Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-01-22

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πολικό ψύχος στη Νέα Υόρκη
  • [02] Σοβαρά ελλείμματα στις διεθνείς χρηματαγορές
  • [03] Μερική άρση του αποκλεισμού της Γάζας
  • [04] Συνεδρίαση στο Βερολίνο για Ιράν
  • [05] Ερυθρός Σταυρός: Οι αλλαγές του κλίματος θα επηρεάσουν την υγεία διεθνώς
  • [06] 15 νεκροί από βομβιστική επίθεση στο βόρειο Ιράκ
  • [07] Τηλεμαχία στη Νότια Καρολίνα

  • [01] Πολικό ψύχος στη Νέα Υόρκη

    Αθηνά Κρικέλη

    Νέα Υόρκη

    22-01-2008

    Επικίνδυνες θερμοκρασίες υπό το μηδέν έπληξαν τις τελευταίες ημέρες την Νέα Υόρκη. Συγκεκριμένα την Κυριακή και Δευτέρα οι αρμόδιοι της πόλης προειδοποίησαν τους πολίτες για το πολικό κρύο που επισκέφθηκε την Νέα Υόρκη. Με ανακοινώσεις μέσω των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών προγραμμάτων καλούσαν τον κόσμο να αποφύγει την μετακίνηση στις παγερές θερμοκρασίες. Δώθηκαν επίσης οδηγίες για την διατήρηση συγκεκριμένης θερμοκρασίας μέσα στα σπίτια αλλά και τρόπους για την οικονομία ενέργειας

    Παράλληλα τέθηκε σε εφαρμογή το Ειδικό πρόγραμμα άμεσης επέμβασης και μεταφοράς των αστέγων σε ειδικούς χώρους αλλά και πλήρη ετοιμότητα επέμβασης σε κατοικίες που λόγω βλάβης δεν έχουν θέρμανση.

    Παρόλο το κρύο και την Κυριακή και την Δευτέρα ημέρα αργίας, πολλοί ήταν οι τολμηροί που βγήκαν για τρέξιμο στο Σέντραλ πάρκ, οι περισσότεροι από αυτούς σύμφωνα με δηλώσεις τους φορώντας μέχρι και 8 ρούχα επιπλέον για να τους κρατουν ζεστούς.

    [02] Σοβαρά ελλείμματα στις διεθνείς χρηματαγορές

    22-01-2008

    Με πτωτικές τάσεις άνοιξαν σήμερα το πρωί τα χρηματιστήρια της Ασίας και της Αυστραλίας μετά την κάθετη πτώση των διεθνών χρηματαγορών τη Δευτέρα, κυρίως λόγω ανησυχιών για τα προβλήματα στους κόλπους της Αμερικανικής οικονομίας. Τάσεις υποχώρησης της τάξης του 4 με 6% δείχνουν οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Αυστραλία, την Κίνα, το Χονγκ Κόνγκ, την Ιαπωνία, την Σιγκαπούρη, τη Νότια Κορέα και την Ταϊβάν, ενώ τη Δευτέρα τα χρηματιστήρια της Ευρώπης, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής υποχώρησαν κατά 3 με 7%.

    Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζώρτζ Σόρος προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι ο πλανήτης αντιμετωπίζει την σοβαρότερη οικονομική κρίση από την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στράους Κάν, χαρακτήρισε την κατάσταση 'σοβαρή' επισημαίνοντας ότι όλες οι χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου υποφέρουν απ' την επιβράδυνση της Αμερικανικής οικονομίας.

    [03] Μερική άρση του αποκλεισμού της Γάζας

    22-01-2008

    Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Εχουντ Μπαράκ, αποφάσισε να επιτρέψει την διανομή καυσίμων και ιατρικού υλικού από σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Χαμάς.

    Σύμφωνα με την απόφαση η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί ν' αρχίσει ξανά την διανομή καυσίμων στο κύριο συγκρότημα παραγωγής ενέργειας της Γάζας, το οποίο έκλεισε τη Κυριακή και βύθισε τη πόλη της Γάζας στο σκοτάδι. Αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι 600 χιλιάδες κάτοικοι αυτή τη στιγμή δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα. Το Ισραήλ επίσης θα επιτρέψει και την χορήγηση καυσίμων για γεννήτριες νοσοκομείων καθώς και οικιακές χρήσεις.

    Οι Ισραηλινές δυνάμεις έκλεισαν την Κυριακή μεθοριακά περάσματα προς τη Λωρίδα της Γάζας σε μία προσπάθεια να ασκήσουν πίεση σε Παλαιστίνιους εξτρεμιστές που στοχεύουν με ρουκέτες το Ισραήλ. Και τα Ηνωμένα Έθνη καθώς και οργανισμοί προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων προειδοποίησαν το Ισραήλ ότι η Γάζα βρίσκεται στο χείλος ανθρωπιστικής κρίσης.

    Στο μεταξύ, το Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα στη Νέα Υόρκη με θέμα το Μεσανατολικό, και τα μέτρα του Ισραήλ σε βάρος της ελεγχόμενης απ' την Χαμάς, Γάζας. Τα μέτρα αυτά έχουν επικριθεί απ' την Αίγυπτο και την Ιορδανία, τις μόνες δύο Αραβικές χώρες που έχουν υπογράψει ειρηνευτικές συμφωνίες με το Ισραήλ. Επίσης τα μέτρα έχουν επικριθεί από τις ηγεσίες της Συρίας, του Λιβάνου και του Κουβέιτ. Διαδηλώσεις υπέρ της Χαμάς πραγματοποιήθηκαν στην Ιορδανία και το Λίβανο, ενώ στο Κάιρο πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου με στόχο να ζητηθεί απ' τη διεθνή κοινότητα να εντείνει τις πιέσεις της προς το Ισραήλ να άρει τα μέτρα.

    Σε συνέντευξη του προς τη ΦτΑ ο εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών της Αιγύπτου, Χοσσάμ Ζάκι, δήλωσε ότι το Κάϊρο θεωρεί τα μέτρα 'ομαδική τιμωρία' που, όπως είπε, έρχεται σε αντίθεση με την Συνθήκη της Γενεύης.

    [04] Συνεδρίαση στο Βερολίνο για Ιράν

    22-01-2008

    Οι υπουργοί εξωτερικών των 5 μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφάλειας και της Γερμανίας συνεδριάζουν σήμερα στο Βερολίνο με θέμα το ενδεχόμενο περαιτέρω κυρώσεων σε βάρος του Ιράν για το επίμαχο πυρηνικό του πρόγραμμα.

    Γάλλος διπλωμάτης που θέλησε να παραμείνει ανώνυμος δήλωσε ότι οι υπουργοί εξωτερικών θα συζητήσουν σχέδιο τρίτου ψηφίσματος των ΗΕ για κυρώσεις σε βάρος του Ιράν και ότι το σχέδιο ψηφίσματος θα μπορούσε να είναι έτοιμο να υποβληθεί στο Συμβούλιο Ασφάλειας μέχρι τα τέλη του μήνα.

    [05] Ερυθρός Σταυρός: Οι αλλαγές του κλίματος θα επηρεάσουν την υγεία διεθνώς

    22-01-2008

    O διεθνής Ερυθρός Σταυρός προειδοποιεί ότι οι κλιματολογικές αλλαγές επηρεάζουν αρνητικά τη γεωργία και τη δημόσια υγεία σε διεθνές επίπεδο.

    Ο γενικός γραμματέας του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, Μάρκου Νισκάλα, αναφέρει ότι η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη θα δημιουργήσει ελλείψεις πόσιμου νερού και θα εντείνει την εξάπλωση ασθενειών όπως η ελονοσία σε περιοχές του πλανήτη που δεν είχαν πληγεί στο παρελθόν.

    Οι προειδοποιήσεις αυτές δημοσιοποιήθηκαν την Δευτέρα στη Γενεύη καθώς ο διεθνής οργανισμός ξεκίνησε έκκληση για τη συγκέντρωση 292 εκατομμυρίων δολαρίων μέσα στα επόμενα 2 χρόνια για να βοηθήσει κοινότητες σε περιοχές που διατρέχουν κίνδυνο να αντιμετωπίσουν κρίση στο μέλλον. Ο κ. Νισκάλα επισημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων θα δοθεί σε προσπάθειες για την πρόληψη ασθενειών.

    Οι αρχές του Ερυθρού Σταυρού υποσχέθηκαν πέρυσι να ενισχύσουν τις προσπάθειες ετοιμότητας σε περίπτωση καταστροφών σε μικρά νησιά και περιοχές σε εκβολές ποταμών σ' ολόκληρη τη Αφρική. Ο διεθνής οργανισμός επισημαίνει ότι πάνω από το 40 τοις εκατό των κονδυλίων για ετοιμότητα σε περίπτωση καταστροφών προορίζεται για την Αφρικανική ήπειρο.

    [06] 15 νεκροί από βομβιστική επίθεση στο βόρειο Ιράκ

    22-01-2008

    Σταφφάν ντε Μιστούρα

    Στο βόρειο Ιράκ, βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε εκρηκτικά κατά τη διάρκεια κηδείας σκοτώνοντας τουλάχιστον 15 άτομα και τραυματίζοντας περίπου 10. Οι αρχές λένε ότι σε χωριό έξω από την Τικρίτ όπου επικρατεί το Σουνιτικό στοιχείο βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά του μέσα σε σκηνή όπου ήταν συγκεντρωμένοι οι πενθούντες.

    Επίσης τη Δευτέρα ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΕ στο Ιράκ, Σταφφάν ντε Μιστούρα, δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφάλειας ότι η εθνική συμφιλίωση αποτελεί θέμα καίριας σημασίας για την διατήρηση των βελτιώσεων σε θέματα ασφάλειας που έχουν επιτευχθεί στο Ιράκ.

    Στο μεταξύ, ο πρέσβης των ΗΠΑ στα ΗΕ, Ζαλμάι Χαλιλζάντ, επεσήμανε ότι έχει επιτευχθεί σημαντική μείωση των εμφύλιων επιθέσεων στη Βαγδάτη. Επίσης νότια της Ιρακινής πρωτεύουσας ο Αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι διεξήγαγε και τρίτη αεροεπιδρομή σε κρησφύγετο εξτρεμιστών.

    [07] Τηλεμαχία στη Νότια Καρολίνα

    22-01-2008

    Οι κύριοι προεδρικοί υποψήφιοι του Δημοκρατικού Κόμματος, Χίλλαρυ Κλίντον και Μπαράκ Ομπάμα αμφισβήτησαν την αξιοπιστία ο ένας του άλλου στη διάρκεια τηλεμαχίας στην Νότια Καρολίνα ενόψει των προκριματικών του ερχομένου Σαββάτου στην εν λόγω πολιτεία. Από τη πλευρά του ο πρώην γερουσιαστής, Τζον Έντουαρντς, δήλωσε ότι η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο προεδρικών υποψηφίων δεν πρόκειται να βελτιώσει την καθημερινότητα των Αμερικανών πολιτών και σημείωσε ότι η προεκλογική εκστρατεία θα πρέπει να επικεντρωθεί στα θέματα που απασχολούν τη χώρα. Για το θέμα του Ιράκ και οι τρεις προεδρικοί υποψήφιοι υποσχέθηκαν πως θα αποσύρουν τα Αμερικανικά στρατεύματα απ' τη χώρα.

    Από την πλευρά τους οι υποψήφιοι του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος επικεντρώνουν τώρα τη προσοχή τους στη Φλόριντα ενόψει των προκριματικών της 29ης Ιανουαρίου. Ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ρούντι Τζουλιάνι, έχει δώσει μεγάλη έμφαση στην εν λόγω πολιτεία.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 23 January 2008 - 2:18:25 UTC