Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-02-15

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνομιλίες Ράις-Μπακογιάννη
  • [02] Η Σερβία επισημαίνει τους κίνδυνους ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου
  • [03] Επίθεση σε Πανεπιστήμιο του Βορείου Ιλλινόη
  • [04] Ο Ρόμνυ υποστηρίζει Μακέιν
  • [05] Με 'ανοικτό πόλεμο' κατά του Ισραήλ απειλεί ο ηγέτης της Χεζμπολλά

  • [01] Συνομιλίες Ράις-Μπακογιάννη

    Άννα Καραγιαννοπούλου

    Ουάσιγκτον

    15-02-2008

    Ντόρα Μπακογιάννη, Κοντολίζα Ράις

    Τρίωρες συνομιλίες είχε την Πέμπτη η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Ντόρα Μπακογιάννη, με την ανώτερη ηγεσία του Στέητ Ντηπάρτμεντ. Την κυρία Μπακογιάννη καλωσόρισε στο Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών ο υφυπουργός για πολιτικές υποθέσεις, Νίκολας Μπέρνς, με τον οποίο η Ελληνίδα Υπουργός Εξωτερικών παρακάθισε σε γεύμα εργασίας και στη συνέχεια συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, Τζον Νεγκροπόντε και τελικά με την Αμερικανίδα ομόλογο της Κοντολίζα Ράις, με την οποία είχε και κατ' ιδίαν συνάντηση περίπου 25 λεπτών.

    Το θέμα του ονόματος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας κυριάρχησε στις συνομιλίες αυτές της κ. Μπακογιάννη στο Στέητ Ντηπάρτμεντ, ενόψει της συνόδου του ΝΑΤΟ τον Απρίλιο, οπότε και θα εξεταστεί το θέμα της διεύρυνσης της συμμαχίας στα Βαλκάνια.

    Εξερχόμενη απ' το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών η κ. Μπακογιάννη χαρακτήρισε τις συνομιλίες της 'ειλικρινή και ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων' και συνέχισε: 'Είχα την ευκαιρία να αναπτύξω πλήρως τις θέσεις της Ελλάδας ιδιαίτερα στο θέμα του ονόματος των Σκοπίων αλλά και την Ευρωπαϊκή προοπτική. Η διαδικασία, όπως ξέρετε, συνεχίζεται, η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, αναμένουμε και τις προτάσεις του κ. Νίμιτς. Εξ' ορισμού έχω πει ότι ο δρόμος για τα Σκόπια προς το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση περνάει μέσα από μια κοινά αποδεκτή λύση'.

    Γιώργος Κουμουτσάκος

    Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες της κ. Μπακογιάννη στο Στέητ Ντηπάρτμεντ, ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, δήλωσε ότι οι θέσεις της Ελλάδας έχουν γίνει ξεκάθαρες και πλήρως κατανοητές απ' τις ΗΠΑ οι οποίες επιθυμούν την διεύρυνση του ΝΑΤΟ και γι' αυτό θα ήθελαν την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. 'Η Ελλάδα ανέπτυξε όλα τα επιχειρήματα που συνηγορούν υπέρ της ορθότητας της Ελληνικής θέσης σ' ένα κλίμα επαγγελματικής συζήτησης μεταξύ συμμάχων που αναζητούν λύση', επεσήμανε ο κ. Κουμουτσάκος.

    Σων Μακόρμακ

    Από τη πλευρά του ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σων Μακόρμακ, δήλωσε ότι για την επίλυση της διαμάχης επί του ονόματος των Σκοπίων, η Ουάσιγκτον υποστηρίζει τη διαδικασία υπό την αιγίδα του ειδικού διαμεσολαβητή των ΗΕ, Μάθιου Νίμιτς και επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν και τις δύο πλευρές να χρησιμοποιήσουν την διαδικασία αυτή για την εξεύρεση 'αμοιβαία αποδεκτής λύσης' στο θέμα αυτό. 'Πιστεύουμε ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να μπορέσουν να καταλήξουν σε συμφωνία μέσω της διαδικασίας αυτής' δήλωσε ο κ. Μακόρμακ 'και γι' αυτό θα πρέπει να ακούσουν πολύ προσεκτικά όσα έχει να τους προτείνει' ο κ. Νίμιτς, κατέληξε ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

    Μετά τις συνομιλίες της με την ηγεσία του Στέητ Ντηπάρτμεντ, η κ. Μπακογιάννη μετέβη στο Αμερικανικό Κογκρέσο για επαφές με την ηγεσία των Επιτροπών Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής και της Γερουσίας και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Αμερικανικής νομοθετικής εξουσίας. Σήμερα η κ. Ράις θα έχει συνάντηση με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου Μπούς, Στήβεν Χάντλυ.

    [02] Η Σερβία επισημαίνει τους κίνδυνους ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου

    15-02-2008

    Βουκ Γιέρεμιτς

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Βουκ Γιέρεμιτς, δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών ότι θα κάνει ότι μπορεί για να αποτρέψει την απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου. Ο κ. Γιέρεμιτς προειδοποίησε το Συμβούλιο ότι η ενδεχόμενη ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου θα αποτελέσει επικίνδυνο προηγούμενο που θα μπορούσε να προκαλέσει αλυσίδα τέτοιων αποσχίσεων σ' ολόκληρο τον κόσμο. Ο κ. Γιέρεμιτς επανέλαβε ότι η Σερβία δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτεί ένα ανεξάρτητο Κόσοβο, αλλά επεσήμανε ότι το Βελιγράδι θα επιδιώξει ειρηνική επίλυση της αντιπαράθεσης.

    Ο πρέσβης της Βρετανίας στα Η.Ε., Τζων Σώγιερς δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι υπάρχει προοπτική για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου. Ηγέτες των Αλβανοφώνων του Κοσσυφοπεδίου δήλωσαν ότι μέσα στις ερχόμενες μέρες θα ανακοινώσουν την ανεξαρτησία τους.

    [03] Επίθεση σε Πανεπιστήμιο του Βορείου Ιλλινόη

    15-02-2008

    Οι αρχές του Ιλλινόη δηλώνουν ότι ένοπλος ο οποίος άνοιξε πυρ την Πέμπτη σε αίθουσα διαλέξεων του Πανεπιστημίου του Βορείου Ιλλινόη, σκότωσε 4 άτομα, τραυμάτισε τουλάχιστον 16 άλλα και μετά αυτοκτόνησε. . Ο δράστης κρατούσε κυνηγετικό όπλο και εισέβαλε σε αίθουσα διαλέξεων γεμάτη με φοιτητές στην πόλη Ντεκάμπλ, κοντά στο Σικάγο, Πάντως πληροφορίες απ' τον διαδικτυακό κόμβο του Πανεπιστημίου αναφέρουν ότι έχει πλέον περάσει ο κίνδυνος απ' την επίθεση του ενόπλου και ότι ο δράστης είναι νεκρός.

    Στο Πανεπιστήμιο του Βορείου Ιλλινόη όπου φοιτούν περίπου 25 χιλιάδες φοιτητές, έκλεισε μετά τα επεισόδια και ακυρώθηκαν τα μαθήματα για σήμερα.

    [04] Ο Ρόμνυ υποστηρίζει Μακέιν

    15-02-2008

    Τζον Μακέιν και Μιτ Ρόμνυ.

    O πρώην προεδρικός υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Μιτ Ρόμνυ ανακοίνωσε τη Πέμπτη την υποστήριξη του προς τον κύριο υποψήφιο του κόμματος Τζον Μακέιν. Ο κ. Ρόμνυ παραδέχτηκε ότι διαφωνεί σε ορισμένα θέματα με τον κ. Μακέιν, αλλά επεσήμανε ότι οι Ρεπουμπλικανοί θα πρέπει να προσέλθουν στις κάλπες το Νοέμβριο ενωμένοι.

    Αξιωματούχοι του Δημοκρατικού Κόμματος στην πολιτεία του Νέου Μεξικού ανακοίνωσαν ότι η γερουσιαστής Χίλαρυ Κλίντον κέρδισε τις προκριματικές εκλογές της 5ης Φεβρουαρίου, με πολύ μικρή διαφορά από τον αντίπαλο της Μπαράκ Ομπάμα. Η ανακοίνωση αυτή κυκλοφόρησε με καθυστέρηση 9 ημερών, όσο οι αξιωματούχοι προσπαθούσαν να επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματα.

    Από την πλευρά της, η κ. Κλίντον επικεντρώνει την προεκλογική της εκστρατεία σε δύο σημαντικές προκριματικές εκλογές στις πολιτείες Τέξας και Οχάϊο, με στόχο να αναχαιτίσει την ώθηση που τον τελευταίο καιρό έχει πάρει η υποψηφιότητα Ομπάμα μετά από νίκες σε 8 πολιτείες.

    [05] Με 'ανοικτό πόλεμο' κατά του Ισραήλ απειλεί ο ηγέτης της Χεζμπολλά

    15-02-2008

    Χασσάν Νασράλα

    Ο ηγέτης της Χεζμπολλά, Χασσάν Νασράλα, απείλησε με 'ανοιχτό πόλεμο' σε βάρος του Ισραήλ, κατηγορώντας το για τον θάνατο του ανώτερου διοικητή της εξτρεμιστικής οργάνωσης και έναν απ' τους πλέον καταζητούμενους τρομοκράτες, Ιμάντ Μουγκνίγιε.

    Σε πύρινο λόγο του την Πέμπτη κατά την κηδεία του Μουγκνίγιε στη Βηρυτό προς χιλιάδες υποστηρικτές της Χεζμπολλά, ο Χασσάν Νασράλα, επεσήμανε ότι η δολοφονία Μουγκνίγιε στη Δαμασκό ήταν εκτός του φυσικού πεδίου μάχης με το Ισραήλ, όπως είπε χαρακτηριστικά, και τόνισε ότι αν το Ισραήλ θέλει 'πόλεμο' με την Χεζμπολλά θα τον έχει. Από τη πλευρά του το Ισραήλ διαψεύδει κάθε ανάμειξη στην επίθεση κατά του Ιμάντ Μουγκνίγιε.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 16 February 2008 - 2:18:23 UTC