Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-11-07

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ευρωπαϊκό σχέδιο για την πάταξη της τρομοκρατίας
  • [02] Νέος πλανήτης στον αστερισμό του Καρκίνου
  • [03] Πιθανή η διενέργεια εκλογών στο Πακιστάν, δηλώνουν οι ΗΠΑ
  • [04] Ο Σαρκοζί θέλει 'να ξανακερδίσει την καρδιά της Αμερικής'
  • [05] Σερβία και Κροατία στο δρόμο για ένταξη
  • [06] Γκιούλ: Οι ΗΠΑ θα πρέπει να πολεμήσουν όλους τους τρομοκράτες στο Ιράκ
  • [07] Η Ρωσική Δούμα εξετάζει τη Συνθήκη Συμβατικών Όπλων στην Ευρώπη
  • [08] Μέρκελ: Η Γερμανία θα υποστηρίξει αυστηρότερες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν

  • [01] Ευρωπαϊκό σχέδιο για την πάταξη της τρομοκρατίας

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    07-11-2007

    Έκρηξη σε τρένο στη Μαδρίτη. Μάρτιος 2004

    Νέες προτάσεις και σχέδιο για την πάταξη της τρομοκρατίας ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες που συνέπεσαν με την χθεσινή σύλληψη των 17 βορειοαφρικανών σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, στα πλαίσια μιας αντιτρομοκρατικής επιχείρησης των ιταλικών διωκτικών αρχών. Είναι γνωστό ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί ότι η Αλ Κάιντα παραμένει απειλή για την Ευρώπη και θεωρεί πιθανόν να υπάρξουν νέες τρομοκρατικές επιθέσεις.

    Έτσι υιοθετώντας ένα παρόμοιο σύστημα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, προτείνει να συλλέγονται περίπου 19 κατηγορίες προσωπικών δεδομένων επιβατών από 6 ετών και πάνω, που ταξιδεύουν από ή προς τα κράτη μέλη , όχι μεταξύ των χωρών της Ένωσης αλλά από ή προς τρίτες χώρες.

    Ανάμεσα στις κατηγορίες αυτές εκτός από τα βιομετρικά στοιχεία, δακτυλικά αποτυπώματα κλπ , θα είναι οι αριθμοί τηλεφώνων , ηλεκτρονικές διευθύνσεις, όνομα ταξιδιωτικού πράκτορα ακόμη και τρόπος πληρωμής του εισιτηρίου και θα παρέχονται από τις αεροπορικές εταιρίες τουλάχιστον 24 ώρες πριν την αναχώρηση ενώ τα αρχεία θα διατηρούνται για αρκετά χρόνια.

    Ακόμη, προτείνεται ,όπως τόνισε ο αρμόδιος επίτροπος κ. Φραττίνι , να αντιμετωπίζεται σαν εγκληματική ενέργεια κάθε δημόσια υποκίνηση σε τρομοκρατική πράξη καθώς και κάθε πληροφορία για στρατολόγηση και εκπαίδευση ιδιαίτερα μέσω του Διαδικτύου, καθώς οι τρομοκράτες δίνουν έτσι πληροφορίες για παρασκευή εκρηκτικών και διοχετεύουν την προπαγάνδα τους.

    Το σχέδιο αυτό άρχισε να συζητείται μετά τις επιθέσεις στη Μαδρίτη τον Μάρτιο του 2004 ,αλλά είχε τότε προκαλέσει αντίδραση ορισμένων χωρών μελών που μιλούσαν για περιορισμό των ατομικών ελευθεριών.

    Η πρώτη ελληνική αντίδραση ήρθε από τον ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρο της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Κοινοβουλίου Σταύρο Λαμπρινίδη, ο οποίος δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να αντικρούσει την αδικαιολόγητη προσπάθεια της Επιτροπής για την επιβολή υποχρεωτικού φακελώματος των αεροπορικών επιβατών.

    Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι οι προτάσεις αυτές πρέπει να υιοθετηθούν ομόφωνα και από τα 27 κράτη μέλη για να αποκτήσουν ισχύ νόμου.

    [02] Νέος πλανήτης στον αστερισμό του Καρκίνου

    07-11-2007

    Αμερικανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν την ανακάλυψη νέου πλανήτη που περιστρέφεται γύρω από μακρινό αστέρα. Αστρονόμοι στη Καλιφόρνια επιβεβαίωσαν ότι ο νέος πλανήτης περιστρέφεται γύρω από τον αστέρα Κανκρί 55 στον αστερισμό του Καρκίνου. Είναι η πρώτη φορά, λένε οι επιστήμονες, που τουλάχιστον 5 πλανήτες βρίσκονται να περιστρέφονται γύρω απ' τον ίδιο αστέρα σε ηλιακό σύστημα εκτός του δικού μας. Οι αστρονόμοι υπολογίζουν ότι ο νέος πλανήτης είναι περίπου 45 φορές μεγαλύτερος απ' τη Γη και η διάρκεια της περιφοράς του είναι 260 μέρες. Μάλιστα δηλώνουν ότι οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στην επιφάνεια του πλανήτη είναι τέτοιες που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ζώντες οργανισμού, ενώ υπάρχει πιθανότητα ύπαρξης νερού.

    [03] Πιθανή η διενέργεια εκλογών στο Πακιστάν, δηλώνουν οι ΗΠΑ

    07-11-2007

    Συγκρούσεις μεταξύ δικηγόρων και αστυνομικών στη Μουλτάν.

    Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι είναι πιθανή η πραγματοποίηση εκλογών στο Πακιστάν στα μέσα Ιανουαρίου παρά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κήρυξε ο πρόεδρος Περβέζ Μουσάραφ. Παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος Μπούς δεν έχει μιλήσει με τον κ. Μουσάραφ από τότε που κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου επεσήμανε ότι ο Πακιστανός ηγέτης γνωρίζει την άποψη του κ. Μπούς για το θέμα. Η εκπρόσωπος χαρακτήρισε την απόφαση του στρατηγού Μουσάραφ λανθασμένη και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θέλουν την άμεση αποκατάσταση της συνταγματικής νομιμότητας στο Πακιστάν.

    Επίσης τη Τρίτη η πρέσβης των ΗΠΑ στο Πακιστάν, Άνν Πάτερσον, συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Επιτροπής Εκλογών της χώρας, Καζί Μουχάμεντ Φαρούκ, και τον παρότρυνε να προκηρύξει εκλογές όπως είχε προγραμματιστεί. Επίσης στην Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σων Μακόρμακ, δήλωσε ότι η συνάντηση της κ. Πάτερσον με τον κ. Φαρούκ αποτελεί ένδειξη της αποφασιστικότητας των ΗΠΑ να βοηθήσουν το Πακιστάν να επιστρέψει στο δρόμο της δημοκρατίας.

    Μπεναζίρ Μπούτο

    Σε άλλες εξελίξεις, η πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν, Μπεναζίρ Μπούτο, έφτασε την Τρίτη στην Ισλαμαμπάντ για συνομιλίες με τα κόμματα της αντιπολίτευσης με στόχο την αντιστροφή της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει επιβάλει ο Πρόεδρος Περβέζ Μουσάραφ.

    Η κα Μπούτο δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να συναντηθεί ή να διαπραγματευτεί με τον στρατηγό Μουσάραφ και απαίτησε την αποκατάσταση της ισχύος του συντάγματος.Η κα Μπούτο ζήτησε επίσης από τον Πρόεδρο Μουσάραφ να ανακοινώσει την διεξαγωγή των εκλογών, όπως είχαν αρχικά προγραμματιστεί για τα μέσα Ιανουαρίου.

    Το υπουργικό Συμβούλιο του Στρατηγού Μουσάραφ συνεδρίασε τη Τρίτη για να συζητήσει την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών. Αξιωματούχοι ανέφεραν ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία τελική απόφαση για το θέμα.

    Νωρίτερα, ο εκδιωχθείς αρχιδικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Πακιστάν ζήτησε από τους υποστηρικτές του να αψηφήσουν την αστυνομία, να διαμαρτυρηθούν για την επιβολή καθεστώτος έκτακτης ανάγκης και να υπερασπιστούν το σύνταγμα.

    Στο μεταξύ συνεχίστηκαν και οι συγκρούσεις της αστυνομίας με δικηγόρους στη πόλη Μουλτάν στο κεντρικό Πακιστάν.

    [04] Ο Σαρκοζί θέλει 'να ξανακερδίσει την καρδιά της Αμερικής'

    07-11-2007

    Νικολά Σαρκοζί

    Κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψη του στην Ουάσιγκτον, ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, τόνισε την μακρόχρονη φιλία της χώρας του με τις ΗΠΑ. Η επίσκεψη Σαρκοζί σηματοδοτεί μια νέα εποχή στις σχέσεις Γαλλίας-ΗΠΑ που είχαν ψυχρανθεί λόγω διαφωνιών για το πόλεμο στο Ιράκ. Στη διάρκεια δείπνου στο Λευκό Οίκο τη Τρίτη το βράδυ, ο κ. Σαρκοζί δήλωσε ότι ήρθε για να ξανακερδίσει την καρδιά της Αμερικής και τόνισε ότι ο Γαλλικός λαός δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσει πως οι Αμερικανοί στρατιώτες υπερασπίστηκαν τη Γαλλία κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

    Σήμερα ο κ. Σαρκοζί θα μιλήσει σε κοινή συνεδρίαση των δύο σωμάτων του Αμερικανικού Κογκρέσου. Επίσης ο πρόεδρος Μπούς θα συνοδεύσει τον Γάλλο ηγέτη σε περιοδεία στο ιστορικό κτήμα και σπίτι του πρώτου προέδρου των ΗΠΑ, Γεωργίου Ουάσιγκτον, σε προάστιο της Αμερικανικής πρωτεύουσας. Οι συνομιλίες Μπούς-Σαρκοζί θα επικεντρωθούν στην κατάσταση στο Αφγανιστάν, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, την γενοκτονία στο Νταρφούρ και την κατάσταση στη Βιρμανία.

    [05] Σερβία και Κροατία στο δρόμο για ένταξη

    07-11-2007

    Όλι Ρέν

    Ο Ευρωπαίος επίτροπος για θέματα διεύρυνσης, Όλι Ρέν, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα υποστηρίξει τη Συμφωνία Σταθερότητας και Συνεργασίας με τη Σερβία μετά από θετική έκθεση για το Βελιγράδι της αρχιεισαγγελέα του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, Κάρλα Ντελ Πόντε. Η Συμφωνία αυτή οριοθετεί στενότερες πολιτικές, εμπορικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ της Ενωμένης Ευρώπης και χωρών εκτός της κοινότητας και αποτελεί σημαντικό βήμα στην πορεία μιας χώρας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η έκθεση της κ. Ντελ Πόντε αναφέρει ότι το Βελιγράδι εντείνει τις προσπάθειες του για σύλληψη και παράδοση εγκληματιών πολέμου στο Διεθνές Δικαστήριο.

    Επίσης ο κ. Ρεν επεσήμανε ότι η Κροατία είναι η μόνη χώρα των δυτικών Βαλκανίων που θα είναι έτοιμη για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

    [06] Γκιούλ: Οι ΗΠΑ θα πρέπει να πολεμήσουν όλους τους τρομοκράτες στο Ιράκ

    07-11-2007

    Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλλάχ Γκιούλ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να πολεμήσουν όλους τους τρομοκράτες στο Ιράκ, συμπεριλαμβανομένων των Κούρδων ανταρτών που επιτίθενται στην νοτιοανατολική Τουρκία από βάσεις στο βόρειο Ιράκ. Ο κ. Γκιούλ τόνισε ότι η χώρα του έχει αποφασίσει πώς να αντιμετωπίσει το θέμα των Κούρδων ανταρτών, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

    Στο μεταξύ, σε ομιλία του στην Εθνική Λέσχη Τύπου, εδώ στην Ουάσιγκτον, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετσεπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι η κυβέρνηση του ακόμη σχεδιάζει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά Κούρδων ανταρτών στο βόρειο Ιράκ. Η Τουρκία δεν σκοπεύει να αρχίσει πόλεμο, επεσήμανε ο κ. Ερντογάν, αλλά έχει πάρει τις αποφάσεις της όσον αφορά συγκεκριμένη επιχείρηση.

    Τη Δευτέρα ο κ. Ερντογάν συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Μπους στο Λευκό Οίκο όπου συζήτησε τον αγώνα της Τουρκίας κατά των Κούρδων ανταρτών.

    [07] Η Ρωσική Δούμα εξετάζει τη Συνθήκη Συμβατικών Όπλων στην Ευρώπη

    07-11-2007

    Η Ρωσική Δούμα αρχίζει να εξετάζει από σήμερα το πάγωμα της Συνθήκης Συμβατικών Όπλων στην Ευρώπη που είχε ανανεωθεί από τη Ρωσία και το ΝΑΤΟ το 1999 μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Αλλά οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ έχουν αρνηθεί να επικυρώσουν τη Συνθήκη αν η Ρωσία δεν αποσύρει τις δυνάμεις της από τη Γεωργία και τη Μολδαβία.

    Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει δηλώσει ότι η Συνθήκη δεν αντικατοπτρίζει πλέον την σύγχρονη στρατιωτική και πολιτική πραγματικότητα στην Ευρώπη. Πάντως ο Αμερικανός αναπληρωτής βοηθός υπουργός εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Ντέηβιντ Κρέιμερ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν πως η Συνθήκη για τα Συμβατικά Όπλα στην Ευρώπη παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος της ασφάλειας στην περιοχή.

    [08] Μέρκελ: Η Γερμανία θα υποστηρίξει αυστηρότερες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν

    07-11-2007

    Η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι η χώρα της θα υποστηρίξει αυστηρότερες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, αν η Τεχεράνη δεν ανταποκριθεί στις διεθνείς ανησυχίες για το πυρηνικό της πρόγραμμα. Η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι η Γερμανία και οι σύμμαχοι της εργάζονται για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης στην αντιπαράθεση με το Ιράν.

    Στα πλαίσια αυτής της στρατηγικής, επεσήμανε η Γερμανίδα Καγκελάριος, το Βερολίνο είναι έτοιμο να επιδιώξει αυστηρότερες κυρώσεις, αν η Τεχεράνη αρνηθεί να υποχωρήσει. Στα τέλη της εβδομάδας η κ. Μέρκελ θα μεταβεί στο Τέξας για συνομιλίες με τον πρόεδρο Μπούς που θα επικεντρωθούν στο Ιράν και άλλα θέματα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 8 November 2007 - 2:18:30 UTC