτησε από τα Σκόπια να ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα.

    Ο ομόλογος του, Νικόλα Ντίμιτροφ δήλωσε ότι δεν πρέπει να ασκούνται πιέσεις στη χώρα του να επιλέξει μεταξύ της ένταξης της στο ΝΑΤΟ και του συνταγματικού της ονόματος.

    [07] Παραμένει η ανοδική τάση της τιμής πετρελαίου

    02-11-2007

    Σε νέα ύψη ρεκόρ έφτασε τη Πέμπτη η τιμή αργού πετρελαίου στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης μετά από έκθεση που έδειχνε μείωση των Αμερικανικών αποθεμάτων σε αργό. Η τιμή του μαύρου χρυσού έφτασε τα 96,24 δολάρια το βαρέλι για να κλείσει τελικά στα 93,49 δολάρια.

    Ορισμένα μέλη του ΟΠΕΚ δηλώνουν ότι δεν θα αυξήσουν και άλλο τη παραγωγή τους και ότι οι υψηλές τιμές είναι αποτέλεσμα κερδοσκοπικών παιχνιδιών επενδυτών. Ο ΟΠΕΚ έχει ήδη συμφωνήσει σε αύξηση της παραγωγής του κατά 500 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα, ενώ έχει προγραμματίσει συνεδρίαση στη Σαουδική Αραβία σε μερικές εβδομάδες για να εξετάσει θέματα παραγωγής και τιμών.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 3 November 2007 - 2:19:24 UTC