Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-03-07

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τι πιστεύουν ένα δισεκατομμύριο Μουσουλμάνοι
  • [02] Σε Χιλή και Βραζιλία η Ράις
  • [03] Επίθεση σε εβραϊκό σχολείο της Ιερουσαλήμ
  • [04] Στο Λευκό Οίκο ο τελευταίος επιζών του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου
  • [05] Ράις: Να ενταθούν οι προσπάθειες περισσότερων εταίρων για Αφγανιστάν
  • [06] Η Ελλάδα απορρίπτει πρόσκληση προς Σκόπια για ένταξη στο ΝΑΤΟ
  • [07] Οι πρόεδροι Βενεζουέλας, Κολομβίας και Ισημερινού στην σύνοδο της Ομάδας του Ρίο
  • [08] Ιράκ: 54 νεκροί από δύο βομβιστικές επιθέσεις

  • [01] Τι πιστεύουν ένα δισεκατομμύριο Μουσουλμάνοι

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    07-03-2008

    Δείτε το ρεπoρτάζ για το πως βλέπουν οι μουσουλμάνοι την Αμερική - Download (WM)

    Δείτε το ρεπoρτάζ για το πως βλέπουν οι μουσουλμάνοι την Αμερική

    - Watch (WM)

    Αμερικανική εταιρεία δημοσκοπήσεων έκανε την μεγαλύτερη σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης που έχει γίνει ποτέ για να μάθει τις απόψεις των Μουσουλμάνων από άκρου σε άκρο του πλανήτη μας. Στη δημοσκόπηση, για την ολοκλήρωση της οποίας χρειάστηκαν έξι ολόκληρα χρόνια, είναι αφιερωμένο το τηλεοπτικό μας Ρεπορτάζ από την Ουάσιγκτον της εβδομάδας αυτής. Το ρεπορτάζ στηρίζεται εν μέρει σε υλικό που πρόσφερε ο δημοσιογράφος Mohamed Elshinnawi, από τα Αραβόφωνα προγράμματα της Φωνής της Αμερικής.

    ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ β ΤΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΕΝΑ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ

    Κείμενο Ρεπορτάζ:

    Γ. Μπίστης: Έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων Γκάλοπ, με δείγμα 50 χιλιάδες άτομα, που εκπροσωπούν πάνω από ένα δισεκατομμύριο Μουσουλμάνους σε 35 χώρες, παρέχει σαφή ένδειξη του πως ο Μουσουλμανικός κόσμος βλέπει την Αμερική, τον εξτρεμισμό και την δημοκρατία.

    John Esposito

    Σχεδόν επτά χρόνια μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στην Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον παραμένουν ακόμα αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με το γιατί η Αμερική μπήκε εκείνη την ημέρα στο στόχαστρο μιας ομάδας μουσουλμάνων εξτρεμιστών. Ένα από τα ερωτήματα αφορά στην σχετική σιωπή που οι Μουσουλμάνοι τηρούνε έκτοτε στο θέμα της τρομοκρατίας.

    Κατά την έρευνα μόνο ένα μικρό ποσοστό μουσουλμάνων έχουν εξτρεμιστικές απόψεις ενώ η μεγάλη πλειοψηφία τους, το 92%, είναι μετριοπαθείς. Ο John Esposito, καθηγητής Ισλαμικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Georgetown της Ουάσιγκτον, λέει πως ο αντιαμερικανισμός απορρέει από πολιτικές απόψεις, όχι από Μουσουλμανικές διδαχές.

    J. Esposito: Διαπιστώσαμε πως τα κίνητρα των εξτρεμιστών είναι κυρίως πολιτικά και όχι θρησκευτικά. Δεν πρέπει όμως να μας εκπλήσσει το ότι βασίζονται σε πολιτικές κι οικονομικές διαφορές. Οι δράστες της 11ης Σεπτεμβρίου δεν προήλθανε από προσφυγικούς καταυλισμούς. Πολλοί ήτανε μορφωμένοι και ευκατάστατοι. Μερικοί από αυτούς ήταν θρησκευόμενοι κι άλλοι όχι.

    D. Mogahed

    Γ. Μπίστης: Οι δημοσκόποι λένε πως σε ορισμένα θέματα οι εξτρεμιστές και οι μετριοπαθείς Μουσουλμάνοι λίγο-πολύ συμφωνούν. Η Dalia Mogahed, αναλυτής της Γκάλοπ, πιστεύει πως είναι πιο εύκολο να επιρρίπτει κανείς την ευθύνη στο Ισλάμ από του να επανεξετάζει τα βασικά παράπονα του Μουσουλμανικού κόσμου που οδηγούνε ορισμένα μέλη του στον εξτρεμισμό.

    D. Mogahed: Μάθαμε ότι ο πόλεμος στο Ιράκ, η διένεξη Ισραήλ-Αράβων κι πόλεμος στο Αφγανιστάν πρέπει να λήξουνε για να χτιστούν καλύτερες σχέσεις.

    Γ. Μπίστης: Άλλο πόρισμα είναι πως η πλειοψηφία των Μουσουλμάνων θαυμάζουν την τεχνολογία της Αμερικής, την ελευθερία λόγου των πολιτών της και τις αξίες της. Παράλληλα όμως, λέει η Γκάλοπ, οι Μουσουλμάνοι έχουνε λίγο-πολύ κοινή άποψη για την Αμερικανική πολιτική.

    O Προδρος Μπους σε εκδήλωση για την προσέγγιση του μουσουλμανικού κόσμου.

    Υπάρχει έντονη αντιπάθεια για τον Πρόεδρο Μπους και την κυβέρνησή του μέσα στην κοινωνία τους, ακόμα και από τους μετριοπαθείς. Πως όμως βλέπουν τον στόχο του κυρίου Μπους για την εξάπλωση της δημοκρατίας στον Μουσουλμανικό κόσμο;

    J. Esposito: Πολλοί Μουσουλμάνοι φρονούν ότι τηρούνται δύο μέτρα και δύο σταθμά στην πολιτική των ΗΠΑ για προώθηση των δημοκρατικών θεσμών στον κόσμο.

    Γ. Μπίστης: Κατά τον John Esposito οι Μουσουλμάνοι πιστεύουν ότι η Δύση μπορεί να αναπτύξει καλύτερες σχέσεις μαζί τους αν ρίξει τους τόνους στις αναφορές της στην Μουσουλμανική κουλτούρα και διαχωρίσει την θρησκεία τους από την τρομοκρατία.

    J. Esposito: Στην πλειοψηφία τους οι Μουσουλμάνοι ανησυχούν για τον εξτρεμισμό επειδή συχνά οι ίδιοι πέφτουνε θύματά του. Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν δηλώσεις πολλών μετριοπαθών μουσουλμάνων μετά την 11η Σεπτεμβρίου όπως κυκλοφορούνε επίσης απόψεις και ορισμένων εξτρεμιστών. Αλλά τα ΜΜΕ δεν καλύπτουνε τις απόψεις των μετριοπαθών στοιχείων και γι αυτό δεν τις μαθαίνει ο πολύς κόσμος.

    Γ. Μπίστης: Οι ειδικοί που έκαναν την δημοσκόπηση είναι της γνώμης πως ο καλύτερος τρόπος για να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στην Αμερική και τον Μουσουλμανικό κόσμο είναι η ενθάρρυνση μετριοπαθών στοιχείων να πάρουνε μέρος στον διάλογο. Κι αυτό γιατί οι μετριοπαθείς θέλουνε να επιφέρουνε με ειρηνικά μέσα αλλαγές που θα αποξενώσουν μια για πάντα τους εξτρεμιστές από την Μουσουλμανική κοινωνία.

    [02] Σε Χιλή και Βραζιλία η Ράις

    07-03-2008

    H υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις πρόκειται να επισκεφτεί την ερχόμενη εβδομάδα τη Νότιο Αμερική. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρτμεντ Τομ Κέησι ανακοίνωσε την περιοδεία της κα Ράις αλλά δεν διευκρίνισε αν θα έχει συνομιλίες σχετικά με τη κρίση στη Κολομβία, τον Ισημερινό και τη Βενεζουέλα. Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών πρόκειται να επισκεφτεί τη Βραζιλία κα την Χιλή.

    Η κ Ραίς αναμένεται να εξετάσει θέματα ενέργειας και χρήσης βιοκαυσίμων στη Βραζιλία με τον Πρόεδρο Λούις Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα. Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών επίσης θα συναντηθεί και με την Πρόεδρο της Χιλής Μισέλ Μπασελέ όπου θα συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις.

    [03] Επίθεση σε εβραϊκό σχολείο της Ιερουσαλήμ

    07-03-2008

    Παλαιστίνιος ένοπλος σκότωσε 8 άτομα και τραυμάτισε περίπου 35 σε επίθεση μέσα σε εβραϊκό θρησκευτικό σχολείο της Ιερουσαλήμ. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι ο ένοπλος μπήκε μέσα σε κατάμεστη αίθουσα του σχολείου τη Πέμπτη το βράδυ και άνοιξε πυρ με όπλο τύπου Καλάσνικωφ.

    Πάντως εκπρόσωπος της Ισραηλινής αστυνομίας δήλωσε ότι και ο δράστης σκοτώθηκε στο σημείο της επίθεσης. Σύμφωνα πάντα με την αστυνομία ο δράστης ήταν Παλαιστίνιος κάτοικος της ανατολικής Ιερουσαλήμ, ενώ η τηλεόραση της Χεζμπολλά μετέδωσε ότι μια μέχρι σήμερα άγνωστη οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, αλλά ο ισχυρισμός αυτός δεν έχει επιβεβαιωθεί. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε μετά από εβδομάδες κλιμάκωσης της βίας στη Μέση Ανατολή. Εκπρόσωπος του Ισραηλινού υπουργείου εξωτερικών δήλωσε ότι στόχος της επίθεσης στην Ιερουσαλήμ ήταν η δολοφονία των πιθανοτήτων για ειρήνη.

    Επίσης ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, καταδίκασε την επίθεση. Από τη πλευρά του ο πρόεδρος Μπους τηλεφώνησε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Εχούντ Ολμέρτ, για να του πεί ότι οι ΗΠΑ 'στέκονται στο πλευρό του Ισραήλ' μετά την επίθεση της Πέμπτης. Επίσης έκτακτη συνεδρίαση πραγματοποίησε τη Πέμπτη το Συμβούλιο Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών για να συζητήσει το θέμα της βίας στη Μέση Ανατολή.

    [04] Στο Λευκό Οίκο ο τελευταίος επιζών του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου

    07-03-2008

    Ο πρόεδρος Μπους με τον Φράνκ Μπάκλς.

    Ο πρόεδρος Μπούς συναντήθηκε τη Πέμπτη με τον τελευταίο επιζώντα Αμερικανός βετεράνο του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, τον ηλικίας 107 ετών Φράνκ Μπάκλς. Ο κ. Μπάκλς ήταν προσκεκλημένος του Αμερικανού προέδρου στο Λευκό Οίκο και όπως είπε ο κ. Μπούς η μνήμη του είναι διαυγέστατη και ο νούς του οξύτατος. Ο κ. Μπούς ευχαρίστησε τον κ. Μπάκλς για τον πατριωτισμό του και για την αγάπη του για τη χώρα.

    [05] Ράις: Να ενταθούν οι προσπάθειες περισσότερων εταίρων για Αφγανιστάν

    07-03-2008

    Μετά την σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, ζήτησε από τους εταίρους των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ να εντείνουν τις προσπάθειες τους κατά των Ταλεμπάν στο νότιο Αφγανιστάν.

    Ο Καναδάς έχει απειλήσει ότι θα αποσύρει τα στρατεύματά του από το νότιο Αφγανιστάν αν και άλλες χώρες μέλη της συμμαχίας δεν στείλουν ενισχύσεις.

    Το περασμένο μήνα το ΝΑΤΟ δήλωσε ότι χρειάζεται τουλάχιστον άλλους 3 χιλιάδες 600 στρατιώτες για να σταθεροποιήσει την περιοχή, ενώ η Βρετανία και η Ολλανδία έχουν στείλει στρατεύματα στο πλευρό των ΗΠΑ και του Καναδά στο νότιο Αφγανιστάν.

    Παράλληλα ο υπουργός εξωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Κουσνέρ, δήλωσε ότι ο Νορβηγός διπλωμάτης Κάι Έιντ, θα διοριστεί ειδικός απεσταλμένος των ΗΕ στο Αφγανιστάν.

    [06] Η Ελλάδα απορρίπτει πρόσκληση προς Σκόπια για ένταξη στο ΝΑΤΟ

    07-03-2008

    Η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Ντόρα Μπακογιάννη, δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ότι η Αθήνα δεν μπορεί να υποστηρίξει την πρόσκληση προς τα Σκόπια για ένταξη στη συμμαχία.

    Ανακοινωθέν της Ελληνίδας Υπουργού Εξωτερικών επιρρίπτει ευθύνες στην 'αδιαλλαξία', όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο θέμα της διαμάχης για το όνομα. Η κ. Μπακογιάννη κατηγόρησε τα Σκόπια για 'προσβλητικές δηλώσεις και αναφορές' και επεσήμανε ότι η ηγεσία της ΦΥΡΟΜ δεν δίνει άλλες επιλογές στην Ελλάδα απ' το να απορρίψει το αίτημα της για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

    Παράλληλα η κ. Μπακογιάννη επεσήμανε ότι η Ελλάδα υποστήριξε τις προσκλήσεις για ένταξη της Αλβανίας και της Κροατίας στην συμμαχία και κάλεσε την κυβέρνηση των Σκοπίων να επιδείξει ευθύνη και πολιτική θέληση για την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης.

    [07] Οι πρόεδροι Βενεζουέλας, Κολομβίας και Ισημερινού στην σύνοδο της Ομάδας του Ρίο

    07-03-2008

    Οι πρόεδροι του Ισημερινού, Ραφαέλ Κορρέα και της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβεζ

    Αξιωματούχοι της Δομινικανής Δημοκρατίας δηλώνουν ότι οι πρόεδροι της Βενεζουέλας, της Κολομβίας και του Ισημερινού αναμένεται να συμμετάσχουν στην σημερινή σύνοδο της Ομάδας του Ρίο στο Σάντο Ντομίνγκο. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Δομινικανής Δημοκρατίας ανακοίνωσε ότι η συνάντηση θα δώσει την ευκαιρία στους ηγέτες να συζητήσουν τις πρόσφατες διαφορές τους.

    Πάντως τη Πέμπτη η Νικαράγουα απέσυρε τον πρέσβη της απ' την Κολομβία μετά από ανάλογες κινήσεις της Βενεζουέλας και του Ισημερινού, σε απάντηση για τις διασυνοριακές επιθέσεις του Κολομβιανού στρατού σε βάρος της ανταρτικής οργάνωσης ΦΑΡΚ. Η Βενεζουέλα και ο Ισημερινός έχουν ήδη στείλει στρατεύματα στα σύνορα τους με την Κολομβία.

    Ο Οργανισμός Αμερικανικών Χωρών ενέκρινε ψήφισμα που χαρακτηρίζει τις διασυνοριακές επιθέσεις παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας του Ισημερινού και της διεθνούς νομοθεσίας. Ο γ.γ. των ΗΕ, Μπαν Κι Μούν, εξέφρασε ικανοποίηση για το ψήφισμα και δήλωσε ότι η διάσκεψη θα δώσει την ευκαιρία για την ειρηνική επίλυση της διαμάχης.

    Παράλληλα και η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, έκανε έκκληση για την διπλωματική επίλυση του θέματος, αλλά επεσήμανε ότι δεν θα πρέπει να επιτραπεί στην ΦΑΡΚ θα δραστηριοποιείται στη περιοχή.

    [08] Ιράκ: 54 νεκροί από δύο βομβιστικές επιθέσεις

    07-03-2008

    Τουλάχιστον 54 άτομα σκοτώθηκαν και πάνω από 120 τραυματίστηκαν σε δυο βομβιστικές επιθέσεις στη Βαγδάτη. Οι δύο βόμβες εξερράγησαν σε διάστημα μερικών μόλις λεπτών η μια απ' την άλλη, καταστρέφοντας καταστήματα και αυτοκίνητα στην συνοικία Καρράντα της Ιρακινής πρωτεύουσας. Ανώτερος Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος στη Βαγδάτη χαρακτήρισε την επίθεση σαν παράλογη ενέργεια βίας σε βάρος του Ιρακινού λαού.

    Στο μεταξύ, ο Αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε τη Πέμπτη ότι περίπου 2 χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες αποσύρονται απ' το Ιράκ και δεν θα αντικατασταθούν.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 8 March 2008 - 2:18:23 UTC