Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-01-10

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αύξηση των επενδύσεων σε διεθνές επίπεδο
  • [02] Συνάντηση Μπους-Αμπάς
  • [03] 150.000 άμαχοι σκοτώθηκαν στο Ιράκ
  • [04] Αποσύρεται ο Ρίσταρντσον
  • [05] Γκέητς: Εξετάζεται αύξηση των στρατευμάτων στο Αφγανιστάν
  • [06] Μειωμένη η απόδοση της Ευρωπαϊκής οικονομίας
  • [07] Ο Πρόεδρος Μπους προειδοποιεί το Ιράν

  • [01] Αύξηση των επενδύσεων σε διεθνές επίπεδο

    10-01-2008

    Εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών είπαν ότι ρεκόρ σημείωσαν το 2007 οι άμεσες ξένες επενδύσεις, αλλά προέβλεψαν ότι ενδεχομένως να μειωθούν ελαφρά φέτος.

    Η έκθεση της Υπηρεσίας Εμπορίου και Αναπτύξεως των Ηνωμένων Εθνών δείχνει ότι επενδύθηκαν παραπάνω από ενάμιση τρισεκατομμύρια δολάρια σε επιχειρήσεις και έργα σε τρίτες χώρες πέρσι.

    Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι οι επενδύσεις διευρύνθηκαν λόγω του αυξημένου αριθμού, κερδών και επιρροής των διεθνών εταιριών, καθώς και τις σημαντικές επιδόσεις οικονομιών σε πολλά μέρη του κόσμου.

    Οι ξένες επενδύσεις στις αναπτυγμένες χώρες και στην Κίνα παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα και η απότομη αύξηση της τιμής του πετρελαίου έδωσε ώθηση στις ξένες επενδύσεις στη Ρωσία, ενώ η αύξηση της τιμής του χρυσού και άλλων τέτοιων αγαθών συνετέλεσαν στην αύξηση των ξένων επενδύσεων στην Αφρική.

    Όμως η έκθεση προειδοποιεί ότι η χρηματοοικονομική κρίση που άρχισε στα μέσα του 2007 μπορεί να επηρεάσει τις ξένες επενδύσεις.

    [02] Συνάντηση Μπους-Αμπάς

    10-01-2008

    Ο Πρόεδρος Μπους και με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Εχούντ Ολμέρτ.

    Ο Πρόεδρος Μπους πρόκειται να συναντηθεί σήμερα με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στη Δυτική Όχθη σε μία προσπάθεια να προάγει την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

    Την Τετάρτη ο κ Μπους είχε τρίωρη συνάντηση με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Εχούντ Ολμέρτ. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ Μπους δήλωσε ότι πρόκειται να ζητήσει από τον κ. Αμπάς να του εξηγήσει πως σχεδιάζει να αντιμετωπίσει Παλαιστίνιους εξτρεμιστές που στοχεύουν με ρουκέτες το Ισραήλ

    Ο κ. Ολμέρτ παραδέχτηκε τις δυσκολίες στις οποίες προσκρούουν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις λέγοντας πως όσο υπάρχουν εξτρεμιστικές απειλές από την ελεγχόμενη από την Χαμάς περιοχή της Γάζας θα είναι εξαιρετικά δύσκολο τα άμεσα ενδιαφερόμενα μέρη να καταλήξουν σε κάποια διευθέτηση.

    Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός όμως επεσήμανε ότι τόσο η χώρα του όσο και η Παλαιστινιακή ηγεσία καταβάλουν σοβαρές προσπάθειες για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας.

    Ο Πρόεδρος Μπους είπε ότι και οι δύο πλευρές χρειάζεται να λάβουν δύσκολες αποφάσεις αλλά πρόσθεσε πως η περίοδος αυτή προσφέρει μια ιστορική ευκαιρία για την επίτευξη λύσης βασισμένης στην αρχή των δύο κρατών. Ο αμερικανός Πρέοδρος τόνισε όμως ότι δεν πρόκειται να θέσει τους όρους μίας επικείμενης συμφωνίας.

    Κατά τον Αμερικανό ηγέτη, οι Ισραηλινοί πρέπει να καταργήσουν οικισμούς σε κατεχόμενα εδάφη και οι Παλαιστίνιοι πρέπει να σταματήσουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις τους.

    Τουλάχιστον πέντε χιλιάδες υποστηρικτές της Χαμάς στην Γάζα πήραν μέρος σε διαδήλωση κατά της επίσκεψης του Προέδρου Μπους καταδικάζοντας την Αμερικανική πολιτική στη Μέση Ανατολή. Ακροδεξιές ομάδες στο Ισραήλ επίσης επέκριναν τον Πρόεδρο Μπούς λέγοντας ότι διατηρεί υπερβολικά συγκαταβατική στάση έναντι των Παλαιστινίων.

    [03] 150.000 άμαχοι σκοτώθηκαν στο Ιράκ

    10-01-2008

    Νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας υπολογίζει ότι περίπου 150 χιλιάδες άμαχοι σκοτώθηκαν από επεισόδια βίας στο Ιράκ τα πρώτα 3 χρόνια μετά την υπό αμερικανική ηγεσία εισβολή. Εμπειρογνώμονας του διεθνούς οργανισμού αναφέρει ότι ο αριθμός των νεκρών κυμαίνεται μεταξύ 100 και 220 χιλιάδων από το Μάρτιο του 2003 μέχρι τον Ιούνιο του 2006.

    Η έκθεση δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα και βασίζεται σε έρευνα που διεξήγαγε η Ιρακινή κυβέρνηση και στελέχη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Στα πλαίσια της έρευνας εμπειρογνώμονες επισκέφτηκαν περίπου 9 χιλιάδες κατοικίες σε χίλιες γειτονιές. Σύμφωνα με τη έκθεση η βία επίσης ευθύνεται κυρίως για το θάνατο Ιρακινών αντρών ηλικίας 15 με 59 ετών.

    Η έκθεση επισημάνει ότι τα στοιχεία μπορεί να μην είναι απολύτως ακριβή λόγω των δυσκολιών στη συγκέντρωση πληροφοριών σε εμπόλεμες περιοχές.

    [04] Αποσύρεται ο Ρίσταρντσον

    10-01-2008

    Μπιλ Ρίτσαρντσον

    Ο δημοκρατικός υποψήφιος και κυβερνήτης της πολιτείας του Νέου Μεξικού, Μπιλ Ρίτσαρντσον, αποσύρθηκε από την προεκλογική εκστρατεία, όταν έλαβε την τέταρτη θέση στις προκριματικές εκλογές του Νιού Χάμσιρ.

    Οι Γερουσιαστές Χίλαρυ Κλίντον και Τζων Μακεην αναδείχτηκαν νικητές των προκριματικών εκλογών που διεξήγαγαν το Δημοκρατικό και το Ρεπουμπλικανικό κόμμα στην Πολιτεία Νιού Χάμσιρ, στα πλαίσια της διαδικασίας για την ανάδειξη των υποψηφίων τους για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Χίλαρυ Κλίντον

    Σύμφωνα με στοιχεία που προήλθαν από τους ψηφοφόρους κατά την έξοδο τους από τα εκλογικά κέντρα, η κυρία Κλίντον υποστηρίχτηκε από εξαιρετικά μεγάλο αριθμό γυναικών ψηφοφόρων που της χάρισαν την νίκη έναντι του δημοκρατικού αντιπάλου της, Γερουσιαστή Μπαράκ Ομπάμα. Όπως είπε η ίδια ευελπιστεί ότι θα τύχει παρόμοιας υποστήριξης και στην ευρύτερη προεκλογική εκστρατεία της στην υπόλοιπη Αμερική.

    Ο Γερουσιαστής Μακέην επιβλήθηκε άνετα του κυριότερου, κατά την στιγμή αυτή, ρεπουμπλικανού αντιπάλου του, Μιτ Ρόμνεη.

    Η Άιοβα και το Νιού Χάμσιρ, όπου έγιναν οι πρώτες προκριματικές εκλογές φέτος, είναι σχετικά μικρές πολιτείες αλλά οι αποφάσεις των εκλογέων τους επηρεάζουν σημαντικά την εξέλιξη της διαδικασίας για την ανάδειξη τόσο του Ρεπουμπλικανού όσο και του Δημοκρατικού υποψηφίου για την Προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι Προεδρικές Εκλογές θα γίνουν τον Νοέμβριο.

    [05] Γκέητς: Εξετάζεται αύξηση των στρατευμάτων στο Αφγανιστάν

    10-01-2008

    O Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέητς εξετάζει πρόταση για την αποστολή 3 χιλιάδων επιπλέον στρατιωτών στο Αφγανιστάν μέχρι το Απρίλιο του 2008 και για περίοδο 7 μηνών.. Ο υπεύθυνος τύπου του Πενταγώνου, Τζεφ Μορέλ, δήλωσε ότι στόχος του ΗΠΑ είναι η αντιμετώπιση επιθέσεων των Ταλεμπάν, οι οποίες σημειώνουν έξαρση την άνοιξη. Περίπου 27 χιλιάδες στρατιώτες ήδη βρίσκονται στο Αφγανιστάν και το ήμισυ ανήκει στις Νατοϊκές δυνάμεις.

    [06] Μειωμένη η απόδοση της Ευρωπαϊκής οικονομίας

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    10-01-2008

    Γ. Αλογοσκούφης

    Οι εξελίξεις στην ευρωπαϊκή οικονομία δεν είναι θετικές, εξ αιτίας του ακριβού πετρελαίου και η ευρωπαϊκή επιτροπή μέσω του αρμοδίου επιτρόπου στις Βρυξέλλες κ. Αλμούνια, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε αναθεώρηση προς τα κάτω, των προβλέψεων για την οικονομική ανάπτυξη των χωρών της Εΰρωζωνης. Για την Ελλάδα, η Κομισσιόν είχε προβλέψει ανάπτυξη 3,8 % για το 2008, αλλά σ' αυτό το ποσοστό έκλεισε και το τρίτο τρίμηνο του 2007 σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

    Οι πληθωριστικές πιέσεις όμως είναι αυτές που ανησυχούν την ελληνική κυβέρνηση, η οποία είναι αποφασισμένη να λάβει μέτρα κατά της ακρίβειας, καθώς σήμερα που αναμένεται να ανακοινωθεί από την ΕΣΥΕ ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυτός θα είναι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στο 3,9% η και 4%. Αλλά ίσως στην ουσία το ποσοστό αυτό είναι και χαμηλότερο του πραγματικού, καθώς οι τιμές αυξάνονται στην Ελλάδα λόγω των Χριστουγέννων και οι μετρήσεις γίνονται πολύ νωρίτερα τον Δεκέμβριο.

    Σήμερα το μεσημέρι ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας θα δώσει αναλυτική συνέντευξη τύπου σχετικά με τις προσπάθειες να κρατηθούν σε υψηλό επίπεδο οι ρυθμοί ανάπτυξης και όσο το δυνατόν χαμηλότερα ο πληθωρισμός, ενώ θα αναπτύξει τις προτεραιότητες του επικυρωμένου προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης για το 2008-2013.

    Ο κ. Αλογοσκούφης μετά την συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής για την οικονομία υποστήριξε ότι η ελληνική οικονομία στο νέο χρόνο έχει μεγάλα αναπτυξιακά αποθέματα που οφείλονται τόσο στις μεταρρυθμίσεις που έγιναν όσο και στην μείωση της ανεργίας καθώς η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει ήδη συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την διασφαλίσει της απασχόλησης και για την στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων.

    Έτσι το πρωί της Τετάρτης ψηφίστηκε από την Βουλή ο νόμος για το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής που θα χρηματοδοτεί προγράμματα εισοδηματικής ενίσχυσης όλων των κατηγοριών των ελλήνων που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, Η χρηματοδότηση για το 2008 θα φθάσει τα 500 εκατομμύρια Ευρώ και θα αυξάνεται σταδιακά μέχρι να φθάσει τα 2 δισεκατομμύρια ο χρόνο που αντιστοιχούν σε 1.000 ευρώ για κάθε πολίτη που ανήκει σ' αυτή την κατηγορία. Εξ άλλου το άρθρο 6 του νόμου περιλαμβάνει και την χορήγηση του επιδόματος των πολύτεκνων στους τρίτεκνους όπως προεκλογικά είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση.

    [07] Ο Πρόεδρος Μπους προειδοποιεί το Ιράν

    10-01-2008

    Ο Πρόεδρος Μπους προειδοποίησε το Ιράν ότι θα 'αντιμετωπίσει σοβαρές συνέπειες' σε περίπτωση που επιτεθεί εναντίον Αμερικανικών πλοίων και πρόσθεσε ότι όλα τα μέσα που διαθέτουν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εξεταστούν για την προστασία των Αμερικανικών περιουσιακών στοιχείων.

    Ο Αμερικανός ηγέτης έκανε την προειδοποίηση αυτή σε δημοσιογραφική συνέντευξη που παραχώρησε στο Ισραήλ, λίγες μόνον μέρες μετά την καταγγελία που διατύπωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες ότι Ιρανικά πολεμικά πλησίασαν απειλητικά πλοία του Αμερικανικού Ναυτικού στα Στενά της Χορμούζ.

    Την Τετάρτη επίσης αξιωματούχοι της κυβέρνησης στην Τεχεράνη κατήγγειλαν τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι κατασκεύασαν το βίντεο που φαίνεται να δείχνει ότι Περσικά στρατιωτικά ταχύπλοα σκάφη παρενόχλησαν τρία πλοία του Αμερικανικού Ναυτικού την Κυριακή. Εδώ στη Ουάσιγκτον, το Πεντάγωνο είπε πως οι Ιρανικές καταγγελίες δείχνουν πως η Τεχεράνη δεν λαμβάνει σοβαρά το επεισόδιο.

    Στην συνέντευξή του της Τετάρτης ο Πρόεδρος Μπους εξέτασε επίσης το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και παρατήρησε ότι εάν η Τεχεράνη αποκτήσει την τεχνογνωσία για την κατασκευή πυρηνικών όπλων θα αποτελέσει απειλή για την παγκόσμια ειρήνη.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 11 January 2008 - 2:18:24 UTC