Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-04-17

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Ελληνική κυβέρνηση εξετάζει μελλοντική πορεία διαπραγματεύσεων με ΠΓΔΜ
  • [02] Ανησυχία Μπαν Κι Μούν για την κατάσταση στη Γάζα
  • [03] Χωρίς συμφωνία για "ανανεωμένο πακέτο κινήτρων" για Ιράν
  • [04] Επίπληξη Πάπα προς Αμερικανούς επισκόπους
  • [05] Φέντ: Εξασθενεί η Αμερικανική οικονομία
  • [06] Κρίσιμη τηλεμαχία στην Πενσυλβάνια

  • [01] Η Ελληνική κυβέρνηση εξετάζει μελλοντική πορεία διαπραγματεύσεων με ΠΓΔΜ

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    17-04-2008

    Συγκαλείται σήμερα το πρωί στις 10, το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής υπο την Προεδρία της Υπουργού Εξωτερικών κ. Μπακογιάννη προκειμένου να συζητηθούν οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και ιδιαίτερα μετά το Βουκουρέστι, το θέμα των διαπραγματεύσεων για την ονομασία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

    Την ίδια ώρα θα φθάσει στα Σκόπια ο ειδικός διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, με σκοπό επίσκεψης να κρατηθεί απλά σε διπλωματικό επίπεδο ανοιχτό το θέμα και χωρίς να έχει καμία νέα πρόταση στο χαρτοφύλακά του. Ο κ. Νίμιτς θα συναντηθεί το απόγευμα με την ηγεσία των Σκοπίων και την Παρασκευή θα έρθει στην Αθήνα όπου και θα συναντηθεί με την κ. Μπακογιάννη, αλλά όχι και με τον Πρωθυπουργό κ. Καραμανλή όπως είχε ακουσθεί.

    'Είναι κατ' αρχή θετικό το ότι με τις επισκέψεις του κ. Νίμιτς σε Αθήνα και Σκόπια η διαδικασία δείχνει να συνεχίζεται' δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, επαναλαμβάνοντας για μια ακόμη φορά ότι η Ελλάδα και πριν και μετά το Βουκουρέστι παραμένει ενεργά μέσα στην υπό τον ΟΗΕ διαπραγματευτική διαδικασία.

    Αλλά και από την πλευρά των Σκοπίων υπήρξε μια κινητικότητα, με ανακοίνωση που εκδόθηκε απο το γραφείο του Προέδρου της χώρας κ.Τσερβενκόφσκι στην οποία αναφέρεται ότι θα μεταφερθεί μήνυμα προς τον κ. Νίμιτς ότι 'παρά τις βουλευτικές εκλογές στη χώρα σε δύο μήνες οι συνομιλίες για το όνομα συνεχίζονται'.

    Σχετικά τώρα με διάφορες ονομασίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας σαν πιθανές για μια νέα πρόταση, ο κ. Κουμουτσάκος στην Αθήνα τόνισε την πάγια θέση του Υπουργείου Εξωτερικών να μη εμπλέκεται στην ονοματολογία επαναλαμβάνοντας οτι έχουν γίνει γνωστά τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτει η πρόταση προκειμένου να θεωρηθεί σαν βάση διαπραγμάτευσης.

    [02] Ανησυχία Μπαν Κι Μούν για την κατάσταση στη Γάζα

    17-04-2008

    Τουλάχιστον 17 Παλαιστίνιοι και 3 Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν τη Τετάρτη από νέο κύμα βιαιοτήτων στην Λωρίδα της Γάζας. Η Χαμάς και ιατρικές πηγές ανέφεραν ότι 17 Παλαιστίνιοι, κυρίως άμαχοι σκοτώθηκαν σε ξεχωριστές Ισραηλινές επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένων και αεροεπιδρομών κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Μπουρέζ. Μεταξύ των νεκρών είναι και οπερατέρ του πρακτορείου Ρώϋτερ που βρέθηκε στη περιοχή.

    Σε ανακοινωθέν του τη Τετάρτη το βράδυ, ο γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μούν, εκφράζει σοβαρή ανησυχία για την κλιμάκωση της βίας στη περιοχή, καταδικάζει τους θανάτους Παλαιστίνιων αμάχων και ζητά απ' το Ισραήλ να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του όπως προβλέπονται απ' την διεθνή νομοθεσία. Επίσης ο γ.γ. καταδίκασε τις Παλαιστινιακές επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον του νότιου Ισραήλ και ζήτησε απ' όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

    Στο μεταξύ, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, βρίσκεται στη Ρωσία για τριήμερη επίσκεψη και συνομιλίες με κύριο θέμα το Μεσανατολικό. Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος θα συναντηθεί με τον υπουργό εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρώφ και άλλους Ρώσους αξιωματούχους. Το πρακτορείο ειδήσεων Ιτάς Τας μετέδωσε ότι η συνάντηση του κ. Αμπάς με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, θα πραγματοποιηθεί τη Παρασκευή.

    Ο επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής των Παλαιστινίων στη Μόσχα εξέφρασε την πεποίθηση της Παλαιστινιακής πλευράς ότι η επίσκεψη του κ. Αμπάς θα συντελέσει στην σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών και στην προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας, μιας και η Ρωσία συμμετέχει στο λεγόμενο Κουαρτέτο για την επίτευξη ειρήνης στη Μέση Ανατολή.

    [03] Χωρίς συμφωνία για "ανανεωμένο πακέτο κινήτρων" για Ιράν

    17-04-2008

    Τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας και η Γερμανία απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία, κατά την συνεδρίαση τους στην Σαγκάη, αναφορικά με το αν θα πρέπει να εντείνουν τα κίνητρα προς το Ιράν για να τερματίσει το επίμαχο πυρηνικό του πρόγραμμα. Μετά την συνάντηση ο υφυπουργός εξωτερικών της Κίνας, Χε Γιαφέι, δήλωσε ότι υπήρξε συμφωνία επί του κυρίως περιεχομένου του σχεδίου αλλά χρειάζονται περαιτέρω διαβουλεύσεις για να επιτευχθεί ομοφωνία.

    Εδώ στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σων Μακόρμακ, δήλωσε ότι επετεύχθη πρόοδος αλλά θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για το λεγόμενο 'ανανεωμένο πακέτο κινήτρων'.

    [04] Επίπληξη Πάπα προς Αμερικανούς επισκόπους

    17-04-2008

    Από την επίσκεψη του Ποντίφικα στο Λευκό Οίκο

    Ο Πάπας Βενέδικτος, που πραγματοποιεί την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ, επέπληξε τους Αμερικανούς επισκόπους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας για τα σεξουαλικά σκάνδαλα που τα τελευταία χρόνια έχουν αμαυρώσει το γόητρο της Εκκλησίας.

    Σε ομιλία του τη Τετάρτη το βράδυ μετά από εσπερινό σε εκκλησία της Ουάσιγκτον, ο Πάπας δήλωσε ότι τα σκάνδαλα αυτά έχουν προκαλέσει 'σοβαρή οδύνη', όπως είπε, σε διάφορες κοινότητες των ΗΠΑ και 'αντιμετωπίστηκαν ανεπαρκώς' από την Εκκλησία. Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία έχει ήδη καταβάλλει αποζημιώσεις 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα θύματα των σεξουαλικών σκανδάλων και έχει απομακρύνει εκατοντάδες ιερείς.

    Στο μεταξύ τη Τετάρτη, περίπου 10 χιλιάδες κόσμος συμμετείχε σε λαμπρή τελετή στο Λευκό Οίκο προς τιμήν του Πάπα Βενέδικτου. Στην ομιλία του ο Ποντίφικας παρότρυνε το πρόεδρο Μπούς να χρησιμοποιήσει διεθνή διπλωματία για την επίλυση προβλημάτων. Ο Πάπας Βενέδικτος είχε και κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο Μπούς.

    [05] Φέντ: Εξασθενεί η Αμερικανική οικονομία

    17-04-2008

    Νέα έκθεση της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ αναφέρει ότι η Αμερικανική οικονομία εξασθενεί στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ότι έχουν μειωθεί οι καταναλωτικές δαπάνες και οι επιχειρηματικές επενδύσεις και ότι έχει αδυνατίσει η αγορά εργασίας. Η έκθεση αυτή εξετάζεται από αξιωματούχους της Φέντ που στα τέλη του μήνα θα κληθούν να αποφασίσουν αν θα μειώσουν ή όχι τα δανειοδοτικά επιτόκια.

    Οι περισσότεροι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να μειώνει τα επιτόκια με στόχο την στήριξη της οικονομίας, αλλά επισημαίνουν παράλληλα ότι η Φέντ θα πρέπει να εξισορροπήσει την ανάγκη προώθησης της οικονομίας με ανησυχίες ότι η δραστική περικοπή των επιτοκίων θα μπορούσε να προκαλέσει πληθωριστικές πιέσεις.

    Στο μεταξύ, στα 115 δολάρια το βαρέλι έφτασε την Τετάρτη η τιμή του πετρελαίου κυρίως λόγω ανησυχιών για την μείωση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ και την αυξημένη ζήτηση μαύρου χρυσού από την Κίνα. Συγκεκριμένα το αργό έφτασε τα 115,07 δολάρια το βαρέλι για να υποχωρήσει λίγο κατά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.

    Το Αμερικανικό Υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε ότι τα αποθέματα αργού πετρελαίου και βενζίνης μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Αναλυτές δηλώνουν ότι το αδύναμο δολάριο καθιστά το πετρέλαιο ιδιαίτερα ελκυστικό σε επενδυτές που χρησιμοποιούν άλλα νομίσματα, όπως το Ευρώ. Μάλιστα τη Τετάρτη το δολάριο σημείωσε και νέο ρεκόρ υποχώρησης έναντι του Ευρώ, φθάνοντας το 1 δολάριο και 59 λεπτά ανά Ευρώ.

    [06] Κρίσιμη τηλεμαχία στην Πενσυλβάνια

    17-04-2008

    Οι προεδρικοί υποψήφιοι του Δημοκρατικού Κόμματος, Μπαράκ Ομπάμα και Χίλαρυ Κλίντον συμμετείχαν τη Τετάρτη το βράδυ σε τηλεμαχία στη Φιλαδέλφεια, ενόψει των κρίσιμης σημασίας προκριματικών εκλογών στην Πενσυλβάνια την άλλη Τρίτη.

    Οι δύο υποψήφιοι έδειξαν ότι συμφωνούν σε θέματα εξωτερικής και οικονομικής πολιτικής και δεσμεύτηκαν ότι θα αποσύρουν τις Αμερικανικές δυνάμεις απ' το Ιράκ και θα επικεντρώσουν την προσοχή τους στο Αφγανιστάν. Επίσης δήλωσαν ότι είναι διατεθειμένοι να συμμετέχουν σε διπλωματικό διάλογο με το Ιράν και δεσμεύτηκαν ότι δεν πρόκειται να αυξήσουν την φορολογία της μεσαίας τάξης. Πάντως τόσο ο κ. Ομπάμα, όσο και η κ. Κλίντον απέφυγαν να απαντήσουν σε ερωτήματα για το αν θα ήταν διατεθειμένοι να συμμετάσχουν σε κοινό ψηφοδέλτιο.

    Νέα σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης δείχνει τον κ. Ομπάμα να προηγείται κατά 10 μονάδες της αντιπάλου του Χίλαρυ Κλίντον στις προτιμήσεις των Δημοκρατκών ψηφοφόρων.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 18 April 2008 - 1:18:18 UTC