Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-11-12

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το νέο Μουσείο και ο κόσμος
  • [02] ΕΕ: Εξετάζεται μείωση της φορολογίας εργασίας
  • [03] Ικανοποίηση ΗΠΑ για εκλογές στο Πακιστάν
  • [04] Αμπάς: Ιστορική ευκαιρία η ειρηνευτική διάσκεψη για το Μεσανατολικό
  • [05] Ημέρα των Βετεράνων στις ΗΠΑ
  • [06] Από ανθρώπινο σφάλμα η σύγκρουση πλοίου στη γέφυρα του Σαν Φρανσίσκο
  • [07] Ράις: Διπλωματική οδό ακολουθούν οι ΗΠΑ με το Ιράν
  • [08] Πετρελαιοφόρο κόπηκε στα δύο
  • [09] Ο Γιώργος Παπανδρέου κερδίζει την προεδρία του ΠΑΣΟΚ
  • [10] Πακιστάν: Σε κατ' οίκον περιορισμό η Μπούτο

  • [01] Το νέο Μουσείο και ο κόσμος

    By Ζωή Λεουδάκη

    Ουάσιγκτον

    31-10-2007

    Δείτε το ρεπορτάζ για την παρουσίαση του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης στις ΗΠΑ- Download

    Δείτε το ρεπορτάζ για την παρουσίαση του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης στις ΗΠΑ

    Για πρώτη φορά μετά από 25 αιώνες τα 4.000 εκθέματα από τον Ιερό Βράχο άρχισαν να μετακινούνται στη μόνιμη κατοικία τους, το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Το γεγονός αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα άλλα και τη διεθνή κοινότητα. Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Ανέγερσης του Μουσείου της Ακρόπολης, Δημήτριος Παντερμαλής και ο διάσημος αρχιτέκτονας του μουσείου, Μπενάρ Τσουμί ταξίδεψαν σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον για να παρουσιάσουν το Νέο Μουσείο.

    Αλέξανδρος Μαλλιάς

    Στην Ουάσιγκτον η παρουσίαση έγινε σε κατάμεστη με κόσμο αίθουσα της Ελληνικής Πρεσβείας. Την εκδήλωση προλόγισε ο πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Αλέξανδρος Μαλλιάς. 'Το Μουσείο της Ακρόπολης συμβολίζει το μέλλον χωρίς όμως να αγνοεί το παρελθόν της Ελλάδας' τόνισε ο έλληνας πρέσβης. 'Το μουσείο αυτό συνδέει την Ελλάδα με τον 21ο αιώνα'.

    Δημήτριος Παντερμαλής

    Σε ξεχωριστή αίθουσα οργανώθηκε συνέντευξη τύπου κυρίως για τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Η προσοχή όλων ήταν στραμμένη στον καθηγητή Δημήτριο Παντερμαλή. 'Θέλαμε ένα μουσείο διάφανο, χωρίς τοίχους, με απερίσπαστη θέα, για να βλέπουμε τον αρχαιολογικό χώρο να εισχωρεί μέσα στο μουσείο', δήλωσε ο κ Παντερμαλής.

    Στη συνέντευξη τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας αμερικανοί δημοσιογράφοι περίμεναν με ανυπομονησία να γνωρίσουν το διάσημο Γαλλο-ελβετό αρχιτέκτονα του Μουσείου της Ακρόπολης, Μπερνάρ Τσουμί. Ο κ. Τσουμί είναι ιδιαίτερα περήφανος για το νέο μουσείο και ξέρει ότι με αυτό έχει περάσει στην ιστορία. 'Εάν είσαι αρχιτέκτονας, ξέρεις πόσο σημαντικό είναι να είσαι ο πρώτος που δημιούργησε κάτι για τον Παρθενώνα', δήλωσε με φανερή ικανοποίηση ο κ. Τσουμί.

    Μπερνάρ Τσουμί

    H λιτότητα της φόρμας, η καθαρότητα των γεωμετρικών όγκων και η διαφάνεια των υλικών συνθέτουν ένα μουσείο σύγχρονο, το οποίο καλύπτει 14.000 τετραγωνικά μέτρα. Σημαντικό για τον αρχιτέκτονα ήταν ο σχεδιασμός κατάλληλου χώρου για την τοποθέτηση των μαρμάρων του Παρθενώνα. 'Ήθελα η ζωοφόρος του Παρθενώνα να ανασυσταθεί ολόκληρη στο μουσείο. Θα μπορεί κανείς συγχρόνως να βλέπει και τον Παρθενώνα και τα ανάγλυφα', εξηγεί ο κ. Τσουμί.

    Ενδιαφέρον έχει o τρόπος που θα στηθούν τα ανάγλυφα της ζωοφόρου του Παρθενώνα στη γυάλινη αίθουσα του μουσείου. Θα υπάρχουν αντίγραφα των έργων που βρίσκονται στο Bρετανικό Μουσείο σκεπασμένα με ένα διάφανο πέπλο.

    Ο κ. Παντερμαλής πιστεύει ότι ο τρόπος με τον οποίο θα είναι στημένα τα γλυπτά στην αίθουσα του Παρθενώνα μιλά από μόνος του. 'Το Μουσείο παρουσιάζει ξεκάθαρα το πρόβλημα των μαρμάρων του Παρθενώνα. Δεν χρειάζεται κανείς να πει τίποτα, είναι ξεκάθαρο και το κοινό θα το καταλάβει'.

    Ο Μπερνάρ Τσουμί είναι κατηγορηματικός. Παρομοίασε τη ζωοφόρο με ένα γνωστό μυθιστόρημα οι σελίδες του οποίου είναι διεσπαρμένες σε διάφορα σημεία του κόσμου. 'Τα μάρμαρα του Παρθενώνα είναι σαν αυτό το μυθιστόρημα. Η απουσία τους από το μουσείο μπορεί να συντελέσει στο να επιστραφούν'.

    Μαζί του συμφωνεί και ο κριτικός αρχιτεκτονική της εφημερίας Νιου Γιορκ Τάιμς, Νικολάι Ούρουσοφ , ο οποίος σε πρόσφατο άρθρο του έγραψε: 'Είναι αδύνατον να στέκεσαι στις αίθουσες του τελευταίου ορόφου (του νέου Μουσείου της Ακρόπολης), με θέα τον ταλαιπωρημένο, ξεθωριασμένο από τον ήλιο, σκελετό χωρίς να λαχταράς την επιστροφή των μαρμάρων'.

    Oι μεταφορές των αρχαιοτήτων συνεχίζονται και το στήσιμο του μουσείου αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2008 και να ανοίξει τις πύλες του στο κοινό το 2009. Και το ερώτημα βέβαια παραμένει αν θα ολοκληρωθεί και η παρουσίαση των εκθεμάτων με την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα.

    Στην εκδήλωση της Ελληνική Πρεσβείας στην Ουάσιγκτον συμμετείχε και ο Πρόεδρος του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αμερικής, Μπράιαν Ρόουζ. Σε σχόλια του ο κ Ρόουζ αναφέρθηκε στους στενούς και πολύχρονους δεσμούς της Ελλάδας με τη Αμερικανική Σχολή Κλασσικών Σπουδών, η οποία διεξάγει ανασκαφές στην Αρχαία Αγορά από το 1931 και στην Κόρινθο, από το 1896. Επεσήμανε επίσης ότι το Αμερικανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο πρωτοστάτησε στη προστασία των αρχαιοτήτων με νόμο που υπέγραψε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ρούζβελτ, ενώ εξακολουθεί να μάχεται για τη προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς υπέρ των χωρών προέλευσής τους. Την εκδήλωση οργάνωσε η Πολιτιστική Σύμβουλος της Πρεσβείας, Ζωή Κοσμίδου.

    [02] ΕΕ: Εξετάζεται μείωση της φορολογίας εργασίας

    By Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    12-11-2007

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει μείωση της φορολογίας στην εργασία προκειμένου να καταπολεμηθεί το φαινόμενο της αδήλωτης εργασίας, που οφείλεται σε κύριο λόγο στο αμοιβαίο κέρδος που έχουν απ' αυτό, τόσο οι εργοδότες όσο και οι εργαζόμενοι. Επίσης η αδήλωτη εργασία αφορά κυρίως τομείς όπως οι υπηρεσίες καθαρισμού, οι κατασκευές και το λιανικό εμπόριο και είναι περισσότερο διαδεδομένη στην Νότια και Ανατολική Ευρώπη.

    Η σχετική έρευνα της Κομισσιόν, έδειξε ότι, η αδήλωτη εργασία στην Ελλάδα αντιστοιχεί με το 20% του ΑΠΕ και την κατατάσσει δεύτερη μετά την Βουλγαρία που σημειώνει ρεκόρ με το 35% του ΑΠΕ, ανάμεσα στις 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Το Ευρωβαρόμετρο, που δημοσίευσε και γνώμες πολιτών, αναφέρει ότι οι Έλληνες θεωρούν ότι ο μεγαλύτερος αριθμός εργαζομένων που δεν δηλώνουν την εργασία τους είναι μετανάστες, σε ποσοστό 36%, το 22 %είναι οι δηλωμένοι άνεργοι, το 19% είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και το 8% οι συνταξιούχοι ενώ οι ευρωπαίοι συμπεριλαμβάνουν στα ποσοστά και τους φοιτητές.

    Σε ερώτηση ποιος είναι ο λόγος που δεν δηλώνεται η εργασία στην Ελλάδα, το 30% των Ελλήνων απάντησε ότι είναι πολύ χαμηλή η αμοιβή της αδήλωτης εργασίας και δεν έχει νόημα, ενώ το 23% ότι είναι η έλλειψη ελέγχου από την πολιτεία και το 12% οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές.

    Τέλος το 21% των ερωτηθέντων Ελλήνων πιστεύει ότι το 10-20% του πληθυσμού δεν δηλώνει την εργασία του κι ότι το 60% των Ελλήνων θεωρεί μικρή την πιθανότητα να εντοπιστεί η αδήλωτη εργασία από τις αρμόδιες αρχές.

    [03] Ικανοποίηση ΗΠΑ για εκλογές στο Πακιστάν

    12-11-2007

    Περβέζ Μουσάραφ

    Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, ζήτησε απ' τον Πρόεδρο του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ, να άρει, το συντομότερο δυνατόν, την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επέβαλε. Κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης την Κυριακή, η κα Ράις εξέφρασε ικανοποίηση για την ανακοίνωση του στρατηγού Μουσάραφ ότι σκοπεύει να παραιτηθεί απ' το στρατιωτικό του αξίωμα και να πραγματοποιήσει εκλογές μέχρι τις 9 Ιανουαρίου. Οι δυο αυτές ενέργειες είναι απαραίτητες για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στο Πακιστάν, επεσήμανε η κ. Ράις και το ίδιο ισχύει και για την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, τόνισε. Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η κατάσταση στο Πακιστάν δεν είναι τέλεια, αλλά επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό της χώρα αυτής και του λαού της.

    Ο στρατηγός Μουσάραφ ανακοίνωσε τη Κυριακή ότι μέσα στις ερχόμενες μέρες θα διαλυθούν η εθνοσυνέλευση και οι τοπικές συνελεύσεις της χώρας ενόψει των εκλογών του Ιανουαρίου, αλλά σημείωσε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα παραμείνει εν ισχύ για να διασφαλιστεί το δίκαιο και αμερόληπτο των εκλογών.

    [04] Αμπάς: Ιστορική ευκαιρία η ειρηνευτική διάσκεψη για το Μεσανατολικό

    12-11-2007

    Μαχμούντ Αμπάς

    Σε ομιλία του ενώπιον δεκάδων χιλιάδων υποστηρικτών του στην Ραμάλλα της Δυτικής Όχθης, επ' ευκαιρία της 3ης επετείου απ' τον θάνατο του Παλαιστίνιου ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι η επερχόμενη ειρηνευτική διάσκεψη για το Μεσανατολικό υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, αποτελεί ιστορική ευκαιρία για την επίλυση της διαμάχης των Αράβων με το Ισραήλ.

    Λίγες ώρες μετά την ομιλία του κ. Αμπάς, Παλαιστίνιοι διαπραγματευτές παρεμποδίστηκαν απ' το να μεταβούν στην Ιερουσαλήμ για συνομιλίες με Ισραηλινούς αξιωματούχους με θέμα την επερχόμενη ειρηνευτική διάσκεψη. Διαμαρτυρόμενος για την συμπεριφορά των Ισραηλινών στρατιωτών του συνοριακού φυλακίου, ο επικεφαλής διαπραγματευτής των Παλαιστινίων, Αχμέντ Κουρέϊα, ακύρωσε την συνάντηση της Κυριακής και ζήτησε απ' τους Ισραηλινούς να μεταφέρουν τις συνομιλίες στο εξωτερικό. Ισραηλινός εκπρόσωπος εξέφρασε λύπη για το επεισόδιο και δήλωσε ότι το Ισραήλ θα το διερευνήσει.

    [05] Ημέρα των Βετεράνων στις ΗΠΑ

    12-11-2007

    Η Ημέρα των Βετεράνων των Αμερικανικών Ενόπλων δυνάμεων γιορτάζεται σήμερα στις ΗΠΑ προς τιμήν όλων όσων πολέμησαν και θυσίασαν τη ζωή τους στις στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας. Ο κ. Μπους μίλησε ενώπιον οργάνωσης Αμερικανών Βετεράνων στο Γουέικο του Τέξας όπου τους ευχαρίστησε για την υπηρεσία τους και υπογράμμισε τους θανάτους 4 Τεξανών στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Εδώ στην Ουάσιγκτον πραγματοποιήθηκαν τελετές για την Ημέρα των Βετεράνων στο Μνημείο Πεσόντων στον Πόλεμο του Βιετνάμ, ενώ ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Ντικ Τσέινι, κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στο Εθνικό Κοιμητήριο του Άρλινγκτον.

    [06] Από ανθρώπινο σφάλμα η σύγκρουση πλοίου στη γέφυρα του Σαν Φρανσίσκο

    12-11-2007

    Η Αμερικανική ακτοφυλακή εξετάζει το ενδεχόμενο ανθρώπινου σφάλματος σαν το αίτιο σύγκρουσης Κινεζικού φορτηγού πλοίου σε πυλώνα γέφυρας του Σαν Φρανσίσκο. Απ' την σύγκρουση δεν προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές στη γέφυρα, αλλά τρύπησαν δύο δεξαμενές καυσίμων του πλοίου με αποτέλεσμα πάνω από 200 χιλιάδες λίτρα πετρελαίου να χυθούν στον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο. Η πολιτεία της Καλιφόρνια διέταξε έκτακτο καθαρισμό του κόλπου ενώ 800 περιβαλλοντολόγοι προσπαθούν να διασώσουν πουλιά, ψάρια και άλλη υδρόβια πανίδα της περιοχής.

    [07] Ράις: Διπλωματική οδό ακολουθούν οι ΗΠΑ με το Ιράν

    12-11-2007

    Κοντολίζα Ράις

    Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι ο πρόεδρος Μπούς έχει επικεντρώσει τη προσοχή του 'στην διπλωματική οδό' για την επίλυση της αντιπαράθεσης με τα πυρηνικά του Ιράν. Η κ. Ράις επεσήμανε ότι η κυβέρνηση Μπούς δεν πιστεύει πως το πρόσφατο ψήφισμα της Γερουσίας εξουσιοδοτεί στρατιωτική δράση σε βάρος του καθεστώτος της Τεχεράνης. Το ψήφισμα, δήλωσε η κ. Ράις, ζητά 'σκληρά μέτρα' σε βάρος του Ιράν, κάτι που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση Μπούς με τις κυρώσεις σε βάρος της Επαναστατικής Φρουράς του Ιράν και σε βάρος Ιρανικών οργανώσεων.

    [08] Πετρελαιοφόρο κόπηκε στα δύο

    12-11-2007

    Ρωσικό πετρελαιοφόρο κόπηκε στα δύο σε θαλασσοταραχή μεταξύ της Μαύρης Θάλασσας και της Θάλασσας του Αζώφ, προκαλώντας τεράστια οικολογική καταστροφή, όπως δηλώνουν εμπειρογνώμονες. Κηλίδα μέχρι και 2 χιλιάδων τόνων καυσίμων έχει σχηματιστεί στα ανοιχτά των ακτών της Ουκρανίας, ενώ αξιωματούχοι δηλώνουν ότι για τον πλήρη καθαρισμό της θα χρειαστούν μερικά χρόνια. 13 μέλη του πληρώματος του πλοίου διασώθηκαν, ενώ άλλα 4 φορτηγά πλοία βυθίστηκαν απ' την καταιγίδα στη περιοχή.

    [09] Ο Γιώργος Παπανδρέου κερδίζει την προεδρία του ΠΑΣΟΚ

    12-11-2007

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, επανεξελέγη τη Κυριακή στην προεδρία του κόμματος του, παρά την ήττα του στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Ο κύριος αντίπαλος του κ. Παπανδρέου, Ευάγγελος Βενιζέλος, παραδέχτηκε την ήττα του. Ο γεννημένος στις ΗΠΑ κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε την επανεκλογή του νίκη της δημοκρατίας που θα ενώσει όλα τα μέλη του κόμματος. Ο κ. Παπανδρέου είναι γνωστός για την επιθυμία του για βελτίωση των σχέσεων της Ελλάδας με την Τουρκία και για την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στην διεθνή πολιτική σκηνή.

    [10] Πακιστάν: Σε κατ' οίκον περιορισμό η Μπούτο

    13-11-2007

    Μπεναζίρ Μπούτο

    Οι Πακιστανικές αρχές διέταξαν επταήμερο κατ' οίκον περιορισμό της ηγέτη της αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργού Μπεναζίρ Μπούτο, καθώς η Βρετανική Κοινοπολιτεία έδινε στο Πακιστάν 10 μέρες για να άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλιώς θα έχει να αντιμετωπίσει αποπομπή απ' την Κοινοπολιτεία.

    Η διαταγή για τον περιορισμό της κα Μπούτο εξεδόθη μόλις μερικές ώρες προτού η πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν ηγηθεί μεγάλης αυτοκινητοπομπής διαμαρτυρίας από τη Λαχώρη στην Ισλαμαμπάντ για να ασκηθεί πίεση στον Πρόεδρο Μουσάραφ να αποκαταστήσει την ισχύ του συντάγματος και να παραιτηθεί από το στρατιωτικό του αξίωμα.

    Αλλά ο διοικητής της αστυνομίας της Λαχώρης δήλωσε ότι απαγορεύονται οι διαδηλώσεις και οι πορείες σε καθεστώς έκτατης ανάγκης και ότι η αστυνομία έχει πληροφορίες για ενδεχόμενη επίθεση σε βάρος του συλλαλητηρίου. Οι αρχές ανέπτυξαν εκατοντάδες αστυνομικούς έξω απ' την κατοικία της κ. Μπούτο.

    Στο μεταξύ, οι υπουργοί εξωτερικών της Κοινοπολιτείας έδωσαν στο Πακιστάν προθεσμία μέχρι τις 22 Νοεμβρίου για να αποκαταστήσει την συνταγματική νομιμότητα αίροντας την κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

    Εδώ στην Ουάσιγκτον, ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι ο πρόεδρος Μπούς θα ήθελε άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στο Πακιστάν για να διασφαλιστεί το αμερόληπτο των εκλογών.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 13 November 2007 - 2:18:25 UTC