Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-05-22

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνομιλίες Ισραήλ-Συρίας με Τουρκική διαμεσολάβηση
  • [02] Συμφωνία κυβέρνησης-αντιπολίτευσης στο Λίβανο
  • [03] Μπαράκ Ομπάμα και Χίλαρυ Κλίντον στη Φλόριντα
  • [04] Υπόλογα στο Κογκρέσο διευθυντικά στελέχη εταιρειών πετρελαίου
  • [05] Εγκρίθηκε απ' το Ευρωκοινοβούλιο η έκθεση προόδου της Τουρκίας
  • [06] 'Οι σχέσεις Ελλάδας- ΗΠΑ, που ήταν πάντα πολύ καλές, βελτιώνονται'
  • [07] 10 δις για ανοικοδόμηση δίνει η Κίνα
  • [08] Στη Βιρμανία ο γενικός γραμματέας των Η. Ε.

  • [01] Συνομιλίες Ισραήλ-Συρίας με Τουρκική διαμεσολάβηση

    22-05-2008

    Οι πρωθυπουργοί Συρίας και Τουρκίας, Νατζί Οτάρι και Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν

    Το Ισραήλ και η Συρία επιβεβαίωσαν την πραγματοποίηση έμμεσων ειρηνευτικών συνομιλιών, 8 χρόνια μετά την διακοπή των μεταξύ τους επαφών για το θέμα των Υψωμάτων του Γκολάν. Με σχεδόν ταυτόχρονες ανακοινώσεις οι δύο κυβερνήσεις δήλωσαν τη Τετάρτη ότι η Τουρκία έχει αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή με στόχο την επίτευξη περιεκτικής ειρηνευτικής συμφωνίας.

    O υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Ουλίντ Μουαλέμ, είπε ότι το Ισραήλ προτίθεται να επιστρέψει τα Υψώματα του Γκολάν τα οποία προσάρτησε μετά από τον Πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967 με τη Συρία.

    Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ δήλωσε ότι η κυβέρνησης του είναι διατεθειμένη να προβεί σε σημαντικές παραχωρήσεις για την επίτευξη ειρήνης με τη Συρία. Δεν διευκρίνισε όμως το είδος των παραχωρήσεων.

    Σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης στο Ισραήλ δείχνει ότι το 70% των ερωτηθέντων αντιτίθεται στην επιστροφή των Υψωμάτων του Γκολάν στην Συρία.

    Πάντως και οι δύο πλευρές ευχαρίστησαν την Άγκυρα, αλλά αρνήθηκαν να αναφερθούν σε λεπτομέρειες των συνομιλιών που πραγματοποιούνται στη Κωνσταντινούπολη. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε ότι οι δύο πλευρές έχουν θέσει ως στόχο την πραγματοποίηση συνομιλιών καλή τη πίστη και χωρίς παρωπίδες.

    Η Ουάσιγκτον συνεχάρη την Άγκυρα για την διαμεσολάβηση της. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ντέινα Περίνο, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν γνωρίζουν που θα καταλήξουν οι συνομιλίες, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι θα καταλήξουν στον τερματισμό της υποστήριξης της τρομοκρατίας από μέρους της Συρίας.

    [02] Συμφωνία κυβέρνησης-αντιπολίτευσης στο Λίβανο

    22-05-2008

    Δημοτικοί υπάλληλοι διαλύουν τις σκηνές των διαδηλωτών της αντιπολίτευσης στη Βηρυτό

    Συμφωνία επετεύχθη στο Λίβανο μεταξύ της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης για να δοθεί τέλος στην πολιτική κρίση στην οποία έχει περιπέσει η χώρα.

    Ακτιβιστές της αντιπολίτευσης και δημοτικοί υπάλληλοι απομάκρυναν σκηνές από κεντρικό σημείο της Βηρυτού τη Τετάρτη, όπου σημειώνονταν διαδηλώσεις, λίγες ώρες αφού υπογράφτηκε η συμφωνία στο Κατάρ. Οι διαδηλώσεις είχαν παραλύσει το εμπορικό κέντρο της Βηρυτού επί 18 μήνες.

    Με βάση τη συμφωνία η εξτρεμιστική οργάνωση Χεζμπολά και οι υποστηρικτές της λαμβάνουν 11 έδρες στο αποτελούμενο από 30 θέσεις υπουργικό συμβούλιο και την δυνατότητα να ασκήσουν βέτο σε κυβερνητικές αποφάσεις. Η συμφωνία δεν απαιτεί τον αφοπλισμό της Χεζμπολλά.

    Η αντιπολίτευση του Λίβανου και η φιλοδυτική κυβέρνηση υπέγραψαν τη συμφωνία στην πρωτεύουσα του Καταρ, Ντόχα, μετά από πενθήμερες συνομιλίες.

    Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, εξέφρασε ικανοποίηση για τη συμφωνία και την χαρακτήρισε ένα 'θετικό βήμα' για την επίλυση της πολιτικής κρίσης στο Λίβανο.

    Η συμφωνία απαιτεί τη διενέργεια εκλογών για νέο Πρόεδρο, το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας και την κατάρτιση νέας εκλογικής νομοθεσίας.

    [03] Μπαράκ Ομπάμα και Χίλαρυ Κλίντον στη Φλόριντα

    22-05-2008

    Ο Προεδρικός υποψήφιος, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος. Ο κ. Ομπάμα χρειάζεται ακόμα 100 εκλεκτορικές ψήφους για να συμπληρώσει τον απαιτούμενο αριθμό για την εξασφάλιση του χρίσματος.

    Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Φλόριντα μετά τη νίκη του στο Όρεγκον, προσπάθησε να υποβαθμίσει τις ανησυχίες ότι ο παρατεταμένος προεκλογικός αγώνας με την αντίπαλό του Χίλαρυ Κλιντον θα διχάσει το κόμμα και επεσήμανε ότι οι Δημοκρατικοί θα ενωθούν για να υπερισχύσουν του Ρεπουμπλικανού υποψήφιου, Τζων Μακέην, στις προεδρικές εκλογές.

    Στη Φλόριντα βρισκόταν και η κ. Κλίντον η οποία επανέλαβε ότι το κόμμα δεν μπορεί να παραμείνει ενωμένο αν δεν καταμετρηθούν και οι εκλέκτορες της εν λόγω πολιτείας. Η γερουσιαστής από τη Νέα Υόρκη κέρδισε με μεγάλη διαφορά το Κεντάκυ αλλά υστερεί του αντιπάλου της στον απαιτούμενο αριθμό εκλεκτορικών ψήφων.

    Οι εκλέκτορες της Φλόριντα και του Μίσιγκαν δεν θα συμπεριληφθούν στην εκλογική διαδικασία λόγω παραβίασης κανονισμών του Δημοκρατικού κόμματος στην διενέργεια των προκριματικών εκλογών. Το θέμα των εκλεκτόρων από τις δυο αυτές πολιτείες θα συζητηθεί στο τέλος του μήνα από αξιωματούχους του κόμματος.

    [04] Υπόλογα στο Κογκρέσο διευθυντικά στελέχη εταιρειών πετρελαίου

    22-05-2008

    Οι πρόεδροι της BP και της Shell

    Νέο ρεκόρ κατέγραψε τη Τετάρτη η τιμή του πετρελαίου στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης φθάνοντας τα 133,82 δολάρια το βαρέλι. Την ίδια στιγμή η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας έθετε ερωτήματα σε ανώτατα διευθυντικά στελέχη μεγάλων εταιρειών πετρελαίου για το κόστος της ενέργειας. Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Πάτρικ Λέιχυ, επεσήμανε ότι οι Αμερικανικές εταιρείες πετρελαίου έχουν καρπωθεί κέρδη 36 δισεκατομμυρίων δολαρίων το πρώτο τρίμηνο του 2008, λόγω της κούρσας των τιμών πετρελαίου και σημείωσε ότι οι εταιρείες καταγράφουν 'απερίγραπτα' κέρδη 'σε βάρος' των Αμερικανικών οικογενειών που δουλεύουν σκληρά.

    Από τη πλευρά τους οι πρόεδροι των πετρελαιοβιομηχανιών επέρριψαν την ευθύνη για τις αυξανόμενες τιμές στην μεγάλη παγκόσμια ζήτηση μαύρου χρυσού και ζήτησαν απ' την Αμερικανική κυβέρνηση να άρει περιορισμούς στο που μπορούν να πραγματοποιήσουν εξορύξεις για πετρέλαιο στις ΗΠΑ.

    [05] Εγκρίθηκε απ' το Ευρωκοινοβούλιο η έκθεση προόδου της Τουρκίας

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Στρασβούργο

    22-05-2008

    Με ψήφους 467 υπέρ, 62 κατά και 61 αποχές η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε στο Στρασβούργο την έκθεση για την πρόοδο που επιτέλεσε η Τουρκία το 2007 σε σχέση με τις υποχρεώσεις της σαν υποψήφια προς ένταξη χώρα.

    Η Ευρωβουλή επεσήμανε για μια ακόμη φορά οτι οι μεταρρυθμίσεις γίνονται σε αργούς ρυθμούς, ενώ ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος για την διέύρυνση, Ολυ Ρέν, δήλωσε ότι δεν 'πρέπει να χαθεί άλλος ένας χρόνος στην προσπάθεια της Τουρκίας να εκπληρώσει τa κριτηρια για την ένταξή της στην ΕΕ', σημειώνοντας ότι η τροποποίηση του άρθρου 301 του ποινικού κώδικα που περιορίζει την ελευθερία της έκφρασης, δεν είναι παρά ενα πρώτο βήμα και ζητείται σθεναρά απο την Eυρωπαική κοινότητα η κατάργησή του.

    Το Κυπριακό και οι Eλληνοτουρκικές σχέσεις είχαν, όπως συνήθως, μια μεγάλη μερίδα στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου. Πρέπει να υπενθυμισθεί όμως οτι δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα αλλα θα ληφθεί υπ όψιν απο την Κομισσιόν στην νέα έκθεση προόδου που θα βγει τον Οκτώβριο.

    Ζητείται έτσι απο το Ευρωκοινοβούλιο εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με την Κύπρο με χαρακτηριστική την τοποθέτηση του Ολυ Ρέν οτι 'είναι ώρα πλέον για την άρση του αδιεξόδου στο Κυπριακό'.

    Γίνεται επίσης έκκληση για την άμεση επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, καλούνται οι Τουρκικές Αρχές να βελτιώσουν τον διάλογο με την Ελλάδα για την υφαλοκριπίδα και όλες τις άλλες διαφορές τους στα πλαίσια της υποχρέωσης της χώρας για 'σχέσεις καλή γειτονίας', ενώ εκτιμάται θετικά η διαμόρφωση του πολιτικού κλίματος ανάμεσα στις δύο χώρες μετά την επίσκεψη στην Αγκυρα του Πρωθυπουργού Κωστα Καραμανλή.

    Ανησυχία εκφράζεται στο ψήφισμα και για τις συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν απο μία απόφαση του Τουρκικού Συνταγματικού Δικαστηρίου που θα θέσει εκτός νόμου το κόμμα του κ. Ερντογάν.

    Τέλος από την Σλοβενικη Προεδρία έγινε γνωστό οτι ενδέχεται να ανοίξουν τον Ιούνιο δύο νέα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, αυτά για τα πνευματικά δικαιώματα και τα δικαιώματα των επιχειρήσεων.

    Ειναι γνωστό οτι μέχρι σήμερα έχουν ανοίξει μόνο 6 απο τα 35 κεφάλαια και άλλα οκτώ έχουν παγώσει απο τον Δεκέμβριο του 2006, επειδή η Τουρκία συνεχίζει να αρνείται να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στα πλοία και τα αεροπλάνα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    [06] 'Οι σχέσεις Ελλάδας- ΗΠΑ, που ήταν πάντα πολύ καλές, βελτιώνονται'

    22-05-2008

    Ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Ελλάδας, Γιώργος Αλογοσκούφης, που πραγματοποιεί επίσκεψη εδώ στην Ουάσιγκτον, συναντήθηκε την Τετάρτη το πρωί με τον Αμερικανό ομόλογο του, Χένρυ Πώλσον. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν τις διεθνείς οικονομικές προοπτικές μετά την χρηματοπιστωτική κρίση, τις καλπάζουσες τιμές πετρελαίου και την αύξηση των πρώτων υλών και των τροφίμων.

    'Όλες οι χώρεςβοι ΗΠΑ και η Ευρώπηβλαμβάνουν τα μέτρα που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα αποτελέσματα αυτών των εξελίξεων', ανέφερε ο κ. Αλογοσκούφης μετά το πέρας της συνάντησης στο Αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών. Επεσήμανε επίσης ότι τόνισε στον Αμερικανό ομόλογο του το ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης 'ως φορέας υποδοχής επενδύσεων και ως καταλύτης για τις εξελίξεις'.

    'Η Ελλάδα παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της ευρύτερης περιοχής, δεδομένης και της βελτίωσης των οικονομικών μας σχέσεων με την Τουρκία', σημείωσε ο κ. Αλογοσκούφης και πρόσθεσε ότι 'αυτές οι εξελίξεις δίνουν έναν ευρύτερο ρόλο στη χώρα μας, την κάνουν πολύ πιο ελκυστική για διεθνείς επενδυτές και έχουν πολύ μεγάλη σημασία για τη σχέση μας με άλλες μεγάλες οικονομίες, όπως είναι οι ΗΠΑ. Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας- ΗΠΑ, που ήταν πάντα πολύ καλές, βελτιώνονται', κατέληξε ο Έλληνας Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών.

    [07] 10 δις για ανοικοδόμηση δίνει η Κίνα

    22-05-2008

    10 δισεκατομμύρια δολάρια ανακοίνωσε η Κίνα ότι πρόκειται να δώσει για την ανοικοδόμηση των περιοχών της επαρχίας Σιτσουάν που επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό ισχύος 7, 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ο πρωθυπουργός της Κίνας Ουέν Ζιντάο ανακοίνωσε περικοπή της τάξης του 5% του κυβερνητικού προϋπολογισμού για να ανταποκριθεί στα έξοδα ανοικοδόμησης.

    Ο απολογισμός των νεκρών από τον σεισμό που σημειώθηκε στις 12 Μαΐου έφτασε ήδη τις 41 χιλιάδες, ενώ μόνο μία γυναίκα ανασύρθηκε ζωντανή μετά από 9 μέρες παγιδευμένη σε ένα τούνελ συγκροτήματος ηλεκτροδότηση της πόλης Χονγκμπάι. Την δουλειά των σωστικών συνεργείων δυσχεραίνουν επίσης οι βροχές και οι αλλεπάλληλες μετασεισμικές δονήσεις.

    [08] Στη Βιρμανία ο γενικός γραμματέας των Η. Ε.

    22-05-2008

    Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, φθάνει σε λίγες ώρες στην Βιρμανία με στόχο την επιτάχυνση της διαδικασίας διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας σε εκατομμύρια θύματα του κυκλώνα που έπληξε τη περιοχή. Ο κ. Μπάν επεσήμανε ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη στη Βιρμανία γιατί η βοήθεια φθάνει μόνο στο 25% των δυόμισι εκατομμυρίων πληγέντων.

    Σε δηλώσεις του απ' την Μπανγκόκ πριν αναχωρήσει για το Ραγκούν, ο κ. Μπαν επεσήμανε ότι κύριοι στόχοι της επιδιωκόμενης συνάντησης με της στρατιωτική ηγεσία της Βιρμανίας είναι να επιτραπεί ελεύθερη πρόσβαση σε ξένους ανθρωπιστικούς οργανισμούς και τους υπαλλήλους τους στην περιοχή του δέλτα του ποταμού Ιραγουάντι.

    Πάντως συνεχίζεται η περίοδος πένθους στη Βιρμανία για τους 130 χιλιάδες ανθρώπους που είτε έχασαν τη ζωή τους, είτε εξαφανίστηκαν απ' τον κυκλώνα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 23 May 2008 - 1:18:52 UTC