Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-01-21

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο προεκλογικός πυρετός συνεχίζεται
  • [02] Ιράκ: Επιθέσεις αυτοκτονίας και επιδρομές
  • [03] Γάζα: Βυθισμένοι στο σκοτάδι οι Παλαιστίνιοι
  • [04] Πακιστάν: Περιοδεία Μουσάραφ στην Ευρώπη
  • [05] Ημέρα Μάρτιν Λούθερ Κινγκ
  • [06] Αφγανιστάν: Κρύο και έλλειψη τροφίμων απειλούν κατοίκους ορεινών περιοχών
  • [07] Κένυα: 12 νεκροί από επεισόδια βίας

  • [01] Ο προεκλογικός πυρετός συνεχίζεται

    21-01-2008

    Ο Τζων Μακέην στη Νότιο Καρολίνα.

    H προσοχή των προεδρικών υποψηφίων στις ΗΠΑ στρέφεται στις προκριματικές εκλογές που θα διενεργηθούν στην Φλόριντα στις 29 Ιανουαρίου. Οι Δημοκρατικοί τώρα διεξάγουν προεκλογική καμπάνια στη Νότια Καρολίνα για τις προκριματικές εκλογές που θα γίνουν το ερχόμενο Σάββατο.

    Ούτε οι Δημοκρατικοί, ούτε οι Ρεπουμπλικανοί διαθέτουν υποψήφιο με σημαντικό προβάδισμα.

    Το περασμένο Σάββατο ο Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής Τζων Μακέην και η Δημοκρατική Γερουσιαστής Χίλαρι Κλίντον πέτυχαν από μία νίκη στον πιο πρόσφατο γύρο προκριματικών εκλογών.

    Ο κύριος Μακέην επιβλήθηκε αλλά με πολύ μικρή διαφορά ψήφων του αντιπάλου του Κυβερνήτη του Άρκανσω Μάικ Χάκαμπη στην ενδοκομματική προκριματική αναμέτρηση στη Νότιο Καρολίνα.

    Η Χίλαρι Κλίντον μετά τη νίκη της στη Νεβάδα.

    Η κυρία Κλίντον επίσης επιβλήθηκε του Γερουσιαστή Μπαράκ Ομπάμα στις ενδοκομματικές ζυμώσεις του Δημοκρατικού κόμματος στην Πολιτεία Νεβάδα, εξασφαλίζοντας το 51 τοις εκατό των ψήφων έναντι του 45 τοις εκατό που πήρε ο αντίπαλός της.

    Από τη πλευρά των Ρεπουμπλικανών ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, Μιτ Ρόμνυ υπερίσχυσε στη Νεβάδα.

    Οι διεκδικητές του προεδρικού αξιώματος επιδιώκουν να δημιουργήσουν ένα όσο γίνεται ισχυρότερο ρεύμα υπέρ της εκστρατείας τους πριν τις 5 Φεβρουαρίου, οπότε θα γίνουν ταυτόχρονα την ίδια ημέρα προκριματικές εκλογές σε 22 Αμερικανικές πολιτείες.

    [02] Ιράκ: Επιθέσεις αυτοκτονίας και επιδρομές

    21-01-2008

    Στο Ιράκ, αξιωματούχοι λένε ότι βομβιστής αυτοκτονίας σκότωσε 6 άτομα στην επαρχία Ανμπάρ κοντά στη Φαλούτζα. Ο δράστης πυροδότησε τα εκρηκτικά την Κυριακή κατά την διάρκεια εορτασμού για την αποφυλάκιση κρατουμένων από τον αμερικανικό στρατό. Ο βομβιστής αυτοκτονίας στόχευε ηγέτη τοπικής οργάνωσης που μάχεται την Αλ Κάιντα.

    Εξάλλου, ο αμερικανικός στρατός αναφέρει ότι οι συμμαχικές δυνάμεις άρχισαν ξανά αεροεπιδρομές σε κρησφύγετο της οργάνωσης Αλ Κάιντα στο Ιράκ, στα νότια περίχωρα της Βαγδάτης. Αμερικανοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι 2 αεροπορικές επιδρομές στις αρχές Ιανουαρίου έβαλαν 64 στόχους σε κρησφύγετο εξτρεμιστών.

    Σε άλλες εξελίξεις, ο αμερικανικός στρατός αναφέρει ότι σημειώθηκε μεγάλη πτώση στο αριθμό Ιρανικών όπλων που εισέρχονται παράνομα στο Ιράκ, πιστεύεται όμως ότι δεν έχει μειωθεί η χρηματοδότηση και εκπαίδευση ανταρτών από το Ιράν.

    [03] Γάζα: Βυθισμένοι στο σκοτάδι οι Παλαιστίνιοι

    21-01-2008

    Έκλεισε το μοναδικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Λωρίδα της Γάζας όταν Ισραηλινοί απέκλεισαν μεθοριακά περάσματα και δεν κατέστη δυνατή η διανομή καυσίμων. Στην περιοχή της Γάζας ο πληθυσμός ανέρχεται σε ενάμισι εκατομμύρια άτομα και χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι.

    Το Ισραήλ έκλεισε μεθοριακούς σταθμούς την Παρασκευή ανταποκρινόμενο σε επιθέσεις με ρουκέτες από την Γάζα που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Χαμάς και υποστηρίζει ότι θα χαλαρώσει τον αποκλεισμό όταν σταματήσουν οι επιθέσεις.

    Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούτν Αμπάς ζήτησε από το Ισραήλ να ανοίξει τα περάσματα και από τους Παλαιστίνιους να μη δώσουν κανένα λογο στο Ισραήλ να συνεχίσει τον αποκλεισμό.

    Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών κατεδίκασαν τα μέτρα αυτά των Ισραηλινών λέγοντας ότι θα οδηγήσουν σε ανθρωπιστική κρίση. Το εργοστάσιο τροφοδοτεί με ενέργεια το ένα τρίτο της Γάζας ενώ τα υπόλοιπα δύο τρίτα προέρχονται από το Ισραήλ και τη Αίγυπτο. Και τα αποθέματα καύσιμων ήταν ήδη σε χαμηλά επίπεδα.

    Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν ζήτησε από τους Παλαιστίνιους να σταματήσουν αμέσως τις επιθέσεις στο Ισραήλ και από τις Ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

    [04] Πακιστάν: Περιοδεία Μουσάραφ στην Ευρώπη

    21-01-2008

    O Περβέζ Μουσάραφ στις Βρυξέλλες.

    Ο Πρόεδρος του Πακιστάν Περβέζ Μουσάραφ βρίσκεται στις Βρυξέλλες στα πλαίσια οκταήμερης περιοδείας του σε 4 ευρωπαϊκές χώρες. Κατά την αναχώρησή του την Κυριακή από το Πακιστάν ο κ Μουσάραφ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι σκοπός της περιοδείας τους είναι η βελτίωση της εικόνας του Πακιστάν και αποκατάσταση των 'εσφαλμένων εντυπώσεων' που έχουν δημιουργηθεί για την πολιτική κατάσταση στη χώρα του.

    Ο Πρόεδρος Μουσάραφ αναμένεται σήμερα να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό του Βελγίου Γκι Βέρχοφστατ και με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλή εξωτερικής πολιτικής της ένωσης Χαβιέ Σολανα. Ο Πρόεδρος του Πακιστάν πρόκειται επίσης να επισκεφτεί την Γαλλία, την Ελβετία και της Βρετανία.

    [05] Ημέρα Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

    21-01-2008

    Οι αμερικανοί τιμούν σήμερα τον ηγέτη του αγώνα για την ισοπολιτεία λευκών και μαύρων, Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Ο Κινγκ τη δεκαετία του 50 και του 60 ηγήθηκε ειρηνικών διαμαρτυριών κατά του ρατσισμού και των διακρίσεων σε βάρος των αφρο-αμερικανών. Σε ιστορική ομιλία του που έδωσε το 1963 στην Ουάσιγκτον, ο Κινγκ αναφέρθηκε στο Όνειρό του ότι μία μέρα στις ΗΠΑ όλοι οι πολίτες θα έχουν ίσα δικαιώματα. Τον επόμενο χρόνο ο Κινγκ τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

    Ο Πρόεδρος Μπους προτρέπει τους αμερικανούς να τιμήσουν την μνήμη του Μάρτιν Λουθερ Κινγκ με καλές πράξεις, παρέχοντας βοήθεια σε εκείνους που έχουν ανάγκη. Ο αμερικανός Πρόεδρος επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ δεν θα εφησυχάσουν μέχρι να δοθεί σε όλους του πολίτες η δυνατότητα να πραγματοποιήσουν τα όνειρα τους.

    [06] Αφγανιστάν: Κρύο και έλλειψη τροφίμων απειλούν κατοίκους ορεινών περιοχών

    21-01-2008

    Αφγανοί μεταφέρουν τρόφιμα στα χωριά τους.

    Τα Ηνωμένα Έθνη αναφέρουν ότι πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα σε 4 δυτικές επαρχίες του Αφγανιστάν χρειάζονται επειγόντως επισιτιστική βοήθεια. Ο διεθνής οργανισμός υπολογίζει ότι τουλάχιστον 200 άτομα, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και ηλικιωμένων πέθαναν από το κρύο. Οι υπηρεσίες αρωγής των Η. Ε. λένε ότι ο δριμύς χειμώνας έχει αποκόψει οδικές αρτηρίες σε δεκάδες χωριά στα κεντρικά και ανατολικά υψίπεδα καθιστώντας αδύνατη τη διανομή τροφίμων.

    Από το κρύο επίσης πέθαναν 42 χιλιάδες κατσίκια, πρόβατα και αγελάδες αυξάνοντας έτσι την τιμή του κρέατος. Η κακοκαιρία αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον έναν ακόμη μήνα.

    [07] Κένυα: 12 νεκροί από επεισόδια βίας

    21-01-2008

    Πληροφορίες από την Κένυα αναφέρουν ότι τουλάχιστον 12 άτομα σκοτώθηκαν σε επεισόδια τα οποία προκλήθηκαν από τα αμφισβητούμενα αποτελέσματα των εκλογών του περασμένου μήνα τα οποία φέρουν τον Μουάϊ Κιμπάκι νικητή εξασφαλίζοντάς του μία ακόμα θητεία στην Προεδρία της χώρας.

    Στο Ναϊρόμπι η αστυνομία και διάφοροι πολίτες λένε πως τέσσαρα άτομα γρονθοκοπήθηκαν μέχρι θανάτου σε γκέτο της περιοχής Μαθάρε. Στα επεισόδια πήρανε μέρος νεαροί της φυλής Κικούγιου, στην οποία ανήκει ο Πρόεδρος Κιμπάκι και της φυλής Λούο, στην οποία ανήκει ο πολιτικός αντίπαλός του Ραϊλά Οντίνγκα.

    Οι αρχές λένε πως άλλα παρόμοια επεισόδια που σημειώθηκαν στην Κένυα είχαν σαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον οκτώ άτομα στις τελευταίες δύο ημέρες. Η αναταραχή η οποία προκλήθηκε λόγω της αμφισβήτησης των εκλογικών αποτελεσμάτων έχει συνολικά προκαλέσει 34 θανάτους στην Κένυα από την περασμένη Τετάρτη, οπότε υποστηρικτές του κυρίου Οντίνγκα κατέβηκαν σε νέες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για την, όπως καταγγέλλουν, νόθευση των εκλογών. Το κόμμα του κυρίου Οντίνγκα έχει ζητήσει από τους οπαδούς του να κατέβουν σε πρόσθετες διαδηλώσεις την ερχόμενη Πέμπτη.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 22 January 2008 - 2:18:32 UTC