Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-01-03

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εντείνεται ο εκλογικός πυρετός
  • [02] Κένυα: Μεγάλη αντικυβερνητική κινητοποίηση
  • [03] Περιοδεία Μπους στη Μέση Ανατολή
  • [04] Δικαστική διερεύνηση για την καταστροφή βιντεοταινιών της CIA
  • [05] Πακιστάν: Νέα ημερομηνία για τη διενέργεια εκλογών
  • [06] 2007: Η πιο θανατηφόρα χρονιά για τους δημοσιογράφους
  • [07] 2007: Η πιο ασφαλής χρονιά στις αερομεταφορές
  • [08] Σε ύψη ρεκόρ οι τιμές πετρελαίου

  • [01] Εντείνεται ο εκλογικός πυρετός

    03-01-2008

    Μιτ Ρόμνεϊ

    Οι πρώτες προκριματικές εκλογές πραγματοποιούνται σήμερα στην πολιτεία Αϊόβα. Σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης δείχνουν ότι 3 από τους επικρατέστερους Δημοκρατικούς υποψήφιους μάχονται στήθος με στήθος. Πρόκειται για την Γερουσιαστή Χίλλαρυ Κλίντον, τον Γερουσιαστή Μπαράκ Ομπάμα και τον πρώην γερουσιαστή Τζον Έντουαρντς. Η κ. Κλίντον σε γενικές γραμμές προηγείται αν και πρόσφατες σφυγμομετρήσεις της τοπικής εφημερίδας Des Moines Register δίνουν μεγαλύτερα ποσοστά στο κ. Ομπάμα.

    Στο μεταξύ, στο Ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο η μάχη εστιάζεται μεταξύ του πρώην κυβερνήτη της πολιτείας Άρκενσω, Μάικ Χάκαμπι και του πρώην κυβερνήτη της Μασαχουσέτης, Μιτ Ρόμνεϊ.

    Πάντως σε εθνικό επίπεδο, από πλευράς Ρεπουμπλικανών, προηγείται ο πρώην Δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ρούντι Τζουλιάνι, αλλά στην Αϊόβα βρίσκεται στη τετάρτη θέση. Ο Μάικ Χάκαμπι βρίσκεται στη δεύτερη θέση σε εθνικό επίπεδο.

    Ο Μιτ Ρόμνεϊ με τη συντηρητική του ατζέντα φαίνεται πως έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη μεγάλου αριθμού υπερσυντηρητικών ψηφοφόρων, αλλά ο Μάικ Χάκαμπι, ο οποίος είναι Βαπτιστής Ιερέας, έχει αρχίσει να διαβρώνει την υποστήριξη των υπερσυντηρητικών προς τον πρώην κυβερνήτη της Μασαχουσέτης.

    Περίπου 200 χιλιάδες ψηφοφόροι αναμένεται να πάρουν μέρος στις προκριματικές εκλογές της Αϊόβα σήμερα, με τις οποίες αρχίζει επίσημα η μακροσκελής διαδικασία για το χρίσμα των δύο κομμάτων ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου. Η τελική επιλογή θα γίνει κατά το Συνέδριο των Δημοκρατικών τον Αύγουστο και των Ρεπουμπλικανών το Σεπτέμβριο του 2008.

    Ο δημοκρατικός υποψήφιος, Ντένις Κουσίνιτς, ζήτησε από τους οπαδούς του να υποστηρίξουν τον Μπαράκ Ομπάμα, αν αυτός δεν καταφέρει να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων.

    Παραδοσιακά, οι πολιτείες Αϊόβα και Νιου Χαμσάϊρ είναι οι πρώτες στις οποίες διενεργούνται προκριματικές εκλογές και το αποτέλεσμα των οποίων επηρεάζει συχνά αποφασιστικά τον τρόπο που θα ψηφίσουν και οι άλλες πολιτείες. Οι προκριματικές εκλογές στο Νιου Χαμσάϊρ θα πραγματοποιηθούν στις 8 Ιανουαρίου.

    [02] Κένυα: Μεγάλη αντικυβερνητική κινητοποίηση

    03-01-2008

    Στην Κένυα, ηγέτες της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι οργανώνουν σήμερα μεγάλη κινητοποίηση για να διαμαρτυρηθούν για διαφθορά στην επανεκλογή του Προέδρου τη χώρας Μουάι Κιμπάκι. Η κυβέρνηση έχει απαγορεύσει τη διαδήλωση στο Ναϊρόπμι και πολλοί φοβούνται ότι μπορεί να επιδεινώσει τη μετεκλογική βία από τη οποία έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους 300 άτομα. Τη Τετάρτη υπουργός της κυβέρνησης Κιμπάκι κατηγόρησε την αντιπολίτευση για γενοκτονία. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ράιλα Οντίνγκα αντέδρασε λέγοντας ότι η κυβέρνηση είναι εκείνη που διαπράττει γενοκτονία όταν διατάσει την αστυνομία να ανοίξει πυρ σε διαδηλωτές. Οι συγκρούσεις είναι μεταξύ της φυλής Λούο στην οποία ανήκει ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και της φυλής Κικούγιου από την οποία προέρχεται ο Πρόεδρος της χώρας.

    Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις έχει απευθύνει προσωπικές εκκλήσεις στους φυλάρχους να δώσουν τέλος στη βία. Εκπρόσωπος του Στέητν Ντηπαρτμεντ απέφυγε να δηλώσει αν οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ως νόμιμη την εκλογική νίκη του κ Κιμπάκι αλλά επεσήμανε ότι οι εξέφρασαν ανησυχία για την εκλογική διαδικασία.

    [03] Περιοδεία Μπους στη Μέση Ανατολή

    03-01-2008

    O Πρόεδρος Μπους ξεκινά στις 9 Ιανουαρίου τριήμερη περιοδεία στο Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη για να προάγει τις ειρηνευτικές συνομιλίες για Μεσανατολικό που άρχισαν ξανά με διάσκεψη υπό τη αιγίδα των ΗΠΑ.

    Ο αμερικανός Πρόεδρος αναμένεται να συναντηθεί τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Εχούντ Ολμέρτ και τον Πρόεδρος των Παλαιστινίων Μαχμούντ Αμπάς όταν επισκεφτεί τη Ιερουσαλήμ την ερχόμενη εβδομάδα.

    [04] Δικαστική διερεύνηση για την καταστροφή βιντεοταινιών της CIA

    03-01-2008

    Μάικλ Μιουκέισι

    Το Αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε την έναρξη διερεύνησης σε βαθμό κακουργήματος για την καταστροφή βιντεοταινιών της CIA με ανακρίσεις υπόπτων για τρομοκρατία. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Μάικλ Μιουκέισι, ανακοίνωσε τον διορισμό του ομοσπονδιακού εισαγγελέα Τζον Ντούραμ, ο οποίος θα ηγηθεί την διερεύνησης.

    Επίσης σε σχολιαστικό άρθρο τους στους Τάιμς της Νέας Υόρκης, οι συμπρόεδροι της ειδικής υπερκομματικής επιτροπής που διερεύνησε το θέμα των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, επιρρίπτουν ευθύνες στην ηγεσία της CIA λέγοντας ότι παράνομα υπέκρυψε από την επιτροπή την ύπαρξη των βιντεοταινιών.

    [05] Πακιστάν: Νέα ημερομηνία για τη διενέργεια εκλογών

    03-01-2008

    Περβέζ Μουσάραφ

    Ο πρόεδρος του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ, ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει την απόφαση της επιτροπής εκλογών της χώρας του για καθυστέρηση των βουλευτικών εκλογών μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου. Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο κ. Μουσάραφ δήλωσε ότι οι εκλογές θα είναι ελεύθερες, αδιάβλητες και θα διεξαχθούν σε ειρηνική ατμόσφαιρα και πρόσθεσε ότι ο στρατός θα αναλάβει ρόλο εγγυητή της ασφάλειας των εκλογών.

    Νωρίτερα τη Τετάρτη ο διοικητικός επίτροπος επί θεμάτων εκλογών στο Πακιστάν, Καζί Μοχάμεντ Φαρούκ, είχε ανακοινώσει την αναβολή των εκλογών που αρχικά είχαν προγραμματιστεί για τις 8 Ιανουαρίου. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ντέινα Περίνο, εξέφρασε την ικανοποίηση των ΗΠΑ για το γεγονός ότι το Πακιστάν έχει συγκεκριμένη ημερομηνία εκλογών.

    Επίσης στο διάγγελμα του ο πρόεδρος Μουσάραφ καταδίκασε όλους όσους συμμετείχαν σε λεηλασίες μετά τη δολοφονία της πρώην πρωθυπουργού, Μπεναζίρ Μπούτο. Περίπου 60 άτομα έχασαν τη ζωή τους και σημειώθηκαν υλικές ζημιές εκατομμυρίων δολαρίων απ' τα επεισόδια που ξέσπασαν μετά τη δολοφονία. Ο κ. Μουσάραφ χαρακτήρισε τον θάνατο της Μπεναζίρ Μπούτο την περασμένη Πέμπτη, μεγάλη τραγωδία και επέρριψε την ευθύνη σε τρομοκράτες. Ο σύζυγος της Μπεναζίρ Μπούτο, Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, επανέλαβε την καταδίκη του Λαϊκού Κόμματος του Πακιστάν για την αναβολή των εκλογών, αλλά δήλωσε ότι το κόμμα θα συμμετάσχει.

    [06] 2007: Η πιο θανατηφόρα χρονιά για τους δημοσιογράφους

    03-01-2008

    Η οργάνωση Δημοσιογράφοι Δίχως Σύνορα επιβεβαιώνει ότι το 2007 ήταν από τις πιο θανατηφόρες χρονιές με 86 θανάτους δημοσιογράφων λόγου της δουλείας τους. Περισσότεροι από το μισούς αυτούς θανάτους προέκυψαν στο Ιράκ.

    Το 2002, σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους Δίχως Σύνορα, 25 δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή του. Η οργάνωση ανέφερε ότι καμία χώρα δεν έχει δει περισσότερους θανάτους δημοσιογράφων από το Ιράκ, όπου τουλάχιστον 207 εργαζόμενοι σε μέσα ενημέρωσης έχουν σκοτωθεί από την εισβολή του 2003.

    Ο κύριος συντάκτης της έκθεσης είπε ότι το πόρισμα αναφέρει κι άλλες χώρες β όπως το Πακιστάν με 6 θανάτους και τη Σρι Λάνκα με 3 β ως χώρες αυξημένου κινδύνου για τους δημοσιογράφους.

    Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων στις Βρυξέλες, είχε ανακοινώσει ότι 177 εργαζόμενοι σε μέσα ενημέρωσης έχασαν τη ζωή τους το 2007.

    [07] 2007: Η πιο ασφαλής χρονιά στις αερομεταφορές

    03-01-2008

    Ανεξάρτητη οργάνωση που ελέγχει την ασφάλεια αεροσκαφών παγκοσμίως δηλώνει ότι το 2007 ήταν η πιο ασφαλής χρονιά των τελευταίων 40 ετών. Το Γραφείο Καταγραφών, που εδρεύει στη Γενεύη ανέφερε 136 σοβαρά ατυχήματα κατά τη διάρκεια του 2007 β μείωση 25% σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο. Η οργάνωση επίσης κατέγραψε 965 θανάτους το 2007, που αποτελούν σημαντική βελτίωση από το 2004. Ο ιστορικός Ρόναν Χιούμπερτ, που διευθύνει την οργάνωση, παρατήρησε ότι 2 δισεκατομμύρια άτομα ταξίδεψαν πέρυσι και χαρακτήρισε τις αερομεταφορές ένα από τους πιο ασφαλείς τρόπους μετακίνησης στον κόσμο.

    Το Γραφείο Καταγραφών Αεροπορικών Ατυχημάτων ανέφερε ότι στη Βόρεια Αμερική σημειώθηκε το 32% όλων των ατυχημάτων, στην Ασία το 23%, στην Αφρική το 14%, 10% στην Νότια Αμερική και την Ευρώπη, 9% στην Κεντρική Αμερική και 1% στην Ωκεανία. Σύμφωνα με την έρευνα δεν σημειώθηκε κανένας θάνατος στην Ευρώπη, κάνοντας την την πιο ασφαλή ήπειρο του κόσμου όσον αφορά τα αεροπορικά ταξίδια.

    Επισημαίνεται επίσης ότι το πιο σοβαρό δυστύχημα ήταν η συντριβή ενός ΤΑΜ Βrasil Airbus A320 στο Σαο Παολο τον Ιούλιο, με 199 θύματα.

    [08] Σε ύψη ρεκόρ οι τιμές πετρελαίου

    03-01-2008

    Το ύψος ρεκόρ των 100 δολαρίων το βαρέλι έφτασαν τη Τετάρτη οι τιμές πετρελαίου στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, αυξανόμενες κατά 4 δολάρια το βαρέλι, κυρίως λόγω των συνεχιζόμενων βιαιοτήτων στη Νιγηρία και ανησυχιών ότι Αμερικανική έκθεση που θα δοθεί στη δημοσιότητα σήμερα θα δείχνει μείωση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ για 7η κατά σειρά εβδομάδα.

    Πάντως κατά το τέλος των συναλλαγών οι τιμές πετρελαίου υποχώρησαν κάπως για να κλείσουν στα 99,61 δολάρια το βαρέλι.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 4 January 2008 - 2:18:29 UTC