Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-05-19

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ
  • [02] Τριήμερο πένθος στην Κίνα
  • [03] Εντείνονται οι πιέσεις της διεθνούς κοινότητας στη Βιρμανία
  • [04] Κεντάκι και Όρεγκον ψηφίζουν την Τρίτη
  • [05] Ομιλία Μπους για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή
  • [06] Νέο μήνυμα του Οσάμα Μπιν Λάντεν

  • [01] Συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Aθήνα

    19-05-2008

    Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεργαστούν και πάλι, αυτή τη φορά στο τομέα της ενέργειας για την ενίσχυση και την εξοικονόμησή της.

    Συγκεκριμένα η Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας Ελληνική Βοήθεια του Υπουργείου Εξωτερικών και ο Οργανισμός Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ, USΑID, θα υπογράψουν μνημόνιο αναπτυξιακής συνεργασίας με στόχο την επιτάχυνση των επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Εξοικονόμηση Ενέργειας σε χώρες μέλη της Ενεργειακής Κοινότητας. Μέλη της κοινότητας είναι η Αλβανία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Κροατία, το Μαυροβούνιο, η Μολδαβία, η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, η Σερβία, η Γεωργία και η Ουκρανία.

    Εκπρόσωποι των χωρών αυτών συναντώνται σήμερα και αύριο στην Αθήνα όπου θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα του οποίου ο προϋπολογισμός θα ανέρχεται σε 8 εκατομμύρια ευρώ και θα υλοποιηθεί από αμερικανικής πλευράς από το International Resources Group και από ελληνικής πλευράς από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με καταμερισμό κόστους 50% και 50% αντίστοιχα.

    Το πρόγραμμα και οι δράσεις που προβλέπονται είναι: αξιολόγηση δυναμικού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και προτάσεις βιώσιμων έργων, εξοικονόμηση Ενέργειας σε δημόσια κτήρια και κατοικίες, ενσωμάτωση των σχεδίων ενίσχυσης και εξοικονόμησης ενέργειας στο μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό καθώς και τεχνική υποστήριξη και τεχνογνωσίας σε όλα τα σχετικά θέματα.

    Με την ολοκλήρωση των μελετών υπολογίζεται ότι θα έχουν εξευρεθεί επενδυτικές ευκαιρίες για τις χώρες αυτές για αιολικά πάρκα, μικρά υδροηλεκτρικά έργα και έργα βιομάζας ισχύος περίπου 5000 ΜW που θα αντιστοιχούν σε επενδύσεις της τάξης των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

    Ακόμα θα υπάρξουν πολλές επιχειρηματικές ευκαιρίες ειδικά στο τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας από τα μονωτικά υλικά τα ηλιακά θερμικά συστήματα και τους ηλιακούς συλλέκτες.

    [02] Τριήμερο πένθος στην Κίνα

    19-05-2008

    Εργαζόμενος σε σωστικό συνεγείο ανασύρει θύμα από συντρίμια.

    Περίοδο τριήμερου εθνικού πένθους άρχισε στην Κίνα για τα θύματα του καταστροφικού σεισμού που μέχρι τώρα ανέρχονται στις 32 χιλιάδες. Τριών λεπτών σιγή θα τηρηθεί την ώρα ακριβώς που πραγματοποιήθηκε ο σεισμός πριν μια εβδομάδα, ενώ η Κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αναστέλλεται η λαμπαδηδρομία της Ολυμπιακής Φλόγας κατά την περίοδο του πένθους, ενώ όλες οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες. Επίσης έχει δοθεί εντολή σε όλες τις ιστοσελίδες να μην αναρτούν ψυχαγωγικό περιεχόμενο κατά τη διάρκεια του εθνικού πένθους.

    Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ζινχουά μεταδίδει ότι ο αριθμός των νεκρών από το σεισμό στην επαρχία Σιτσουάν και τις μετασεισμικές δονήσεις ανέρχεται στις 32.500 ενώ 220.000 είναι οι τραυματίες. Οι αρχές υπολογίζουν ότι οι νεκροί θα ξεπεράσουν τελικά τις 50.000 χιλιάδες.

    Σε άλλες εξελίξεις 2 μεταγωγικά αεροπλάνα των ΗΠΑ που μετέφεραν σκηνές, τρόφιμα και άλλα εφόδια προσγειώθηκαν τη Κυριακή στην Κίνα.

    [03] Εντείνονται οι πιέσεις της διεθνούς κοινότητας στη Βιρμανία

    19-05-2008

    Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, θα επισκεφτεί αυτή την Τετάρτη την Βιρμανία της οποίας η κυβέρνηση δέχεται αυξανόμενες πιέσεις της διεθνούς κοινότητας να δεχτεί περισσότερη βοήθεια για τα θύματα του καταστροφικού κυκλώνα Ναργκίς.

    Αξιωματούχοι των Η.Ε. δήλωσαν ότι ο στρατιωτικός ηγέτης της Βιρμανίας, Θαν Σουέ, αρνήθηκε να δεχτεί να μιλήσει τηλεφωνικά με τον γενικό γραμματέα των ΗΕ ενώ έχει αγνοήσει και δύο επιστολές του κ. Μπαν που εστάλησαν μετά το πλήγμα του κυκλώνα. Πάντως ο ανώτατος αξιωματούχος του ΟΗΕ για θέματα ανθρωπιστικών αποστολών, Τζον Χόλμς, βρίσκεται από την Κυριακή στο Ραγκούν για να προσπαθήσει να πείσει την κυβέρνηση να επιτρέψει την είσοδο περισσότερης βοήθειας.

    Η κρατική τηλεόραση της Βιρμανίας μετέδωσε ότι ο στρατηγός Θαν Σουέ επισκέφτηκε για πρώτη φορά την Κυριακή τις πληγείσες περιοχές. Ο επίσημος αριθμός των νεκρών στη Βιρμανία ανέρχεται σχεδόν στις 78.000 ενώ σχεδόν 56.000 άτομα αγνοούνται.

    Οι ΗΠΑ και η Γαλλία έχουν στείλει πλοία στην περιοχή με εφόδια αλλά η κυβέρνηση της Βιρμανίας αρνήθηκε να τους δώσει άδεια να μετακινηθούν στο δέλτα του ποταμού Ιραγουάντι.

    Οι υπουργοί Εξωτερικών χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας πρόκειται να συναντηθούν αργότερα σήμερα στη Σιγκαπούρη με στόχο την βελτίωση της μεταξύ τους συνεργασίας για την αρωγή των θυμάτων του κυκλώνα.

    [04] Κεντάκι και Όρεγκον ψηφίζουν την Τρίτη

    19-05-2008

    Μπαράκ Ομπάμα

    Οι προεδρικοί υποψήφιοι του Δημοκρατικού κόμματος, Χίλαρι Κλίντον και Μπαράκ Ομπάμα συνεχίζουν τις προεκλογικές τους εμφανίσεις ενόψει των προκριματικών εκλογών της Τρίτης στο Κεντάκι και το Όρεγκον.

    Η Κλίντον βρισκόταν στο Κεντάκυ όπου προηγείται στις δημοσκοπήσεις και όπου έλαβε την υποστήριξη τεσσάρων πρώην κυβερνητών της πολιτείας. Σε προεκλογική της συγκέντρωση η Χίλαρυ Κλίντον δεσμεύτηκε ότι αν εκλεγεί πρόεδρος θα βελτιώσει την αμερικανική οικονομία.

    Χίλαρυ Κλίντον

    Ο γερουσιαστής Ομπάμα βρισκόταν στο Όρεγκον όπου πιστεύεται ότι θα επικρατήσει της αντιπάλου του. Κατά τη διάρκεια προεκλογικής του ομιλίας στο Πόρτλαντ, άσκησε κριτική στο Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο Τζων Μακέην, λέγοντας ότι είναι υποψήφιος για την τρίτη θητεία του Προέδρου Μπους. Ο κ. Ομπάμα επίσης επέκρινε την οικονομική και ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης Μπους καθώς και την πολιτική της για το θέμα του Ιράκ.

    [05] Ομιλία Μπους για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή

    19-05-2008

    Ο Πρόεδρος Μπους με τον παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

    Ο Πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι το Ισραήλ πρέπει να κάνει δύσκολες θυσίες και ότι οι Παλαιστίνιοι πρέπει να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας φέτος. Ο κ. Μπους έκανε τις δηλώσεις αυτές την Κυριακή στο Σαρμ ελ Σείχ της Αιγύπτου στα πλαίσια φόρουμ με ηγετικά στελέχη από τον πολιτικό και επιχειρηματικό χώρο.

    Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Μπους επανέλαβε την προσήλωση του στη δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους μέχρι τον Ιανουάριο που λήγει η προεδρική του θητεία. Επίσης ζήτησε από το Ισραήλ να χαλαρώσει τους περιορισμούς στους Παλαιστίνιους, ενώ από τους Παλαιστίνιους ζήτησε να συνεχίσουν την δημιουργία θεσμών για μία ελεύθερη και ειρηνική κοινωνία.

    Από την πλευρά του, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, δήλωσε την Κυριακή ότι οι έπαινοι του Αμερικανού προέδρου για το Ισραήλ κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Κνεσέτ την Πέμπτη, εξόργισαν τον Παλαιστινιακό λαό. Ο πρόεδρος Μπους μίλησε στην Ισραηλινή εθνοσυνέλευση στα πλαίσια του εορτασμού της 60ης επετείου ίδρυσης του Ισραήλ.

    Ο αμερικανός Πρόεδρος στην ομιλία του επέκρινε τις αραβικές χώρες για την καταπίεση αντιφρονούντων. Συγκεκριμένα είπε ότι 'πολύ συχνά σε χώρες της περιοχής στο πολιτικό χώρο κυριαρχεί ένας ηγέτης στην εξουσία και η αντιπολίτευση βρίσκεται στη φυλακή'.

    Στα πλαίσια της ομιλίας του ο αμερικανός Πρόεδρος ζήτησε επίσης από τις Αραβικές χώρες να απελευθερώσουν όσους έχουν φυλακιστεί για θέματα συνείδησης και να διευρύνουν τον πολιτικό διάλογο. Ο Πρόεδρος Μπους επαίνεσε επίσης χώρες όπως η Τουρκία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, η Αλγερία, το Μαρόκο και η Ιορδανία.

    [06] Νέο μήνυμα του Οσάμα Μπιν Λάντεν

    19-05-2008

    Φωτογραφία αρχείου.

    Νέο ηχογραφημένο μήνυμα του ηγέτη της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν, ζητά από τους Μουσουλμάνους να βοηθήσουν για τον τερματισμό του αποκλεισμού των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.

    Το μήνυμα μεταδόθηκε από ιστοσελίδα Μουσουλμάνων εξτρεμιστών την Κυριακή και η αυθεντικότητά του δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί. Ο Μπιν Λάντεν παρακινεί μουσουλμάνους εξτρεμιστές στην Αίγυπτο να δώσουν τέλος στον αποκλεισμό της Γάζας λέγοντας ότι είναι οι μόνοι που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με τη Γάζα.

    Το Ισραήλ και η Αίγυπτος έκλεισαν τα σύνορα τους με τη Γάζα όταν εξτρεμιστές της Χαμάς ανέλαβαν τον έλεγχο της περιοχής. Στο μήνυμα του ο ηγέτης της Αλ Κάιντα χαρακτήρισε 'καταπιεστικό' τον αποκλεισμό και τόνισε ότι ευθύνεται για πολλούς θανάτους. Κατηγόρησε επίσης ηγέτες αραβικών κρατών ότι εγκατέλειψαν τους Παλαιστίνιους και τον αγώνα κατά του Ισραήλ.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 20 May 2008 - 1:18:57 UTC