Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-11-27

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βραβεύτηκε 'Ο Βούδας λιποθύμησε από ντροπή'
  • [02] Αρχίζει σήμερα η διάσκεψη για το Μεσανατολικό
  • [03] Συνομιλίες για τις σχέσεις ΗΠΑ-Ιράκ
  • [04] 'Σύγχρονη επιδημία' το ΑΙDS στην Ουάσιγκτον
  • [05] Ο Μπαντουέλ παρακινεί το λαό της Βενεζουέλας κατά της κυβέρνησης
  • [06] Πακιστάν: Ηγέτες της αντιπολίτευσης ετοιμάζονται για εκλογές
  • [07] Κατ' ιδίαν συνάντηση Μπους με Γκορ
  • [08] Στάσιμο το θέμα του Κοσσυφοπεδίου

  • [01] Βραβεύτηκε 'Ο Βούδας λιποθύμησε από ντροπή'

    Μαρία Σπυριδωνάκου

    Αθήνα

    27-11-2007

    Στην ταινία 'Ο Βούδας λιποθύμησε από ντροπή' απενεμήθη το βραβείο 'γυναίκα και ισότητα ευκαιριών' που παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Η ταινία περιγράφει την ιστορία ενός εξάχρονου κοριτσιού στο Αφγανιστάν που προσπαθεί μέσα από σοβαρά εμπόδια να πάει σχολείο σε μια βίαιη και κατεστραμμένη κοινωνία από τους Ταλιμπάν.

    Το βραβείο απένειμε η γενική γραμματέας Ισότητας του Υπουργείου Εσωτερικών Ευγενία Τσουμάνη.

    Σχετικά με την απονομή του βραβείου η γενική γραμματέας, τόνισε ότι, 'η τέχνη όπως και ο κινηματογράφος, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση αντιλήψεων και κοινωνικών προτύπων στη ζωή καθώς και στη διάχυση νέων μηνυμάτων για την θέση των γυναικών στη σημερινή κοινωνία. Διεγείρει συναισθήματα και κινητοποιεί συνειδήσεις κάτι που το έχει τόσο ανάγκη το πολιτικό και κοινωνικό έργο που επιτελούμε'. Υπό αυτή την έννοια, υπογράμμισε η κυρία Τσουμάνη, το βραβείο 'Γυναίκα και Ισότητα Ευκαιριών' αποτελεί συνεισφορά στην κατεύθυνση της πολιτικής για την καταπολέμηση των στερεοτυπικών αντιλήψεων σχετικά με το ρόλο των δύο φίλων.

    Να σημειώσουμε ότι η απονομή του φετινού βραβείου συμπίπτει με την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Βίας εναντίων των Γυναικών και έχει συμβολικό χαρακτήρα, καθώς οι γυναίκες, σε περιόδους ειρήνης όσο και πολέμου, αντιμετωπίζουν διακρίσεις και πολλές φορές ποικίλες μορφές βίας σε πολλά πεδία της ζωής τόσο στη κοινωνία όσο και στη ζωή.

    Υπενθυμίζεται ότι το βραβείο αυτό καθιερώθηκε για πρώτη φορά πέρυσι με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με όραμα την ενίσχυση της γυναικείας εικόνας και αξιοπρέπειας μέσα στην τέχνη και τον πολιτισμό. Απονέμεται δε, σε ταινίες με κριτήρια κυρίως τον επιτυχή τρόπο με τον οποίο πραγματεύεται ζητήματα που αφορούν τη θέση της γυναίκας καταδεικνύοντας τις ανισότητες ή αναδεικνύοντας τις ίσες ευκαιρίες μεταξύ των δύο φύλων.

    [02] Αρχίζει σήμερα η διάσκεψη για το Μεσανατολικό

    27-11-2007

    O Πρόεδρος Μπούς προσφωνεί τους συνέδρους .

    Ο Πρόεδρος Μπούς προσφώνησε τους συνέδρους που θα συμμετάσχουν σήμερα στην ειρηνευτική διάσκεψη για το Μεσανατολικό στην Ανάπολη της πολιτείας Μαίρυλαντ, έξω από τη Ουάσινγκτον.

    Σε πρόποση του κατά τη διάρκεια δείπνου που η Υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, παρέθεσε προς τιμήν των συνέδρων, ο πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι κοινός στόχος είναι η συνύπαρξη Ισραήλ και Παλαιστίνης, δύο δημοκρατικών χωρών που θα συνυπάρχουν με ειρήνη και ασφάλεια. Η επίτευξη αυτού του στόχου, σημείωσε ο κ. Μπους, προϋποθέτει δύσκολους συμβιβασμούς.

    Αντιπρόσωποι από περίπου 50 χώρες και οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, συμμετέχουν στην διάσκεψη, η οποία σηματοδοτεί την πρώτη φορά, εδώ και πάνω από μια δεκαετία, που οι Ισραηλινοί θα συναντηθούν με εκπροσώπους 16 Αραβικών χωρών και του Αραβικού Συνδέσμου. Επίσης στη διάσκεψη θα συμμετάσχουν η Σαουδική Αραβία και η Συρία, που δεν αναγνωρίζουν το Ισραήλ.

    O Πρόεδρος Μπούς με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς.

    Τη Δευτέρα ο Πρόεδρος Μπούς είχε ξεχωριστές συναντήσεις με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό, Εχούντ Ολμέρτ και τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς. Οι κ. Ολμέρτ και Αμπάς εξέφρασαν αισιοδοξία ότι η διάσκεψη θα οδηγήσει σε σοβαρές διαπραγματεύσεις.

    Σε άλλες εξελίξεις, χιλιάδες οπαδοί της Ισραηλινής αντιπολίτευσης συμμετείχαν σε συλλαλητήριο στην Ιερουσαλήμ για να καταδικάσουν την ειρηνευτική διάσκεψη για το Μεσανατολικό στις ΗΠΑ. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Βενιαμίν Νετανιάχου του κόμματος Λικούντ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η ειρηνευτική διάσκεψη αποτελεί συνέχεια των μονομερών υποχωρήσεων.

    Από την άλλη πλευρά στη Λωρίδα της Γάζας, εξτρεμιστές της Χαμάς χαρακτήρισαν τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, προδότη του Παλαιστινιακού λαού. Ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, δήλωσε ότι ο κ. Αμπάς δεν έχει κανένα δικαίωμα να προβαίνει σε υποχωρήσεις εξ ονόματος των Παλαιστινίων. Πάντως σφυγμομετρήσεις δείχνουν ότι περίπου το 70% των Παλαιστινίων υποστηρίζουν την διάσκεψη στην Ανάπολη του Μαίρυλαντ, αλλά το 60% περίπου πιστεύει ότι δεν θα επιφέρει άμεσα αποτελέσματα. Παρόμοια είναι και τα ποσοστά στο Ισραήλ.

    [03] Συνομιλίες για τις σχέσεις ΗΠΑ-Ιράκ

    27-11-2007

    O Πρόεδρος Μπους με τον Ιρακινό Πρωθυπουργό Νούρι Αλ Μαλίκι.

    Συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ιράκ θα πραγματοποιηθούν από του χρόνου για την φύση των μελλοντικών σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών. Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης τη Δευτέρα, ο πρόεδρος Μπους και ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Νούρι Αλ Μαλίκι, υπέγραψαν διακήρυξη αρχών για τις συνομιλίες. Η διακήρυξη αναφέρεται σε θέματα πολιτικής, διπλωματικής, οικονομικής και στρατιωτικής συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης και της οποιασδήποτε μακροχρόνιας Αμερικανικής παρουσίας στο Ιράκ. Επίσης ξεκαθαρίσει την Αμερικανική δέσμευση για υποστήριξη των δημοκρατικών θεσμών στο Ιράκ.

    Ο συντονιστής για θέματα Ιράκ του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας των ΗΠΑ, αντιστράτηγος Ντάγκλας Λούτ, δήλωσε ότι οι Αμερικανο-Ιρακινές συνομιλίες θα ξεκινήσουν στις αρχές του νέου έτους με στόχο την επίτευξη συμφωνίας μέχρι τον Αύγουστο του 2008.

    [04] 'Σύγχρονη επιδημία' το ΑΙDS στην Ουάσιγκτον

    27-11-2007

    Σε μία 'σύγχρονη επιδημία' αναφέρεται η πρώτη περιεκτική έκθεση για τον ΑΙDS στη πρωτεύουσα των ΗΠΑ. H έκθεση δόθηκε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα και περιλαμβάνει τα πρώτα στατιστικά στοιχεία για την περιοχή. Από το 2001 μέχρι και το 2006 εμφανίστηκαν περίπου 8 χιλιάδες νέα κρούσματα AIDS στην Ουάσιγκτον σε ενήλικες και εφήβους.

    Σύμφωνα με την έκθεση η Αφρο-αμερικανική κοινότητα έχει πληγεί περισσότερο από την επιδημία με ένα 80% των κρουσμάτων. Οι Aφρο-αμερικανοί αναλογούν στο 60% του πληθυσμού της Αμερικανικής πρωτεύουσας. Η έκθεση επίσης αναφέρει ότι στο 31% των ετερόφυλων καθώς και στο 27% των ομοφυλοφίλων ο ιός μεταδίδεται μέσω σεξουαλικής επαφής.

    Η Ουάσιγκτον έχει το υψηλότερο ποσοστό ατόμων με ΑΙDS στις ΗΠΑ που αναλογεί σε 12.500 άτομα.

    [05] Ο Μπαντουέλ παρακινεί το λαό της Βενεζουέλας κατά της κυβέρνησης

    27-11-2007

    Ραούλ Ισαΐας Μπαντουέλ

    Νέα σφυγμομέτρηση στη Βενεζουέλα δείχνει ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων αντιτίθεται στις προτεινόμενες συνταγματικές αλλαγές του προέδρου Ούγκο Τσάβεζ. Η εταιρεία Datanalisis που πραγματοποίησε την δημοσκόπηση ανακοίνωσε ότι το 49% των ψηφοφόρων αντιτίθεται στις μεταρρυθμίσεις του κ. Τσάβεζ, ενώ ένα 39% συμφωνεί μ' αυτές. Από τη πλευρά του ο πρώην υπουργός άμυνας της Βενεζουέλας, Ραούλ Ισαΐας Μπαντουέλ, προβλέπει ότι τον άλλο μήνα ο λαός της Βενεζουέλας θα καταψηφίσει τις προτεινόμενες συνταγματικές τροπολογίες που στοχεύουν στην διεύρυνση της δύναμης του Ούγκο Τσάβεζ.

    Σε αποκλειστική του συνέντευξη προς τη ΦτΑ ο κ. Μπαντουέλ έκανε έκκληση στους ψηφοφόρους να μην διστάσουν να καταψηφίσουν τις αλλαγές χαρακτηρίζοντας τες απόπειρα πραξικοπήματος από μέρους του κ. Τσάβεζ. Το δημοψήφισμα επί των 69 προτεινόμενων συνταγματικών τροπολογιών θα πραγματοποιηθεί στις 2 Δεκεμβρίου.

    [06] Πακιστάν: Ηγέτες της αντιπολίτευσης ετοιμάζονται για εκλογές

    27-11-2007

    Ναβάζ Σαρίφ

    Ανώτεροι Πακιστανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ο πρόεδρος Περβέζ Μουσάραφ, θα παραιτηθεί απ' το στρατιωτικό του αξίωμα και θα ορκιστεί πρόεδρος της χώρας την Πέμπτη. Εκπρόσωπος του κ. Μουσάραφ και εκπρόσωπος του στρατού προέβησαν στην εν λόγω ανακοίνωση προς τα διεθνή μέσα ενημέρωσης τη Δευτέρα. Πακιστανοί αξιωματούχοι είχαν προβεί σε ανάλογες προβλέψεις την περασμένη εβδομάδα.

    Στο μεταξύ, οι πρώην πρωθυπουργοί του Πακιστάν, Ναβάζ Σαρίφ και Μπεναζίρ Μπούτο, υπέβαλαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την υποψηφιότητα τους στις εκλογές της 8ης Ιανουαρίου. Πάντως τα κόμματα τους εξετάζουν την πιθανότητα μποϋκοτάζ των εκλογών αν ο κ. Μουσάραφ και άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

    [07] Κατ' ιδίαν συνάντηση Μπους με Γκορ

    27-11-2007

    Δεξίωση παρέθεσε ο πρόεδρος Μπους τη Δευτέρα στο Λευκό Οίκο προς τιμήν των Αμερικανών τιμηθέντων με Βραβείο Νόμπελ το 2007, συμπεριλαμβανομένου και του πρώην αντιπάλου του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ και προεδρικού υποψηφίου στις επίμαχες εκλογές του 2000, Αλ Γκόρ. Μάλιστα οι κ. Μπους και Γκορ είχαν κατ' ιδίαν συνομιλίες επί 40 λεπτά στο Οβάλ Γραφείο. Μετά την συνάντηση ο κ. Γκορ δήλωσε ότι συζήτησαν το θέμα του φαινομένου του θερμοκηπίου. Πάντως ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.

    [08] Στάσιμο το θέμα του Κοσσυφοπεδίου

    27-11-2007

    Βόϊτσλαβ Κοστούνιτσα και Μπόρις Τάντιτς στις συνομιλίες για το Κόσοβο στο Μπάντεν της Αυστρίας

    Ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στις διαπραγματεύσεις για το μέλλον του Κοσυφοπεδίου, Αλεξάντερ Μποτσάν-Χαρτσένκο, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες για πρόοδο κατά τον τελευταίο αυτό γύρο συνομιλιών για το θέμα. Τη Δευτέρα άρχισε στην Αυστρία νέος γύρος συνομιλιών που θα συνεχιστούν μέχρι τη Τετάρτη. Η εφημερίδα 'Μπλίκ' του Βελιγραδίου φέρει τον κ. Μποτσάν-Χαρτσένκο να δηλώνει ότι η Ρωσία θα επιμείνει να συνεχιστούν οι συνομιλίες και μετά την λήξη της προθεσμίας στις 10 Δεκεμβρίου, αν μέχρι τότε δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 28 November 2007 - 2:19:14 UTC