Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-06-05

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Ομπάμα κερδίζει το χρίσμα
  • [02] Εγκαταλείπει τον αγώνα η Κλίντον
  • [03] Η έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμεντ για την παράνομη διακίνηση ανθρώπων
  • [04] Προσπάθεια για συμφωνία στην διεθνή διάσκεψη του FAO στη Ρώμη
  • [05] Συνομιλίες Μπούς-Ολμέρτ
  • [06] 18 νεκροί απ' τις τελευταίες βιαιότητες στο Ιράκ
  • [07] Ο Γιάννης Σαρμπάνης υπέρ του Μπαράκ Ομπάμα

  • [01] Ο Ομπάμα κερδίζει το χρίσμα

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    05-06-2008

    Δείτε το ρεπορτάζ "Ο Ομπάμα κερδίζει το χρίσμα" - Download ((Real Audio))

    Δείτε το ρεπορτάζ "Ο Ομπάμα κερδίζει το χρίσμα"

    - Watch ((Real Audio))

    Υπέρ του Μπαράκ Ομπάμα έληξε στις Ηνωμένες Πολιτείες η μακρόχρονη αναμέτρηση με την Χίλαρι Κλίντον για το ποιος θα είναι ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος για την Προεδρία της χώρας. Το πορτραίτο του Γερουσιαστή Ομπάμα σκιαγραφείται στο τηλεοπτικό μας Ρεπορτάζ από Ουάσιγκτον της εβδομάδας αυτής.

    ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ: Ο ΟΜΠΑΜΑ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΤΟ ΧΡΙΣΜΑ - ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ

    Κείμενο Ρεπορτάζ:

    O Μπαράκ Ομπάμα σε σχολείο της Ινδονησίας

    Γ. Μπίστης: Ο Γερουσιαστής Μπαράκ Ομπάμα περνά στην ιστορία ως ο πρώτος Αφροαμερικανός που θα ηγηθεί ψηφοδελτίου μεγάλου πολιτικού κόμματος σε εθνικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Ομπάμα εξασφάλισε επίσημα τον αριθμό των εκλεκτόρων που απαιτούντο για να χριστεί Προεδρικός Υποψήφιος των Δημοκρατικών στις εκλογές του ερχομένου Νοεμβρίου. Η ιστορική στιγμή έφτασε στο τέλος μιας σκληρής αναμέτρησης με την αντίπαλό του, Γερουσιαστή Χίλαρι Κλίντον.

    Μάϊα Σοετόρο Ίνγκ

    Ο Μπαράκ Ομπάμα γεννήθηκε στην Χαβάη το 1961. Ο πατέρας του ήταν Κενυάτης και η μητέρα του Αμερικανίδα από το Κάνσας. Μεγάλωσε στην Ινδονησία κι αργότερα φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και στην Νομική Σχολή του Χάρβαρντ. Η αδελφή του, , πιστεύει πως λόγω των εμπειριών που έχει ζήσει ο Ομπάμα, η υποψηφιότητά του παρέχει μια εξαιρετική ευκαιρία για την Αμερική.

    Σ. Ίνγκ: Είναι δίκαιος, έχει μεγάλο σεβασμό για το Σύνταγμα και σέβεται επίσης κάθε κουλτούρα όχι μόνον μέσα στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και στον κόσμο ολόκληρο.

    Γ. Μπίστης: Ο Ομπάμα μπήκε στην πολιτική σαν κοινοτικός λειτουργός φτωχογειτονιών του Σικάγου από όπου εξελίχτηκε σε Πολιτειακό Γερουσιαστή του Ιλλινόϊ. Αναδείχτηκε στην Αμερικανική Γερουσία το 2004 και την ίδια χρονιά ήταν ο κύριος ομιλητής στο Συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος.

    Μ. Ομπάμα: Στέκομαι εδώ μπροστά σας με πλήρη επίγνωση ότι είμαι ένα τμήμα της ευρύτερης Αμερικανικής ιστορίας, ότι οφείλω χρέος σε όλους τους προκατόχους μου και ότι η προσωπική μου ιστορία δεν θα ήταν εφικτή σε καμιά άλλη χώρα της γης.

    Γ. Μπίστης: Η ομιλία εκείνη βοήθησε τον Ομπάμα να προβληθεί σε εθνικό επίπεδο. Ο Φρανκ Μάνκεβιτς, εκπρόσωπος τύπου και σύμβουλος του αξέχαστου Γερουσιαστή Ρόμπερτ Κέννεντυ, λέει πως ο Ομπάμα έχει μυαλό και φαντασία για να γίνει αποτελεσματικός ηγέτης.

    Φ. Μάνκεβιτς

    Φ. Μάνκεβιτς: Είναι έκδηλο πως ο Ομπάμα έχει ισχυρά κίνητρα. Οι αναγνώστες των βιβλίων του σαφώς κατανοούν ότι πρόκειται για άνθρωπο με βαθιά αισθήματα και σοβαρές σκέψεις. Δεν βλέπει τα σλόγκανς σαν μέσο για εντυπωσιασμό. Φαντάζομαι ότι θα τα πάει καλά.

    Γ. Μπίστης: Ο Ομπάμα ανταποκρίνεται στις ελπίδες και τις προσδοκίες των υποστηρικτών του που συνεχώς αυξάνονται μετά από την πρώτη φετινή σημαντική νίκη του, εκείνη την οποία πέτυχε στις ενδοκομματικές προκριματικές εκλογές της Αιόβα, τον Γενάρη.

    Ο Ομπάμα κερδίζει το χρίσμα

    Μ. Ομπάμα: Είχανε πει πως αυτή η μέρα δεν θα έρθει ποτέ. Είχανε πει πως οι στόχοι που θέσαμε ήταν πολύ υψηλοί. Είχανε πει πως η χώρα μας είναι πολύ διχασμένη, πολύ αποκαρδιωμένη και δεν θα μπορέσει ποτέ να ενωθεί για ένα κοινό σκοπό. Αλλά αυτή την βραδιά του Γενάρη, σε αυτήν την καθοριστική στιγμή της ιστορίας, εσείς εδώ πετύχατε ό,τι οι κυνικοί έλεγαν πως είναι αδύνατον να γίνει.

    Άντριου Αθενς, Μπαράκ Ομπάμα, Γιώργος Μπίστης

    Γ. Μπίστης: Ο Ομπάμα δέχτηκε επικρίσεις για την πρόθεσή του να συναντηθεί δίχως όρους με τον Ιρανό ηγέτη Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. Αντιμετώπισε επίσης ερωτήματα για την εκκλησία στην οποία ανήκε στο Σικάγο, όταν αποκαλύφθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης εμπρηστικές δηλώσεις του πάστορά της, Τζερεμάϊα Ράητ, γύρω το φυλετικό ζήτημα στην Αμερική. Ο Ομπάμα αποκήρυξε τις επίμαχες δηλώσεις του Ράητ και πρόσφατα διέκοψε τις σχέσεις του με την εκκλησία αυτή. Κατά τον Μάνκεβιτς ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση για τον Ομπάμα αποτελούν τα αιτήματα της εργατικής τάξης.

    Φ. Μάνκεβιτς: Ο Ομπάμα πρέπει να ανησυχεί για την ιατρική περίθαλψη, για τις ψηλές τιμές της βενζίνης, για την αδυναμία πολιτών να αποπληρώσουν στεγαστικά δάνεια και για κάθε άλλο θέμα που απασχολεί τους Αμερικανούς, περιλαμβανομένου βέβαια του πολέμου στο Ιράκ.

    Γιάννης Σαρμπάνης

    Γ. Μπίστης: Τις ημέρες αυτές είχαμε και μια άλλη, επίσης ευνοϊκή για τον Ομπάμα, εξέλιξη. Νέα σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης δείχνει πως εάν οι προεδρικές εκλογές στην Αμερική γίνονταν σήμερα ο Ομπάμα θα επιβάλλονταν στον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό του Τζων Μακέην με ποσοστιαία αναλογία ψήφων 47 έναντι 44 τοις εκατό.

    Ανάμεσα στους μεγαλοεκλέκτορες που ενώθηκαν την τελευταία στιγμή για να γείρουν την πλάστιγγα υπέρ του Μπαράκ Ομπάμα είναι και ο Ελληνοαμερικανός βουλευτής Γιάννης Σαρμπάνης από το Μαίρυλαντ που εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Ομπάμα θα είναι ένας καλός πρόεδρος για την Αμερική.

    [02] Εγκαταλείπει τον αγώνα η Κλίντον

    05-06-2008

    Η υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος, Χίλαρυ Κλίντον, αποφάσισε να εγκαταλείψει τον αγώνα για το χρίσμα του κόμματος της και να εκφράσει την υποστήριξη της προς τον αντίπαλο της προεδρικό υποψήφιο, Μπαράκ Ομπάμα. Εκπρόσωπος της εκστρατείας Κλίντον δήλωσε ότι το Σάββατο, σε συγκέντρωση εδώ στην Ουάσιγκτον, η Γερουσιαστής θα ευχαριστήσει τους υποστηρικτές της και θα εκφράσει την υποστήριξη της προς τον κ. Ομπάμα και την ενότητα του κόμματος.

    Ο κ. Ομπάμα έχει εξασφαλίσει τον απαιτούμενο αριθμό εκλεκτορικών ψήφων για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος. Την Τετάρτη ο κ. Ομπάμα, άρχισε την προσπάθεια εξεύρεσης υποψήφιου αντιπροέδρου ζητώντας από τριμελή ομάδα να τον βοηθήσει στην επιλογή υποψηφίων για τη θέση του αντιπροέδρου.

    Στην ομάδα συμμετέχει και η Κάρολυν Κέννεντυ, η κόρη του εκλιπόντος προέδρου των ΗΠΑ, Τζον Κέννεντυ και ανιψιά του μεγάλου υποστηρικτή του κ. Ομπάμα, Γερουσιαστή Έντουαρντ Κέννεντυ. Πηγές προσκείμενες στη κ. Κλίντον αναφέρουν ότι μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να ενώσει τις δυνάμεις της με τον κ. Ομπάμα στη θέση του αντιπροέδρου αν αυτό συντελέσει στο να κερδίσουν οι Δημοκρατικοί τον Λευκό Οίκο στις εκλογές του Νοεμβρίου.

    [03] Η έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμεντ για την παράνομη διακίνηση ανθρώπων

    05-06-2008

    Η Βιρμανία, η Κούβα, το Ιράν, η Βόρεια Κορέα, η Σαουδική Αραβία και το Σουδάν συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο των σοβαρότερων παραβατών σε θέματα παράνομης διακίνησης ανθρώπων, όπως αναφέρεται στην ετήσια έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμεντ για το θέμα.

    Σε σχετική συνέντευξη τύπου η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να συνεργαστούν με τους εταίρους τους στο εξωτερικό για την εξάλειψη του φαινομένου της διακίνησης ανθρώπων και ζήτησε απ' τη διεθνή κοινότητα να 'μιλήσει με μια φωνή' και να πει ότι η ελευθερία και η ασφάλεια αποτελούν 'μη διαπραγματεύσιμα συστατικά της ανθρώπινης αξιοπρέπειας', όπως είπε χαρακτηριστικά η κ. Ράις.

    Στην έκθεση αξιολογούνται οι προσπάθειες 170 χωρών κατά της παράνομης διακίνησης ανθρώπων για εξαναγκαστική εργασία και σεξουαλική εκμετάλλευση. Οι χώρες που δεν καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες κατά του φαινομένου κατατάσσονται στην κατηγορία 3 και μπορούν να αντιμετωπίσουν κυρώσεις. 14 είναι οι χώρες που περιλαμβάνονται φέτος σ' αυτήν την κατηγορία. Εκτός απ' αυτές που προαναφέραμε οι χειρότεροι παραβάτες είναι και η Αλγερία, το Φίτζι, το Κουβέιτ, η Μολδαβία, το Ομάν, η Νέα Γουινέα, το Κατάρ και η Συρία.

    [04] Προσπάθεια για συμφωνία στην διεθνή διάσκεψη του FAO στη Ρώμη

    05-06-2008

    Ο γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μούν, στην διεθνή διάσκεψη της Ρώμης

    Οι σύνεδροι που συμμετέχουν στην διεθνή διάσκεψη του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, που πραγματοποιείται στη Ρώμη, προσπαθούν μέχρι και την τελευταία στιγμή να καταλήξουν σε συμφωνία για τρόπους αντιμετώπισης της κρίσης με τις υψηλές τιμές των τροφίμων.

    Σχέδιο της τελικής διακήρυξης προβλέπει εντατικοποίηση της παραγωγής τροφίμων, μείωση των εμπορικών περιορισμών και περισσότερες έρευνες για το επίμαχο θέμα των βιοκαυσίμων. Η διεθνής διάσκεψη της Ρώμης ολοκληρώνεται σήμερα.

    Τα ΗΕ δηλώνουν ότι θα χρειαστούν 15 με 20 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο για να ανταποκριθούν στις διαρκώς αυξανόμενες τιμές τροφίμων που έχουν φέρει εκατομμύρια ανθρώπους στα πρόθυρα της πείνας.

    Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, ζήτησε από τις χώρες που συμμετέχουν στη διεθνή διάσκεψη, να δράσουν συλλογικά και άμεσα για την αντιμετώπιση της κρίσης και επεσήμανε ότι αυτή είναι 'μία μάχη που δεν πρέπει να χάσουμε', όπως είπε χαρακτηριστικά.

    [05] Συνομιλίες Μπούς-Ολμέρτ

    05-06-2008

    Ο Πρόεδρος Μπους και ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, Εχουντ Ολμέρτ, δηλώνουν ότι είναι αποφασισμένοι να αποτρέψουν την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων από μέρους του Ιράν. Ο κ. Ολμέρτ είχε συνομιλίες με τον Αμερικανό πρόεδρο την Τετάρτη στην Ουάσιγκτον. Στην ατζέντα των συνομιλιών συμπεριλήφθηκε και το θέμα του Λιβάνου και της Συρίας, καθώς και οι διαπραγματεύσεις του Ισραήλ με τους Παλαιστίνιους.

    Πάντως στη Ραμάλλα της Δυτικής Όχθης, ο ανώτατος διαπραγματευτής των Παλαιστινίων, Αχμέντ Κουρέια, δήλωσε ότι θα πρόκειται για 'θαύμα' αν επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ πριν την ολοκλήρωση της θητείας του προέδρου Μπούς, αλλά σημείωσε ότι υπάρχουν περιθώρια για επίτευξη προόδου.

    Στο μεταξύ, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, έκανε έκκληση για συμφιλίωση μεταξύ του Κόμματος του, της Φατάχ και της αντίπαλης Παλαιστινιακής παράταξης Χαμάς. Σε διάγγελμα του απ' την τηλεόραση, ο κ. Αμπάς έκανε έκκληση για διάλογο με βάση την πρωτοβουλία της Υεμένης που αποσκοπεί στην αποκατάσταση της ενότητας των Παλαιστινίων. Ανώτεροι αξιωματούχοι της Χαμάς καλωσόρισαν την έκκληση του κ. Αμπάς.

    [06] 18 νεκροί απ' τις τελευταίες βιαιότητες στο Ιράκ

    05-06-2008

    Ο Αμερικανικός στρατός δήλωσε ότι ρουκέτα Σιιτών πολιτοφυλάκων εξερράγη κατά λάθος στη Βαγδάτη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 18 άτομα και να τραυματιστούν τουλάχιστον 65. Πάντως η Ιρακινή αστυνομία δήλωσε ότι η έκρηξη προκλήθηκε από παγιδευμένο φορτηγό και είχε σαν αποτέλεσμα να καταστραφεί και το σπίτι ανώτερου αξιωματικού της αστυνομίας.

    Επίσης από έκρηξη παγιδευμένου οχήματος στην συνοικία Τζαντίγια της Βαγδάτης, σκοτώθηκαν 4 άτομα και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 9, ενώ ο Αμερικανικός στρατός δήλωσε ότι τουλάχιστον 23 πτώματα βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο στη Βαγδάτη. Επίσης 3 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από ανταλλαγές πυρών κοντά στο Κιρκούκ.

    [07] Ο Γιάννης Σαρμπάνης υπέρ του Μπαράκ Ομπάμα

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    05-06-2008

    Γιάννης Σαρμπάνης

    Ο Βουλευτής Γιάννης Σαρμπάνης (John Sarbanes), που εκπροσωπεί την 3η εκλογική περιφέρεια της Πολιτείας Μαίρυλαντ στην Αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων, υποστήριξε την ανάδειξη του Μπαράκ Ομπάμα στο αξίωμα του Προεδρικού Υποψηφίου του Δημοκρατικού Κόμματος.

    Η υποστήριξη του κυρίου Σαρμπάνη εκδηλώθηκε την Τρίτη το βράδυ λίγο μετά την ολοκλήρωση των ενδοκομματικών προκριματικών εκλογών στις πολιτείες Νότια Ντακότα και Μοντάνα. Ο Ελληνοαμερικανός βουλευτής ένωσε την φωνή του με τις φωνές ορισμένων άλλων μεγαλο-εκλεκτόρων του Δημοκρατικού Κόμματος που αποφάσισαν εκείνη την ημέρα και ώρα να ταχθούν στο πλευρό του Μπαράκ Ομπάμα, ώστε αυτός να μπορέσει να συγκεντρώσει τις 2.118 εκλεκτορικές ψήφους που χρειάζονταν για να εξασφαλίσει το χρίσμα του κομματικού υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές του ερχομένου Νοεμβρίου.

    Ο Γιάννης Σαρμπάνης είπε ότι υποστηρίζει σθεναρά και με ενθουσιασμό την υποψηφιότητα του Μπαράκ Ομπάμα υλοποιώντας με τον τρόπο αυτό την απόφαση που πήραν οι ψηφοφόροι της εκλογικής του περιφέρειας όταν έγιναν οι προκριματικές στο Μαίρυλαντ. Στις εκλογές εκείνες η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων της 3ης εκλογικής περιφέρειας του κυρίου Σαρμπάνη, είχε ταχθεί υπέρ του Γερουσιαστή Ομπάμα.

    Ο Γιάννης Σαρμπάνης εξήρε επίσης και την Γερουσιαστή Χίλαρι Κλίντον για την εκπληκτική ενεργητικότητα και το πάθος που επέδειξε στην πολύμηνη προεκλογική της εκστρατεία. Πρόσθεσε μάλιστα ότι τα μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος είναι τυχερά που έχουν ηγέτες σαν την κυρία Κλίντον. Αλλά όμως, κατέληξε ο βουλευτής Σαρμπάνης, είναι σημαντικό τώρα να ενωθούν όλα τα μέλη του κόμματος πίσω από έναν υποψήφιο και να δραστηριοποιηθούν έτσι ώστε ο Γερουσιαστής Ομπάμα να κερδίσει τις εκλογές του Νοεμβρίου και να πάρει τα κλειδιά του Λευκού Οίκου για την επόμενη τετραετία.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 6 June 2008 - 1:18:40 UTC