Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-03-06

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το θέμα της ονομασίας ξανά στο προσκήνιο
  • [02] Μπους: Πρέπει να αλλάξουν συνήθειες οι ΗΠΑ
  • [03] Υπέρ του Μακέιν ο Πρόεδρος Μπους
  • [04] Ράις: Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι θ' αρχίσουν ξανά τις συνομιλίες
  • [05] Δηλώσεις Ράις ενόψει υπουργικής συνόδου ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες

  • [01] Το θέμα της ονομασίας ξανά στο προσκήνιο

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    06-03-2008

    Ολυ Ρέν

    Αν και η προσοχή και το ενδιαφέρον όλων των ελλήνων έχει συγκεντρωθεί στις ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις πού ήδη εξήγγειλε το απόγευμα ο Πρωθυπουργός κ. Καραμανλής και το νομοσχέδιο θα δοθεί στην δημοσιότητα σήμερα. Το Σκοπιανό κράτησε επίσης την μερίδα του λέοντος στα επικοινωνιακά μέσα καθώς είχαμε δύο συλλαλητήρια στη Θεσσαλονίκη αλλά και μηνύματα προς τα Σκόπια από τον επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ολυ Ρέν, από το ΝΑΤΟ, από τον Κώστα Καραμανλή και τον κ. Νίμιτς να επιστρέφει στα Σκόπια για μια τελευταία προσπάθεια διαπραγμάτευσης για την ονομασία με την ηγεσία της ΦΥΡΟΜ, πριν τη σημερινή σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

    Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ κ. Νίμιτς μάλλον απογοητευμένος δήλωσε ότι το χάσμα μεταξύ των δύο χωρών παραμένει αν και η πολιτική ηγεσία των Σκοπίων τάσσεται υπέρ της συνέχισης της διαπραγματευτικής διαδικασίας, ενώ αργά το βράδυ θα ενημέρωνε και το έλληνα πρεσβευτή κ. Βασιλάκη στην Θεσσαλονίκη για το περιεχόμενο των τελευταίων του συνομιλιών.

    Από τις Βρυξέλλες ο αρμόδιος επίτροπος για την διεύρυνση, Ολυ Ρέν δήλωσε ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της να έλθει σε συμφωνία με την Ελλάδα για την ονομασία γιατί η Ελλάδα μπορεί να προβάλλει βέτο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων εφ όσον οι αποφάσεις αυτές λαμβάνονται με ομοφωνία στην Ένωση.

    Νέο μήνυμα όμως έστειλε στα Σκόπια και ο Πρωθυπουργός κ. Καραμανλής μετά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια. 'Έχουμε' δήλωσε ο Κύπριος Πρόεδρος 'ξεκάθαρη πολιτική και την έχουμε κάνει γνωστή σε συμμάχους και εταίρους. Θέλουμε να πάμε σε συμβιβασμό θέλουμε να βρεθεί λύση. Αν όμως συνεχιστεί η αδιαλλαξία η Ελλάδα δεν πρόκειται να συναινέσει ούτε στην πρόσκληση της ΦΥΡΟΜ στο ΝΑΤΟ'.

    [02] Μπους: Πρέπει να αλλάξουν συνήθειες οι ΗΠΑ

    06-03-2008

    O Πρόεδρος Μπους στη Διεθνή Διάσκεψη για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Ουάσιγκτον.

    Ο Πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να αλλάξουν συνήθειές και να μειώσουν την εξάρτηση τους από εισαγόμενο πετρέλαιο για τη προστασία του περιβάλλοντος και για την οικονομική και εθνική ασφάλεια. Σε ομιλία του, την Τετάρτη, στην διεθνή Διάσκεψη για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Ουάσιγκτον, ο αμερικανός Πρόεδρος επεσήμανε ότι η εξάρτηση των ΗΠΑ από το πετρέλαιο τις θέτει στο έλεος μερικών χωρών οι οποίες έχουν άλλα πιστεύω σε θέματα ελευθέριας. Ο κ. Μπους πρόσθεσε ότι η εξάρτηση της χώρας του από τα ορυκτά καύσιμα επίσης αποτελεί πρόκληση για το περιβάλλον.

    Ο αμερικανός Πρόεδρος επεσήμανε ότι ηγετικά στελέχη της κυβέρνησης του και του ιδιωτικού τομέα υποστηρίζουν τη χρήση βιοκαυσίμων και εθανόλης σαν πήγες ανανεώσιμης ενέργειας. Όμως τόνισε ότι πρέπει επίσης να προωθηθεί η χρήση πυρηνικής ενέργειας σαν εναλλακτική λύση. Ο κ Μπους απεύθυνε έκκληση στις ανεπτυγμένες χώρες να δημιουργήσουν Ταμείο αρωγής για τις αναπτυσσόμενες χώρες με στόχο την προώθηση ενεργειακών τεχνολογιών για την προστασία του περιβάλλοντος.

    Στη Διεθνή Διάσκεψη για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Ουάσιγκτον συμμετείχε και η Ελλάδα.

    [03] Υπέρ του Μακέιν ο Πρόεδρος Μπους

    06-03-2008

    Ο πρόεδρος Μπους με τον Γερουσιαστή Τζον Μακέιν.

    Ο πρόεδρος Μπους τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητας του Γερουσιαστή Τζον Μακέιν για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, μετά την νίκη του κ. Μακέιν στις προκριματικές εκλογές της Τρίτης σε 4 πολιτείες που του εξασφάλισε και το χρίσμα, δίνοντας του τον απαιτούμενο αριθμό εκλεκτορικών ψήφων. Ο κ. Μπούς υποδέχτηκε τον κ. Μακέιν στο Λευκό Οίκο τη Τετάρτη, λέγοντας ότι ο Γερουσιαστής έχει δείξει απερίγραπτο θάρρος, δύναμη και αποφασιστικότητα που του επέτρεψαν να φτάσει στο σημείο αυτό. Αυτά ακριβώς τα προτερήματα είναι απαραίτητα για έναν καλό πρόεδρο, επεσήμανε ο κ. Μπους.

    Από πλευράς Δημοκρατικών, η Χίλαρυ Κλίντον έδωσε νέα ώθηση στην προεκλογική της εκστρατεία κερδίζοντας στις προκριματικές 3 εκ των 4 πολιτειών τη Τρίτη και ιδιαίτερα στις μεγάλες πολιτείες του Οχάιο και του Τέξας. Πάντως ο αντίπαλος της, Μπαράκ Ομπάμα, συνεχίζει να προηγείται ελαφρά στον αριθμό εκλεκτορικών ψήφων, αλλά η κ. Κλίντον μείωσε την διαφορά κατά 12 εκλεκτορικές ψήφους.

    [04] Ράις: Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι θ' αρχίσουν ξανά τις συνομιλίες

    06-03-2008

    Κοντολίζα Ράις και Μαχμούντ Αμπάς.

    Ολοκληρώθηκε η τριήμερη επίσκεψη της Αμερικανίδας Υπουργού Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, στη Μέση Ανατολή, με δεσμεύσεις της Ισραηλινής και της Παλαιστινιακής ηγεσίας για επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών.

    Η κ. Ράις ανακοίνωσε τις δεσμεύσεις αυτές σε συνέντευξη τύπου τη Τετάρτη στην Ιερουσαλήμ, αλλά δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Είπε όμως ότι μια εκεχειρία στη Γάζα δεν αποτελεί προϋπόθεση για την επανέναρξη των συνομιλιών.

    Από την πλευρά του ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, δήλωσε ότι προτίθεται να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, υπαναχωρώντας από προηγούμενο αίτημα του ότι θα επανέλθει μόνο αν τεθεί σε εφαρμογή εκεχειρία. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμέρτ, δήλωσε σε δημοσιογράφους αργά την Τετάρτη το βράδυ ότι αν δεν υπάρξουν νέες Παλαιστινιακές επιθέσεις με ρουκέτες κατά του Ισραήλ, δεν θα υπάρξουν και Ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα.

    [00]

    06-03-2008

    Ο Οργανισμός Αμερικανικών Χωρών δήλωσε ότι η Κολομβία παραβίασε την εδαφική ακεραιότητα του Ισημερινού και τη διεθνή νομοθεσία με την επίθεση της κατά των ανταρτών FARC μέσα στον Ισημερινό. Πάντως ο Οργανισμός απέφυγε να καταδικάσει ξεκάθαρα την δράση της Κολομβίας. Ψήφισμα του Οργανισμού που εκδόθηκε τη Τετάρτη αναφέρει ότι θα σχηματιστεί ειδική επιτροπή που θα διερευνήσει το θέμα.

    Ο πρόεδρος του Ισημερινού, Ραφαέλ Κορρέα, είχε ζητήσει απ' τον Οργανισμό Αμερικανικών Χωρών να καταδικάσει την επίθεση. Επίσης τη Τετάρτη οι ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας επιβεβαίωσαν ότι χιλιάδες στρατιώτες έχουν σταλεί στα σύνορα με την Κολομβία. Πάντως, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβεζ, δήλωσε ότι η χώρα του είναι αφοσιωμένη στη διατήρηση της ειρήνης.

    [05] Δηλώσεις Ράις ενόψει υπουργικής συνόδου ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες

    06-03-2008

    Οι υπουργοί εξωτερικών του ΝΑΤΟ συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες για να εξετάσουν μεταξύ άλλων πρόσκληση προς την Κροατία, την Αλβανία και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας για ένταξη στη συμμαχία.

    Καθ' οδόν προς τις Βρυξέλλες για την σύνοδο η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για το πώς θα αντιδρούσαν οι ΗΠΑ αν η Ελλάδα παρεμποδίσει την προσπάθεια των Σκοπίων για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Η κ. Ράις απάντησε ότι το ΝΑΤΟ είναι οργανισμός 'που στηρίζεται σε επιδόσεις', όπως είπε και είναι ξεκάθαρο πως τα Σκόπια, μαζί με την Αλβανία και την Κροατία έχουν σημειώσει πρόοδο προς τον στόχο της ένταξης τους στην συμμαχία. Αλλά επεσήμανε ότι το ΝΑΤΟ αποτελεί συναινετικό οργανισμό και γι' αυτό όλες οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά από διαβουλεύσεις με τους εταίρους μας, σημείωσε η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 7 March 2008 - 2:19:07 UTC