Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-12-18

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υψηλότερες απ' τις αναμενόμενες δωρεές στους Παλαιστίνιους
  • [02] Το Ιράκ καταδικάζει Τουρκικές αεροεπιδρομές
  • [03] Το Νιου Τζέρσυ καταργεί τη θανατική ποινή
  • [04] ΗΠΑ: Αυξήθηκαν οι άστεγοι και η πείνα
  • [05] Γερουσία: Εξετάζεται αίτημα ασυλίας για εταιρείες τηλεπικοινωνιών
  • [06] Πυρηνικά καύσιμα απ' τη Ρωσία στο Ιράν

  • [01] Υψηλότερες απ' τις αναμενόμενες δωρεές στους Παλαιστίνιους

    18-12-2007

    Ο Παλαιστινιος πρωθυπουργός Σαλάμ Φαγιάντ στο Παρίσι.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Κούσνερ, δήλωσε ότι διεθνείς δωρητές προσέφεραν συνολικά 7,4 δισεκατομμύρια δολάρια στους Παλαιστίνιους στα πλαίσια διάσκεψης στο Παρίσι. Οι προσφορές βοήθειας ξεπέρασαν τα 5,6 δισεκατομμύρια δολάρια που ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς είχε ζητήσει απ' τους δωρητές για τα επόμενα 3 χρόνια. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι υψηλότερες απ' τις αναμενόμενες δωρεές αποτελούν επικύρωση του οράματος τους για ένας ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος.

    Οι ΗΠΑ προσέφεραν 555 εκατομμύρια δολάρια για το 2008, ενώ η Ευρωπαϊκή ένωση προσέφερε 650 εκατομμύρια για τον επόμενο χρόνο. Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, είχε προειδοποιήσει τους συνέδρους ότι η διάσκεψη αυτή εκπροσωπεί την τελευταία ελπίδα της Παλαιστινιακής Αρχής για να αποφύγει την πτώχευση.

    Τζέημς Τζόουνς

    Σε άλλες εξελίξεις, o νέος ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, στρατηγός Τζέημς Τζόουνς, μεταβαίνει σήμερα στο Ισραήλ για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό, Εχούντ Ολμέρτ. Ο στρατηγός Τζόουνς είναι υπεύθυνος για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή περιφερειακών σχεδίων ασφάλειας με στόχο την εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

    Η επίσκεψη Τζόουνς πραγματοποιείται μια μέρα μετά από 2 Ισραηλινές αεροεπιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας απ' τις οποίες σκοτώθηκαν 5 εξτρεμιστές μέλη της οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ. Η ίδια η Ισλαμική Τζιχάντ επιβεβαίωσε ότι ένας απ' τους ανώτερους διοικητές της, ο Μαζέντ Χαραζίν, σκοτώθηκε και ένας τραυματίστηκε σοβαρά, ενώ διακήρυξε ότι θα υπάρξουν αντίποινα σε βάρος του Ισραήλ. Επίσης από δεύτερη αεροεπιδρομή των Ισραηλινών την Δευτέρα στη Γάζα σκοτώθηκαν άλλοι τρεις εξτρεμιστές συμπεριλαμβανομένου και κατασκευαστή εκρηκτικών μηχανισμών. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Ισραηλινού στρατού η επίθεση πραγματοποιήθηκε καθώς οι Παλαιστίνιοι ετοιμάζονταν να εκτοξεύσουν ρουκέτες κατά του Ισραήλ.

    [02] Το Ιράκ καταδικάζει Τουρκικές αεροεπιδρομές

    18-12-2007

    Το ιρακινό κοινοβούλιο καταδίκασε τις Τουρκικές αεροεπιδρομές στο βόρειο Ιράκ, χαρακτηρίζοντας τες σημαντική παραβίαση της αυτεξουσιότητας του Ιράκ. Από τη πλευρά της η Τουρκία δήλωσε ότι στόχος των επιθέσεων ήταν βάσεις Κούρδων ανταρτών, αλλά αξιωματούχοι των Κούρδων του Ιράκ δηλώνουν ότι πολλά χωριά υπέστησαν σοβαρές ζημιές ενώ τουλάχιστον ένας άμαχος σκοτώθηκε.

    Οι αντάρτες δήλωσαν ότι σκοτώθηκαν 5 μαχητές τους. Από τη πλευρά του ο υπουργός εξωτερικών του Ιράκ, Χοσιάρ Ζεμπαρί, δήλωσε ότι απ' ότι φαίνεται οι Τουρκικές αεροεπιδρομές στηρίχθηκαν σε λάθος πληροφορίες γιατί επλήγησαν άμαχοι και επεσήμανε ότι η Άγκυρα θα πρέπει να συντονίζει με την Ιρακινή κυβέρνηση οποιεσδήποτε επιθέσεις κατά ανταρτών μέσα στο Ιράκ.

    Στο μεταξύ Αμερικανοί αξιωματούχοι παραδέχτηκαν ότι η Τουρκία τους είχε προειδοποιήσει για τις επιθέσεις της Κυριακής, αλλά αρνήθηκαν να σχολιάσουν αν είχαν συμφωνήσει μ' αυτές. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Τομ Κέισυ, δήλωσε ότι οι εξτρεμιστές του PKK αποτελούν απειλή που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.

    [03] Το Νιου Τζέρσυ καταργεί τη θανατική ποινή

    18-12-2007

    Το Νιου Τζέρσυ είναι η πρώτη πολιτεία της Αμερικής, τα τελευταία 42 χρόνια, που καταργεί την θανατική ποινή. Ο κυβερνήτης της πολιτείας, Τζον Κόρζαϊν, υπέγραψε την Τρίτη την αντικατάσταση της θανατικής ποινής με ισόβια δεσμά χωρίς τη δυνατότητα αποφυλάκισης. Ο κ. Κόρζαϊν δήλωσε ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί πρόοδο για εκείνους που αντιτίθενται στη θανατική ποινή ως ηθικό και πρακτικό τρόπο αντιμετώπισης εγκλημάτων.

    Επικριτές της θανατικής ποινής ισχυρίζονται ότι παραβιάζει το συνταγματικά κατοχυρωμένο ανθρώπινο δικαίωμα να μην υποβάλλεται κανείς σε 'σκληρή και ασυνήθη' τιμωρία. Επίσης υποστηρίζουν ότι νέα στοιχεία που προκύπτουν από εξετάσεις DNA, έχουν αποδείξει την αθωότητα πολλών κατηγορουμένων και εγείρουν ερωτηματικά για τη δυνατότητα του δικαστικού συστήματος να μπορεί να επιβάλει δίκαια τη θανατική ποινή. Υπέρμαχοι της θανατικής ποινής υποστηρίζουν ότι λειτουργεί αποτρεπτικά.

    Η θανατική ποινή ισχύει σε 36 από τις 50 Αμερικανικές πολιτείες, αλλά η συχνότητα με τη οποία εφαρμόζεται έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια. Το 2006 η θανατική ποινή επιβλήθηκε σε 53 άτομα. Πρόκειται για τον χαμηλότερο αριθμό θανατοποινιτών εδώ και μια δεκαετία.

    [04] ΗΠΑ: Αυξήθηκαν οι άστεγοι και η πείνα

    18-12-2007

    Νέα έκθεση δείχνει ότι αυξήθηκαν στις ΗΠΑ η πείνα και οι άστεγοι. Ετήσια έκθεση της Συνόδου των Δημάρχων στις ΗΠΑ αναφέρει ότι η πρόσφατη αύξηση στις κατασχέσεις κατοικιών, λόγω ανικανότητας των ιδιοκτητών τους να αποπληρώσουν το στεγαστικό τους δάνειο, συνέτεινε στη κλιμάκωση αυτού του προβλήματος. Η μελέτη επίσης επισημαίνει ότι η έλλειψη προσιτών οικονομικά κατοικιών αποτελεί τον κύριο λόγο για την αύξηση των αστέγων και της πείνας. Σύμφωνα με την έκθεση το ένα τέταρτο των αστέγων στις αμερικανικές μεγαλουπόλεις είναι γυναίκες και παιδιά.

    Από τις 23 πόλεις που εξετάστηκαν 16 ανέφεραν αύξηση των αιτήσεων για επισιτιστική βοήθεια το χρόνο που μας πέρασε και 19 δήλωσαν ότι περιμένουν περαιτέρω αύξηση μέσα στο 2008.

    [05] Γερουσία: Εξετάζεται αίτημα ασυλίας για εταιρείες τηλεπικοινωνιών

    18-12-2007

    H Αμερικανική Γερουσία εξετάζει το αίτημα του Πρόέδρου Μπους να δοθεί ασυλία σε αμερικανικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών που συμμετείχαν σε πρόγραμμα παρακολούθησης στο εσωτερικό της χώρας. Με 76 ψήφους υπέρ έναντι 10, οι Γερουσιαστές αποφάσισαν τη Δευτέρα ν' αρχίσουν να εξετάζουν το εν λόγω πρόγραμμα. Το μέτρο επίσης θα παρέχει ασυλία σε εταιρείες που έδωσαν σε κυβερνητικές υπηρεσίες αρχεία τηλεφωνικών αριθμών και πρόσβασης στο διαδίκτυο αμερικανών πολιτών χωρίς προηγουμένως να έχουν εξασφαλίσει δικαστική εντολή.

    Ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση που αναφέρει ότι μηνύσεις κατά εταιριών θα διακινδυνεύσουν την αποκάλυψη απορρήτων πληροφοριών ανεξαρτήτως προέλευσης και μεθόδων.

    [06] Πυρηνικά καύσιμα απ' τη Ρωσία στο Ιράν

    18-12-2007

    Το πυρηνικό εργοστάσιο Μπουσέρ

    Το Ιράν επιβεβαίωσε ότι παρέλαβε το πρώτο φορτίο καυσίμων απ' τη Ρωσία για το πυρηνικό του εργοστάσιο στο Μπουσέρ. Τα Ιρανικά πρακτορεία ειδήσεων φέρουν τον επικεφαλής του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν, Γκολαμρεζά Αγκαζαντέχ, να δηλώνει ότι οι 82 τόνοι καυσίμων προορίζονται για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του πυρηνικού εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής.

    Ο πρόεδρος Μπούς δήλωσε τη Δευτέρα ότι υποστηρίζει την απόφαση της Ρωσίας να στείλει εμπλουτισμένο ουράνιο στο Ιράν γιατί, όπως είπε, η Τεχεράνη δεν θα έχει ανάγκη να καταφύγει στο δικό της πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου. Επίσης το Ρωσικό υπουργείο εξωτερικών ζήτησε απ' το Ιράν να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για να τερματίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου. Γραπτό ανακοινωθέν του υπουργείου αναφέρει ότι έχουν δημιουργηθεί 'οι κατάλληλες συνθήκες' που επιτρέπουν στην Τεχεράνη να λάβει τα μέτρα που απαιτεί η Δύση και να τερματίσει τις δραστηριότητες της εμπλουτισμού ουρανίου.

    Πάντως ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος απέρριψε τέτοια αιτήματα λέγοντας ότι η Τεχεράνη δεν πρόκειται να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου, ακόμη και μετά την αποστολή καυσίμων απ' τη Ρωσία.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 19 December 2007 - 2:18:42 UTC