Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-12-19

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νομοσχέδιο για την ενέργεια
  • [02] Παρατείνεται η αμερικανική παρουσία στο Ιράκ
  • [03] Περιοδεία Μπους στη Μέση Ανατολή
  • [04] Άλλη μία Τουρκική επιχείρηση στο βόρειο Ιράκ
  • [05] Μείωση του αμερικανικού πυρηνικού οπλοστασίου
  • [06] Σχέδια για την προώθηση της Παλαιστινιακής οικονομίας
  • [07] Έκθεση στο Σ. Α. για την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου
  • [08] Αιματηρό το 2007 για τους δημοσιογράφους
  • [09] Συνομιλίες Καραμανλή-Πούτιν

  • [01] Νομοσχέδιο για την ενέργεια

    19-12-2007

    Η Πρόεδρος της Βουλής Νάνσυ Πελόσι με τον ηγέτη της πλειοψηφίας στη Γερουσία Χάρρυ Ρηντ υπογράφουν το νομοσχέδιο.

    Το Αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε νομοσχέδιο που επιβάλλει αυστηρότερες προδιαγραφές για την κατανάλωση καυσίμων από αυτοκίνητα και φορτηγά. Πρόκειται για τους πρώτους, εδώ και πάνω από 30 χρόνια, σημαντικούς περιορισμούς στην κατανάλωση καυσίμων στις ΗΠΑ. Το μέτρο επιβάλλει στις αυτοκινητοβιομηχανίες να παράγουν μοντέλα που θα καταναλώνουν ένα λίτρο βενζίνης ανά τουλάχιστον 15 χιλιόμετρα, μέχρι το έτος 2020. Αναμένεται ότι και ο πρόεδρος Μπούς θα υπογράψει το μέτρο.

    Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε μετά από απόφαση των Δημοκρατικών να εγκαταλείψουν προσπάθειες να συμπεριληφθούν στο μέτρο φορολογικά κίνητρα για οικογένειες και επιχειρήσεις να αυξήσουν την χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, καθώς και επιπρόσθετοι φόροι σε εταιρείες πετρελαίου.

    Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ντέινα Περίνο, εξέφρασε την ικανοποίηση του προέδρου Μπούς για το γεγονός ότι το Κογκρέσο εργάστηκε υπερκομματικά και κατέληξε σε νομοσχέδιο που δεν περιλαμβάνει αυξήσεις φόρων.

    [02] Παρατείνεται η αμερικανική παρουσία στο Ιράκ

    19-12-2007

    Κοντολίζα Ράις και Χοσιάρ Ζεμπαρί.

    Το Συμβούλιο Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε την Τρίτη την παράταση, για έναν ακόμη χρόνο, της παραμονής της υπό Αμερικανική ηγεσία στρατιωτική δύναμης στο Ιράκ, όπως είχε ζητηθεί απ' την Ιρακινή κυβέρνηση. Πάντως το Ιράκ έχει δηλώσει ότι είναι η τελευταία φορά που ζητά την παράταση της παραμονής των στρατιωτικών δυνάμεων.

    Επίσης τη Τρίτη, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, επισκέφτηκε το Ιράκ για να πιέσει την ηγεσία της χώρας να εκμεταλλευτεί την βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας και να εντείνει τις προσπάθειές της για εθνική συμφιλίωση. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Χοσιάρ Ζεμπαρί, δήλωσε ότι διαβεβαίωσε την κα Ράις ότι οι πολικοί θα προσπαθήσουν να βελτιώσουν την μεταξύ τους συνεργασία. Η κ. Ράις μετέβη στη Βαγδάτη και το Κιρκούκ στο βόρειο Ιράκ. Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από τους τοπικούς πολιτικούς ηγέτες να προωθήσουν την ενότητα μεταξύ Κούρδων, Σουνιτών και Τουρκμένων της περιοχής.

    Αξιωματούχοι λένε ότι ο εμφύλιος διχασμός που επικρατεί στο Κιρκούκ μπορεί να καθυστερήσει τη διενέργεια δημοψηφίσματος για το μέλλον της πόλης, το οποίο αναμενόταν να διεξαχθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

    [03] Περιοδεία Μπους στη Μέση Ανατολή

    19-12-2007

    O Πρόεδρος Μπους με τον Πρωθυπουγό του Ισραήλ Εχούντ Ολμέρτ και τον Πρόεδρο των Παλαιστινίων Μαχμούντ Αμπάς στην Ανάπολη.

    Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Μπούς πρόκειται να επισκεφτεί το Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη τον επόμενο μήνα στα πλαίσια εννιαήμερης περιοδείας του στη Μέση Ανατολή. Η επίσκεψη του κ. Μπούς στο Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη αναμένεται ν' αρχίσει στις 8 Ιανουαρίου και θα είναι το πρώτο του ταξίδι εκτός ΗΠΑ μέσα στο 2008. Κατόπιν ο αμερικανός Πρόεδρος θα μεταβεί στο Κουβέιτ, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο ενώ αναμένεται ότι θα επιστρέψει στην Ουάσιγκτον στις 16 Ιανουαρίου.

    Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι η επίσκεψη του κ. Μπους αποσκοπεί στο να ενθαρρύνει τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, μετά τη Διάσκεψη για το Μεσανατολικό που έγινε υπό την αιγίδα των ΗΠΑ στην Ανάπολη του Μαίρυλαντ. Ο Λευκός Οίκος προσθέτει επίσης ότι στόχος της περιοδείας είναι και η προώθηση της συμφιλίωσης μεταξύ Ισραηλινών και Αράβων.

    Σύμφωνα πάντα με τον Λευκό Οίκο ο πρόεδρος Μπους αναμένεται να επαναδιαβεβαιώσει την προσήλωση των ΗΠΑ στην ασφάλεια των συμμάχων τους στη Μέση Ανατολή, ειδικά των χωρών του Περσικού. Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν θα είναι επίσης οι εξελίξεις στο Ιράκ, το Ιράν καθώς και οικονομικά θέματα.

    [04] Άλλη μία Τουρκική επιχείρηση στο βόρειο Ιράκ

    19-12-2007

    Ο Τουρκικός στρατός ανακοίνωσε ότι χερσαίες δυνάμεις του πραγματοποίησαν περιορισμένης κλίμακας επιχείρηση στο βόρειο Ιράκ τη Τρίτη και ότι έχουν πλήξει σοβαρά τους Κούρδους αντάρτες που έχουν καταφύγει εκεί. Ανακοινωθέν του στρατού αναφέρει ότι Τούρκοι στρατιώτες μπήκαν μερικά χιλιόμετρα μέσα στο Ιρακινό έδαφος όταν πληροφορήθηκαν ότι Κούρδοι αντάρτες ετοιμάζονταν να διεισδύσουν στο Τουρκικό έδαφος τα ξημερώματα της Τρίτης. Ο Τουρκικός στρατός δεν είπε πόσοι στρατιώτες του συμμετείχαν στην επιχείρηση, ή αν επέστρεψαν όλοι στη Τουρκία. Αλλά αξιωματούχοι των Κούρδων του Ιράκ υπολογίζουν ότι επρόκειτο για εκατοντάδες στρατιώτες οι οποίοι επέστρεψαν στη Τουρκία.

    Την Τρίτη η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ, η Τουρκία και το Ιράκ έχουν κοινό συμφέρον να σταματήσουν τις δραστηριότητες των Κούρδων ανταρτών. Πάντως η κ. Ράις προειδοποίησε όλες τις πλευρές να μην προβαίνουν σε ενέργειες που θα αποσταθεροποιήσουν το βόρειο Ιράκ.

    [05] Μείωση του αμερικανικού πυρηνικού οπλοστασίου

    19-12-2007

    Η εκπρόσωπος του Λευκου Οίκου Ντέηνα Περίνο.

    Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Μπούς εξουσιοδότησε σημαντικό περιορισμό του αμερικανικού πυρηνικού οπλοστασίου, μειώνοντας το στο ένα-τέταρτο των αποθεμάτων που είχαν οι ΗΠΑ αμέσως μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Ανακοινωθέν της κυβέρνησης Μπους αναφέρει ότι οι εν λόγω προσαρμογές θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2007. Αναφέρει επίσης ότι τα πυρηνικά αποθέματα των ΗΠΑ παραμένουν καίριας σημασίας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων σε θέματα ασφάλειας, αλλά επισημαίνει ότι η μείωση του οπλοστασίου ευθυγραμμίζεται με τις υποχρεώσεις των ΗΠΑ έναντι της εθνικής τους ασφάλειας και των συμμάχων τους. Πάντως δεν δόθηκαν συγκεκριμένοι αριθμοί για το μέγεθος του οπλοστασίου.

    Το 2002 οι ΗΠΑ είχαν υπογράψει συμφωνία με τη Ρωσία να περιορίσουν τον αριθμό των στρατηγικών τους πολεμικών κεφαλών σε κάτω από 2.200 μέχρι το τέλος του 2012.

    [06] Σχέδια για την προώθηση της Παλαιστινιακής οικονομίας

    19-12-2007

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν, δήλωσε ότι η χώρα του και οι ΗΠΑ σχεδιάζουν σύνοδο επενδυτών για την προώθηση της Παλαιστινιακής οικονομίας. Μετά από συνομιλίες που είχε στο Λονδίνο με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, ο κ. Μπράουν δήλωσε ότι η διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί στη Βηθλεέμ το Μάρτιο ή τον Απρίλιο και επεσήμανε ότι στόχος της διάσκεψη αυτής είναι να συνεχίσει την πρόοδο που επετεύχθη στην σύνοδο δωρητών στο Παρίσι, όπου χορηγήθηκαν 7,4 δισεκατομμύρια δολάρια στους Παλαιστίνιους για τα επόμενα τρία χρόνια. Πάντως ο κ. Αμπάς δήλωσε ότι οι εποικιστική δραστηριότητα των Ισραηλινών αποτελεί τροχοπέδη για τις ειρηνευτικές προσπάθειες.

    [07] Έκθεση στο Σ. Α. για την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου

    19-12-2007

    O Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Φατμίρ Σεϊτζίου

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ρωσία και οι ΗΠΑ θα υποβάλλουν σήμερα στο Συμβούλιο Ασφάλειας έκθεση με τα αιτήματα των Αλβανόφωνων του Κοσσυφοπεδίου για ανεξαρτησία από τη Σερβία. Ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρώφ, κατηγόρησε τις χώρες της Δύσης ότι πιέζουν τους Κοσοβάρους να υιοθετήσουν ασυμβίβαστη στάση με αιτήματα ανεξαρτησίας, με αποτέλεσμα η Δύση να μπλοκάρει την επίτευξη προόδου στις συνομιλίες για το μέλλον του Κοσόβου, όπως είπε.

    Στο μεταξύ, χιλιάδες Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου συμμετείχαν σε διαδήλωση κατά της ανεξαρτησίας απ' τη Σερβία.

    [08] Αιματηρό το 2007 για τους δημοσιογράφους

    19-12-2007

    Νέα έκθεση της Επιτροπής για την Προστασίας των Δημοσιογράφων που εδρεύει στις ΗΠΑ αναφέρει ότι το 2007 ήταν ο χρόνος με τις μεγαλύτερες απώλειες στους δημοσιογραφικούς κύκλους, με 64 άτομα που έχασαν τη ζωή τους λόγω της δουλειάς τους. Το Ιράκ ήταν η πιο επικίνδυνη χώρα για δημοσιογράφους για πέμπτη κατά σειρά χρονιά με 31 απώλειες. Η έκθεση αναφέρει ότι 30 από τα θύματα ήταν Ιρακινοί. Επίσης έχασαν τη ζωή τους στο Ιράκ και 12 άτομα τα οποία είχαν υποστηρικτικούς ρόλους , όπως σωματοφύλακες και οδηγοί. Η έκθεση επίσης επεσήμανε και θετικές εξελίξεις. Κανένας δημοσιογράφος δεν σκοτώθηκε στη Κολομβία για πρώτη φορά τα τελευταία 15 χρόνια.

    [09] Συνομιλίες Καραμανλή-Πούτιν

    19-12-2007

    Κώστας Καραμανλής

    Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Καραμανλής και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, είχαν συνομιλίες τη Τρίτη στη Μόσχα που επικεντρώθηκαν σε θέματα συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, καθώς και στην αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού. Μετά από συνομιλίες μισής ώρας οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν στα κοινά τους σχέδια για τον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και ο κ. Πούτιν σημείωσε ότι η Ρωσίας είναι έτοιμη να υπογράψει και νέες συμφωνίες πετρελαίου με την Ελλάδα και να διπλασιάσει τα συμβόλαια φυσικού αερίου με την Ελλάδα και για μετά το έτος 2016. Επίσης το πρακτορείο ειδήσεων Ιτάς-Τάς φέρει τον Ρώσο πρόεδρο να δηλώνει ότι η Μόσχα ετοιμάζεται να αναπτύξει και να κατασκευάσει από κοινού με την Αθήνα στρατιωτικό εξοπλισμό. Πάντως ο κ. Πούτιν δεν επιβεβαίωσε πληροφορίες ότι Έλληνες και Ρώσοι διαπραγματευτές θα αρχίσουν συνομιλίες για ενδεχόμενη αγορά από την Ελλάδα 400 Ρωσικών τάνκς.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 20 December 2007 - 2:18:34 UTC