Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-01-08

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αισιόδοξες οι ΗΠΑ για την ανάπτυξη αντιπυραυλικού συστήματος σε Πολωνία και Τσεχία
  • [02] Ο Πρόεδρος Μπους προσπαθεί να κατευνάσει ανησυχίες για την οικονομία
  • [03] Διπλή βομβιστική επίθεση στη Βαγδάτη, 14 νεκροί
  • [04] Επεισόδιο μεταξύ Αμερικανικών και Ιρανικών πλοίων
  • [05] Προσπάθειες επίτευξης συμφιλίωσης στην Κένυα
  • [06] Σήμερα οι προκριματικές στο Νιού Χάμσιρ
  • [07] Τι προσδοκά η ομογένεια από τη συνάντηση Μπους-Γκιούλ

  • [01] Αισιόδοξες οι ΗΠΑ για την ανάπτυξη αντιπυραυλικού συστήματος σε Πολωνία και Τσεχία

    08-01-2008

    Ντόναλτ Τασκ

    Οι ΗΠΑ εξέφρασαν την πεποίθηση ότι θα καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία για την ανάπτυξη αντιπυραυλικού συστήματος άμυνας στη Πολωνία παρά τις αμφιβολίες ανώτερων αξιωματούχων της χώρας.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σων ΜαΚόρμακ, δήλωσε ότι τα σχέδια των ΗΠΑ είναι προς συμφέρον της Πολωνίας, των ΗΠΑ και άλλων Ευρωπαϊκών χωρών. Ο κ. Μακόρμακ αναφερόταν σε σχόλια του Πρωθυπουργού της Πολωνίας Ντόναλτ Τάσκ και του Υπουργού Εξωτερικών, Ράντοσλάβ Σικόρσκι, ότι η χώρα του δεν βιάζεται να δεχτεί το σύστημα που προτείνουν οι ΗΠΑ. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί και στα πλαίσια της επερχόμενης επίσκεψης του υπουργού Άμυνας της Πολωνίας στην Ουάσιγκτον.

    Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να αναπτύξουν 10 αναχαιτιστικούς πυραύλους στη Πολωνία και ραντάρ στη Τσεχία για την αντιμετώπιση απειλών από το Ιράν.

    Η Ρωσία αντιτίθεται έντονα στην ανάπτυξη του αντιπυραυλικού συστήματος των ΗΠΑ στην κεντρική Ευρώπη λέγοντας ότι μπορεί να αποσταθεροποιήσει την περιοχή και να οδηγήσει σε ένα νέο αγώνα εξοπλισμών.

    [02] Ο Πρόεδρος Μπους προσπαθεί να κατευνάσει ανησυχίες για την οικονομία

    08-01-2008

    Ο Πρόεδρος Μπους κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Σικάγο παραδέχτηκε ότι η ανάμεικτη απόδοση των οικονομικών δεικτών προκαλεί ανησυχία σε πολλούς αμερικανούς. Όμως ο κ. Μπους δήλωσε ότι η αμερικανική οικονομία είναι ανθεκτική και έχει ανακάμψει από παρόμοιους σοβαρούς κλυδωνισμούς και στο παρελθόν. Οι δηλώσεις αυτές του Αμερικανού προέδρου έρχονται μετά από απογοητευτική έκθεση για την συρρίκνωση της αγοράς εργασίας, της αγοράς ακίνητων και τις μειωμένες αποδόσεις των χρηματαγορών.

    Οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η αμερικανική οικονομία μπορεί να περιπέσει σε ύφεση και ζητούν περικοπές των δανειοδοτικών επιτοκίων και φοροαπαλλαγές για την ενίσχυση των καταναλωτών και της οικονομίας εν γένει.

    [03] Διπλή βομβιστική επίθεση στη Βαγδάτη, 14 νεκροί

    08-01-2008

    H Ιρακινή αστυνομία αναφέρει ότι από διπλή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σε συνοικία της Βαγδάτης σκοτώθηκαν 14 άτομα και τραυματίστηκαν 20. Αυτόπτες μάρτυρες και αξιωματούχοι λένε ότι ο πρώτος δράστης αυτοανατινάχτηκε τη Δευτέρα έξω από γραφείο υππηρεσιών προς Σουνιτικά τεμένη στη συνοικία Ανταμίγια ενώ μετά ακολούθησε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο. Τα περισσότερα θύματα ήταν Σουνίτες. Αξιωματούχοι λένε ότι σκοτώθηκε ο ηγέτης τοπικής οργάνωσης η οποία μάχεται την Αλ Κάιντα στο Ιράκ και υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ.

    Σουνίτες σχημάτισαν πολιτοφυλακές τις οποίες ονομάζουν 'Συμβούλια Αφύπνισης' και τα όποια συνεργάζονται με τις Αμερικανικές δυνάμεις για τη βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας και την καταπολέμηση της Αλ Κάιντα στο Ιράκ.

    [04] Επεισόδιο μεταξύ Αμερικανικών και Ιρανικών πλοίων

    08-01-2008

    Αμερικανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι 5 πλοία του Ιρανικού πολεμικού ναυτικού προέβησαν σε προκλητικούς ελιγμούς έναντι τριών πλοίων του Αμερικανικού ναυτικού στα στενά του Χορμούζ. Αξιωματούχοι του Πενταγώνου δήλωσαν ότι τα Αμερικανικά πλοία ετοιμάστηκαν να ανοίξουν πυρ όταν μικρότερα Ιρανικά πλοιάρια προέβησαν σε επιθετικούς ελιγμούς επιταχύνοντας προς τα Αμερικανικά πλοία και στη συνέχεια απομακρυνόμενα την τελευταία στιγμή αφού πρώτα έριξαν στη θάλασσα κουτιά που μέσω ανοιχτής ραδιοφωνικής συχνότητας απειλούσαν τα Αμερικανικά πλοία ότι τα κουτιά θα εκραγούν. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε ότι τα Αμερικανικά πλοία προέβησαν σε αμυντικούς ελιγμούς και δεν ανταποκρίθηκαν στις προκλήσεις των Ιρανών.

    Πάντως ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε το επεισόδιο 'προκλητικό'. Το υπουργείο εξωτερικών του Ιράν δήλωσε ότι η αντιπαράθεση αυτή αποτελεί κοινό συμβάν που ενδεχομένως να οφείλεται σε λανθασμένη εκτίμηση της ταυτότητας των Αμερικανικών πλοίων. Πάντως ο διοικητής των Αμερικανικών και Συμμαχικών Ναυτικών δυνάμεων στον Περσικό, αντιναύαρχος Κέβιν Κόσγκριφ, δήλωσε ότι τα Αμερικανικά πλοία είχαν αναφέρει την ταυτότητα τους λίγο πριν δεχτούν τους επιθετικούς ελιγμούς.

    [05] Προσπάθειες επίτευξης συμφιλίωσης στην Κένυα

    08-01-2008

    Ράιιλα Οντίνγκα και Τζεντάγι Φρέιζερ.

    O Πρόεδρος της Κένυας, Μουάι Κιμπάκι, κάλεσε σε διάλογο τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Ράιιλα Οντίνγκα, σε μία προσπάθεια να δοθεί τέλος στην αντιπαράθεση που έχει προκύψει για το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών. Η πρόσκληση έγινε λίγες ώρες μετά την απόφαση του ηγέτη της αντιπολίτευσης να ακυρώσει προγραμματισμένες διαδηλώσεις για αυτή την εβδομάδα, λέγοντας ότι θέλει να δώσει μια ευκαιρία στη διπλωματία.

    Ο κ. Οντίγκα συναντήθηκε την Δευτέρα με τη βοηθό Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζεντάγι Φρέιζερ, και συζήτησε μαζί της τη διενέργεια διαπραγματεύσεων που θα βοηθήσουν τη χώρα του να δώσει τέλος στη πολιτική κρίση. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι από τα επεισόδια βίας που ακολούθησαν μετά τις εκλογές του Δεκεμβρίου έχασαν τη ζωή τους σχεδόν 500 άτομα. Η αμερικανίδα απεσταλμένη συναντήθηκε επίσης με τον Πρόεδρο Κιμπάκι σε μία προσπάθεια επίτευξης πολιτικής συμφιλίωσης μεταξύ των δύο ηγετών.

    Η κ. Φρέιζερ δήλωσε ότι σημειώθηκε νοθεία στη καταμέτρηση των ψήφων και ζήτησε από τους ηγέτες της Κένυας να επιλύσουν σύντομα την κρίση και εφαρμόσουν πολιτικές, κοινωνικές και εκλογικές μεταρρυθμίσεις.

    [06] Σήμερα οι προκριματικές στο Νιού Χάμσιρ

    08-01-2008

    Μπαράκ Ομπάμα

    Οι ψηφοφόροι του Νιού Χάμσιρ προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για σημαντικές προκριματικές εκλογές ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ. Νέες σφυγμομετρήσεις δείχνουν τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Τζον Μακέιν να προηγείται περίπου 5 μονάδες του πρώην κυβερνήτη της Μασαχουσέτης, Μιτ Ρόμνυ. Ο νικητής των προκριματικών της Αϊόβα, Μάικ Χάκαμπι, έρχεται τρίτος στο Νιου Χάμσιρ.

    Ο κ. Μακέιν δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι θεωρεί τον εαυτό του τον πλέον ικανό υποψήφιο για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του Ισλαμικού εξτρεμισμού. Από τη πλευρά του ο Μιτ Ρόμνυ δηλώνει ότι η εμπειρία του τον καθιστά ικανότερο να δρομολογήσει τις απαραίτητες αλλαγές στην Ουάσιγκτον.

    Τζον Μακέην

    Από πλευράς υποψηφίων του Δημοκρατικού Κόμματος, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον γερουσιαστή Μπαράκ Ομπάμα να προηγείται μέχρι και 10 μονάδες της γερουσιαστή Χίλλαρυ Κλίντον. Πλήθη κόσμου υποδέχτηκαν τον κ. Ομπάμα σε προεκλογικές του εμφανίσεις τη Δευτέρα, αλλά ο ίδιος προειδοποίησε τους οπαδούς του να μην επαναπαύονται.

    Από τη πλευρά της η κ. Κλίντον φάνηκε ασυνήθιστα ευσυγκίνητη τη Δευτέρα περιγράφοντας τους λόγους για τους οποίους θα ήθελε να αναλάβει την προεδρία της χώρας και δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει την εκστρατεία της ανεξάρτητα απ' τα αποτελέσματα σήμερα στο Νιού Χάμσιρ.

    [07] Τι προσδοκά η ομογένεια από τη συνάντηση Μπους-Γκιούλ

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    08-01-2008

    Ο Πρόεδρος George W. Bush με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Abdullah Gul.

    Ο Πρόεδρος George W. Bush συναντάται σήμερα στον Λευκό Οίκο με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Abdullah Gul. Ο κύριος Gul θα έχει επίσης συνομιλίες με την Υπουργό Εξωτερικών Condoleezza Rice, θα μιλήσει σε γνωστή δεξαμενή σκέψης της Αμερικανικής πρωτεύουσας και θα ολοκληρώσει την επίσκεψή του με συνέντευξη προς τους εκπροσώπους των έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης.

    To Αμερικανοελληνικό Ινστιτούτο (American Hellenic Institute) που εδρεύει στη Ουάσιγκτον επέδωσε στον Λευκό Οίκο επιστολή με την οποία συνιστά στον Πρόεδρο Bush να λάβει υπ όψιν ορισμένα θέματα που βρίσκονται στο προσκήνιο της προσοχής της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, προκαταρκτικά της συνάντησης του με τον Πρόεδρο της Τουρκίας.

    Eugene Rossides

    Η επιστολή επιδόθηκε πριν λίγες μέρες αλλά το κείμενο της δημοσιοποιήθηκε τώρα. Την συνυπογράφουν ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Eugene Rossides και ο Διευθυντής του ίδιου ιδρύματος Nick Larigakis, οι οποίοι παροτρύνουν τον Αμερικανό ηγέτη να εγείρει στον Τούρκο ομόλογό του τα προτεινόμενα θέματα επειδή, όπως αναφέρουν, αυτά επηρεάζουν την προώθηση των καλώς νοουμένων Αμερικανικών συμφερόντων στην Νότια Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.

    Οι ίδιοι επισημαίνουν πως η προώθηση των Αμερικανικών συμφερόντων εκεί εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την σταθερότητα της περιοχής αυτής. Για τούτο, προσθέτουν, είναι προς όφελος των Ηνωμένων Πολιτειών να υποστηρίζουν την δημιουργία όσο γίνεται καλύτερων σχέσεων μεταξύ δύο συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ, της Ελλάδας και της Τουρκίας, καθώς και την επίτευξη ενός δίκαιου και βιώσιμου διακανονισμού του Κυπριακού προβλήματος.

    Οι συντάκτες της επιστολής τονίζουν στην συνέχεια ότι η Ελλάδα είναι ζωτικής σπουδαιότητας παράγοντας για την υλοποίηση των Αμερικανικών στρατηγικών στόχων στην Νότια Ευρώπη και την Μέση Ανατολή λόγω τόσο της γεωγραφικής θέσεώς της όσο και του ότι φιλοξενεί στην επικράτειά της την σημαντικότερη ναυτική βάση των Ηνωμένων Πολιτειών στην Μεσόγειο, που είναι η βάση στον Κόλπο της Σούδας, στην Κρήτη.

    Από προηγούμενη συνάντηση Ράις-Γκιούλ

    Κατά την εκτίμηση των δύο Ελληνοαμερικανών εμπειρογνωμόνων, βασική προϋπόθεση για την σταθερότητα στην περιοχή είναι η Ελλάδα και η Τουρκία να διατηρούν καλές σχέσεις μεταξύ τους, να προαγάγουν δημοκρατικά ιδεώδη και θεσμούς και να προοδεύουν οικονομικά. Όμως οι κύριοι Rossides και Larigakis διατυπώνουνε παράλληλα την άποψη πως η συνεχιζόμενη κατοχή τμήματος της Κύπρου από Τουρκικά στρατεύματα καθώς επίσης η άρνηση της Άγκυρας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία σαν μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι καταγγελλόμενες παραβιάσεις του Ελληνικού εναέριου χώρου από Τουρκικά στρατιωτικά αεροπλάνα και οι συνεχιζόμενες παραβιάσεις θρησκευτικών και βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, απειλούν την επιδιωκόμενη σταθερότητα και υποσκάπτουν τα Αμερικανικά συμφέροντα.

    Η επιστολή του Αμερικανοελληνικού Ινστιτούτου (AHI) συνιστά στον Αμερικανό πρόεδρο να εξετάσει τα εξής θέματα:

    1. Σύνορα στο Αιγαίο

    Σύμφωνα με τους δύο επιστολογράφους η Τουρκία ισχυρίζεται πως τα κυριαρχικά δικαιώματά της εκτείνονται στο μισό Αιγαίο αλλά παράλληλα αρνείται να προσφύγει στον Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και να του ζητήσει να λάβει δεσμευτική απόφαση σχετικά με την διεκδίκηση της αυτή. Κατά τους ίδιους, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να δηλώσουν δημοσίως ότι αποδέχονται ως οριστικά τα σημερινά θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο που είναι κατοχυρωμένα από επίσημες συνθήκες και συμφωνίες, κι ειδικότερα από την Συνθήκη της Λοζάννης του 1923, το Ιταλο-Τουρκικό Σύμφωνο της 4ης Ιανουαρίου, 1932, το Ιταλο-Τουρκικό Πρωτόκολλο της 28ης Δεκεμβρίου, 1932 και την Συνθήκης Ειρήνη που υπογράφτηκε στο Παρίσι το 1947, βάσει τη οποίας τα Δωδεκάνησα και άλλα μικρότερα νησιά του Αιγαίου παραχωρήθηκαν από την Ιταλία στην Ελλάδα.

    Nick Larigakis

    Οι κύριοι Rossides και Larigakis υποστηρίζουν πως οι Ηνωμένες Πολιτείες, σαν ένα από τα συμβαλλόμενα μέρη στην Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947, θα πρέπει να αντισταθούν σθεναρά σε κάθε απόπειρα αλλαγής των καθοριζομένων από αυτήν συνόρων και να παροτρύνουν την Τουρκία να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης προκειμένου να αποδεχθεί διαιτησία με δεσμευτικό αποτέλεσμα σχετικά με την οποιαδήποτε διεκδίκησή της στο Αιγαίο.

    2. Θρησκευτική Ελευθερία για το Οικουμενικό Πατριαρχείο

    Το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο εξαίρει την κυβέρνηση του Προέδρου George Bush για την υποστήριξη που έχει μέχρι τώρα παράσχει στην υπόθεση του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Αλλά ταυτόχρονα αναφέρει ότι παρά την Αμερικανική υποστήριξη, ελάχιστη πρόοδος έχει σημειωθεί για την προστασία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ελληνορθόδοξης μειονότητας στην Τουρκία που, όπως το Ινστιτούτο καταγγέλλει, έχουν δεχθεί επιθέσεις ενώ συνεχίζει να παραμένει κλειστή η υπαγόμενη στο Πατριαρχείο Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Οι κύριοι Rossides και Larigakis υποστηρίζουν πως η εν γένει κατάσταση αντιβαίνει στις αρχές περί θρησκευτικής ελευθερίας και σε σχετικό Αμερικανικό νόμο που θεσπίστηκε το 1998 (PL 105-277) και ο οποίος αναφέρει μεταξύ άλλων ότι 'οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους προς την κυβέρνηση της Τουρκίας' ώστε αυτή 'να αναγνωρίσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την μη πολιτική θρησκευτική αποστολή του, να κατοχυρώσει την ασφάλεια των χώρων του Πατριαρχείου σύμφωνα με τον Τουρκικό νόμο και το Διεθνές Δίκαιο, περιλαμβανομένων της Συνθήκης της Λοζάννης, του Πρωτοκόλλου του 1968, της Τελικής Πράξης της Διάσκεψης του Ελσίνκι (1975) και της Χάρτας των Παρισίων, να συμβάλει στην προστασία και την ασφάλεια του Οικουμενικού Πατριάρχη και των συνεργατών του και να θέσει σε επαναλειτουργία την Πατριαρχική Θεολογική Σχολή της Χάλκης'.

    Η επιστολή πληροφορεί τον παραλήπτη της ότι ο Προκαθήμενος της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας Βορείου Αμερικής, Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος και ο Διοικητής υπαγόμενου στους Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου 'Τάγματος των Αποστόλων του Αγίου Ανδρέου', Anthony Limberakis, σε κατάθεσή τους τον Μάρτιο του 2005, σε σύνοδο της Επιτροπής του Ελσίνκι για τα ανθρώπινα δικαιώματα, εξέθεσαν λεπτομερώς 'συστηματικές προσπάθειες της Τουρκίας που υποσκάπτουν την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία και παραβιάζουν διάφορες διεθνείς συνθήκες με τις οποίες η Άγκυρα έχει συμβληθεί'.

    Στην συνέχεια υπενθυμίζεται πως ο Αμερικανικός Νόμος Περί Θρησκευτικής Ελευθερίας σε Διεθνή Κλίμακα, που επίσης θεσπίστηκε το 1998 υποχρεώνει τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών 'να αντιταχθεί σε παραβιάσεις της θρησκευτικής ελευθερίας σε οποιαδήποτε χώρα της οποία η κυβέρνηση ανέχεται ή επιδίδεται η ίδια σε παραβιάσεις της θρησκευτικής ελευθερίας ή περιστέλλει το δικαίωμα της ανάπτυξης θρησκευτικής ελευθερίας στην συγκεκριμένη χώρα'. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο ίδιος Νόμος υποχρεώνει επίσης τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών να λάβει τουλάχιστον ένα από 15 μέτρα που προσδιορίζονται γραπτώς για την βελτίωση της κατάστασης στην χώρα με το βεβαρημένο μητρώο στον τομέα του σεβασμού της θρησκευτικής ελευθερίας.

    Οι κύριοι Rossides και Larigakis ζητούν από τον Πρόεδρο Bush να καταστήσει σαφές στον Πρόεδρο Gul ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα ανεχθούν τέτοιου είδους παραβιάσεις από μέρους μιας συμμάχου χώρας και να συστήσει στην Τουρκία να τηρήσει αμέσως και πλήρως τις σχετικές με τον σεβασμό της θρησκευτικής ελευθερίας πρόνοιες της Συνθήκης της Λοζάννης, του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και άλλων διεθνών συμφωνιών.

    3. Κυπριακό

    Ένα από τα κύρια πράγματα που υπογραμμίζει η επιστολή του Αμερικανοελληνικού Ινστιτούτου είναι ότι η Κύπρος ενέχει μεγάλη σπουδαιότητα για τα Αμερικανικά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στην Μέση Ανατολή. Είναι χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με καθαρά δυτικό προσανατολισμό και, κατά τους συντάκτες της επιστολής, πρέπει να διατηρήσει τον χαρακτήρα της αυτόν. Η σπουδαιότητά της για τις Ηνωμένες Πολιτείες φάνηκε το καλοκαίρι του 2006 όταν η κυβέρνηση της Κύπρου και η Ελληνοκυπριακή κοινότητα στο σύνολό της, υπό την ηγεσία του Προέδρου Τάσου Παπαδόπουλου, διαδραμάτισαν εξέχοντα ρόλο στην διάσωση 14.000 Αμερικανών πολιτών, που μέσω Λάρνακας επαναπατρίστηκαν από τον Λίβανο, μετά το αιφνίδιο ξέσπασμα εκεί των εχθροπραξιών ανάμεσα στις Ισραηλινές δυνάμεις και την Χεσμπολά.

    Προτείνουν λοιπόν να εκπονηθεί ένας συμπεφωνημένος διακανονισμός του προβλήματος στην Κύπρο, βασισμένου στην δημιουργία ενός διζωνικού, δικοινοτικού ομόσπονδου κράτους, που θα έχει μια κυβέρνηση, θα στηρίζεται στο πρότυπο της συνταγματικής δημοκρατίας, θα ασπάζεται βασικές Αμερικανικές αρχές και θα συνάδει με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Ύστερα από μια εκτενή αναδρομή στην ιστορία του Κυπριακού, οι κύριοι Rossides και Larigakis συνιστούν στον Αμερικανό ηγέτη να ζητήσει από τον Τούρκο Πρόεδρο να ενεργήσει για την αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου, για την απόσυρση των 40 χιλιάδων Τούρκων στρατιωτών που παραμένουν εκεί, για τον επαναπατρισμό των 140 χιλιάδων εποίκων από την Τουρκία που έχουν εγκατασταθεί στην Κύπρο και για το γκρέμισμα των συρματοπλεγμάτων και των άλλων φραγμάτων που χωρίζουν τις δύο κοινότητες του νησιού. Κατά την άποψή τους μάλιστα, τα φράγματα αυτά από κοινού με την διατήρηση Τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Κύπρο, ευθύνονται για την απομόνωση των Τουρκοκυπρίων στα κατεχόμενα εδάφη του νησιού.

    Οι δύο επιστολογράφοι προβάλουν την άποψη ότι η απομάκρυνση των Τουρκικών στρατευμάτων, των Τούρκων εποίκων και των συρματοπλεγμάτων από το νησί θα σηματοδοτούσε το τέλος της οικονομικής απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων και θα συνέβαλε στην διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος επειδή αυτό θα αφήνονταν να επιλυθεί από τις δύο κοινότητές του, οι οποίες, κατά τους ίδιους, θα μπορούσαν τότε, κάτω από τέτοιες συνθήκες, να καταλήξουν σε έναν δίκαιο και αποτελεσματικό διακανονισμό.

    Οι κύριοι Rossides και Larigakis προτρέπουν κατόπιν τον Πρόεδρο Bush να ζητήσει να καταστραφούν τα συρματοπλέγματα που χωρίζουν τις δύο κοινότητες της Κύπρου κατά τον ίδιο τρόπο που σε προγενέστερη εποχή ο Πρόεδρος Reagan είχε ζητήσει από τους Σοβιετικούς να καταστρέψουν το Τείχος του Βερολίνου.

    Οι δύο επιστολογράφοι υποστηρίζουν τέλος ότι προς όφελος της περιφερειακής σταθερότητας και των προσπαθειών για την ειρηνική διευθέτηση διενέξεων, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να ενθαρρύνουν την Τουρκία να εξελιχθεί σε πλήρως δημοκρατική χώρα, ανεξάρτητα με το κατά πόσον τελικά αυτή θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή όχι.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 9 January 2008 - 2:18:38 UTC