Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-03-11

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέα σειρά βομβιστικών επιθέσεων στο Ιράκ
  • [02] Ανεπίσημη εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας
  • [03] Ο Πρέσβης της Ελλάδας και η ηγεσία της ΑΧΕΠΑ επισκέπτονται το Κογκρέσο

  • [01] Νέα σειρά βομβιστικών επιθέσεων στο Ιράκ

    11-03-2008

    Πολλαπλές βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα στο Ιράκ, ενώ σε μια απ' αυτές έχασαν τη ζωή τους 5 Αμερικανοί στρατιώτες. Στο βόρειο Ιράκ από βόμβα σε παγιδευμένο αυτοκίνητο στην πόλη Σουλεϊμανίγια, σκοτώθηκαν τουλάχιστον δύο άτομα και τραυματίστηκαν περίπου 30.

    Ο κυβερνήτης της επαρχίας δήλωσε ότι ο βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε εκρηκτικά μέσα σε αυτοκίνητο που βρισκόταν έξω από μεγάλο ξενοδοχείο στο οποίο συχνάζουν αξιωματούχοι. Τέτοιες επιθέσεις είναι σπάνιες στον κατά μεγάλο μέρος ήρεμο Κουρδικό βορά.

    Μερικές ώρες νωρίτερα στη Βαγδάτη, ο αμερικανικός στρατός ανέφερε ότι 5 στρατιώτες σε περιπολία έχασαν τη ζωή τους από επίθεση βομβιστή αυτοκτονίας. Επίσης τραυματίστηκαν τρεις άλλοι στρατιώτες καθώς και ένας Ιρακινός μεταφραστής.

    [02] Ανεπίσημη εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας

    11-03-2008

    Ανεπίσημη εκεχειρία τέθηκε σε ισχύ στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς οι Παλαιστίνιοι σταμάτησαν όλες τις επιθέσεις με ρουκέτες κατά του Ισραήλ.

    Το Ισραηλινό ραδιόφωνο μεταδίδει ότι ο Πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμέρτ, διέταξε τις Ισραηλινές δυνάμεις να σταματήσουν τις αεροεπιδρομές και τις χερσαίες επιθέσεις στη Γάζα, όσο διάστημα οι Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές δεν ρίχνουν ρουκέτες στο νότιο Ισραήλ.

    Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, δήλωσε ότι το Ισραήλ και η Χαμάς συμφώνησαν κατ' αρχή σε εκεχειρία, αλλά ο κ. Ολμέρτ διέψευσε ότι διενεργήθηκαν διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Τις τελευταίες μέρες η Αίγυπτος ενέτεινε τις προσπάθειες της διαμεσολάβησης μεταξύ των δύο πλευρών.

    [03] Ο Πρέσβης της Ελλάδας και η ηγεσία της ΑΧΕΠΑ επισκέπτονται το Κογκρέσο

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    11-03-2008

    Αλέξανδρος Μαλλιάς

    Ο Πρέσβης της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες, Αλέξανδρος Μαλλιάς, έκανε δύο ξεχωριστές επισκέψεις στο Κογκρέσο για να ευχαριστήσει παράγοντες της νομοθετικής εξουσίας της χώρας για την συμβολή τους στην προώθηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και την υποστήριξη που παρέχουν σε θέματα Ελληνικού ενδιαφέροντος. Ο κύριος Μαλλιάς επισκέφθηκε πρώτα την Βουλή των Αντιπροσώπων και είχε συνάντηση με την βουλευτή Carolyn Maloney, του Δημοκρατικού Κόμματος.

    Carolyn Maloney

    Η κυρία Maloney εκπροσωπεί την εκλογική περιφέρεια της Αστόριας-Νέας Υόρκης, όπου διαμένουν πολλοί Ελληνοαμερικανοί, και είναι επίσης συμπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας προώθησης Ελληνικών θεμάτων στο Κογκρέσο, μαζί με τον Ρεπουμπλικανό συνάλφό της Gus Bilirakis, από την Φλόριντα.

    Ο Πρέσβης παρέδωσε στην Αμερικανίδα νομοθέτη ένα φιλοτεχνημένο αντίτυπο του Ψηφίσματος 356, που ή ίδια υπέβαλε στην Βουλή των Αντιπροσώπων εκ μέρους όλων των συγκηδεμόνων του, και το οποίο ζητά από την ΠΓΔΜ να σταματήσει τις 'εχθρικές ενέργειες και την προπαγάνδα' σε βάρος της Ελλάδας.

    Gus Bilirakis

    Με την συμβολική αυτή χειρονομία ο κύριος Μαλλιάς αναγνώρισε την συνεισφορά της κυρίας Maloney στην προώθηση του Ψηφίσματος 356, το οποίο έχουν μέχρι στιγμής συνυπογράψει 112 βουλευτές. Αναφερόμενος στον μεγάλο αριθμό υποστηρικτών του Ψηφίσματος ο Πρέσβης τόνισε ότι πρόκειται για σημαντικό επίτευγμα για τα δεδομένα του Αμερικανικού Κογκρέσου, το οποίο 'εκτιμάται δεόντως από την Ελλάδα, τους Έλληνες ανά την γη και τα 3 εκατομμύρια πολιτών ελληνικής καταγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες'.

    Robert Menendez

    Την επομένη ο κύριος Μαλλιάς επισκέφθηκε τον Δημοκρατικό Γερουσιαστή Robert Menendez, ο οποίος μετά την αποχώρηση του Paul Sarbanes έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στην εκπροσώπηση των ανησυχιών της ελληνοαμερικανικής κοινότητας στο νομοθετικό του σώμα μαζί με την Ελληνικής καταγωγής Γερουσιαστή Olympia Snowe. Ο κύριος Menendez και η κυρία Snowe είναι μεταξύ άλλων και κηδεμόνες ενός παρόμοιου με το Ψήφισμα 365 της Βουλής νομοθετικού μέτρου το οποίο έχει υποβληθεί στην Γερουσία. Το Γερουσιαστικό ψήφισμα καλεί και αυτό την ΠΓΔΜ να μην επιδίδεται σε προκλητικές ενέργειες.

    Τόσο ο Γερουσιαστής Menendez όσο και η Βουλευτής Maloney παρότρυναν την ΠΓΔΜ να συνεργαστεί με την Ελλάδα για την εξεύρεση ενός κοινά αποδεκτού ονόματος για το γειτονικό της Ελλάδας κράτος κι εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς τις εποικοδομητικές προσπάθειες της Αθήνας για την εξεύρεση λύσης στο θέμα αυτό.

    Ike Goulas

    Την ίδια μέρα η Ελληνοαμερικανική οργάνωση ΑΧΕΠΑ διοργάνωσε μεγάλη εκδήλωση στο Αμερικανικό Κογκρέσο για να εκφράσει τις απόψεις της ομογένειες γύρω από τα θέματα που βρίσκονται στην καρδιά των Ελλήνων της Αμερικής. Εκατοντάδες ΑΧΕΠΑΝΣ είχανε έρθει στην Ουάσιγκτον από άκρου σε άκρο των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά κι επίσης από την Ελλάδα και την Κύπρο για ένα ολόκληρο τριήμερο προκειμένου να παραστούν στο ανά διετία επίσημο δείπνο της οργάνωσης, που έγινε την επομένη ημέρα, και σε εκδήλωση της θυγατρικής οργάνωσης 'Κόρες της Πηνελόπης', που έγινε την μεθεπομένη. (Τηλεοπτικό ρεπορτάζ για το δείπνο της ΑΧΕΠΑ θα καταχωρηθεί στην ιστοσελίδα αυτή αμέσως μόλις παρουσιαστεί από τους σταθμούς με τους οποίους η Ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής συνεργάζεται στην Ελλάδα, την Κύπρο, τον Καναδά και την Αυστραλία).

    Jeff Sessions

    Στην εκδήλωση της ΑΧΕΠΑ στο Καπιτώλιο, μίλησαν οι Γερουσιαστές Jeff Sessions, Ρεπουμπλικανός από την Αλαμπάμα και Robert Menendez, Δημοκρατικός από το Νιού Τζέρσευ, οι οποίοι αναφέρθηκαν σε θέματα που η ΑΧΕΠΑ και μαζί της πολλοί κοινοβουλευτικοί παράγοντες υποστηρίζουν στο Κογκρέσο. Η συζήτηση στράφηκε κυρίως γύρω από την υπόθεση του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Τουρκία, το Κυπριακό και την προτροπή η Άγκυρα να προσηλωθεί στις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών.

    Karen Stamatiades

    Μετά από δεξίωση που παρέθεσαν προς τιμήν των προσκεκλημένων γερουσιαστών, ο Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ Ike Gulas και τα μέλη του Ύπατου Προεδρείου, περιλαμβανομένης της Προέδρου της οργάνωσης 'Κόρες της Πηνελόπης', Karen Stamatiades, επισκέφθηκαν την Βουλή των Αντιπροσώπων όπου και είχαν μακρά συνομιλία με τον βουλευτή Gus Bilirakis, ο οποίος τους δέχτηκε υπό την ιδιότητα του ως συμπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας προώθησης Ελληνικών θεμάτων στο Κογκρέσο. Στην συνάντηση με τον κύριο Bilirakis εξετάσθηκαν όλα τα κύρια θέματα που απασχολούν την ομογένεια στην περίοδο αυτή.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 12 March 2008 - 2:19:07 UTC