Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-03-24

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Ουάσιγκτον συγχαίρει Χριστόφια και Ταλάτ για την συνάντησή τους
  • [02] Σήμερα η αφή της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία
  • [03] Στην Άγκυρα ο Ντικ Τσέινι
  • [04] Επιθέσεις σε Βαγδάτη και βόρειο Ιράκ
  • [05] Συντονισμένες επιθέσεις κατά ανταρτών στο Αφγανιστάν
  • [06] Η Κίνα κατηγορεί τον Δαλάι Λάμα
  • [07] Αμερικανικό αλιευτικό βυθίστηκε μεταξύ Αλάσκας και Σιβηρίας

  • [01] Η Ουάσιγκτον συγχαίρει Χριστόφια και Ταλάτ για την συνάντησή τους

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσικγτον

    24-03-2008

    O Πρόεδρος κ. Χριστόφιας με τον ΤΚ ηγέτη κ. Talat και τον Επίτροπο Προεδρίας κ. Ιακώβου.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρτμεντ Sean McCormack εξέφρασε ικανοποίηση για την συνάντηση που είχαν ο Πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Mehmet Ali Talat την Παρασκευή στην κατοικία του Ειδικού Εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, Michael Moller.

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε λίγο μετά την συνάντηση ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

    Sean McCormack

    'Θεωρούμε ευπρόσδεκτη την θετική συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Talat. Μας ενθαρρύνει η συμφωνία στην οποία κατέληξαν να αναζωογονήσουν αμέσως τις επαφές ανάμεσα σε ομάδες εργασίας των δύο πλευρών και να επαναλάβουν πλήρεις διαπραγματεύσεις σε τρεις μήνες, με επιδίωξη την σύναψη περιεκτικού διακανονισμού, βάσει του οποίου να επιτευχθεί η επανένωση του νησιού στα πλαίσια μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας'.

    Σημείο ελέγχου στην οδό Λήδρας.

    Στη συνέχεια ο κύριος McCormack συνεχάρη τον Πρόεδρο Χριστόφια και τον κ. Ταλάτ για την συμφωνία τους να ξανανοίξουν την Οδό Λήδρας στην Λευκωσία, το συντομότερο δυνατόν ώστε να γίνει αυτή σημείο διέλευσης από τον ένα τομέα της διαιρεμένης πρωτεύουσας στον άλλον. Η Οδός Λήδρας παραμένει κλειστή από το 1974.

    Ο εκπρόσωπος του State Department κατέληξε με τούτα τα λόγια: 'Ενέργειες όπως αυτή, (του ανοίγματος της Οδού Λήδρας) συμβάλουν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο πλευρές και προετοιμάζουν το έδαφος για την επίτευξη περιεκτικού διακανονισμού. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να παρέχουν πλήρη υποστήριξη στον εποικοδομητικό αυτό διάλογο και στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών να επιτύχουν μια δίκαιη και βιώσιμη διευθέτηση του Κυπριακού'.

    [02] Σήμερα η αφή της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    24-03-2008

    Όλα είναι πλέον έτοιμα για την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας που θα γίνει σήμερα στις 11 αντί στις 12 το μεσημέρι στην Αρχαία Ολυμπία, παρουσία και του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια. Την αλλαγή της ώρας αποφάσισε η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή μετά από την πρόβλεψη της μετεωρολογικής υπηρεσίας ότι θα υπάρχουν κακές καιρικές συνθήκες στην περιοχή. Λίγο πριν τις 11 στο Δημαρχείο της Ολυμπίας θα γίνει και η ανακήρυξη του Προέδρου της Δημοκρατίας ως Επίτιμου Δημότη Αρχαίας Ολυμπίας.

    Οι εργασίες αποκατάστασης του αρχαιολογικού χώρου και του ευρύτερου τοπίου, που είχε υποστεί μεγάλες καταστροφές από τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού, έφθασαν σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο εγκαίρως μετά την εκκαθάριση και την φύτευση 30.270 φυτών και δέντρων. 'Δεν κοιτάμε πίσω', δήλωσε ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Λιάπης, 'έγινε το καλύτερο ανθρωπίνως δυνατό και μέσα σε λίγα χρόνια το φυσικό περιβάλλον θα έχει πλήρως αποκατασταθεί'.

    Ο κ. Λιάπης με τον Πρόεδρο της Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Κυριακού για μια ακόμη φορά επισκάφτηκαν τον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας ξεναγώντας το πρωί της Κυριακής αντιπροσωπεία Κινέζων δημοσιογράφων οι οποίοι παρακολούθησαν μαζί του και μαζί με πλήθος κόσμου την γενική δοκιμή της σεμνής τελετής της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, η οποία πραγματοποιήθηκε με επιτυχία ευτυχώς χωρίς βροχή.

    Η ηθοποιός Μαρία Ναυπλιώτου ως Πρωθιέρεια, άναψε και θα ανάψει την φλόγα το μεσημέρι για τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου διαδεχόμενη την Θάλεια Προκοπίου. Όσο για την χορογραφία της τελετής αυτής η Ολομέλεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής την ανέθεσε στην Αρτεμις Ιγνατίου που αντικαθιστά την κ. Μαρία Χορς που αποσύρθηκε μετά από 50 χρόνια.

    Την Ολυμπιακή Φλόγα θα ανάψει από τα χέρια της, ο ολυμπιονίκης του Τάε Κβο Ντο Αλέξανδρος Νικολαίδης, ο οποίος θα την μεταφέρει πρώτος και θα περάσει από το Άλσος Πιέρ ντε Κουμπερτέν, πριν η Ολυμπιακή Φλόγα αρχίσει το ταξίδι της στην Ελλάδα. Συνολικά θα διασχίσει 16 νομούς, 43 Δήμους και 4 Κοινότητες, θα διανυκτερεύσει στις 29 Μαρτίου στην Ακρόπολη και θα τερματίσει στις 30 στο Παναθηναϊκό Στάδιο με τελευταία λαμπαδηδρόμο την ασημένια Ολυμπιονίκη του τριπλούν Βάσω Δεβετζή, η οποία θα ανάψει το βωμό απ' όπου το Σύμβολο της Ειρήνης και της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, η Ιερή Φλόγα, θα παραδοθεί σε τελετή στην Οργανωτική Επιτροπή του Πεκίνου 2008.

    Μετά την τελετή και με ειδική πτήση θα αναχωρήσει για την Κίνα για να ανάψει μετά από γύρο στην αχανή χώρα, στο Βωμό του Ολυμπιακού Σταδίου του Πεκίνου στις 8 Αυγούστου.

    [03] Στην Άγκυρα ο Ντικ Τσέινι

    24-03-2008

    Από τη συνάντηση του αντιπροέδρου Τσέινι με τον Μαχμούντ Αμπάς

    Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντικ Τσέινι, μεταβαίνει σήμερα στην Άγκυρα τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή. Αναμένεται ότι ο Αμερικανικός αντιπρόεδρος θα ζητήσει απ' τη Τουρκία να βοηθήσει στον αγώνα κατά των Ταλεμπάν στο Αφγανιστάν και στις συνομιλίες για την εξουδετέρωση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

    Σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, ο κ. Τσέινι επεσήμανε ότι μία ειρηνευτική συμφωνία για το Μεσανατολικό προϋποθέτει επίπονες παραχωρήσεις από τους Ισραηλινούς αλλά και τους Παλαιστίνιους. Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος είχε επίσης συνομιλίες στην Ιερουσαλήμ με τον Ισραηλινό πρόεδρο, Σίμων Πέρεζ και άλλους αξιωματούχους.

    Εκπρόσωποι της Χαμάς και της Φατάχ στην Υεμένη

    Στο μεταξύ, οι αντίπαλες Παλαιστινιακές φατρίες Χαμάς και Φατάχ συμφώνησαν στη διενέργεια των πρώτων απευθείας συνομιλιών τους τελευταίους 9 μήνες κατά τους οποίους εξτρεμιστές της Χαμάς ανέλαβαν τον έλεγχο στη Λωρίδα της Γάζας. Αντιπρόσωποι της Χαμάς και της Φατάχ υπέγραψαν διακήρυξη την Κυριακή στη πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά, συμφωνώντας στη διενέργεια συνομιλιών.

    Στην από κοινού ανακοίνωση τους η Χάμας και η Φατάχ δήλωσαν ότι δέχονται την πρωτοβουλία της Υεμένης σαν γενικό πλαίσιο για την έναρξη συνομιλιών για τη συμφιλίωση των δύο πλευρών.

    [04] Επιθέσεις σε Βαγδάτη και βόρειο Ιράκ

    24-03-2008

    Eπίθεση ανταρτών στη Βαγδάτη.

    Τουλάχιστον 54 άτομα σκοτώθηκαν την Κυριακή από ανταρτικές επιθέσεις στη Βαγδάτη και το βόρειο Ιράκ. Στην Ιρακινή πρωτεύουσα ένοπλοι που επέβαιναν σε αυτοκίνητα άνοιξαν πυρ εναντίον περαστικών σκοτώνοντας 7 άτομα, ενώ βομβιστής αυτοκτονίας σκότωσε τουλάχιστον 6 άτομα σε γειτονιά Σιιτών της Βαγδάτης. Επίσης αντάρτες επιτέθηκαν με ρουκέτες και βλήματα όλμων εναντίον της αυστηρά φρουρούμενης Πράσινης Ζώνης της Βαγδάτης και άλλων περιοχών της Ιρακινής πρωτεύουσα. Δεν υπήρξαν θύματα στην Πράσινη Ζώνη, αλλά τουλάχιστον 8 άτομα σκοτώθηκαν στην ανατολική Βαγδάτη.

    Παράλληλα στο βόρειο Ιράκ, επίθεση με παγιδευμένο όχημα κόστισε τη ζωή σε 13 Ιρακινούς στρατιώτες σε βάση στη Μοσούλη, ενώ ο Αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε 12 αντάρτες σε έφοδο στην επαρχία Ντιγιάλα, βορειοανατολικά της Βαγδάτης.

    Σε άλλες εξελίξεις, Ιρακινοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι το πυροβολικό του Ιράν στόχευσε το Σαββατοκύριακο χωριά στην επαρχία Σουλεϊμανίγια στο βόρειο Ιράκ, όπου η Τεχεράνη πιστεύει ότι εδρεύουν Κούρδοι αντάρτες. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για νεκρούς αλλά οι κάτοικοι τρομοκρατήθηκαν, ενώ η κυβέρνηση των Κούρδων του βορείου Ιράκ καταδίκασε την επίθεση και απαίτησε να σταματήσει αμέσως. Το Ιράν δεν επιβεβαίωσε τις επιθέσεις. Η Ιρακινή κυβέρνηση στη Βαγδάτη επέκρινε τις Ιρανικές επιδρομές και προειδοποίησε ότι μία τέτοια κίνηση θα βλάψει τις σχέσεις μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών.

    [05] Συντονισμένες επιθέσεις κατά ανταρτών στο Αφγανιστάν

    24-03-2008

    Φωτογραφία αρχείου.

    Στο Αφγανιστάν αξιωματούχοι σε θέματα ασφάλειας δήλωσαν ότι το ΝΑΤΟ και Αφγανικές δυνάμεις σκότωσαν πάνω από 40 αντάρτες σε από κοινού αεροπορική και χερσαία επιχείρηση στο νότιο τμήμα της χώρας. Το Αφγανικό Υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι στρατεύματα επίσης κατάσχεσαν όπλα κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στην επαρχία Ουρουζγκάν.

    Σε άλλες περιοχές, οι υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συμμαχικές δυνάμεις, στο Αφγανιστάν ανακοίνωσαν ότι από βόμβα τοποθετημένη στο οδόστρωμα σκοτώθηκαν 2 στρατιώτες στην επαρχία Κανταχάρ στο νότιο τμήμα της χώρας.

    [06] Η Κίνα κατηγορεί τον Δαλάι Λάμα

    24-03-2008

    Δαλάι Λάμα

    Η Κίνα κατηγόρησε τον εξόριστο πνευματικό ηγέτη του Θιβέτ, Δαλάι Λάμα, ότι προσπαθεί να αμαυρώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου προκαλώντας πορείες διαμαρτυρίες στο Θιβέτ. Τα Κινεζικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν την Κυριακή ότι ο Δαλάι Λάμα προσπαθεί να θέσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες υπό ομηρία και να εξαναγκάσει την Κίνα να προβεί σε παραχωρήσεις στο θέμα της ανεξαρτησίας του Θιβέτ.

    Ο Δαλάι Λάμα αρνείται ότι είναι υπεύθυνος για τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και τονίζει ότι υποστηρίζει την διενέργεια Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο.

    [07] Αμερικανικό αλιευτικό βυθίστηκε μεταξύ Αλάσκας και Σιβηρίας

    24-03-2008

    Η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι 4 άτομα έχασαν τη ζωή τους την Κυριακή στη διαδικασία εγκατάλειψης του αλιευτικού πλοίου Alaska Ranger από τα μέλη του πληρώματος του στη θάλασσα Μπέριγνκ, μεταξύ Αλάσκας και Σιβηρίας. Το πλοίο Alaska Ranger έστειλε μήνυμα στην ακτοφυλακή νωρίς την Κυριακή το πρωί ότι έχασε το έλεγχο του πηδαλίου του και ότι είχε αρχίσει να βυθίζεται. Το πλοίο βρισκόταν σε απόσταση περίπου 220 χιλιομέτρων δυτικά της Αλάσκας και προερχόταν από το Σηάτλ της πολιτείας Ουάσιγκτον.

    Η ακτοφυλακή αναφέρει ότι 2 σωστικά ελικόπτερα περισυνέλεξαν 42 από τα εναπομείναντα μέλη του πληρώματος από φουσκωτά σκάφη. Εκπρόσωπος της ακτοφυλακής ανέφερε ότι δεν είναι ακόμη γνωστό ποτέ και πως τα 4 μέλη του πληρώματος έχασαν τη ζωή τους.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 25 March 2008 - 2:18:18 UTC