Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-11-08

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Aναθέρμανση σχέσεων ΗΠΑ-Γαλλίας
  • [02] 46 χιλιάδες πρόσφυγες επέστρεψαν στο Ιράκ
  • [03] Αποσύρεται η Ρωσία από τη Συνθήκη για τα Συμβατικά Όπλα
  • [04] Μπους: Μπορεί να επιλυθεί διπλωματικά η κρίση με το Ιράν
  • [05] Η Μπούτο παρακινεί συμμετοχή σε διαδηλώσεις
  • [06] Επιτυχής δοκιμή αναχαιτιστικού πυραύλου
  • [07] Ο Νίκος Καζαντζάκης στην Αμερική

  • [01] Aναθέρμανση σχέσεων ΗΠΑ-Γαλλίας

    08-11-2007

    Οι πρόεδροι Μπους και Σαρκοζί

    Ο πρόεδρος Μπους και ο Γάλλος ομόλογος του, Νικολά Σαρκοζί, δεσμεύτηκαν πως θα συνεργαστούν σε ευρεία κλίμακα θεμάτων, αποδεικνύοντας ξεκάθαρη ανάκαμψη των Αμερικανο-Γαλλικών σχέσεων. Οι δύο ηγέτες είχαν συνομιλίες την Τετάρτη στην ιστορική κατοικία του πρώτου προέδρου των ΗΠΑ, Γεωργίου Ουάσιγκτον, στο προάστιο Μάουντ Βέρνον της Αμερικανικής πρωτεύουσας. Μετά τις συνομιλίες οι κ. Μπους και Σαρκοζί δήλωσαν ότι συμφώνησαν πως δεν πρέπει να επιτραπεί στο Ιράν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα και στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βιρμανία, το Σουδάν και τη Κούβα. Ο κ. Μπους χαρακτήρισε τον κ. Σαρκοζί 'εταίρο του για θέματα ειρήνης' και εξήρε τον Γάλλο πρόεδρο για την στάση του ενάντια στον φανατισμό και τον εξτρεμισμό.

    Επίσης τη Τετάρτη σε ομιλία του ενώπιον κοινής συνεδρίασης των δύο σωμάτων του Αμερικανικού Κογκρέσου ο κ. Σαρκοζί επεσήμανε ότι η χώρα του στέκεται στο πλευρό της Ουάσιγκτον στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας στο Αφγανιστάν και στην αντιπαράθεση με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

    [02] 46 χιλιάδες πρόσφυγες επέστρεψαν στο Ιράκ

    08-11-2007

    Ιρακινός στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε ότι πάνω από 46 χιλιάδες πρόσφυγες επέστρεψαν στο Ιράκ το περασμένο μήνα. Ο αντιστράτηγος, Κασσίμ Αλ Μουσσάουι, δήλωσε ότι ο μεγάλος αυτός αριθμός προσφύγων που επιστρέφουν στη πατρίδα τους αποτελεί ένδειξη ότι οι Αμερικανικές και οι Ιρακινές δυνάμεις έχουν επιτύχει στο να μειώσουν τις βιαιότητες τους τελευταίους μήνες, ιδιαίτερα στη Βαγδάτη. Στο μεταξύ, τη Τετάρτη παγιδευμένο με εκρηκτικά όχημα έπληξε τα γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν στο Κιρκούκ με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα άτομο και να τραυματιστούν 16.

    [03] Αποσύρεται η Ρωσία από τη Συνθήκη για τα Συμβατικά Όπλα

    08-11-2007

    Η Ρωσική Δούμα ενέκρινε ομόφωνα την άρση της ισχύος της Συνθήκης για τα Συμβατικά Όπλα στην Ευρώπη. Τα 418 μέλη της Ρωσικής Βουλής ψήφισαν υπέρ της απόσυρσης της Ρωσίας από την Συνθήκη που υπεγράφη μεταξύ Μόσχας και ΝΑΤΟ το 1990, ενώ είχε ανανεωθεί το 1999 για να αντικατοπτρίζει την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σων Μακόρμακ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ προβληματίζονται με την ιδέα της άρσης της ισχύος της Συνθήκης, αλλά σημείωσε ότι το θέμα δεν έχει λήξει. Επίσης το ΝΑΤΟ εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση της Ρωσικής Δούμα.

    [04] Μπους: Μπορεί να επιλυθεί διπλωματικά η κρίση με το Ιράν

    08-11-2007

    O πρόεδρος Μπους

    Σε συνέντευξη του προς τη Γερμανική τηλεόραση ο πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι η αντιπαράθεση με το Ιράν θα μπορούσε να επιλυθεί με διπλωματικά μέσα και επεσήμανε ότι αυτό είναι ένα απ' τα θέματα που θα συζητήσει με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, κατά τις συνομιλίες τους τις ερχόμενες μέρες στο ράντσο του στο Τέξας. Αλλά, όπως είπε ο κ. Μπους, αν το Ιράν θέλει την έναρξη Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου, το μόνο που έχει να κάνει είναι να επιτεθεί στο Ισραήλ με πυρηνικό όπλο.

    Στο μεταξύ τη Τετάρτη, ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, δήλωσε ότι η χώρα του ικανοποίησε το στόχος της για λειτουργία τριών χιλιάδων φυγοκεντρωτών εμπλουτισμού ουρανίου. Επίσης ο κ. Αχμαντινετζάντ χαρακτήρισε 'μη αναστρέψιμο' το πρόγραμμα της Τεχεράνης παραγωγής πυρηνικών καυσίμων. Δυτικοί εμπειρογνώμονες δηλώνουν ότι κάτω από ιδανικές συνθήκες σε διάστημα ενός χρόνου 3 χιλιάδες φυγοκεντρωτές μπορούν να παράγουν αρκετό ουράνιο για την κατασκευή μιας πυρηνικής βόμβας.

    [05] Η Μπούτο παρακινεί συμμετοχή σε διαδηλώσεις

    08-11-2007

    Μπεναζίρ Μπούτο

    Η πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν, Μπεναζίρ Μπούτο, ζήτησε απ' τους υποστηρικτές της να βγουν στους δρόμους εναντίον του προέδρου, Περβέζ Μουσάραφ και της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει επιβάλλει στη χώρα. Η κ. Μπούτο ζήτησε απ' τους υποστηρικτές της να αψηφήσουν την απαγόρευση συναθροίσεων και να συμμετάσχουν σε συλλαλητήριο τη Παρασκευή στην Ραβαλπίντι. Επίσης απείλησε με πορεία 300 χιλιομέτρων από τη Λαχόρη στην Ισλαμαμπάντ την ερχόμενη εβδομάδα, αν ο στρατηγός Μουσάραφ δεν άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δεν προκηρύξει εκλογές και δεν παραιτηθεί απ' το στρατιωτικό του αξίωμα μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.

    Στο μεταξύ η Πακιστανική αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να διαλύσει περίπου 200 υποστηρικτές της κ. Μπούτο που συμμετείχαν για λίγο σε διαδήλωση έξω απ' το κτήριο του κοινοβουλίου στην Ισλαμαμπάντ. Επίσης για τέταρτη κατά σειρά μέρα η αστυνομία προέβη σε βίαιη καταστολή διαδηλώσεων δικηγόρων έξω από δικαστήρια της Πακιστανικής πρωτεύουσας.

    [06] Επιτυχής δοκιμή αναχαιτιστικού πυραύλου

    08-11-2007

    Οι Αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι κατέστρεψαν δύο βαλλιστικούς πυραύλους σε ύψος 161 χιλιομέτρων πάνω απ' τον Ειρηνικό Ωκεανό κατά την πρώτη τέτοια δοκιμή κατά την οποία οι στόχοι βρισκόντουσαν εν πτήση ταυτόχρονα. Η Υπηρεσία Αντιπυραυλικής Άμυνας του Πενταγώνου ανακοίνωσε ότι πρόκειται για την 10η και 11η επιτυχή δοκιμή αναχαιτιστικού πυραύλου που εκτοξεύτηκε από θαλάσσια βάση και αποσκοπεί στο να αντικρούσει πυραύλους που ενδεχομένως εξαπολύσουν εχθροί των ΗΠΑ.

    [07] Ο Νίκος Καζαντζάκης στην Αμερική

    By Γιώργος Μπίστης

    Oυάσιγκτον

    08-11-2007

    Δείτε το βίντεο «Ο Νίκος Καζαντζάκης στην Αμερική» - Download

    Δείτε το βίντεο «Ο Νίκος Καζαντζάκης στην Αμερική»

    Στις αρχές του Νοέμβρη, η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες τίμησαν στην Αμερικανική πρωτεύουσα τη ζωή και το έργο του αξέχαστου Κρητικού λογοτέχνη Νίκου Καζαντζάκη. Στην μνήμη του είναι αφιερωμένο και το τηλεοπτικό μας Ρεπορτάζ από Ουάσιγκτον της εβδομάδας αυτής.

    ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - Ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ: ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΣΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΠΟΥ Ο ΙΔΙΟΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΣΕ

    Κείμενο Ρεπορτάζ:

    Γ. Μπίστης: Με το κλείσιμο 50 χρόνων από τον θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού εγκαινίασε πρόγραμμα δραστηριοτήτων του στην Αμερική, διοργανώνοντας μια λαμπρή εκδήλωση στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου.

    Γ. Μπαμπινιώτης

    Κορυφαίοι ομιλητές ανέλυσαν την δουλειά του Καζαντζάκη γλωσσολογικά κι εξέτασαν τις θρησκευτικές και πολιτικές πεποιθήσεις του. Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος, καθηγητής Γιώργος Μπαμπινιώτης, θεωρεί τον δημιουργό του Ζορμπά υπόδειγμα μιας δυναμικής χρήσης της Ελληνικής γλώσσας.

    Γ. Μπαμπινιώτης: Ο Καζαντζάκης είναι ο πιο μεγάλος Έλληνας συγγραφέας όχι μόνον επειδή έχει μεταφραστεί σε όλες τις γλώσσες αλλά γιατί μέσα από τα κείμενα και τα μυθιστορήματά του προβλημάτισε τον αναγνώστη για θέματα που έχουνε σχέση με τον Θεό, με την πίστη, με την ζωή, με την αγάπη, με τον θάνατο και με τον αγώνα για να σταθεί κανείς μαζί με τους άλλους με αξιοπρέπεια και με αίσθηση ελευθερίας.

    Ελένη Καζαντζάκη

    Γ. Μπίστης: Η Ελένη Καζαντζάκη, η γυναίκα που ενέπνευσε τον συγγραφέα να μεγαλουργήσει, άφησε τα πνευματικά δικαιώματα των έργων του και διάφορα οικογενειακά κειμήλια στον καθηγητή Πάτροκλο Σταύρου, ο οποίος πρόσφερε μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές της εκδήλωσης, όταν ξεδίπλωσε και μας έδειξε το αγαπημένο πουκάμισο που επί δεκαετίες φόραγε ο Νίκος Καζαντζάκης σαν έγραφε.

    Πάτροκλος Σταύρου

    Π. Σταύρου: Ο Καζαντζάκης ήθελε να έρθει στην Αμερική. Προσπάθησε με κάθε τρόπο να έρθει. Αλλά είτε δεν του έδιναν διαβατήριο στην Ελλάδα είτε δεν του έδιναν την θεώρηση διαβατηρίου για να έρθει εδώ. Μια φορά ήτανε σίγουρο πως θα έρθει. Ήταν υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, το 1945, στην κυβέρνηση Σοφούλη. Παραιτήθηκε ο ίδιος σε καμιά σαρανταριά μέρες κι έτσι η μόνη φορά που ήταν σίγουρη η έλευσή του εδώ ματαιώθηκε. Είχε καημό ο Καζαντζάκης να έρθει στην Αμερική να δει τον νέο κόσμο που ανατέλλει εδώ πέρα και πέθανε με αυτό το παράπονο. Ήταν το ταξίδι που ανέμενε αλλά ποτέ δεν ήρθε.

    Γ. Μπίστης: Ο Καζαντζάκης, με κινηματογραφικές ταινίες κατοπινών στηριγμένες σε έργα του, όπως Ο Τελευταίος Πειρασμός, του σκηνοθέτη Martin Scorsese, βοήθησε στην προβολή της Ελλάδας στην Αμερική. Ακόμα και η εκδήλωση που έγινε τώρα γι αυτόν, σύμφωνα με τον Πρέσβη στη Ουάσιγκτον Αλέξανδρο Μαλλιά, βοήθησε να υλοποιηθεί ένα σημαντικός Ελληνικός στόχος.

    Αλέξανδρος Μαλλιάς

    Α. Μαλλιάς: Οι πολιτιστικές σχέσεις της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών σίγουρα δεν ξεκινούν σήμερα. Είναι πολύ παλιές όπως προκύπτει και από την ίδια την Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, όπου φυλάσσονται πρωτότυπες επιστολές που έχουν ανταλλαγεί μεταξύ του Αδαμαντίου Κοραή και του Θωμά Τζέφερσον. Συνεπώς, αυτό που γίνεται σήμερα είναι ότι ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο με την παρουσία της σύγχρονης Ελλάδας.

    Γ. Μπίστης: Το νέο αυτό κεφάλαιο το είχε προτείνει και ο Καζαντζάκης πριν από 60 χρόνια, όπως μας υπενθύμισε η πολιτιστική ακόλουθος Ζωή Κοσμίδου.

    Ζωή Κοσμίδου

    Ζ. Κοσμίδου: Εκπληρώνουμε ένα όνειρο. Το όνειρο του Νίκου Καζαντζάκη που ήτανε να γίνει ένα πολιτιστικό ίδρυμα για την Ελλάδα στην Αμερική. Αυτό πιστεύω ότι είναι και το μεγάλο μας επίτευγμα απόψε.

    Γ. Μπίστης: Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού φιλοδοξεί να προβάλει σημαντικά γεγονότα, όπως η αποκατάσταση της Ακρόπολης με την τεχνογνωσία που έχει αναπτύξει η Ελληνική επιστήμη.

    Ελένη και Νίκος Καζαντζάκη

    Γ. Μπαμπινιώτης: Θα έρθει επίσης μια έκθεση για την χαμένη ιστορία, όταν δηλαδή αφαιρούνται με μη νόμιμο τρόπο ορισμένα μνημεία από μια χώρα, αφαιρείται στην πράξη ένα κομμάτι από την ιστορία της. Θα έρθουν γενικά μεγάλες εκδηλώσεις τις οποίες οφείλει ο σύγχρονος Ελληνισμός στον γενικότερο πολιτισμό, ιδίως όπως αναπτύσσεται στην μεγάλη αυτή χώρα.

    Γ. Μπίστης: Στα πλαίσια της εκδήλωσης η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου επέδειξε κομμάτια της συλλογής της από πρώτες εκδόσεις του Καζαντζάκη υπογεγραμμένες από τον ίδιο.

    Η Οδύσεια στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου

    Π. Σταύρου: Η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου υπήρξε πάντοτε ευμενής απέναντι του Νίκου Καζαντζάκη. Είχανε συνεργασία δεκάδες χρόνια και πιστεύω ότι απόψε ανασταίνεται ο Καζαντζάκης σε αυτό τον ιερό χώρο της παιδείας και του πολιτισμού.

    Γ. Μπίστης: Παρά το ότι ο Καζαντζάκης δεν ήρθε ποτέ στην Αμερική, εν τούτοις τα βιβλία του έκαναν το ταξίδι στο νέο κόσμο και σήμερα κυκλοφορούν παντού μέσα στην κοινωνία των Ηνωμένων Πολιτειών, που είναι ένα κράμα όλων των λαών της ανθρωπότητας.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 9 November 2007 - 2:18:29 UTC