Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-12-24

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διευρύνεται η ζώνη Σένγκεν
  • [02] Συγκρατημένη αισιοδοξία για το Ιράκ
  • [03] Ισραήλ: Νέα εποικιστική δραστηριότητα
  • [04] Αφγανιστάν: Συνομιλίες Πρόντι και Καρζάι
  • [05] Έφτασαν τα Χριστούγεννα
  • [06] Πνίγηκε ένας λαθρομετανάστης
  • [07] Τουρκικά αεροπλάνα βομβάρδισαν το βόρειο Ιράκ

  • [01] Διευρύνεται η ζώνη Σένγκεν

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    24-12-2007

    Τα Χριστούγεννα του 2007 σηματοδοτούν για την Ευρωπαϊκή Ένωση μια νέα ιστορική εξέλιξη: την ένταξη εννέα ακόμη χωρών στην Συνθήκη του Σένγκεν, που από χθες σταμάτησαν τους ελέγχους στα σύνορά τους. Πρόκειται για την Εσθονία, την Λετονία, τη Λιθουανία, τη Μάλτα, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία και την Τσεχία, οι οποίες μετά από σοβαρές και συγκροτημένες προσπάθειες κατάφεραν να ανταποκριθούν με επιτυχία σε όσα απαιτούνται από την Συνθήκη Σένγκεν, ώστε με την κατάργηση των ελέγχων στα εσωτερικά τους σύνορα θα επιτυνχάνεται η ταχύτερη και ευκολότερη μετακίνηση των ευρωπαίων πολιτών των 24 συνολικά χωρών στον ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο της Ένωσης , που υπολογίζονται περίπου στα 400.000.000 .

    Ταυτόχρονα με την είσοδό τους στο χώρο του Σένγκεν τα κράτη αυτά αναλαμβάνουν την ίδια υποχρέωση με τα άλλα κράτη μέλη να προστατεύουν τα σύνορά τους απέναντι σε οποιονδήποτε εξωτερικό κίνδυνο.

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης χαιρέτισε την ένταξη των εννέα αυτών χωρών και τόνισε ότι: ' Η Ελλάδα εξ αιτίας και της ιδιαίτερης γεωγραφικής της θέσης συμμετέχει δραστήρια σε όλο το φάσμα των ευρωπαϊκών πολιτικών προς αυτή την κατεύθυνση. Η πολιτική μας, δήλωσε, επιχειρεί σταθερά να εναρμονίζει δύο ζητούμενα, την πλήρη ανταπόκριση στις σύγχρονες απαιτήσεις για ασφάλεια και την ταυτόχρονη διευκόλυνση της ροής των επισκεπτών προς την χώρα μας. Η νέα διεύρυνση της ζώνης Σένγκεν συμβάλλει και προς τις δύο αυτές κατευθύνσεις με πολλαπλά οφέλη για την καθημερινότητα του πολίτη σε μία σειρά από σημαντικούς τομείς όπως μεταξύ άλλων τον τουρισμό, το εμπόριο, τις επενδύσεις, τις μεταφορές και τις πολιτιστικές σχέσεις'.

    Οι έλεγχοι στα αεροδρόμια θα σταματήσουν ταυτόχρονα και στις εννέα χώρες στις 30 Μαρτίου του 2008.

    [02] Συγκρατημένη αισιοδοξία για το Ιράκ

    24-12-2007

    Ντέηβιντ Πετρέους

    Ο ανώτατος διοικητής των Αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, στρατηγός Ντέηβιντ Πετρέους, αναφέρθηκε στους στόχους του για το 2008 σε τηλεοπτική του συνέντευξη προς το Αμερικανικό δίκτυο FOX, όπου εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για το μέλλον. Μέσα στο 2008 οι Αμερικανικές δυνάμεις θέλουν να οικοδομήσουν επί της προόδου που επετεύχθη με την στενή συνεργασία με τις Ιρακινές δυνάμεις, επεσήμανε ο στρατηγός Πετρέους και αναφέρθηκε στην διεύρυνση της Ιρακινής στρατιωτικής παρουσίας λέγοντας ότι πάνω από 110 χιλιάδες νέοι Ιρακινοί στρατιώτες και αστυνομικοί κατατάχθηκαν στις δυνάμεις ασφάλειας της χώρας του το 2007.

    Ο στρατηγός Πετρέους επεσήμανε παράλληλα ότι η αποστολή επιπλέον Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ το 2007 συνετέλεσε στον περιορισμό των βιαιοτήτων, αλλά όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο απόσυρσης Αμερικανών στρατιωτών απ' το Ιράκ μέσα στο 2008, ο ανώτατος διοικητής των Αμερικανικών δυνάμεων δήλωσε ότι οποιαδήποτε απόφαση για το θέμα αυτό θα εξαρτηθεί απ' τις συνθήκες που θα επικρατήσουν στη περιοχή. Ο στρατηγός Πετρέους θα καταθέσει στο Αμερικανικό Κογκρέσο για την κατάσταση στο Ιράκ το Μάρτιο.

    [03] Ισραήλ: Νέα εποικιστική δραστηριότητα

    24-12-2007

    Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το Ισραήλ σχεδιάζει την οικοδόμηση 740 νέων διαμερισμάτων στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν την Κυριακή ότι 25 εκατομμύρια δολάρια από τον προϋπολογισμό του 2008 προορίζονται για εποικιστικά προγράμματα. Οι Παλαιστίνιοι δηλώνουν ότι η κατασκευή οικισμών παραβιάζει τον οδικό χάρτη του 2003 για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

    Επίσης το Ισραήλ απέρριψε πρόταση της Χαμάς για εκεχειρία. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμέρτ, δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν προτίθεται να δώσει τέλος στις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στη Γάζα και να αρχίσει διαπραγματεύσεις με στοιχεία που αρνούνται να δεχτούν τις βασικές αρχές της διεθνούς κοινότητας. Η Χαμάς αρνείται να καταδικάσει τη βία και να αναγνωρίσει το Ισραήλ.

    [04] Αφγανιστάν: Συνομιλίες Πρόντι και Καρζάι

    24-12-2007

    Ρομάνο Πρόντι και Χαμίντ Καρζάι στην Καμπούλ.

    Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ρομάνο Πρόντι, είχε συνομιλίες τη Κυριακή στη Καμπούλ με τον πρόεδρο του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι. Ο κ. Πρόντι ήταν ο τρίτος ηγέτης που επισκέφτηκε τις τελευταίες μέρες το Αφγανιστάν, μετά τις απρογραμμάτιστες εμφανίσεις του Γάλλου προέδρου, Νικολά Σαρκοζί και του πρωθυπουργού της Αυστραλίας, Κέβιν Ράντ. Ο Ιταλός πρωθυπουργός θα επισκεφτεί επίσης τους περίπου 2 χιλιάδες Ιταλούς στρατιώτες που υπηρετούν στην Χεράτ του δυτικού Αφγανιστάν.

    Η Ιταλία και η Γαλλία υποσχέθηκαν μακροπρόθεσμη πολιτική, οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη προς το Αφγανιστάν και η Αυστραλία ανακοίνωσε την χορήγηση οικονομικής βοήθειας περίπου 95 εκατομμυρίων δολαρίων. Στο μεταξύ Αφγανοί αξιωματούχοι της επαρχίας Γκάζνι ανακοίνωσαν ότι οι Ταλεμπάν σκότωσαν 7 ομήρους, συμπεριλαμβανομένων και τουλάχιστον 2 στρατιωτών, έναν αστυνομικό και δύο αμάχους.

    [05] Έφτασαν τα Χριστούγεννα

    Αθηνά Κρικέλη

    Νέα Υόρκη

    24-12-2007

    Τα Χριστούγεννα μια ανάσα μακριά και όλη η πολιτεία της Νέας Υόρκης φωταγωγημένη και γιορτινή ετοιμάζεται να υποδεχθεί την μεγαλύτερη γιορτή της. Η ημέρα των Χριστουγέννων δεν θα είναι χιονισμένη β σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις αλλά σίγουρα οικογενειακή και γιορτινή. Ιδιαίτερα ανακουφιστική για αυτούς που τις τελευταίες εβδομάδες εξουθενώθηκαν στα ψώνια και τις ασταμάτητες αγορές.

    H κυβέρνηση στην προσπάθειά της να διευκολύνει τις αεροπορικές μετακινήσεις έδωσε προσωρινά ορισμένους στρατιωτικούς αεροδιάδρομους για να εξυπηρετηθούν τα επιβατικά αεροσκάφη. Ιδιαίτερα ανακουφισμένες φαίνονται οι αεροπορικές εταιρίες, σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, μια και οι περισσότεροι αεροδιάδρομοι βοηθούν στην αποφυγή καθυστερήσεων ιδιαίτερα σε περιοχές της χώρας με κακοκαιρία.

    Στην περιοχή της Νέας Υόρκης έχουν παρατηρηθεί μεγάλες καθυστερήσεις μόνο στις πτήσεις από το αεροδρόμιο JFK προς το Σικάγο, και στις εισερχόμενες πτήσεις στο αεροδρόμιο Νιούαρκ.

    [06] Πνίγηκε ένας λαθρομετανάστης

    24-12-2007

    Φωτογραφία αρχείου.

    Τουλάχιστον ένας άνθρωπος πνίγηκε και τουλάχιστον 31ας άλλοι κατάφεραν να κολυμπήσουν στην ξηρά μετά την βύθιση, στα ανοιχτά της Λέσβου, πλοιαρίου από την Τουρκία που μετέφερε λαθρομετανάστες. Επίσης τη Κυριακή άλλοι 33 Αφγανοί λαθρομετανάστες περισυνελέγησαν από τις Ελληνικές αρχές από άλλο πλοιάριο στα ανοιχτά της Λέσβου. Και αυτό το σκάφος προερχόταν απ' την Τουρκία. Πάνω από 7 χιλιάδες λαθρομετανάστες έχουν περισυλλεγεί από τις Ελληνικές αρχές τους τελευταίους 10 μήνες στο ανατολικό Αιγαίο κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Πολλοί λαθρομετανάστες έχουν πνιγεί στην προσπάθεια του να φτάσουν σε κάποιο Ελληνικό νησί.

    [07] Τουρκικά αεροπλάνα βομβάρδισαν το βόρειο Ιράκ

    24-12-2007

    Ο εκπρόσωπος των Κουρδο-Ιρακινών δυνάμεων ασφάλειας, Τζαμπάρ Γιαγουάρ δήλωσε ότι Τουρκικά αεροπλάνα βομβάρδισαν το βόρειο Ιράκ για δεύτερη κατά σειρά μέρα, χωρίς όμως να υπάρξουν θύματα μεταξύ αμάχων. Ο κ. Γιαγουάρ ανέφερε ότι τουρκικά αεροπλάνα στόχευσαν ορεινή περιοχή βόρεια της πόλης Ιμπρίλ, την Κυριακή και πρόσθεσε ότι δεν σημειώθηκαν απώλειες αμάχων γιατί είχαν ήδη απομακρυνθεί από την περιοχή.

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρέπεμψε ερωτήματα για τις επιθέσεις στις ένοπλες δυνάμεις, αλλά ο Τουρκικός στρατός αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα. Όμως ο κ. Ερντογάν υπεραμύνθηκε του δικαιώματος της χώρας του στην αυτοάμυνα στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου. Ο Αμερικανός Πρέσβης στο Ιράκ, Ράιαν Κρόκερ, αναγνώρισε το δικαίωμα της Τουρκίας σε αυτοάμυνα, αλλά ζήτησε απ' την Άγκυρα να μην θέσει σε κίνδυνο την σταθερότητα στο Ιράκ. Αυτή ήταν η τρίτη Τουρκική επιχείρηση κατά του ΠεΚαΚα την τελευταία εβδομάδα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 25 December 2007 - 2:18:44 UTC