Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-05-06

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόοδο σημείωσαν οι συνομιλίες Ισραηλινών-Παλαιστινίων
  • [02] Χιλιάδες οι νεκροί στη Βιρμανία
  • [03] Το Κογκρέσο προτείνει επιβράδυνση της παραγωγής βιοκαυσίμων
  • [04] Αναβάλλεται νέος γύρος συνομιλιών ΗΠΑ-Ιράν για Ιράκ
  • [05] Διεύρυνση του τομέα παροχής υπηρεσιών στις ΗΠΑ
  • [06] Προκριματικές σε Ιντιάνα και Βόρεια Καρολίνα

  • [01] Πρόοδο σημείωσαν οι συνομιλίες Ισραηλινών-Παλαιστινίων

    06-05-2008

    Εχούντ Ολμέρτ και Μαχμούντ Αμπάς.

    Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος, που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος, δήλωσε ότι η κυβέρνηση του έχει σημειώσει 'σημαντική πρόοδο' στις συνομιλίες με τους Παλαιστίνιους για τον σχεδιασμό των συνόρων ενός μελλοντικού Παλαιστινιακού κράτους. Ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμέρτ και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, συζήτησαν το θέμα τη Δευτέρα στην Ιερουσαλήμ. Επίσης αξιωματούχοι και απ' τις δύο πλευρές δηλώνουν ότι διαπραγματευτές έχουν αρχίσει να ανταλλάσσουν χάρτες.

    Ο Ισραηλινός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μάρκ Ρεγκέβ, δήλωσε ότι οι συνομιλίες της Δευτέρας ήταν οι πιο σοβαρές που είχαν οι δύο πλευρές για το θέμα. Μάλιστα ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής, Σαέμπ Ερεκάτ, περιέγραψε τις συνομιλίες Ολμέρτ-Αμπάς 'σοβαρές και σε βάθος'.

    Οι συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της τριήμερης επίσκεψης της Αμερικανίδας Υπουργού Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, στη περιοχή. Η κ. Ράις δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα στείλουν παρατηρητές στη Δυτική Όχθη για να παρακολουθήσουν την απομάκρυνση Ισραηλινών οδοφραγμάτων και να καθορίσουν τις επιπτώσεις των αλλαγών αυτών στις Παλαιστινιακές μετακινήσεις.

    [02] Χιλιάδες οι νεκροί στη Βιρμανία

    06-05-2008

    Η στρατιωτική κυβέρνηση της Βιρμανίας ανακοίνωσε ότι πάνω από 10 χιλιάδες άτομα μπορεί να έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κυκλώνα Ναργκίς ο οποίος έπληξε τη χώρα το Σάββατο. Επίσης χιλιάδες αγνοούνται, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες έχουν μείνει άστεγοι. Η κυβέρνηση κήρυξε το Ραγκούν και πέντε κεντρικές και νότιες επαρχίες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

    Όμως παρά τις εκτενείς καταστροφές η στρατιωτική κυβέρνηση της Βιρμανίας δήλωσε ότι θα διεξαχθεί δημοψήφισμα για συνταγματικές μεταρρυθμίσεις το Σάββατο.

    Λώρα Μπους

    Σε άλλες εξελίξεις, η πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Λώρα Μπούς, ζήτησε απ' την στρατιωτική κυβέρνηση της Βιρμανίας να δεχτεί αμέσως διεθνή βοήθεια για τους πληγέντες απ' τον καταστροφικό κυκλώνα που άφησε πίσω του χιλιάδες νεκρούς. Σε δηλώσεις της απ' το Λευκό Οίκο τη Δευτέρα, η κ. Μπους ανέφερε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να χορηγήσουν απολύτως απαραίτητα εφόδια στη Βιρμανία, αμέσως μόλις η κυβέρνησης της χώρας αποδεχτεί τη βοήθεια.

    Επίσης η πρώτη κυρία των ΗΠΑ επέκρινε την κυβέρνηση της Βιρμανίας για το ότι δεν προειδοποίησε τους πολίτες της χώρας για τον επερχόμενο κυκλώνα και επεσήμανε ότι παρόλο που οι αξιωματούχοι ήξεραν ότι αναμενόταν κυκλώνας, κρατικά μέσα ενημέρωσης απέτυχαν να εκδώσουν έγκαιρες προειδοποιήσεις προς τους πολίτες. Η κ. Μπούς χαρακτήρισε θλιβερό το γεγονός ότι οι περισσότεροι Βιρμανοί έμαθαν για τον κυκλώνα μόνο όταν διεθνείς εκπομπές δικτύων όπως η Φωνή της Αμερικής και το Ράδιο Ελεύθερη Ασία εξέδωσαν προειδοποιήσεις.

    [03] Το Κογκρέσο προτείνει επιβράδυνση της παραγωγής βιοκαυσίμων

    06-05-2008

    Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές, συμπεριλαμβανομένου και του προεδρικού υποψηφίου, Τζoν Μακέιν, ζητούν την επιβράδυνση της εφαρμογής νόμου για την ενίσχυση της παραγωγής βιοκαυσίμων στις ΗΠΑ. Το Κογκρέσο ενέκρινε πέρυσι νομοθεσία για την αύξηση της παραγωγής εθανόλης στα 15 δισεκατομμύρια γαλόνια μέχρι το 2015 και ακόμη περισσότερο μέχρι το 2022.

    Όμως τη Δευτέρα μέλη του Κογκρέσου επεσήμαναν ότι η ζήτηση βιοκαυσίμων συντελεί στην κατακόρυφη αύξηση των τιμών τροφίμων.

    Τζέφρυ Σάκς

    Ο Τζεφρυ Σάκς, σύμβουλος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη πρέπει να περιορίσουν την παραγωγή βιοκαυσίμων λόγω της επιρροής της στις τιμές τροφίμων. Το πρακτορείο Ρωϋτερ φέρει τον κ. Σακς να δηλώνει ότι τα βιοκαύσιμα δεν αποτελούν λύση όταν μειώνεται η πρόσβαση στα τρόφιμα.

    Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας των ΗΕ, Μπαν Κι Μουν, σχημάτισε υψηλού επιπέδου ομάδα εργασίας για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης. Ο κ Μπαν προειδοποίησε ότι η κρίση αυτή μπορεί να 'εξελιχθεί σε πολλαπλές κρίσεις' που θα επηρεάσουν το εμπόριο και την κοινωνική και πολιτική ασφάλεια σ' ολόκληρο τον κόσμο.

    Επεσήμανε επίσης ότι τα ΗΕ θα αναλάβουν ηγετικό ρόλο στην αντιμέτωπη αυτών των προκλήσεων, ειδικά στην ενίσχυση της αγροτικής ανάπτυξης στις πληγείσες περιοχές.

    [04] Αναβάλλεται νέος γύρος συνομιλιών ΗΠΑ-Ιράν για Ιράκ

    06-05-2008

    Αλί Χοσσεϊνί

    Το Ιράν δήλωσε ότι δεν πρόκειται να πραγματοποιήσει και 4ο γύρο συνομιλιών με τις ΗΠΑ για την ασφάλεια στο Ιράκ, όσο οι Αμερικανικές δυνάμεις συνεχίζουν 'ανοιχτούς βομβαρδισμούς', όπως χαρακτηρίστηκαν, στο Ιράκ. Ο εκπρόσωπος του Ιρανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Αλί Χοσσεϊνί, δήλωσε ότι κάτω απ' αυτές τις συνθήκες οποιεσδήποτε νέες συνομιλίες δεν θα είχαν κανένα νόημα.

    Εδώ στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Τομ Κέισι, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες για συνομιλίες με το Ιράν για θέματα ασφάλειας, αλλά επεσήμανε ότι τέτοιες συνομιλίες δεν έχουν νόημα όσο η Τεχεράνη δεν αλλάζει την συμπεριφορά της.

    Στο μεταξύ στο Ιράκ, ο Αμερικανικός στρατός δήλωσε ότι αντάρτες σκότωσαν 10 Ιρακινούς στρατιώτες σε επίθεση εναντίον φυλακίου στην επαρχία Ντιγιάλα.

    [05] Διεύρυνση του τομέα παροχής υπηρεσιών στις ΗΠΑ

    06-05-2008

    Διευρύνθηκε λίγο ο τομέας παροχής υπηρεσιών της αμερικανικής οικονομίας τον Απρίλιο μετά από περίοδο συρρίκνωσης τριών μηνών. Ο τομέας υπηρεσιών συνιστά το μεγαλύτερο μέρος της αμερικανικής οικονομίας και σ' αυτό περιλαμβάνονται επιχειρήσεις όπως τράπεζες και εστιατόρια. Ο δείκτης σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση ανήλθε στο 52. Ένδειξη άνω 50 σηματοδοτεί αναπτυξιακή πορεία.

    Επίσης νέα σφυγμομέτρηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας αναφέρει ότι ο δανεισμός δυσκολεύει στις ΗΠΑ, καθώς οι τράπεζες θέτουν αυστηρότερους όρους για τη χορήγηση δανείων και αυξάνουν το κόστος δανειοδότησης για επιχειρήσεις και ιδιώτες.

    [06] Προκριματικές σε Ιντιάνα και Βόρεια Καρολίνα

    06-05-2008

    Προκριματικές εκλογές πραγματοποιούνται σήμερα στις πολιτείες της Βόρειας Καρολίνας και την Ιντιάνα, καθώς οι προεδρικοί υποψήφιοι του Δημοκρατικού Κόμματος, Μπάρακ Ομπάμα και Χίλαρυ Κλίντον, συνεχίζουν τον αγώνα τους για το χρίσμα. Τη Δευτέρα και οι δύο προεδρικοί υποψήφιοι πραγματοποίησαν προεκλογικές εμφανίσεις και στις δύο πολιτείες, ανταλλάσσοντας βολές για θέματα οικονομικής πολιτικής και για το ποιος είναι ικανότερος για το ανώτατο αξίωμα της χώρας.

    Η κ. Κλίντον ελπίζει να συνεχίσει την ώθηση που έδωσε στην προεκλογική της εκστρατεία η νίκη της στη Πενσυλβάνια, ενώ ο κ. Ομπάμα στοχεύει σε νέες νίκες που θα αντιστρέψουν το αρνητικό κλίμα που προκάλεσαν τελευταία τα σχόλια του πρώην πάστορα Τζερεμάϊα Ράιτ.

    Οι τελευταίες σφυγμομετρήσεις δείχνουν την κ. Κλίντον να προηγείται ελαφρά στην Ιντιάνα και τον κ. Ομπάμα να προηγείται στην Βόρεια Καρολίνα. Πάντως ο κ. Ομπάμα συνεχίζει να προηγείται σε συνολικό αριθμό εκλεκτορικών ψήφων.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 7 May 2008 - 1:18:26 UTC