Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-01-29

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συλλυπητήρια Λευκού Οίκου για τον θάνατο του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου
  • [02] O Κέννεντυ υποστηρίζει Ομπάμα
  • [03] Ιράκ: Απώλειες από επίθεση στη Μοσούλη
  • [04] Υποστήριξη Αράβων προς ανάληψη ελέγχου των συνόρων της Γάζας από την Παλαιστινιακή Αρχή
  • [05] Διάγγελμα για την κατάσταση της Αμερικανικής Συμπολιτείας
  • [06] Διεύρυνση βιαιοτήτων στη Κένυα
  • [07] Προεδρικό μήνυμα για την κατάσταση της Συμπολιτείας

  • [01] Συλλυπητήρια Λευκού Οίκου για τον θάνατο του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου

    29-01-2008

    Τετραήμερο πένθος ανακοίνωσε η Ελληνική κυβέρνηση για το θάνατο του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλου, η σορός του οποίου έχει τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στην Μητρόπολη Αθηνών. Απευθύνοντας ύστατο χαιρετισμό στον μακαριστό αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Καραμανλής, αναφέρθηκε στο ξεχωριστό χάρισμα του να φέρνει την Εκκλησία ποιο κοντά στο λαό.

    Εξάλλου, έκτακτο ανακοινωθέν του Λευκού Οίκου εκφράζει τα συλλυπητήρια του προέδρου και της κυρίας Μπούς προς τον Ελληνικό λαό για τον θάνατο του μακαριστού αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλου. Στο ανακοινωθέν ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος χαρακτηρίζεται ως άνθρωπος που θα μείνει στη μνήμη μας για 'την ευφράδεια του λόγου του, την πίστη του στο Θεό, την συμμετοχή του στον διαθρησκευτικό διάλογο και για την προώθηση κοινωνικών προγραμμάτων για την βοήθεια των αδυνάμων συμπολιτών μας. Με την προσευχή μας αυτές τις μέρες βρισκόμαστε πλάι στον Ελληνικό λαό και όλους όσους ακολούθησαν την πνευματική καθοδήγηση του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου', καταλήγει το ανακοινωθέν του προέδρου και της κυρίας Μπούς.

    Από τη πλευρά του, ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος αμέσως μετά την ανακοίνωση του θανάτου του μακαριστού αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου δήλωσε ότι με τον θάνατο του αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος 'η Εκκλησία χάνει έναν εξαιρετικό και πολύτιμο ιεράρχη και λαμπρό αγωνιστή υπέρ της Ορθοδοξίας και των παγκοσμίων αξιών της Ελληνικής πολιτισμικής παραδόσεως. Είχα την ιδιαιτέρα τιμή να τον γνωρίσω ήδη από την εποχή των Γυμνασιακών του σπουδών και μετέπειτα', αναφέρει ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, 'και να εκτιμήσω τον δυναμισμό του, την καλοσύνη του, την ευφυΐα του και την μεγάλη προσφορά του στην Εκκλησία σε βασικούς τομείς. Δέομαι εκτενώς του κυρίου υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αείμνηστου εκλεκτού αδελφού και συλλειτουργού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου εν σκηναίς δικαίων και αγίων', καταλήγει στο ανακοινωθέν του ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής.

    [02] O Κέννεντυ υποστηρίζει Ομπάμα

    29-01-2008

    O Μπάρακ Ομπάμα με τον Έντουαρντ Κέννεντυ.

    Ο διακεκριμένος Γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος, Έντουαρντ Κέννεντυ, ανακοίνωσε τη Δευτέρα την υποστήριξη του για τον γερουσιαστή και προεδρικό υποψήφιο Μπαράκ Ομπάμα, στην προσπάθεια του να κερδίσει το χρίσμα του κόμματος.

    Σε ειδική συγκέντρωση σε πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον την Δευτέρα ο κ. Κέννεντυ δήλωσε ότι είναι καιρός για μια νέα γενιά ηγετών και χαρακτήρισε τον κ. Ομπάμα άνθρωπο με εξαιρετικές ηγετικές ικανότητες και χαρακτήρα. Ο παλαίμαχος Αμερικανός γερουσιαστής συνοδευόταν από το γιό του βουλευτή Πάτρικ Κέννεντυ και την Κάρολιν Κέννεντυ την κόρη του δολοφονημένου πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Τζον Κέννεντυ.

    Επίσης την υποστήριξη της για τον Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε η τιμημένη με το Βραβείο Νόμπελ συγγραφέας Τόνι Μόρρισον, που στη δεκαετία του '90 είχε χαρακτηρίσει τον τότε πρόεδρο Μπιλ Κλίντον τον πρώτο 'μαύρο' πρόεδρο των ΗΠΑ. Στο μεταξύ και οι Ρεπουμπλικανοί επικεντρώνουν τη προσοχή τους στη Φλόριντα ενόψει τον προκριματικών εκλογών της Τρίτης στην εν λόγω πολιτεία.

    Μάχη στήθος με στήθος δίνουν ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης Μιτ Ρόμνυ και ο γερουσιαστής, Τζον Μακέιν. Οι προκριματικές της Φλόριντα θεωρούνται κρίσιμης σημασίας τεστ προκαταρκτικά των εκλογών σε 22 πολιτείες στις 5 Φεβρουαρίου, την λεγόμενη 'σούπερ Τρίτη'.

    [03] Ιράκ: Απώλειες από επίθεση στη Μοσούλη

    29-01-2008

    5 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από βόμβα στο οδόστρωμα στη Μοσούλη του βορείου Ιράκ. Ανακοινωθέν του Αμερικανικού στρατού αναφέρει ότι μετά την έκρηξη της βόμβας, άγνωστοι άνοιξαν πυρ εναντίον της περιπόλου από γειτονικό τέμενος. Ιρακινοί στρατιώτες μπήκαν στη συνέχεια στο τέμενος, αλλά οι ένοπλοι είχαν διαφύγει. Ιρακινά τάνκς και ελικόπτερα έχουν αρχίσει να φθάνουν στην Μοσούλη με περισσότερες Ιρακινές δυνάμεις, ενόψει σημαντικής επιχείρησης στη περιοχή που ανακοίνωσε ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Νούρι Αλ Μαλίκι.

    Παράλληλα Αμερικανοί στρατιώτες συνέλαβαν 18 μαχητές της Αλ Κάιντα στο Ιράκ στα πλαίσια διήμερων αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων που ολοκληρώθηκαν τη Δευτέρα στη Βαγδάτη. Εξάλλου, η Αυστραλία ανακοίνωσε την πρόθεση της να αποσύρει 575 μάχιμους στρατιώτες της απ' το Ιράκ μέχρι τα μέσα της χρονιάς. Ο υπουργός εξωτερικών της Αυστραλίας, Στήβεν Σμίθ, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, δήλωσε στην Αμερικανίδα ομόλογο του, Κοντολίζα Ράις, ότι η απόσυρση των δυνάμεων δεν θα επηρεάσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

    [04] Υποστήριξη Αράβων προς ανάληψη ελέγχου των συνόρων της Γάζας από την Παλαιστινιακή Αρχή

    29-01-2008

    Η Παλαιστινιακή κυβέρνηση δήλωσε ότι Αραβικές κυβερνήσεις υποστηρίζουν σχέδιο ανάληψης από την Παλαιστινιακή Αρχή του ελέγχου των συνοριακών φυλακίων της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Σύμβουλοι του Παλαιστίνιου προέδρου, Μαχμούντ Αμπάς, δήλωσε ότι Αραβικές χώρες εξέφρασαν υποστήριξη για το εν λόγω σχέδιο μετά από υπουργική σύνοδο στο Κάιρο.

    Από τη πλευρά της η Αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η Ουάσιγκτον υποστηρίζει την ιδέα παρουσίας της Παλαιστινιακής Αρχής κατά μήκος των συνόρων με την Αίγυπτο. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ο συνοριακός έλεγχος θα πρέπει να αποσυρθεί απ' την Χαμάς που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας και να δοθεί στην Παλαιστινιακή Αρχή, τις Αιγυπτιακές Αρχές και παρατηρητές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Χαμάς αντιτίθεται στο σχέδιο.

    [05] Διάγγελμα για την κατάσταση της Αμερικανικής Συμπολιτείας

    29-01-2008

    Στο έβδομο και τελευταίο ετήσιο διάγγελμά του στο Κογκρέσο για την κατάσταση της Αμερικανικής συμπολιτείας, ο πρόεδρος Μπούς αναφέρθηκε στις προτεραιότητες του σε θέματα εσωτερικής πολιτικής, με πρώτο το σχέδιο ενίσχυσης της Αμερικανικής οικονομίας. Ο κ. Μπούς επεσήμανε ότι η οικονομία διανύει περίοδο αβεβαιότητας και χαρακτήρισε το εν λόγω σχέδιο 'καλή συμφωνία' που θα βοηθήσει στην συνέχιση της ανάπτυξης της οικονομίας και θα διατηρήσει την ανεργία σε χαμηλά επίπεδα. Επίσης υπενθύμισε στα μέλη του Κογκρέσου ότι απέτυχαν να λάβουν μέτρα για δύο σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα, την μείωση των δημοσιονομικών δαπανών και την μετανάστευση.

    Σε θέματα ασφάλειας, ο κ. Μπούς ζήτησε απ' το Κογκρέσο να εξουσιοδοτήσει την συνέχιση του προγράμματος παρακολούθησης επικοινωνιών μεταξύ ατόμων στις ΗΠΑ και υπόπτων για τρομοκρατία στο εξωτερικό. Η ισχύς του εν λόγω προγράμματος εκπνέει τη Παρασκευή. Επί διεθνών θεμάτων ο Αμερικανός πρόεδρος παραδέχτηκε ότι παραμένουν οι δυσκολίες στο Ιράκ, αλλά σημείωσε ότι οι Αμερικανικές και Ιρακινές δυνάμεις έχουν κατορθώσει αποτελέσματα που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πριν ένα χρόνο. Στόχος για φέτος στο Ιράκ, επεσήμανε ο κ. Μπούς, είναι η διατήρηση και διεύρυνση των επιτυχιών του 2007. Επίσης ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε το Ιράν ότι συνεχίζει να χρηματοδοτεί και να εκπαιδεύει αντάρτες στο Ιράκ και να υποστηρίζει τρομοκράτες της Χεζμπολλά στο Λίβανο και τις προσπάθειες της Χαμάς να υποσκάψει την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή. Οι ΗΠΑ θα αντιπαραταχθούν στις απειλές σε βάρος των Αμερικανικών δυνάμεων, θα συμπαραταχθούν με τους συμμάχους τους και θα υπεραμυνθούν των ζωτικών συμφερόντων τους στον Περσικό Κόλπο, τόνισε ο κ. Μπούς.

    Απαντώντας στην ομιλία Μπούς από πλευράς Δημοκρατικών, η κυβερνήτης του Κάνσας, Καθλήν Σιμπέλιους, επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να αλλάξουν πορεία στο Ιράκ, να αντιμετωπίσουν τα οικονομικά προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας, να αποκαταστήσουν το κύρος τους στο εξωτερικό και να αγωνιστούν αποτελεσματικότερα κατά της τρομοκρατίας. Η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Μπούς έχει αφήσει τη χώρα με 'λιγότερους συμμάχους και περισσότερους εχθρούς' σημείωσε η κ. Σιμπέλιους. Επίσης τόνισε ότι η Αμερικανική οικονομία χρειάζεται 'άμεση δραστηριοποίηση και συνεχή προσοχή', όπως είπε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε την ανάγκη αναδιάρθρωσης του συστήματος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και λήψης μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος.

    [06] Διεύρυνση βιαιοτήτων στη Κένυα

    29-01-2008

    Οι αρχές της Κένυα ανακοίνωσαν ότι βουλευτής της αντιπολίτευσης πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε νωρίς σήμερα το πρωί στο Ναϊρόμπι. Η τοπική αστυνομία δήλωσε ότι άγνωστοι πυροβόλησαν και σκότωσαν τον Μουγκάμπε Γέρ, έξω απ' το σπίτι του. Οι αρχές δηλώνουν ότι διερευνούν κάθε πιθανότητα, συμπεριλαμβανομένων και πολιτικών κινήτρων.

    Τη Δευτέρα, οργισμένα πλήθη από αντίπαλες φυλές της Κένυα συγκρούστηκαν με την αστυνομία και μεταξύ τους, ενώ τα επεισόδια βίας εξαπλώνονται και σε άλλες περιοχές της κεντρικής και δυτικής Κένυα. Δεν είναι ακόμη γνωστός ο ακριβής αριθμός θυμάτων απ' τις βιαιότητες, αλλά αυτόπτες μάρτυρες δηλώνουν ότι συμμορίες καίνε κτήρια και επιτίθενται εναντίον πολιτών. Σε τουλάχιστον δύο πόλεις την Ναϊβάσα και το Κισούμου, η αστυνομία έριξε δακρυγόνα για να σταματήσει τις συγκρούσεις.

    Επίσης τη Δευτέρα βουλευτές της αντιπολίτευσης προέβησαν σε νέα έκκληση για ηρεμία, αλλά την ίδια στιγμή χαρακτήρισαν την κυβέρνηση του προέδρου Μουάι Κιμπάκι, 'τελείως δαιμόνια' και την κατηγόρησαν για γενοκτονία. Από τη πλευρά της, η κυβέρνηση της Κένυα διαψεύδει τους χαρακτηρισμούς και κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι ενθαρρύνει τη βία.

    Στο μεταξύ, ο υπουργός εξωτερικών της Κένυα δήλωσε ότι η Αφρικανική Ένωση αποδέχτηκε τον πρόεδρο Κιμπάκι σαν τον μόνο εκπρόσωπο της Κένυα στην επερχόμενη σύνοδο της Ένωσης στην Αντις Αμπέμπα.

    [07] Προεδρικό μήνυμα για την κατάσταση της Συμπολιτείας

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    29-01-2008

    ????? ?? ????????? ?????? ??? ??? ????????? ??? ???????????? - Download (WM)

    ????? ?? ????????? ?????? ??? ??? ????????? ??? ????????????

    - Watch (WM)

    Ο Πρόεδρος Τζωρτζ Μπους .

    Ο Πρόεδρος Τζωρτζ Μπους απηύθυνε το ετήσιο προεδρικό μήνυμα προς τον Αμερικανικό λαό για την κατάσταση της Συμπολιτείας σε κοινή σύνοδο των δύο σωμάτων του Κογκρέσου, γύρω στις 5 το πρωί της Τρίτης, ώρα Ελλάδος. Το προεδρικό μήνυμα ήταν χωρισμένο σε δύο τμήματα. Στο πρώτο εξετάστηκαν εσωτερικά και οικονομικά θέματα και στο δεύτερο θέματα της εξωτερικής πολιτικής.

    Ο κύριος Μπους ανέπτυξε σχέδια που αποβλέπουν στο να αποτρέψουν τον κίνδυνο να εκδηλωθεί οικονομική ύφεση στις Ηνωμένες Πολιτείες, τονίζοντας την ανάγκη το Κογκρέσο να εγκρίνει το πακέτο τόνωσης της οικονομίας, το οποίο εξετάζει, και να περικόψει περιττές κρατικές δαπάνες. Σε μακροπρόθεσμη προοπτική, τόνισε, οι πάντες πρέπει να είναι βέβαιοι πως θα συνεχιστεί η οικονομική ανάπτυξη των Ηνωμένων Πολιτειών. Παράλληλα συνέστησε την ανάπτυξη νέων πηγών καθαρής ενέργειας, τονίζοντας ότι η ασφάλεια μας, η ευημερία μας και το περιβάλλον απαιτούν να μειωθεί η εξάρτηση από το πετρέλαιο.

    Ο Πρόεδρος Μπους ενώπιον του Κογκρέσου.

    Σε σχέση με την εξωτερική πολιτική του, ο κύριος Μπους είπε πως αυτή στηρίζεται στην πεποίθηση ότι όταν οι άνθρωποι έχουν την δυνατότητα επιλογής, διαλέγουν το μέλλον της ελευθερίας και της ειρήνης. Στην προώθηση της ελευθερίας, πρόσθεσε, αντιτίθενται τρομοκράτες και εξτρεμιστές οι οποίοι την μισούν και επιδιώκουν να υποβάλουν εκατομμύρια ανθρώπους κάτω από τον βίαιο έλεγχό τους.

    Στο Ιράκ, είπε ο Πρόεδρος Μπους, οι εχθροί μας έχουν χτυπηθεί σκληρά και η Αλ Κάιντα έχει κατατροπωθεί. Κατά την έκφρασή του, δεν έχουν ακόμα ηττηθεί και θα πρέπει να περιμένουμε κι άλλες σκληρές συγκρούσεις στο μέλλον. Αλλά ο Αμερικανός ηγέτης εξέφρασε κατόπιν την πεποίθηση ότι τελικά οι εχθροί της ελευθερίας στο Ιράκ θα ηττηθούν. Στο ερχόμενο δωδεκάμηνο, πρόσθεσε, θα πρέπει να θεμελιώσουμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί καθώς περνάμε στην επόμενη φάση κατά την οποία ο ρόλος των αμερικανικών δυνάμεων θα περιοριστεί σε προστατευτική επιτήρηση.

    O Πρόεδρος Μπους.

    Ο Πρόεδρος Μπους είπε ότι το μήνυμά του προς τον λαό του Ιράν είναι ότι η Αμερική δεν έχει κανένα πρόβλημα μαζί του, σέβεται τις παραδόσεις και την ιστορία του και προσβλέπει στην ημέρα που θα είναι ελεύθερος. Αλλά τόνισε ότι έχει διαφορετικό μήνυμα προς τους κυβερνώντες του Ιράν. Το μήνυμα του προέδρου Μπους προς αυτούς είναι σταματήστε το πυρηνικό πρόγραμμά σας για να αρχίσουν διαπραγματεύσεις και να είστε βέβαιοι ότι η Αμερική θα αντικρούσει όσους απειλούν τα στρατεύματά της, θα σταθεί στο πλευρό των συμμάχων της και θα προασπίσει τα ζωτικά συμφέροντά της στον Περσικό Κόλπο.

    Επίσης ο κύριος Μπους κατήγγειλε την Τεχεράνη ότι εκπαιδεύει εξτρεμιστικά στοιχεία στο Ιράκ και υποστηρίζει τρομοκράτες της Χεσμπολά στον Λίβανο και τις προσπάθειες της Χαμάς που, όπως είπε, υποσκάπτουν την ειρήνη στην Μέση Ανατολή.

    Καταλήγοντας ο Πρόεδρος Μπους τόνισε ότι το μεγαλείο της Αμερικής δεν συνίσταται σε ενέργειες της κυβέρνησής της αλλά στο πνεύμα και την αποφασιστικότητα του λαού της.

    Κάθλιν Σιμπέλιους

    Η κυβερνήτης του Κάνσας Κάθλιν Σιμπέλιους από την Πολιτεία Κάνσας, έδωσε την επίσημη αντίδραση του δημοκρατικού κόμματος στο φετινό προεδρικό μήνυμα. Είπε μεταξύ άλλων ότι πρέπει να πάψουν οι πολιτικές ενέργειες που διχάζουν τον Αμερικανικό λαό, ιδιαίτερα στην εποχή αυτή κατά την οποία επικρατεί αβεβαιότητα για πολλά θέματα. Πρέπει, τόνισε η κυρία Σιμπέλιους, να ενωθούμε σαν λαός και να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί τις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο.

    Φέτος ήταν η έβδομη και τελευταία χρονιά που ο κύριος Μπους εκφώνησε το προεδρικό μήνυμα για την κατάσταση της Αμερικανικής Συμπολιτείας. Το επόμενο ετήσιο προεδρικό μήνυμα θα εκφωνήσει του χρόνου τον Ιανουάριο, ο νικητής των προεδρικών εκλογών που θα γίνουν τον ερχόμενο Νοέμβριο.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 30 January 2008 - 2:19:01 UTC