Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-03-04

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Αθήνα ο νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας
  • [02] Η.Ε.: Και τρίτος γύρος κυρώσεων στο Ιράν
  • [03] ΗΠΑ: Σημαντική πτώση στις πωλήσεις αυτοκινήτων
  • [04] Αμερικανικοί πύραυλοι κατά τρομοκρατικών στόχων στη Σομαλία
  • [05] Διαδηλώσεις στη Ρωσία για το εκλογικό αποτέλεσμα
  • [06] Ιράκ: 17 νεκροί από βομβιστικές επιθέσεις
  • [07] Προκριματικές σήμερα σε Τέξας και Οχάιο
  • [08] Επίσκεψη Ράις στη Μέση Ανατολή
  • [09] Δείπνο προς τιμήν του Υφυπουργού Ανάπτυξης Σταύρου Καλαφάτη στην Ουάσιγκτον
  • [10] Καλαφάτης: Οι ανανεώσιμες πήγες ενέργειας είναι 'ένας τρόπος να κερδίσουμε το στοίχημα του μέλλοντος'

  • [01] Στην Αθήνα ο νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    04-03-2008

    Δημήτρης Χριστόφιας

    Το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων στη Νέα Υόρκη μεταξύ των εκπροσώπων της ελληνικής και σκοπιανής κυβέρνησης και του κ. Νίμιτς, για το όνομα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Η επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γιάπ ντε Χόπ Σεφερ στην Αθήνα, μόλις 3 μέρες πριν από την Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας στο Βουκουρέστι με σκοπό να διερευνήσει τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης ύστερα από το αδιέξοδο. Και τέλος η συνάντηση του Πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντάνιελ Σπέκχαρτ, με την Υπουργό Εξωτερικών κ. Μπακογιάννη, προκειμένου να διαπιστώσει αν κάτι άλλαξε στις ελληνικές θέσεις, μονοπώλησαν την πολιτική επικαιρότητα της Δευτέρας.

    Το 'σκοπιανό' καθώς και η ρητή επανάληψη της θέσης του πρωθυπουργού κ. Καραμανλή ότι 'μη λύση στο θέμα της ονομασίας, σημαίνει μη πρόσκληση στο ΝΑΤΟ για την ΦΥΡΟΜ' απασχόλησε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στην Ελλάδα αλλά και άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Αλλά εκεί που το 'σκοπιανό ζήτημα' στην κυριολεξία βράζει, έρχεται το 'κυπριακό' και παίρνει την σκυτάλη στην καυτή πολιτική ατζέντα της ελληνικής κυβέρνησης.

    Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας, φθάνει σήμερα στην Αθήνα προκειμένου να έχει επαφές με όλη την πολιτική ηγεσία και στόχο να συντονισθούν οι κινήσεις Αθήνας Λευκωσίας για τις επερχόμενες εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς ο ίδιος ανακοίνωσε ότι θα έχει συνάντηση διερευνητικού χαρακτήρα με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ μετά τις 15 Μαρτίου, αφού επιστρέψει από τις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.

    Ο κ. Χριστόφιας, από την Λευκωσία, εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι η Ελλάδα θα είναι και πάλι στο πλευρό της Κύπρου για να ξεκινήσει ο διάλογος για υλοποίηση της συμφωνίας της 8η Ιουλίου 2007, αλλά τόνισε ότι δεν πρόκειται να έχει απευθείας διάλογο με τον τουρκοκύπριο ηγέτη, γιατί το Κυπριακό θα βρει λύση μέσα από τις διαδικασίες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

    Ο Κύπριος Πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι ενδιαφέρεται να ενημερωθεί για τις εξελίξεις σχετικά με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και τις ελληνικές θέσεις.

    [02] Η.Ε.: Και τρίτος γύρος κυρώσεων στο Ιράν

    04-03-2008

    To Συμβούλιο Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε την επιβολή και τρίτου γύρου κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, λόγω της άρνησης της Τεχεράνης να τερματίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα. 14 από τις 15 χώρες μέλη του Συμβουλίου ψήφισαν υπέρ της επιβολής κυρώσεων τη Δευτέρα. Η Ινδονησία δεν συμμετείχε. Ο πρέσβης της Ινδονησίας στα ΗΕ δήλωσε ότι η χώρα του δεν έχει πειστεί ότι περισσότερες κυρώσεις θα βοηθούσαν την κατάσταση.

    Το ψήφισμα εντείνει τις ισχύουσες κυρώσεις σε θέματα εμπορίου και στις μετακινήσεις, καθώς και στα περιουσιακά στοιχεία ατόμων που συμμετέχουν στα πυρηνικά και πυραυλικά προγράμματα της Τεχεράνης. Οι κυρώσεις επιβλήθηκαν λόγω ανησυχιών ότι το Ιράν μπορεί να αναπτύξει πυρηνικά όπλα. Η Τεχεράνη επιμένει ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα είναι για ειρηνικούς σκοπούς.

    Ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας των ΗΠΑ, Γκόρντον Τζόντρω, δήλωσε ότι το Ιράν έχει να επιλέξει μεταξύ της συνεργασίας με την διεθνή κοινότητα και της απομόνωσης του.

    Στη Βιέννη, τη Δευτέρα η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας δήλωσε ότι οι πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχίες αν και τίποτα μέχρι στιγμής δεν αφήνει να εννοηθεί ότι η Τεχεράνη χρησιμοποιεί παράνομα πυρηνικό υλικό, αναφέρει η Υπηρεσία.

    [03] ΗΠΑ: Σημαντική πτώση στις πωλήσεις αυτοκινήτων

    04-03-2008

    Πτώση σημείωσαν επίσης και οι πωλήσεις αυτοκινήτων στις ΗΠΑ το Φεβρουάριο λόγω των υψηλών τιμών στις τιμές βενζίνης και την φθίνουσα αμερικανική οικονομία. Η Τζενεραλ Μότορς, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία του κόσμου λέει ότι οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά σχεδόν 13 % το Φεβρουάριο. Η Φορντ καταγράφει πτώση 7% στις πωλήσεις της ενώ η Φορντ και η Τζενεραλ Μοταρς αναφέρουν ότι θα μειώσουν την παραγωγή τους. Πτώση 6% σημείωσαν και οι πωλήσεις στις ΗΠΑ της Ιαπωνικής εταιρίας Τογιότα τον Φεβρουάριο.

    [04] Αμερικανικοί πύραυλοι κατά τρομοκρατικών στόχων στη Σομαλία

    04-03-2008

    Μπράιαν Γουίτμαν

    Αξιωματούχοι του Πενταγώνου επιβεβαίωσαν ότι οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν δύο πυραύλους νωρίς τη Δευτέρα το πρωί εναντίον τρομοκρατικών στόχων στη νότια Σομαλία. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Μπράϊαν Γουίτμαν, δήλωσε ότι η επίθεση σε βάρος της πόλης Ντόμπλυ, κοντά στα σύνορα με την Κένυα στόχευε 'γνωστό τρομοκράτη της Αλ Κάιντα', όπως αναφέρθηκε. Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στοχεύουν τρομοκρατικές δραστηριότητες και επιχειρήσεις όπου τις βρουν, δήλωσε ο κ. Γουίτμαν, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

    Αυτόπτες μάρτυρες δηλώνουν ότι τουλάχιστον δύο πύραυλοι έπληξαν και γκρέμισαν σπίτι τραυματίζοντας πολλά άτομα και ότι ο εξτρεμιστής Ισλαμιστής κληρικός, Χασσάν Τούρκι, βρισκόταν στη πόλη για να συναντηθεί με άλλους ομοϊδεάτες του. Είναι η τρίτη φορά το τελευταίο ενάμισι χρόνο που οι Αμερικανικές δυνάμεις έχουν επιτεθεί σε υπόπτους στόχους τρομοκρατών στη Σομαλία.

    [05] Διαδηλώσεις στη Ρωσία για το εκλογικό αποτέλεσμα

    04-03-2008

    Η Ρωσική αστυνομία συνέλαβε δεκάδες διαδηλωτές τη Δευτέρα που συμμετείχαν σε μη εγκεκριμένο συλλαλητήριο στη Μόσχα σε βάρος του εκλογικού αποτελέσματος της Κυριακής. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι ειδικές αστυνομικές δυνάμεις διέλυσαν τους διαδηλωτές πριν καλά-καλά αρχίσει το συλλαλητήριο.

    Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν και ο ακτιβιστής, Λέβ Πονομάρεφ, ο οποίος συνελήφθη ενώ μιλούσε σε δημοσιογράφους. Στο μεταξύ, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Γκάρρυ Κασπάρωφ, ηγήθηκε παράλληλης ειρηνικής διαδήλωσης στην Αγία Πετρούπολη.

    [06] Ιράκ: 17 νεκροί από βομβιστικές επιθέσεις

    04-03-2008

    Τουλάχιστον 17 άτομα σκοτώθηκαν της Δευτέρα από δύο εκρήξεις παγιδευμένων αυτοκινήτων στη Βαγδάτη, παρά τα έκτακτα μέτρα ασφάλειας λόγω της διήμερης επίσκεψης του Ιρανού προέδρου. Η πλέον πολύνεκρη απ' τις δύο επιθέσεις συνέβη στην συνοικία Μπαμπ Ελ-Μουχντάμ στο κέντρο της Βαγδάτης κοστίζοντας τη ζωή σε 15 άτομα και τον τραυματισμό πάνω από 40 άλλων.

    Η δεύτερη επίθεση πραγματοποιήθηκε στην ανατολική Βαγδάτη και κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 2 αστυνομικούς και τον τραυματισμό 5 άλλων. Ο Αμερικανικός στρατός επέρριψε την ευθύνη για τις επιθέσεις στην Αλ Κάιντα στο Ιράκ.

    Στο μεταξύ, ο επικεφαλής των Τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Γιασάρ Μπουγιούκανιτ, δήλωσε ότι τα στρατεύματά της χώρας θα επιστρέψουν στο βόριο Ιράκ αν κριθεί αναγκαίο να πολεμήσουν Κούρδους αντάρτες στην περιοχή και πρόσθεσε ότι η πρόσφατη στρατιωτική επιχείρηση στο Ιράκ αποτέλεσε μάθημα για τους Κούρδους αντάρτες του ΠεΚαΚα. Οι Τουρκικές εναέριες και χερσαίες δυνάμεις έδωσαν τέλος σε οκταήμερη επιχείρηση κατά του ΠεΚαΚα στην ορεινή περιοχή Ζαπ. Ο Τούρκος στρατηγός δήλωσε ότι από τις επιχειρήσεις έχασαν τη ζωή τους περίπου 240 με 300 αντάρτες.

    Τα Τουρκικά στρατεύματα αποσύρθηκαν από το Ιράκ στις 29 Φεβρουαρίου κατόπιν αιτήματος του αμερικανού Προέδρου Τζωρτζ Μπους και του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς.

    [07] Προκριματικές σήμερα σε Τέξας και Οχάιο

    04-03-2008

    Καίριας σημασίας προκριματικές εκλογές πραγματοποιούνται σήμερα σε 4 Αμερικανικές πολιτείες, όπου οι προεδρικοί υποψήφιοι του Δημοκρατικού κόμματος, Μπαράκ Ομπάμα και Χίλαρυ Κλίντον, βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής.

    Τη Δευτέρα οι δύο υποψήφιοι εξαπέλυσαν βέλη ο ένας εναντίον του άλλου, ενώ ο κ. Ομπάμα ζήτησε απ' την κ. Κλίντον να αποσυρθεί απ' τον προεκλογικό αγώνα αν χάσει σήμερα στις δύο μεγάλες πολιτείες του Τέξας και του Οχάιο.

    Από πλευράς Ρεπουμπλικανών, αναμένεται ότι με τις σημερινές προκριματικές, ο Τζον Μακέιν ενδεχομένως να εξασφαλίσει το χρίσμα του κόμματος του.

    [08] Επίσκεψη Ράις στη Μέση Ανατολή

    04-03-2008

    Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, ζητά από την Ισραηλινή και την Παλαιστινιακή ηγεσία να ξαναρχίσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες αμέσως, μετά την διακοπή τους λόγω των τελευταίων Ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα. Η κ. Ράις έκανε αυτές τις δηλώσεις καθ' οδόν προς το Κάιρο, πρώτο σταθμό της νέας επίσκεψης της στη Μέση Ανατολή. Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών θα έχει ξεχωριστές συναντήσεις αυτή την εβδομάδα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Εχούντ Ολμέρτ και τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς.

    Χθες οι Ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις αποσύρθηκαν από τη βόρεια Γάζα μετά από πενθήμερες επιχειρήσεις που κόστισαν τη ζωή σε 100 Παλαιστίνιους και 2 Ισραηλινούς στρατιώτες. Η Χαμάς χαρακτήρισε την απόσυρση των Ισραηλινών δυνάμεων θρίαμβο της, αλλά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμέρτ, δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει, αν χρειαστεί, στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα.

    [09] Δείπνο προς τιμήν του Υφυπουργού Ανάπτυξης Σταύρου Καλαφάτη στην Ουάσιγκτον

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    04-03-2008

    Σταύρος Καλαφάτης

    Στο Συνεδριακό Κέντρο της Αμερικανικής πρωτεύουσας αρχίζουν σήμερα (4 Μαρτίου) οι εργασίες της Διεθνούς Διάσκεψης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στην οποία συμμετέχουν υπουργοί από εκατό και πλέον χώρες καθώς επίσης και ηγετικά στελέχη μη κυβερνητικών οργανώσεων του ιδιωτικού τομέα.

    Την Ελλάδα εκπροσωπεί στην Διάσκεψη αντιπροσωπεία της οποίας ηγείται ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Σταύρος Καλαφάτης. Συμμετέχουν σε αυτήν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Μουσουρούλης και ο Γενικός Γραμματέας Περιβάλλοντος και Χωροταξίας ΥΠΕΧΩΔΕ Ευάγγελος Μπαλτάς.

    Ο Πρέσβης της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αλέξανδρος Μαλλιάς παρέθεσε την Δευτέρα το βράδυ δείπνο στην Πρεσβευτική κατοικία προς τιμήν του κυρίου Καλαφάτη και των υπηρεσιακών παραγόντων που τον συνοδεύουν στην αποστολή αυτή. Ο κύριος Μαλλιάς, αφού καλωσόρισε την αντιπροσωπεία στη Ουάσιγκτον και τόνισε την σπουδαιότητα που έχει η αποστολή της, ευχήθηκε καλή επιτυχία στις επαφές που θα πραγματοποιήσει ο Υφυπουργός κύριος Καλαφάτης στα πλαίσια της διεθνούς διάσκεψης για την προώθηση των Ελληνικών στόχων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι το Περίπτερο της Ελλάδας, που εγκαινιάζει την Τετάρτη η αντιπροσωπεία από την Αθήνα στον χώρο της διάσκεψης, θα προβάλει αποτελεσματικά την τεράστια πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα αλλά και τις δυνατότητες που προσφέρει σαν ενεργειακός κόμβος της ευρύτερης περιοχής στην οποία βρίσκεται. Από το Περίπτερο της Ελλάδας αναμένεται να περάσουν χιλιάδες άτομα κατά την διάρκεια της διάσκεψης, οι εργασίες της οποίας θα ολοκληρωθούν στα τέλη της εβδομάδας.

    Στην αντιφώνησή του ο κύριος Καλαφάτης ευχαρίστησε τον Πρέσβη κύριο Μαλλιά για την θερμή υποδοχή που επιφύλαξε στην αντιπροσωπεία και διαβίβασε στους προσκεκλημένους του δείπνου χαιρετισμό του Υπουργού Ανάπτυξης Χρήστου Φώλια, ο οποίος σε προγενέστερες επισκέψεις του στην Ουάσιγκτον προλείανε το έδαφος για παραγωγικές επαφές σε διάφορους τομείς δραστηριοτήτων του υπουργείου του. Ο Υφυπουργός επισήμανε ότι η Ελλάδα, στην σημερινή εποχή των έντονων προκλήσεων, είναι προσηλωμένη στην ενεργειακή ασφάλεια και στην αξιοποίηση καθαρών τεχνολογιών. Όπως τόνισε, η προστασία του περιβάλλοντος με την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι ένα μεγάλο στοίχημα το οποίο και πρέπει να κερδισθεί.

    Ο κύριος Καλαφάτης επισήμανε την σπουδαιότητα που έχουν για την Ελλάδα συμφωνίες, όπως αυτή που υπογράφτηκε πρόσφατα με την Ρωσία και την Βουλγαρία για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, αλλά παράλληλα τόνισε και την αποφασιστικότητα με την οποία κινείται η Αθήνα για την προώθηση της ενεργειακής έρευνας και την αξιοποίηση της ενεργειακής τεχνολογίας, σύμφωνα με σχετικό νόμο πλαίσιο που θεσπίστηκε πρόσφατα.

    Η Διεθνής Διάσκεψη της Ουάσιγκτον για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας διοργανώνεται από τα Αμερικανικά Υπουργεία Εξωτερικών, Ενέργειας, Γεωργίας, Εμπορίου και Εσωτερικών, από κοινού με τις Αμερικανικές Υπηρεσίες Προστασίας του Περιβάλλοντος (ΕΡΑ), Αεροναυτικής και Διαστήματος (ΝΑSA) και Διεθνούς Ανάπτυξης (USAID) καθώς επίσης και το Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Ποιότητας του Λευκού Οίκου.

    Πρόκειται για την Τρίτη υπουργικού επιπέδου παγκόσμια διάσκεψη για θέματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οι προηγούμενες δύο είχανε γίνει στο Πεκίνο, το 2005 και στη Βόννη, το 2004.

    [10] Καλαφάτης: Οι ανανεώσιμες πήγες ενέργειας είναι 'ένας τρόπος να κερδίσουμε το στοίχημα του μέλλοντος'

    Ζωή Λεουδάκη

    Ουάσιγκτον

    04-03-2008

    Σ. Καλαφάτης

    Η Διεθνής Διάσκεψη για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας άνοιξε τις πύλες της στο κοινό τη Τρίτη εδώ στην Ουάσιγκτον. Παρούσα ήταν και η Ελλάδα με επικεφαλής της Ελληνικής αντιπροσωπείας τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Σταύρο Καλαφάτη.

    Υπουργοί από 100 και πλέον χώρες συγκεντρώθηκαν στο Συνεδριακό Κέντρο της Ουάσιγκτον για να ανταλλάξουν απόψεις για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

    Η πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της διάσκεψης ανήκει στην Αμερικανική κυβέρνηση, η οποία προσκάλεσε ανώτερα κυβερνητικά στελέχη της διεθνούς κοινότητας, ηγετικά στελέχη μη κυβερνητικών οργανώσεων αλλά και του ιδιωτικού τομέα σε μία προσπάθεια να διευρύνει το διάλογο για το περιβάλλον και να προωθήσει την ανταλλαγή νέων τεχνολογιών στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

    Ο υφυπουργός Ανάπτυξης της Ελλάδας Σταύρος Καλαφάτης εγκαινίασε το ελληνικό περίπτερο και επεσήμανε ότι είναι σημαντικό για τη Ελλάδα να συμμετάσχει σε τέτοιες διεθνείς πρωτοβουλίες . 'Θεωρούμε ότι είναι μία ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις, να μοιραστούμε εμπειρίες και γνώσεις', αναφέρει ο υφυπουργός 'σ' ένα συνέδριο που συλλέγονται πάνω από 80 ομόλογοί μου, αλλά και με ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον. Ο συμβολικός λόγος (συμμετοχής μας) σχετίζεται βεβαίως με τη δυναμική που αναπτύσσουμε σαν χώρα στο να δώσουμε την έμφαση που απαιτείται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να περάσουμε το μήνυμα ότι είναι ένας τρόπος να κερδίσουμε το στοίχημα του μέλλοντος.'

    Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα καλύπτει το 8% των ενεργειακών της αναγκών από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και φιλοδοξεί να φτάσει το 20% μέχρι το 2020. Ο κ. Καλαφάτης επισημαίνει ότι η αγορά στην Ελλάδα στο χώρο των εναλλακτικών πηγών ενέργειας βρίσκεται υπό διαμόρφωση. Από το 2006 έχει δημιουργηθεί θεσμικό πλαίσιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ κοντεύει να ολοκληρωθεί και η διαμόρφωση του χωροταξικού πλαισίου για τις συγκεκριμένες ενεργειακές ανάγκες.

    'Σκοπός μας' τονίζει ο κ Καλαφάτης 'είναι να σχηματίσουμε το ενεργειακό μας μείγμα και να το ενισχύσουμε με όσο το δυνατόν περισσότερο απ' τη μία με το φυσικό αέριο αλλά και με άλλες μορφές ανανεώσιμης ενέργειας. Θεωρούμε ότι με αυτό τον τρόπο και θα ωφελήσουμε τους καταναλωτές, θα κατεβάσουμε το κόστος, θα προστατεύσουμε το περιβάλλον και θα ενισχύουμε ακόμη περισσότερο τη ενεργειακή ασφάλεια, αφού θα διαφοροποιήσουμε τις πηγές από τις οποίες παράγουμε ενέργεια'.

    Ο υφυπουργός Ανάπτυξης επισημαίνει τα κύρια σημεία που θα ήθελε να γνωρίζει η διεθνή κοινότητα για την Ελλάδα: 'Θέλουμε να ενημερώσουμε ακριβώς για τα βήματα που έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια στο κομμάτι της αξιοποίησης αυτών των πηγών ενέργειας, να τους ενημερώσουμε για το θεσμικό πλαίσιο, το οποίο έχουμε διαμορφώσει και το οποίο διευκολύνει στο να γίνουν επενδύσεις πού πιο γρήγορα και πολύ πιο απλά, με λιγότερες δυσκολίες απ ότι στο παρελθόν. Είναι μία αντίληψη που θέλουμε να βγάλουμε προ τα έξω, το στοιχείο της εξωστρέφειας είναι σημαντικό να γίνει αντιληπτό από όλους, ότι αυτή τη στιγμή είναι χαρακτηριστικό της αναπτυξιακής πολιτικής της χώρας μας. Εξωστρέφεια, δυναμική, μέσα σε πνεύμα συνεργασίας και ανοικτό για αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών'.

    Στην επίσκεψη του εδώ στην Ουάσιγκτον τον υφυπουργό Ανάπτυξης πλαισιώνουν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Κωνσταντίνος Μουσουρούλης και ο Γενικός Γραμματέας του YΠΕΧΩΔΕ κ. Ευάγγελος Μπαλτάς.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 5 March 2008 - 2:18:25 UTC